Toscapäron
Ingredienser:
- ca 400 g (ej avrunnen vikt) päronhalvor i sockerlag
Toscasmet:
- 50 g smör
- eller margarin
- 1 påse (ca 35-50 g) mandelspån
- 0,75 dl strösocker
- 1 msk vetemjöl
- 1 msk mjölk
Servering:
- ev. 4 portioner vaniljglass
- ev. ca 2 dl vispgrädde
Ugn:
- 225 °C i mitten av ugnen i ca 15 minuter med över- och undervärme
-
Smörj en ugnsfast form. Formen ska vara så stor att päronhalvorna får plats att ligga i ett lager. Formen ska helst inte vara större än så för då blir toscasmeten som rinner ner på formens botten lätt bränd.
Smord ugnsform. -
Häll av spadet från päronhalvorna. Lägg päronhalvorna i formen.
(Jag brukar lägga dem med det urgröpta kärnhuset uppåt för att toscasmeten lättare ska ligga kvar.)
- ca 400 g (ej avrunnen vikt) päronhalvor i sockerlag
Päronhalvor i ugnsform. -
Gör toscasmeten. Smält smöret. Tag bort kastrullen från värmen.
Smält smör. -
Tillsätt strösocker, vetemjöl, mjölk och mandelspånen. Vispa till en jämn smet.
(Kastrullen ska inte stå på spisen när du gör detta.)
- 1 påse (ca 35-50 g) mandelspån
- 0,75 dl strösocker
- 1 msk vetemjöl
- 1 msk mjölk
Toscasmeten, ingredienser.
Toscasmeten omrörd. -
Ställ tillbaka kastrullen på spisen och låt koka upp under omrörning och låt sedan sjuda någon minut tills smeten tjocknar.
Toscasmeten klar. -
Fördela toscasmeten över päronen.
Toscasmeten på päronen. -
Grädda i mitten av ugnen i 225°C i ca 15 minuter tills toscasmeten fått fin färg.
Toscapäron i ugnen. -
Låt svalna några minuter. Servera med t.ex. vaniljglass eller vispad grädde.
- ev. 4 portioner vaniljglass
- ev. ca 2 dl vispgrädde
Färdiga toscapäron.
Näringsvärden
Serveringstips
Tips & tricks
Variationstips
webmaster
men den första fördelen är att det är snabbt och enkelt.
webmaster
webmaster
inget socket. det måste la bli jätte sött??
Toscakaka
Toscapaj med hallon och blåbär
Päronpaj - Smulpaj med päron
Aprikoser under minttäcke
Chokladsufflé
Fransk äppelkaka
Pannacotta med äppeltopping
Stracciatellamousse