Toscapäron

Ett gott och enkelt recept på toscapäron. Mycket god efterrätt med päron och toscasmet.
toscapäron
Toscapäron är päronhalvor med god toscasmet, här serverad med vispad grädde. Enkelt och gott recept.
Tid: 25 min varav 15 min i ugnen
4 portioner

Ingredienser:

Toscasmet:

Servering:

Vegetariskt

Ugn:

  • 225 °C i mitten av ugnen i ca 15 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Så här gör du toscapäron:

  1. Smörj en ugnsfast form. Formen ska vara så stor att päronhalvorna får plats att ligga i ett lager. Formen ska helst inte vara större än så för då blir toscasmeten som rinner ner på formens botten lätt bränd.

    smord ugnsform
    Smord ugnsform.
  2. Häll av spadet från päronhalvorna. Lägg päronhalvorna i formen.

    (Jag brukar lägga dem med det urgröpta kärnhuset uppåt för att toscasmeten lättare ska ligga kvar.)

    päronhalvor i ugnsform
    Päronhalvor i ugnsform.
  3. Gör toscasmeten. Smält smöret. Tag bort kastrullen från värmen.

    smält smör
    Smält smör.
  4. Tillsätt strösocker, vetemjöl, mjölk och mandelspånen. Vispa till en jämn smet.

    (Kastrullen ska inte stå på spisen när du gör detta.)

    toscasmeten, ingredienser
    Toscasmeten, ingredienser.
    toscasmeten omrörd
    Toscasmeten omrörd.
  5. Ställ tillbaka kastrullen på spisen och låt koka upp under omrörning och låt sedan sjuda någon minut tills smeten tjocknar.

    toscasmeten klar
    Toscasmeten klar.
  6. Fördela toscasmeten över päronen.

    toscasmeten på päronen
    Toscasmeten på päronen.
  7. Grädda i mitten av ugnen i 225°C i ca 15 minuter tills toscasmeten fått fin färg.

    toscapäron i ugnen
    Toscapäron i ugnen.
  8. Låt svalna några minuter. Servera med t.ex. vaniljglass eller vispad grädde.

    färdiga toscapäron
    Färdiga toscapäron.

Näringsvärden

Näringsvärde per portion (145 g): 310 kalorier, 40 g kolhydrater, 16 g fett, 3 g protein, 1 g fibrer

Serveringstips

Servera med vaniljglass eller vispad grädde.

Tips & tricks

Använd färska päron eller äpplen. Skala och dela på mitten. Ta bort kärnhusen. Koka dem mjuka i sockerlag som du gör med 3 dl vatten och 1 dl socker som får koka upp. Det tar ca 5-10 minuter. Använder du äpplen så blir det förstås Toscaäpplen!

Variationstips

Mandel kan bytas ut mot kokosflingor.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Gertrud
Kan man göra rätten i förväg och värma på den lite när det blir dags för desserten?
Skrivet av Christer
Jättegoda, jag kokade egna päron fast jag kokade dem i rött vin med socker. Familjen och gäster tyckte det var gott och vill att jag gör det flera gånger.
Svar till Susanne Skrivet av Daniel Svensson
Gjorde denna ikväll med grädde, blast from the past... Jag hade inte ätit denna sedan barndomen på 80-talet, fortfarande lika gott ! ! !
Svar till Daniel Svensson Skrivet av Susanne
Tack för att du uppmärksammade mig på det! Det spelar ingen roll, det går bra med mjölk eller grädde.
Skrivet av Sara
Jag gjorde receptet nyss med mjölk och det blev kanon så det går nog bra med vilket som. Ett tips är att göra lite mer toscasmet - den är sååå god!

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest