| Efterrätter |

Toscapäron

Ett gott och enkelt recept på toscapäron. Mycket god efterrätt med päron och toscasmet.
toscapäron
Toscapäron är päronhalvor med god toscasmet, här serverad med vispad grädde. Enkelt och gott recept.
Timglas Tid: 25 min varav 15 min i ugnen
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

Toscasmet:

Servering:

vegetariskt Vegetariskt

Så här gör du toscapäron:

  1. Smörj en ugnsfast form. Formen ska vara så stor att päronhalvorna får plats att ligga i ett lager. Formen ska helst inte vara större än så för då blir toscasmeten som rinner ner på formens botten lätt bränd.

    smord ugnsform
    Smord ugnsform.
  2. Häll av spadet från päronhalvorna. Lägg päronhalvorna i formen.

    (Jag brukar lägga dem med det urgröpta kärnhuset uppåt för att toscasmeten lättare ska ligga kvar.)

    päronhalvor i ugnsform
    Päronhalvor i ugnsform.
  3. Gör toscasmeten. Smält smöret. Tag bort kastrullen från värmen.

    smält smör
    Smält smör.
  4. Tillsätt strösocker, vetemjöl, mjölk och mandelspånen. Vispa till en jämn smet.

    (Kastrullen ska inte stå på spisen när du gör detta.)

    toscasmeten, ingredienser
    Toscasmeten, ingredienser.
    toscasmeten omrörd
    Toscasmeten omrörd.
  5. Ställ tillbaka kastrullen på spisen och låt koka upp under omrörning och låt sedan sjuda någon minut tills smeten tjocknar.

    toscasmeten klar
    Toscasmeten klar.
  6. Fördela toscasmeten över päronen.

    toscasmeten på päronen
    Toscasmeten på päronen.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 225°C i 15 minuter tills toscasmeten fått fin färg.

    toscapäron i ugnen
    Toscapäron i ugnen.
  8. Låt svalna några minuter. Servera med t.ex. vaniljglass eller vispad grädde.

    färdiga toscapäron
    Färdiga toscapäron.

servera Serveringstips:

Servera med vaniljglass eller vispad grädde.

glödlampa Tips:

Använd färska päron eller äpplen. Skala och dela på mitten. Ta bort kärnhusen. Koka dem mjuka i sockerlag som du gör med 3 dl vatten och 1 dl socker som får koka upp. Det tar ca 5-10 minuter. Använder du äpplen så blir det förstås Toscaäpplen!

byt ut Variationstips:

Mandel kan bytas ut mot kokosflingor.

Kommentarer till Toscapäron

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Gertrud
Kan man göra rätten i förväg och värma på den lite när det blir dags för desserten?
penna Skrivet av Christer
Jättegoda, jag kokade egna päron fast jag kokade dem i rött vin med socker. Familjen och gäster tyckte det var gott och vill att jag gör det flera gånger.
person Svar till susnet penna Skrivet av Daniel Svensson
Gjorde denna ikväll med grädde, blast from the past... Jag hade inte ätit denna sedan barndomen på 80-talet, fortfarande lika gott ! ! !

Läs alla 13 kommentarer