Toscapäron

Ingredienser:
- ca 400 g (ej avrunnen vikt) päronhalvor i sockerlag
Toscasmet:
- 50 g smör
- eller margarin
- 1 påse (ca 35-50 g) mandelspån
- 0,75 dl strösocker
- 1 msk vetemjöl
- 1 msk mjölk
Servering:
- ev. 4 portioner vaniljglass
- ev. ca 2 dl vispgrädde
Ugn:
- 225 °C i mitten av ugnen i ca 15 minuter med över- och undervärme
-
Smörj en ugnsfast form. Formen ska vara så stor att päronhalvorna får plats att ligga i ett lager. Formen ska helst inte vara större än så för då blir toscasmeten som rinner ner på formens botten lätt bränd.
Smord ugnsform. -
Häll av spadet från päronhalvorna. Lägg päronhalvorna i formen.
(Jag brukar lägga dem med det urgröpta kärnhuset uppåt för att toscasmeten lättare ska ligga kvar.)
- ca 400 g (ej avrunnen vikt) päronhalvor i sockerlag
Päronhalvor i ugnsform. -
Gör toscasmeten. Smält smöret. Tag bort kastrullen från värmen.
Smält smör. -
Tillsätt strösocker, vetemjöl, mjölk och mandelspånen. Vispa till en jämn smet.
(Kastrullen ska inte stå på spisen när du gör detta.)
- 1 påse (ca 35-50 g) mandelspån
- 0,75 dl strösocker
- 1 msk vetemjöl
- 1 msk mjölk
Toscasmeten, ingredienser. Toscasmeten omrörd. -
Ställ tillbaka kastrullen på spisen och låt koka upp under omrörning och låt sedan sjuda någon minut tills smeten tjocknar.
Toscasmeten klar. -
Fördela toscasmeten över päronen.
Toscasmeten på päronen. -
Grädda i mitten av ugnen i 225°C i ca 15 minuter tills toscasmeten fått fin färg.
Toscapäron i ugnen. -
Låt svalna några minuter. Servera med t.ex. vaniljglass eller vispad grädde.
- ev. 4 portioner vaniljglass
- ev. ca 2 dl vispgrädde
Färdiga toscapäron.
Näringsvärden
Serveringstips
Tips & tricks
Variationstips

webmaster