Fransk äppelkaka

Enkelt recept på god fransk äppelkaka som är glutenfri. En mycket god äppelpaj med mycket äpplen som verkligen låter äppelsmaken komma fram.
Fransk äppelkaka
Gott och enkelt recept på fransk äppelkaka som här serveras med vispad grädde!
Timglas Tid: 50 minuter varav 30 minuter i ugnen med matberedare, utan matberedare lite längre tid
Portioner 6 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion : 359 kcal

Ingredienser:

Serveringsförslag:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfritt smör. Servera med något laktosfritt.
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Ta fram smöret till äppelkakan så hinner det bli mjukt tills det ska användas senare.

    Smörj en ugnsform med smör. Tips: Använd en slickepott så går det snabbt och kladdfritt.

    Tvätta äpplena, skalet får gärna vara kvar.

    instruktion steg 1 fransk äppelkaka
    Smord ugnsform.
  2. Med matberedare:

    Skär bort fruktköttet från äpplena så att du kan slänga kärnhusen. Hur bitarna ser ut spelar ingen roll. Alternativt använd ett verktyg för att ta bort kärnhusen.

    Använd matberedare med skivbladet och skiva äppelbitarna.

    Utan matberedare:

    Riv eller skiva äpplena på rivjärn.

    instruktion steg 2.1 fransk äppelkaka
    Äpplen i bitar.
    instruktion steg 2.2 fransk äppelkaka
    Matberedare med skivblad.
    instruktion steg 2.3 fransk äppelkaka
    Färdigskivade äpplen.
  3. Lägg över äppelbitarna i formen.

    instruktion steg 3 fransk äppelkaka
    Äppelbitarna i formen.
  4. Med matberedare:

    Sätt på kniven i matberedaren. Häll på mandeln och hacka den fint.

    Tillsätt rumstempererat smör, socker och äggen.

    Kör med matberedaren till en jämn fin lite fluffig smet.

    Utan matberedare:

    Hacka mandeln fint.

    Rör smör och socker till en jämn smet. Använd gärna elvisp. Tillsätt äggen ett i taget och rör kraftigt (använd helst elvisp). Blanda ner mandeln.

    instruktion steg 4.1 fransk äppelkaka
    Sötmandel i matberedare.
    instruktion steg 4.2 fransk äppelkaka
    Hackad sötmandel i matberedare.
    instruktion steg 4.3 fransk äppelkaka
    Tillsätt smör, ägg och socker.
    instruktion steg 4.4 fransk äppelkaka
    Färdig smet.
  5. Klicka ut smeten över äpplena och bred ut den till ett jämnt lager.

    instruktion steg 5.1 fransk äppelkaka
    Smeten utklickad.
    instruktion steg 5.2 fransk äppelkaka
    Smeten utbredd.
  6. Grädda mitt i ugnen i 200°C i 25-30 minuter till fin gyllenbrun färg.

    instruktion steg 6 fransk äppelkaka
    Grädda i ugnen.
  7. Låt den färdiggräddade äppelkakan svalna. Servera med t.ex. vispad grädde.

    instruktion steg 7 fransk äppelkaka
    Färdiggräddad äppelkaka.

servera Serveringstips:

Vispad grädde eller glass.

glödlampa Tips:

Äppelbitarna blir lätt bruna, det gör inget men man kan droppa över lite citron om man vill motverka det.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Den färdiga pajen håller sig minst 5 dygn i kylskåp.

Kommentarer till Fransk äppelkaka

Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
💬 Svar till Prologen ✏️ Skrivet av Susanne
Det passar med vaniljvisp till och kanel blir säkert gott, det är ju en given hit tillsammans med äpple. Ja om den verkligen är fransk, du får forska i det om du vill ;)
✏️ Skrivet av Prologen
Passar det bra med vaniljvisp till, och blir det inte gott med kanel?

Och en grej till: Är den här verkligen fransk?
💬 Svar till Ingmarie ✏️ Skrivet av Susanne
Varsågod! Vaniljsås innehåller i normala fall inte gluten. Här är mitt recept på äkta vaniljsås.
✏️ Skrivet av Ingmarie
Tack för denna glutenfria äppelkaka. Väldigt god! Söker efter vaniljsås för glutenintoleranta! Tacksam för tips.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Glutenfritt |