| Muffins & Mjuka Kakor |

Äppelrutor

Goda enkla äppelrutor, lite som ett mellanting mellan bullar och sockerkaka med äpplen i.
Äppelrutor
Recept på goda saftiga äppelrutor som bakas snabbt och enkelt.
Timglas Tid: 1 timma och 10 minuter varav 25 minuter i ugnen
Portioner ca 30 st

Ingredienser:

Fyllning:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfri mjölk och smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°C och ta fram en långpanna ca 30x40 cm och klä den med bakplåtspapper. (Smeten blir ganska fast och kommer bara flyta ut lite grann.)

  2. Mät upp vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en bunke. Blanda. Lägg på hälften av smöret, dela gärna i mindre bitar och låt stå framme en liten stund i rumstemperatur så det blir lite mjukt.

    Smält den andra hälften av smöret och låt stå och svalna.

    (OBS! Var noga med att mäta upp vetemjölet antingen genom att väga det eller att hälla upp det i litermått, gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar alldeles för mycket vilket leder till en väldigt trög smet som är svår att breda ut och en torr kaka.)

  3. Blanda nu ihop degen. Finfördela smöret med fingertopparna. Häll på mjölken och kör med elvisp eller rör till en jämn smet.

    Bred ut smeten jämnt på bakplåtspappret i långpannan, ca 1-2 cm från kanten.

  4. Gör fyllningen: Blanda kanel och socker i en djup tallrik. Skala äpplena och skär i mindre bitar. Lägg i äppelbitarna och rör runt så att allt kanel och socker sugs upp.

  5. Tryck ner äppelbitarna i smeten.

    (Tryck ner så mycket äppelbitar som får plats, ju mer äpple desto godare och saftigare, det behöver inte vara något snyggt mönster.)

    Blir det något kanel och socker över, strö det över.

  6. Häll över det smälta smöret. Ta gärna en pensel och pensla ut smöret så det blir lite jämnare fördelat.

  7. Grädda mitt i ugnen i 200°C i 20-25 minuter tills äppelkakan fått en gyllene färg.

  8. Lyft av äppelkakan från långpannan genom att lyfta i kanterna av bakplåtspappret. Låt äppelkakan svalna på bänken eller på galler ca 5-15 minuter. Skär sedan kakan i rutor och låt svalna ytterligare under bakduk.

    Servera direkt eller lägg rutorna i plastpåsar eller i en plastburk med lock (lägg bakplåtspapper mellan lagren). Frys gärna in.

Bilder steg för steg

instruktion steg 1 äppelrutor
1. Långpanna med bakplåtspapper.
instruktion steg 2.1 äppelrutor
2.1. Vetemjöl, strösocker, vaniljsocker, bakpulver.
instruktion steg 2.2 äppelrutor
2.2. Hälften av smöret.
instruktion steg 2.3 äppelrutor
2.3. Smält andra hälften smöret.
instruktion steg 3.1 äppelrutor
3.1. Finfördela smöret.
instruktion steg 3.2 äppelrutor
3.2. Häll på mjölk.
instruktion steg 3.3 äppelrutor
3.3. En jämn smet.
instruktion steg 3.4 äppelrutor
3.4. Smeten utbredd på bakplåtspapper.
instruktion steg 4.1 äppelrutor
4.1. Äppelbitar.
instruktion steg 4.2 äppelrutor
4.2. Kanel och strösocker.
instruktion steg 4.3 äppelrutor
4.3. Kanel och strösocker blandat.
instruktion steg 4.4 äppelrutor
4.4. Äppelbitar med kanel och socker.
instruktion steg 5 äppelrutor
5. Äppelbitar nedtryckta i smeten (ta gärna ännu mer äpple).
instruktion steg 6 äppelrutor
6. Häll över smält smör.
instruktion steg 7 äppelrutor
7. Grädda mitt i ugnen.
instruktion steg 8.1 äppelrutor
8.1. Färdiggräddade äppelrutor.
instruktion steg 8.2 äppelrutor
8.2. Skär i rutor.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i plastburk med lock eller plastpåse i rumstemperatur. Äppelrutorna är dock godast nybakade så jag rekommenderar att frysa in de du inte äter upp samma dag. Håller sig i frysen i 3-6 månader.

Kommentarer

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Inredningshjälpen
Bakverk med äpple och kanel är ju bara så himla gott!

Inredningshjälpen
penna Skrivet av Susanne
Receptet är nu uppdaterat med nya bilder och tydligare beskrivning med bilder steg för steg.
person Svar till Jennie penna Skrivet av Susanne
Mycket tråkigt att det misslyckades. För att de inte ska bli smaklösa är det viktigt att inte ta för mycket vetemjöl, att använda smör (ej margarin) och att använda tillräckligt mycket äpplen som ska vara syrliga och goda. Det är också viktigt att allt socker och kanel kommer med, det som eventuellt blir över ska hällas över. Jag har nu precis uppdaterat receptet med nya bilder och ändrat ordningen lite på tillvägagångssättet för att det ska bli bättre och jag har även förtydligat vissa steg, bland annat med mjölmängd och äppelmängd så jag hoppas du och alla andra kommer lyckas hädanefter för när jag gör dem så blir de goda och saftiga. Vill man ha ännu mera smak i själva degen så funderar jag själv på att prova att tillsätta 2 tsk malen kardemumma nästa gång jag gör receptet. Använder man inte normalsaltat smör så lär det även bli godare om man tillsätter lite salt, kanske en halv tesked salt i degen. Jag ska även prova det nästa gång. Om du eller någon annan provar detta skriv och berätta!

Läs alla 8 kommentarer