200 °C i mitten av ugnen i 20-25 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C och ta fram en långpanna ca 30x40 cm och klä den med bakplåtspapper. (Smeten blir ganska fast och kommer bara flyta ut lite grann.)
Långpanna med bakplåtspapper.
Mät upp vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en bunke. Blanda. Lägg på hälften av smöret, dela gärna i mindre bitar och låt stå framme en liten stund i rumstemperatur så det blir lite mjukt.
Smält den andra hälften av smöret och låt stå och svalna.
(OBS! Var noga med att mäta upp vetemjölet antingen genom att väga det eller att hälla upp det i litermått, gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar alldeles för mycket vilket leder till en väldigt trög smet som är svår att breda ut och en torr kaka.)
Finfördela smöret.Häll på mjölk.En jämn smet.Smeten utbredd på bakplåtspapper.
Gör fyllningen: Blanda kanel och socker i en djup tallrik. Skala äpplena och skär i mindre bitar. Lägg i äppelbitarna och rör runt så att allt kanel och socker sugs upp.
Äppelbitar.Kanel och strösocker.Kanel och strösocker blandat.Äppelbitar med kanel och socker.
Tryck ner äppelbitarna i smeten.
(Tryck ner så mycket äppelbitar som får plats, ju mer äpple desto godare och saftigare, det behöver inte vara något snyggt mönster.)
Blir det något kanel och socker över, strö det över.
Äppelbitar nedtryckta i smeten (ta gärna ännu mer äpple).
Häll över det smälta smöret. Ta gärna en pensel och pensla ut smöret så det blir lite jämnare fördelat.
Häll över smält smör.
Grädda mitt i ugnen i 200°C i 20-25 minuter tills äppelkakan fått en gyllene färg.
Grädda mitt i ugnen.
Lyft av äppelkakan från långpannan genom att lyfta i kanterna av bakplåtspappret. Låt äppelkakan svalna på bänken eller på galler ca 5-15 minuter. Skär sedan kakan i rutor och låt svalna ytterligare under bakduk.
Servera direkt eller lägg rutorna i plastpåsar eller i en plastburk med lock (lägg bakplåtspapper mellan lagren). Frys gärna in.
Färdiggräddade äppelrutor.Skär i rutor.
Hållbarhet och förvaring:
Förvara i plastburk med lock eller plastpåse i rumstemperatur. Äppelrutorna är dock godast nybakade så jag rekommenderar att frysa in de du inte äter upp samma dag. Håller sig i frysen i 3-6 månader.