Äppelrutor

Goda enkla äppelrutor, lite som ett mellanting mellan bullar och sockerkaka med äpplen i.
Äppelrutor
Recept på goda saftiga äppelrutor som bakas snabbt och enkelt.
Tid: 1 timma och 10 minuter varav 25 minuter i ugnen
ca 30 st

Ingredienser:

Fyllning:

Laktosfritt - Ta laktosfri mjölk och smör.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i 20-25 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°C och ta fram en långpanna ca 30x40 cm och klä den med bakplåtspapper. (Smeten blir ganska fast och kommer bara flyta ut lite grann.)

    instruktion steg 1 äppelrutor
    Långpanna med bakplåtspapper.
  2. Mät upp vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en bunke. Blanda. Lägg på hälften av smöret, dela gärna i mindre bitar och låt stå framme en liten stund i rumstemperatur så det blir lite mjukt.

    Smält den andra hälften av smöret och låt stå och svalna.

    (OBS! Var noga med att mäta upp vetemjölet antingen genom att väga det eller att hälla upp det i litermått, gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar alldeles för mycket vilket leder till en väldigt trög smet som är svår att breda ut och en torr kaka.)

    instruktion steg 2.1 äppelrutor
    Vetemjöl, strösocker, vaniljsocker, bakpulver.
    instruktion steg 2.2 äppelrutor
    Hälften av smöret.
    instruktion steg 2.3 äppelrutor
    Smält andra hälften smöret.
  3. Blanda nu ihop degen. Finfördela smöret med fingertopparna. Häll på mjölken och kör med elvisp eller rör till en jämn smet.

    Bred ut smeten jämnt på bakplåtspappret i långpannan, ca 1-2 cm från kanten.

    instruktion steg 3.1 äppelrutor
    Finfördela smöret.
    instruktion steg 3.2 äppelrutor
    Häll på mjölk.
    instruktion steg 3.3 äppelrutor
    En jämn smet.
    instruktion steg 3.4 äppelrutor
    Smeten utbredd på bakplåtspapper.
  4. Gör fyllningen: Blanda kanel och socker i en djup tallrik. Skala äpplena och skär i mindre bitar. Lägg i äppelbitarna och rör runt så att allt kanel och socker sugs upp.

    instruktion steg 4.1 äppelrutor
    Äppelbitar.
    instruktion steg 4.2 äppelrutor
    Kanel och strösocker.
    instruktion steg 4.3 äppelrutor
    Kanel och strösocker blandat.
    instruktion steg 4.4 äppelrutor
    Äppelbitar med kanel och socker.
  5. Tryck ner äppelbitarna i smeten.

    (Tryck ner så mycket äppelbitar som får plats, ju mer äpple desto godare och saftigare, det behöver inte vara något snyggt mönster.)

    Blir det något kanel och socker över, strö det över.

    instruktion steg 5 äppelrutor
    Äppelbitar nedtryckta i smeten (ta gärna ännu mer äpple).
  6. Häll över det smälta smöret. Ta gärna en pensel och pensla ut smöret så det blir lite jämnare fördelat.

    instruktion steg 6 äppelrutor
    Häll över smält smör.
  7. Grädda mitt i ugnen i 200°C i 20-25 minuter tills äppelkakan fått en gyllene färg.

    instruktion steg 7 äppelrutor
    Grädda mitt i ugnen.
  8. Lyft av äppelkakan från långpannan genom att lyfta i kanterna av bakplåtspappret. Låt äppelkakan svalna på bänken eller på galler ca 5-15 minuter. Skär sedan kakan i rutor och låt svalna ytterligare under bakduk.

    Servera direkt eller lägg rutorna i plastpåsar eller i en plastburk med lock (lägg bakplåtspapper mellan lagren). Frys gärna in.

    instruktion steg 8.1 äppelrutor
    Färdiggräddade äppelrutor.
    instruktion steg 8.2 äppelrutor
    Skär i rutor.

Näringsvärden

Näringsvärde per äppelruta (61 g): 136 kalorier, 21 g kolhydrater, 5 g fett, 2 g protein, 1 g fibrer

Hållbarhet och förvaring

Förvara i plastburk med lock eller plastpåse i rumstemperatur. Äppelrutorna är dock godast nybakade så jag rekommenderar att frysa in de du inte äter upp samma dag. Håller sig i frysen i 3-6 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Jäpplet
Använde kardemumma ist f kanel, ca 3 tsk malen. Även lite salt, tänkte det kunde kompensera margarinet jag anv ist f smör. Tycker de blev rätt bra ändå.
Skrivet av Ulrika Malmgren
Gott!
Jag strödde över ytterliggare 1msk socker + 1 tsk kanel.
Det kändes lite som scones med äpplen. Funkade bra att frysa och tina upp.

Så skönt med ett recept i långpana så att man inte behöver hålla på att smöra och bröa :D

Lite salt tror jag skulle göra dem ännu godare
Skrivet av undrar
Ska det vara ägg i?
törs man prova denna vill ju att det ska bli gott.
Skrivet av Sabina
Ägg ska det väl vara i. Den blir jhu platt som en pannkaka
Skrivet av Inredningshjälpen
Bakverk med äpple och kanel är ju bara så himla gott!

Inredningshjälpen

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest