Recepten.se – Recept> Muffins & Mjuka kakor> Äppelmuffins

Äppelmuffins

Baka goda stora eller mindre muffins med äpple, kanel och socker. Enkelt recept på äpplemuffins som ger mjuka och saftiga muffins.
Äppelmuffins serverade
Muffins med äpple, ett enkelt recept på goda äpplemuffins.
Skriv ut   Mejla
Tid: ca 40 min varav 20 min i ugnen
Mängd: 12 st stora eller 30 st mindre muffins

Ingredienser:

Fyllning:

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter med över- och undervärme (eller 175°C med varmluftsfunktion)

Baka äppelmuffins så här:

  1. Mät upp smör och strösocker i en bunke och låt stå framme i rumstemperatur så att smöret blir rumsvarmt.

    smör och strösocker
    Smör och strösocker.
  2. Smörj en muffinspanna för 12 större muffins, eller ställ 12 st stora amerikanska muffinsformar i muffinspannan eller på en vanlig plåt (gäller 1 sats muffinssmet).

    Alternativt ställer man 30 st bakformar (mindre "normal" storlek) på en plåt om man vill göra mindre storlek på muffinsen (gäller 1 sats muffinssmet).

    muffinspanna med muffinsformar
    Muffinspanna med muffinsformar.
  3. Rör det rumstempererade smöret och strösockret till en jämn smet. Använd gärna elvisp som du kan använda genom hela receptet.

    smör och socker ihoprört
    Smör och socker ihoprört.
  4. Tillsätt ett ägg i taget och rör till en jämn smet för varje ägg, använd gärna elvisp.

    ett ägg tillsatt
    Ett ägg tillsatt.
    båda äggen nedrörda
    Båda äggen nedrörda.
  5. Tillsätt vaniljsocker och bakpulver och rör till en jämn smet, använd gärna elvisp.

    vaniljsocker och bakpulver tillsatt
    Vaniljsocker och bakpulver tillsatt.
  6. Tillsätt vetemjölet och mjölken och rör till en jämn smet. Tänk på att inte röra längre tid än att smeten är jämn, annars kan man ha sönder äggtrådarna. Använder man elvisp, kör på lägsta- eller medelhastighet tills det är blandat (bör ta 10-20 sek).

    vetemjöl och mjölk tillsatt
    Vetemjöl och mjölk tillsatt.
    muffinssmeten klar
    Muffinssmeten klar.
  7. Fördela smeten i formarna så det är ungefär lika mycket smet i varje.

    muffinssmeten i formar
    Muffinssmeten i formar.
  8. Skala äpplena och skär i klyftor som delas i något mindre bitar. Tryck ned äppelbitarna i smeten. Fördela så det blir ungefär lika mycket äpple i varje muffins.

    äppelbitar
    Äppelbitar.
    äppelbitar i muffinssmeten
    Äppelbitar i muffinssmeten.
  9. Blanda kanel och socker och strö detta över alla muffins.

    kanel och socker blandat
    Kanel och socker blandat.
    kanel och socker överstrött
    Kanel och socker överstrött.
  10. Grädda mitt i ugnen i 200°C, i varmluft 175°C, ca 15-20 minuter. Mindre muffins gräddas i ca 15 minuter.

    Låt svalna. Om du använder en smord muffinspanna - lossa dem runt kanterna och stjälp upp dem.

    äppelmuffins gräddas i ugnen
    Äppelmuffins gräddas i ugnen.
    färdiggräddade äppelmuffins
    Färdiggräddade äppelmuffins.

Information och tips

Näringsvärden

Näringsvärde per muffins, beräknat på 12 stora muffins (92 g): 245 kcal, 34 g kolhydrater, 10 g fett, 4 g protein, 1 g fibrer

Serveringstips

Servera som en efterrätt med vaniljsås.

GI Tips

Ta vetemjöl med fullkorn och byt ut strösockret mot råsocker och ta gärna lite mindre mängd socker.

Hållbarhet och förvaring

Äppelmuffinsarna går bra att frysa.

Kommentarer och betyg

  1   2   nästa sida
Svar till Ingela Skrivet av Susanne
Ja efter att vetemjölet tillsatts så ska man inte vispa längre tid än att smeten blandats och sedan fyller man formarna och in i ugnen direkt. Bakpulvret börjar jobba när det kommer i kontakt med värme så om det smälta smöret är lite varmt så är det särskilt viktigt att de snabbt kommer in i ugnen. Vetemjöl special tror jag inte är någon nackdel. Däremot är det alltid viktigt att inte ta för mycket mjöl. Häll upp det eller väg det. Gräver du med decilitermått i mjölpåsen så tar man nästan alltid automatiskt för mycket. Tar du för mycket mjöl så blir de också kompakta. Du behöver också längre gräddningstid om de blev bleka. Var din ugn verkligen varm med över- och undervärme? Så för att sammanfatta, se över ugnsinställningar och att ugnen har uppnått rätt temperatur när du stoppar in muffinsarna, ta inte för mycket mjöl, vispa inte för länge efter mjölet tillsatts och snabbt in med dem i ugnen och grädda tills de fått fin färg. Lycka till.
Skrivet av Ingela
Smaken mycket god! Smeten kompakt liksom bullarna🧐 kanske vispat för länge😔
Eller på att jag bara hade vetemjöl special? Eller att de var inne några minuter till, för bleka?
Lagom sött med bara 1 dl socker.
Tack för mycket trevligt ambitiöst upplägg på sidan👏🌺
Svar till Navid Skrivet av Susanne
Det här är receptet som inte har ändrats vad jag kan minnas.
Skrivet av Navid
finns det gamla receptet på denna kvar någonstans (nästan 10 år sedan)?
Skrivet av Hasse
Blev supergoda.
Skrivet av Ayja Karhatsu
Jag har gjort era choklad muffins dom va så goda och lätta att baka. Hela min familj gillade dom.
😍🤩🤩🤩🤩😍🤩🤩🤩🤩😍🤩🤩🤩🤩🥰😊
Skrivet av Mona
Jättegoda muffins,blev 12 st stora muffinsformar. Bakade med rörsocker blev så gott 🤗🤗 ps Dina recept är riktigt 👍
Skrivet av Måneskin_fan
Super gott!!
Skrivet av Ratatâ
Gott,gott
Skrivet av Amanda
Jättegoda!! Mina muffins blev riktigt fluffiga, perfekt recept. Jag gjorde tolv stycken och gräddade då ca 20 minuter. Använde endast ett medelstort äpple och skivade ganska tunna skivor, det blev bra mängd äpple ändå. Sockret och kanelen på toppen är bra att få lite utspritt eftersom blandningen gör ytan riktigt god. 10/10
Skrivet av Heike
Jag tycker också att receptet är mycket bra med äppelen. Jag gillar inte muffins annars, men de är väldigt bra!!!
Skrivet av Rosita
De blev mycket saftiga och goda 👍👍
Skrivet av Kim
Bra recept som var mycket pedagogiskt och resultatet (speciellt med lite mer äpple och hälfter vitt socker/farin).

Fick dock på en sats ut 12 muffins i storleken som finns i färdiga formar. Dubbelsats fungerade bra. Hela äppelklyftor med skal på ger lite mer tugg.
Svar till Ola Skrivet av Susanne
Det är olika konsistens på smeten man vill ha. Sockerkaka är mera lätt och luftig medan muffins är lite tyngre.
Skrivet av Ola
Varför ska man vispa socker och smör ihop när man gör muffins? När man gör sockerkaka vispar man ju ägg och socker poröst? Tankar om detta?
Skrivet av Malin Ekborg
Hej!Jag tyckte att ditt recept verkade bra. Har inte smakat än men vill påpeka att smeten bara räcker till cirka 6-8 stora muffins. Det du kallar stora muffins är normalstora. Vet inte om du tänker på cupcakes-storlek?
Med vänlig hälsning, ME.
Skrivet av Wenche stavne
Jättegoda muffins.
Svar till Randi Ruud Skrivet av Susanne
Nej tror tyvärr inte det blir bra.
Skrivet av Randi Ruud
Kan man använda Bovete (vetemjöl är ju inte sä bra)?
Skrivet av Irina
Fantastiskt goda!!! Alla älskade. Perfekta i smaken och konsistensen. För mig personligen en aning för söta, ska testa med bara 1 dl socker nästa gång. Men andra i familjen älskade precis som i recepten.
Skrivet av Hans
Hade nästan inget strösocker, så det blev med extra mycket brun farin. Sen lade jag i körsbärsmarmelad till äppelbitarna, bytte kanel mot nykrossad kardemumma och lade mandelspån ovanpå.

Blev lite kompakt, men mycket gott med vaniljsås.
Svar till meis Skrivet av Susanne
Du menar att göra en långpannekaka som man skär i rutor? Ja, men det är bättre du kollar ett annat recept på det eftersom ugnstider och temperatur skiljer sig. Jag har själv gjort ett sådant recept men ännu inte hunnit lägga upp det.
Skrivet av meis
hejhej. jag undrar om man kan lägga smeten i en bakplåtspapper och i ugnen istället för muffinsformar?
Skrivet av Alice
NAMM!! Låter jätte gått, kom just hem från butiken skall just sätta igång med bakande ;)
Skrivet av Josephine s
Mmmmm vad goda dom blev :0) vi gjorde också lite smuldeg som vi strödde över muffinsen. Jätte gott!!!!
  1   2   nästa sida
Recept och foto: Susanne Jarl