| Muffins & Mjuka Kakor |

Äppelmuffins

Baka goda stora eller mindre muffins med äpple, kanel och socker. Enkelt recept på äpplemuffins som ger mjuka och saftiga muffins.
Äppelmuffins
Muffins med äpple, ett enkelt recept på goda äpplemuffins.
Timglas Tid: ca 40 min varav 20 min i ugnen
Portioner 12 st stora eller 30 st mindre muffins

Ingredienser:

Fyllning:

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Baka äppelmuffins så här:

  1. Mät upp smör och strösocker i en bunke och låt stå framme i rumstemperatur så att smöret blir rumsvarmt.

    smör och strösocker
    Smör och strösocker.
  2. Smörj en muffinspanna för 12 större muffins, eller ställ 12 st stora amerikanska muffinsformar i muffinspannan eller på en vanlig plåt (gäller 1 sats muffinssmet).

    Alternativt ställer man 30 st bakformar (mindre "normal" storlek) på en plåt om man vill göra mindre storlek på muffinsen (gäller 1 sats muffinssmet).

    muffinspanna med muffinsformar
    Muffinspanna med muffinsformar.
  3. Rör det rumstempererade smöret och strösockret till en jämn smet. Använd gärna elvisp som du kan använda genom hela receptet.

    smör och socker ihoprört
    Smör och socker ihoprört.
  4. Tillsätt ett ägg i taget och rör till en jämn smet för varje ägg, använd gärna elvisp.

    ett ägg tillsatt
    Ett ägg tillsatt.
    båda äggen nedrörda
    Båda äggen nedrörda.
  5. Tillsätt vaniljsocker och bakpulver och rör till en jämn smet, använd gärna elvisp.

    vaniljsocker och bakpulver tillsatt
    Vaniljsocker och bakpulver tillsatt.
  6. Tillsätt vetemjölet och mjölken och rör till en jämn smet. Tänk på att inte röra längre tid än att smeten är jämn, annars kan man ha sönder äggtrådarna. Använder man elvisp, kör på lägsta- eller medelhastighet tills det är blandat (bör ta 10-20 sek).

    vetemjöl och mjölk tillsatt
    Vetemjöl och mjölk tillsatt.
    muffinssmeten klar
    Muffinssmeten klar.
  7. Fördela smeten i formarna så det är ungefär lika mycket smet i varje.

    muffinssmeten i formar
    Muffinssmeten i formar.
  8. Skala äpplena och skär i klyftor som delas i något mindre bitar. Tryck ned äppelbitarna i smeten. Fördela så det blir ungefär lika mycket äpple i varje muffins.

    äppelbitar
    Äppelbitar.
    äppelbitar i muffinssmeten
    Äppelbitar i muffinssmeten.
  9. Blanda kanel och socker och strö detta över alla muffins.

    kanel och socker blandat
    Kanel och socker blandat.
    kanel och socker överstrött
    Kanel och socker överstrött.
  10. Grädda mitt i ugnen i 200°C, i varmluft 175°C, ca 15-20 minuter. Mindre muffins gräddas i ca 15 minuter.

    Låt svalna. Om du använder en smord muffinspanna - lossa dem runt kanterna och stjälp upp dem.

    äppelmuffins gräddas i ugnen
    Äppelmuffins gräddas i ugnen.
    färdiggräddade äppelmuffins
    Färdiggräddade äppelmuffins.

servera Serveringstips:

Servera som en efterrätt med vaniljsås.

GI GI Tips:

Ta vetemjöl med fullkorn och byt ut strösockret mot råsocker och ta gärna lite mindre mängd socker.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Äppelmuffinsarna går bra att frysa.

Kommentarer till Äppelmuffins

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Irina
Fantastiskt goda!!! Alla älskade. Perfekta i smaken och konsistensen. För mig personligen en aning för söta, ska testa med bara 1 dl socker nästa gång. Men andra i familjen älskade precis som i recepten.
penna Skrivet av Hans
Hade nästan inget strösocker, så det blev med extra mycket brun farin. Sen lade jag i körsbärsmarmelad till äppelbitarna, bytte kanel mot nykrossad kardemumma och lade mandelspån ovanpå.

Blev lite kompakt, men mycket gott med vaniljsås.
person Svar till meis penna Skrivet av Susanne
Du menar att göra en långpannekaka som man skär i rutor? Ja, men det är bättre du kollar ett annat recept på det eftersom ugnstider och temperatur skiljer sig. Jag har själv gjort ett sådant recept men ännu inte hunnit lägga upp det.

Läs alla 43 kommentarer