Smörj en muffinspanna för 12 större muffins, eller ställ 12 st stora amerikanska muffinsformar i muffinspannan eller på en vanlig plåt (gäller 1 sats muffinssmet).
Alternativt ställer man 30 st bakformar (mindre "normal" storlek) på en plåt om man vill göra mindre storlek på muffinsen (gäller 1 sats muffinssmet).
Muffinspanna med muffinsformar.
Rör det rumstempererade smöret och strösockret till en jämn smet. Använd gärna elvisp som du kan använda genom hela receptet.
Smör och socker ihoprört.
Tillsätt ett ägg i taget och rör till en jämn smet för varje ägg, använd gärna elvisp.
Tillsätt vetemjölet och mjölken och rör till en jämn smet. Tänk på att inte röra längre tid än att smeten är jämn, annars kan man ha sönder äggtrådarna. Använder man elvisp, kör på lägsta- eller medelhastighet tills det är blandat (bör ta 10-20 sek).
Fördela smeten i formarna så det är ungefär lika mycket smet i varje.
Muffinssmeten i formar.
Skala äpplena och skär i klyftor som delas i något mindre bitar. Tryck ned äppelbitarna i smeten. Fördela så det blir ungefär lika mycket äpple i varje muffins.
Ja efter att vetemjölet tillsatts så ska man inte vispa längre tid än att smeten blandats och sedan fyller man formarna och in i ugnen direkt. Bakpulvret börjar jobba när det kommer i kontakt med värme så om det smälta smöret är lite varmt så är det särskilt viktigt att de snabbt kommer in i ugnen. Vetemjöl special tror jag inte är någon nackdel. Däremot är det alltid viktigt att inte ta för mycket mjöl. Häll upp det eller väg det. Gräver du med decilitermått i mjölpåsen så tar man nästan alltid automatiskt för mycket. Tar du för mycket mjöl så blir de också kompakta. Du behöver också längre gräddningstid om de blev bleka. Var din ugn verkligen varm med över- och undervärme? Så för att sammanfatta, se över ugnsinställningar och att ugnen har uppnått rätt temperatur när du stoppar in muffinsarna, ta inte för mycket mjöl, vispa inte för länge efter mjölet tillsatts och snabbt in med dem i ugnen och grädda tills de fått fin färg. Lycka till.
️ Skrivet av Ingela
Smaken mycket god! Smeten kompakt liksom bullarna🧐 kanske vispat för länge😔 Eller på att jag bara hade vetemjöl special? Eller att de var inne några minuter till, för bleka? Lagom sött med bara 1 dl socker. Tack för mycket trevligt ambitiöst upplägg på sidan👏🌺
webmaster
Svar till
Navid
️ Skrivet av Susanne
Det här är receptet som inte har ändrats vad jag kan minnas.
️ Skrivet av Navid
finns det gamla receptet på denna kvar någonstans (nästan 10 år sedan)?
️ Skrivet av Hasse
Blev supergoda.
️ Skrivet av Ayja Karhatsu
Jag har gjort era choklad muffins dom va så goda och lätta att baka. Hela min familj gillade dom.
😍🤩🤩🤩🤩😍🤩🤩🤩🤩😍🤩🤩🤩🤩🥰😊
️ Skrivet av Mona
Jättegoda muffins,blev 12 st stora muffinsformar. Bakade med rörsocker blev så gott 🤗🤗 ps Dina recept är riktigt 👍
️ Skrivet av Måneskin_fan
Super gott!!
️ Skrivet av Ratatâ
Gott,gott
️ Skrivet av Amanda
Jättegoda!! Mina muffins blev riktigt fluffiga, perfekt recept. Jag gjorde tolv stycken och gräddade då ca 20 minuter. Använde endast ett medelstort äpple och skivade ganska tunna skivor, det blev bra mängd äpple ändå. Sockret och kanelen på toppen är bra att få lite utspritt eftersom blandningen gör ytan riktigt god. 10/10
️ Skrivet av Heike
Jag tycker också att receptet är mycket bra med äppelen. Jag gillar inte muffins annars, men de är väldigt bra!!!
️ Skrivet av Rosita
De blev mycket saftiga och goda 👍👍
️ Skrivet av Kim
Bra recept som var mycket pedagogiskt och resultatet (speciellt med lite mer äpple och hälfter vitt socker/farin).
Fick dock på en sats ut 12 muffins i storleken som finns i färdiga formar. Dubbelsats fungerade bra. Hela äppelklyftor med skal på ger lite mer tugg.
webmaster
Svar till
Ola
️ Skrivet av Susanne
Det är olika konsistens på smeten man vill ha. Sockerkaka är mera lätt och luftig medan muffins är lite tyngre.
️ Skrivet av Ola
Varför ska man vispa socker och smör ihop när man gör muffins? När man gör sockerkaka vispar man ju ägg och socker poröst? Tankar om detta?
️ Skrivet av Malin Ekborg
Hej!Jag tyckte att ditt recept verkade bra. Har inte smakat än men vill påpeka att smeten bara räcker till cirka 6-8 stora muffins. Det du kallar stora muffins är normalstora. Vet inte om du tänker på cupcakes-storlek?
Med vänlig hälsning, ME.
️ Skrivet av Wenche stavne
Jättegoda muffins.
webmaster
Svar till
Randi Ruud
️ Skrivet av Susanne
Nej tror tyvärr inte det blir bra.
️ Skrivet av Randi Ruud
Kan man använda Bovete (vetemjöl är ju inte sä bra)?
️ Skrivet av Irina
Fantastiskt goda!!! Alla älskade. Perfekta i smaken och konsistensen. För mig personligen en aning för söta, ska testa med bara 1 dl socker nästa gång. Men andra i familjen älskade precis som i recepten.
️ Skrivet av Hans
Hade nästan inget strösocker, så det blev med extra mycket brun farin. Sen lade jag i körsbärsmarmelad till äppelbitarna, bytte kanel mot nykrossad kardemumma och lade mandelspån ovanpå.
Blev lite kompakt, men mycket gott med vaniljsås.
webmaster
Svar till
meis
️ Skrivet av Susanne
Du menar att göra en långpannekaka som man skär i rutor? Ja, men det är bättre du kollar ett annat recept på det eftersom ugnstider och temperatur skiljer sig. Jag har själv gjort ett sådant recept men ännu inte hunnit lägga upp det.
️ Skrivet av meis
hejhej. jag undrar om man kan lägga smeten i en bakplåtspapper och i ugnen istället för muffinsformar?
️ Skrivet av Alice
NAMM!! Låter jätte gått, kom just hem från butiken skall just sätta igång med bakande ;)
️ Skrivet av Josephine s
Mmmmm vad goda dom blev :0) vi gjorde också lite smuldeg som vi strödde över muffinsen. Jätte gott!!!!