| Bullar & vetebröd |

Äppelbullar

Mycket goda äppelbullar med rivet äpple, smör, socker och kanel som fyllning. Bullarna blir saftiga och goda. Enkelt recept.
äppelbullar
Äppelbullar, goda saftiga kanelbullar med rivet äpple i.
Timglas Tid: ca 2 timmar och 30 min
Portioner 50 st bullar

Ingredienser:

Bulldeg:

Fyllning:

Pensling och garnering:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfri mjölk och smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke.

  2. Smält smöret. Tillsätt mjölken, rör om och värm till 37°C (om det inte redan är det).

  3. Häll lite av degspadet på jästen och rör tills den lösts upp.

  4. Häll på resten av degspadet rör ner strösocker, kardemumma och salt.

  5. Arbeta in nästan allt vetemjöl tills degen är blank, smidig och släpper bunkens kant. Använd elvisp med degkrokar eller köksmaskin.

    (När du mäter upp vetemjölet använd litermått. Om du gräver med decilitermått i mjölpåsen kommer du ta för mycket mjöl eftersom det packas när du gräver.)

  6. Låt jäsa under bakhandduk i 30 minuter.

  7. Gör fyllningen under tiden degen jäser. Mät upp smör, strösocker och kanel i en bunke. Låt gärna stå framme så att smöret blir mjukt och använd gärna elvisp med vispar för att snabbt få ihop det till en jämn smet.

  8. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda den och dela den i 2 delar om du gör en sats bulldeg.

  9. Ta en degdel i taget. Kavla ut till ca 20x50 cm. Bred på hälften av fyllningen (om du gör en sats).

    Skala äpplena och riv med rivjärn över. Fördela gärna äppelrivet jämnt över degen men inte så nära överkanten (om du rullar nerifrån och upp) för att det ska bli lättare att rulla ihop och skära fina bitar.

    (Äppelrivet får snabbt en mörkare färg men det gör inget.)

  10. Rulla ihop degen. Skär ca 1,5 cm tjocka bitar. Lägg dem med snittytan uppåt i bullformar så blir det finare bullar och mindre kladdigt.

  11. Låt jäsa 30 minuter under bakhandduk.

  12. Vispa upp ägget lätt och pensla försiktigt över bullarna så du inte trycker ihop det som jäst. Strö eventuellt över mandelspån eller pärlsocker.

  13. Grädda mitt i ugnen i 225°C i 8-10 minuter tills bullarna fått fin färg.

  14. Låt bullarna svalna på galler under bakhandduk.

    Bullar som inte äts upp direkt går bra att frysa när de svalnat helt.

Bilder steg för steg

instruktion steg 1 äppelbullar
1. Smula jästen.
instruktion steg 2.1 äppelbullar
2.1. Smält smöret.
instruktion steg 2.2 äppelbullar
2.2. Häll på mjölken.
instruktion steg 3.1 äppelbullar
3.1. Lite av degspadet.
instruktion steg 3.2 äppelbullar
3.2. Rör ut jästen.
instruktion steg 4 äppelbullar
4. Tillsätt resten samt smaksättning.
instruktion steg 5.1 äppelbullar
5.1. Mät upp mjölet i litermått.
instruktion steg 5.2 äppelbullar
5.2. Häll på mjölet lite i taget.
instruktion steg 5.3 äppelbullar
5.3. Arbeta in mjölet.
instruktion steg 6.1 äppelbullar
6.1. Låt jäsa.
instruktion steg 6.2 äppelbullar
6.2. Färdigjäst deg.
instruktion steg 7.1 äppelbullar
7.1. Smör, socker, kanel.
instruktion steg 7.2 äppelbullar
7.2. Rör ihop.
instruktion steg 8.1 äppelbullar
8.1. Knåda degen.
instruktion steg 8.2 äppelbullar
8.2. Dela i 2 delar.
instruktion steg 9.1 äppelbullar
9.1. Kavla ut degen.
instruktion steg 9.2 äppelbullar
9.2. Bred på fyllning.
instruktion steg 9.3 äppelbullar
9.3. Riv äpple.
instruktion steg 9.4 äppelbullar
9.4. Fördela äppelrivet.
instruktion steg 10.1 äppelbullar
10.1. Rulla ihop.
instruktion steg 10.2 äppelbullar
10.2. Skär i bitar.
instruktion steg 10.3 äppelbullar
10.3. Lägg i bullformar.
instruktion steg 11 äppelbullar
11. Bullarna har jäst.
instruktion steg 12.1 äppelbullar
12.1. Uppvispat ägg.
instruktion steg 12.2 äppelbullar
12.2. Pensla bullarna.
instruktion steg 12.3 äppelbullar
12.3. Strö på mandelspån.
instruktion steg 13 äppelbullar
13. Grädda i ugnen.
instruktion steg 14 äppelbullar
14. Färdiga äppelbullar.

glödlampa Tips:

Vetebullar är godast färska så frys helst in de bullar du inte äter samma dag. Vänta med att frysa in dem tills de svalnat helt.

byt ut Variationstips:

Kanel kan bytas ut mot kardemumma och tvärtom. Fyllningen kan varieras med att strö över socker eller riven mandelmassa. Man kan också blanda smör och kanel och breda på som fyllning och rivet äpple ovanpå. Ungefär 100 g smör och 1 dl socker kan vara lagom för en sats (alltså hälften per utkavlad degbit).

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Äppelbullarna håller sig minst 3 månader i frysen.

Kommentarer

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Susanne
Receptet är nu omgjort så att bullarna blir mycket saftiga och goda med mycket smak av både kardemumma och kanel. Jag gjorde dem nu i helgen och jag blev väldigt nöjd med resultatet! Gästerna gav också tummen upp! Så testa gärna nu när det är säsong för svenska goda syrliga äpplen! :)
penna Skrivet av Mi
Gillar verkligen recepten på den här sidan, och går alltid hit först när jag ska hitta på något gott, men testade detta recept och mina blev inte alls goda, torra och lite smaklösa. Tråkigt. :/ Men tack för en bra sida!