Rivjärn
Ett rivjärn är ett klassiskt köksredskap som används för att riva allt från ost och morötter till citronskal. Här får du veta mer om hur det används, vad du kan tänka på när du köper ett och vilka recept som passar.

Recept där man kan använda Rivjärn
Rivjärn är ett praktiskt och mångsidigt redskap i köket. Det används framför allt för att riva grönsaker, frukt, ost, rotfrukter och till och med choklad. De flesta rivjärn har flera rivytor med olika grovlekar, vilket gör att du kan anpassa resultatet efter vad du lagar.
Det finns både stående rivjärn med flera sidor, platta rivjärn och moderna varianter med ergonomiska handtag. Välj gärna ett rivjärn som känns stabilt, ligger bra i handen och är enkelt att diska – gärna i diskmaskin om det är möjligt.
Jag använder mitt rivjärn ofta, till exempel för att riva pepparrot, apelsinskal, citronskal till bakning, morötter till sallader eller ost till gratänger.
Man får akta sig bara så att man inte halkar och river sig själv.
Ska man riva mycket så kan det i vissa fall vara enklare och gå snabbare att använda en matberedare. Till potatis, morötter och mandelmassa brukar jag ofa använda matberedare istället.
Rivjärnet på bilden är riktigt bra, mycket bättre än det klassiska i rostfritt stål. Det här rivjärnet har bättre grepp och tack vare den smarta designen (öppen baksida) så är det lätt att få loss det man rivit och även lätt att diska. Det går även att köra i diskmaskin.