| Muffins & Mjuka Kakor |

Jordgubbskaka

Mycket god mjuk och saftig kaka med jordgubbar. Smaken av citron tillsammans med jordgubbarna blir riktigt gott i denna goda jordgubbskaka.
jordgubbskaka
Mjuk och saftig jordgubbskaka serverad.
Timglas Tid: 1 timme varav 40 min i ugnen
Portioner ca 8-10 bitar

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt svalna. Tag bort kastrullen från värmen när drygt hälften av smöret smält och rör om då och då tills allt smör smält.

    Ta fram en rund form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Smörj den med smör och beströ den med ströbröd.

    Förbered även om du ska använda rivet citronskal genom att tvätta citronen, torka av den och sedan riva det yttersta av skalet, ej det vita, med ett rivjärn.

  2. Skölj, snoppa och skär jordgubbarna i mindre bitar.

  3. Mät upp ägg och strösocker i en bunke. Vispa till en ljus och pösig smet. Använd gärna elvisp.

  4. Tillsätt bakpulver och vaniljsocker. Vispa snabbt ihop.

  5. Tillsätt vetemjöl och det smälta smöret. Tillsätt även rivet citronskal eller citronarom.

    Vispa snabbt ihop till en jämn smet. Smaka gärna av om du använder citronarom och tillsätt ev. mer.

  6. Häll smeten i formen. Strö över jordgubbsbitarna.

  7. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 35 minuter tills kakan fått lite färg.

  8. Låt svalna under bakhandduk. Servera!

Bilder steg för steg

smält smör
1.1. Smält smör.
smord och bröad form
1.2. Smord och bröad form.
jordgubbar i mindre bitar
2. Jordgubbar i mindre bitar.
ägg och strösocker
3.1. Ägg och strösocker.
ägg och strösocker vispat
3.2. Ägg och strösocker vispat.
bakpulver, vaniljsocker tillsatt
4.1. Bakpulver, vaniljsocker tillsatt.
smeten vispad
4.2. Smeten vispad.
tillsätt vetemjöl, smält smör, rivet citronskal eller citronarom
5.1. Vetemjöl, smält smör, citronarom tillsatt.
smeten är blandad och klar
5.2. Smeten är blandad och klar.
smeten i formen
6.1. Smeten i formen.
strö över jordgubbsbitarna
6.2. Strö över jordgubbsbitarna.
jordgubbskakan färdiggräddad
7. Jordgubbskakan färdiggräddad.
färdig jordgubbskaka
8.1. Färdig jordgubbskaka.
en bit jordgubbskaka serverad med vispad grädde
8.2. En bit jordgubbskaka serverad med vispad grädde.

servera Serveringstips:

Servera gärna med vispad grädde, eller glass och färska jordgubbar så blir det en fin dessert eller lyxigt fika.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Jordgubbskakan håller sig några dagar i rumstemperatur, en vecka i kylskåp och minst 3 månader i frysen.

Kommentarer

Skriv en kommentar

person Svar till Laurel penna Skrivet av Susanne
Hej! Trevligt att du tyckte om jordgubbskakan! 😊👍
penna Skrivet av Laurel
Mycket bra c: Halla fran Amerika
person Svar till Alexandra penna Skrivet av Susanne
Så bra! Kul att du tycker om jordgubbskakan och att du tycker det blev bra med frysta jordgubbar!

Läs alla 17 kommentarer