175 °C i mitten av ugnen i ca 35 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
Smält smöret och låt svalna. Tag bort kastrullen från värmen när drygt hälften av smöret smält och rör om då och då tills allt smör smält.
Ta fram en rund form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Smörj den med smör och beströ den med ströbröd.
Förbered även om du ska använda rivet citronskal genom att tvätta citronen, torka av den och sedan riva det yttersta av skalet, ej det vita, med ett rivjärn.
Näringsvärde per bit, beräknat på 1 kaka = 10 bitar (93 g): 230 kcal, 28 g kolhydrater, 12 g fett, 3 g protein, 1 g fibrer
Serveringstips
Servera gärna med vispad grädde, eller glass och färska jordgubbar så blir det en fin dessert eller lyxigt fika.
Tips & tricks
Man kan använda frysta jordgubbar, ta bort den värsta isen och låt tina helt eller halvt. Kan eventuellt behöva några minuter extra i ugnen beroende på ökad mängd vätska och hur mycket man tinat jordgubbarna.
Hållbarhet och förvaring
Jordgubbskakan håller sig några dagar i rumstemperatur, en vecka i kylskåp och minst 3 månader i frysen.
Tack för dina synpunkter och vad roligt att du tycker om receptet och att det är enkelt och tydligt! Jag ska lägga till det. Tack för att du tog dig tid att skriva! 😊❤️
️ Skrivet av Elsa
Hej! Tack för ännu ett jättebra recept! Jag älskar dina recept då de är så tydliga och enkla att följa med bra steg för steg instruktioner och bilder! Det är så uppskattat ska du veta! En liten sak bara, du får gärna skriva in på steg 1 att man ska sätta på ugnen, jag glömde det😅 och smeten fick vänta lite. I många andra recept står det och det brukar hjälpa tycker jag👍 I övrigt toppen som vanligt:)
webmaster
Svar till
judit
️ Skrivet av Susanne
Ta bort is och låt frysta jordgubbar tina och följ i övrigt receptet.
️ Skrivet av judit
Jordgubbskakan ser väldigt god ut. Jag förmodar att det
går utmärkt att använda frysta jordgubbar. Behöver
jordgubbarna tinas i förväg? Eller kan man ha i de
frysta jordgubbarna direkt? Jag tror att de behöver tinas,
men du får ge mig svaret på denna fråga.
Tack på förhand.
️ Skrivet av Gunilla Bäckström
I morgon gäster på lunch och då bjuder jag på jordgubbskakan.
Det blir första gången jag gör den men den kan bara vara god!
️ Skrivet av Lina
Kakan blev jättegod och väldigt uppskattad av alla jag bjudit den på.
️ Skrivet av Ester
kakan var jätte god och bra
webmaster
Svar till
Laurel
️ Skrivet av Susanne
Hej! Trevligt att du tyckte om jordgubbskakan! 😊👍
️ Skrivet av Laurel
Mycket bra c: Halla fran Amerika
webmaster
Svar till
Alexandra
️ Skrivet av Susanne
Så bra! Kul att du tycker om jordgubbskakan och att du tycker det blev bra med frysta jordgubbar!
️ Skrivet av Alexandra
Jättegod kaka, har bakat den 2 gånger. Använde frysta jordgubbar vilket funkade jättebra!
webmaster
Svar till
HP
️ Skrivet av Susanne
Ja de kan ha varit för blöta. Men det är även viktigt att det inte blir för stora jordgubbsbitar, så kanske bör du även skära mindre bitar. Skär gärna tunna skivor. På bilderna så har jag använt ganska små jordgubbar så jag behövde inte skära dem i så många delar, men jag tror inte man kan skära för små bitar så tänk hellre tunna och mindre bitar än stora. Tänk även på att sprida ut jordgubbsbitarna i smeten. En grej man kan göra är också att blanda jordgubbsbitarna med lite potatismjöl, det motverkar också "sjunktendensen", dock inget jag gjort i det här receptet och mina har inte sjunkit så det ska inte behövas, men det är annars ett tips som fungerar även för andra bär/frukt i andra recept också så det kan ju vara bra att känna till. :) Skriv gärna och berätta hur det blev om du provar igen!
️ Skrivet av HP
Gjorde detta och var jätte god men alla mina jordgubbar hamnade underst med kakan ovanpå och ett bottenlager av jordgubbar.
Vad kan detta ha berott på? För många jordgubbar eller för blöta?
webmaster
Svar till
Rosmarie
️ Skrivet av Susanne
Det låter verkligen mums! :) Tack för bra tips!
️ Skrivet av Rosmarie
Jag vände på kakan efter att jag tagit ut den ur ugnen. Lät den svalna och bredde på vaniljkräm sen jordgubbarna över och grädde med vaniljsocker över det sen toppade med mandelspån :) mums !
webmaster
Svar till
Anna
️ Skrivet av Susanne
Roligt att höra och tack för serveringstips! :)
️ Skrivet av Anna
Jättegod och så enkel att göra! Perfekt balans mellan citron och gubbar :-) La upp kakan på ett tårtfat, la massa jordgubbar (i minder bitar) runtom och pudrade över florsocker - kanongott! Ni som ännu inte gjort denna kaka ännu - gör den nu..!
webmaster
Svar till
Johanna
️ Skrivet av Susanne
Roligt att höra och att det blev bra med frysta jordgubbar! :)
️ Skrivet av Johanna
Bakade denna kaka nyss, och guuuud va go den blev! Använde mig av frysta jordgubbar som jag tinade och sockrade lätt, fungerade lika bra! 4/5 i betyg!
️ Skrivet av Annika
Ska baka den här kakan idag, fast har inget bakpulver hemma så ska testa använda ½ tsk bikarbonat istället, hoppas det går bra....
️ Skrivet av Fredrik
Testade denna kaka en sen kväll och den var underbar..
️ Skrivet av Alexandra
Fantastiskt god kaka!
webmaster
Svar till
Marlene
️ Skrivet av Susanne
Jo man strör dem över bara. Jag hade glömt skriva det så tack för att du påpekade det. Det är nu inskrivet och jag har lagt till bilderna för det momentet också.