Jordgubbskaka

Mycket god mjuk och saftig kaka med jordgubbar. Smaken av citron tillsammans med jordgubbarna blir riktigt gott i denna goda jordgubbskaka.
jordgubbskaka
Mjuk och saftig jordgubbskaka serverad.
Timglas Tid: 1 timme varav 40 min i ugnen
Portioner ca 8-10 bitar

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt svalna. Tag bort kastrullen från värmen när drygt hälften av smöret smält och rör om då och då tills allt smör smält.

    Ta fram en rund form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Smörj den med smör och beströ den med ströbröd.

    Förbered även om du ska använda rivet citronskal genom att tvätta citronen, torka av den och sedan riva det yttersta av skalet, ej det vita, med ett rivjärn.

    smält smör
    Smält smör.
    smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  2. Skölj, snoppa och skär jordgubbarna i mindre bitar.

    jordgubbar i mindre bitar
    Jordgubbar i mindre bitar.
  3. Mät upp ägg och strösocker i en bunke. Vispa till en ljus och pösig smet. Använd gärna elvisp.

    ägg och strösocker
    Ägg och strösocker.
    ägg och strösocker vispat
    Ägg och strösocker vispat.
  4. Tillsätt bakpulver och vaniljsocker. Vispa snabbt ihop.

    bakpulver, vaniljsocker tillsatt
    Bakpulver, vaniljsocker tillsatt.
    smeten vispad
    Smeten vispad.
  5. Tillsätt vetemjöl och det smälta smöret. Tillsätt även rivet citronskal eller citronarom.

    Vispa snabbt ihop till en jämn smet. Smaka gärna av om du använder citronarom och tillsätt ev. mer.

    tillsätt vetemjöl, smält smör, rivet citronskal eller citronarom
    Vetemjöl, smält smör, citronarom tillsatt.
    smeten är blandad och klar
    Smeten är blandad och klar.
  6. Häll smeten i formen. Strö över jordgubbsbitarna.

    smeten i formen
    Smeten i formen.
    strö över jordgubbsbitarna
    Strö över jordgubbsbitarna.
  7. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 35 minuter tills kakan fått lite färg.

    jordgubbskakan färdiggräddad
    Jordgubbskakan färdiggräddad.
  8. Låt svalna under bakhandduk. Servera!

    färdig jordgubbskaka
    Färdig jordgubbskaka.
    en bit jordgubbskaka serverad med vispad grädde
    En bit jordgubbskaka serverad med vispad grädde.

servera Serveringstips:

Servera gärna med vispad grädde, eller glass och färska jordgubbar så blir det en fin dessert eller lyxigt fika.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Jordgubbskakan håller sig några dagar i rumstemperatur, en vecka i kylskåp och minst 3 månader i frysen.

Se även dessa recept

| Muffins & Mjuka Kakor |

Kommentarer till Jordgubbskaka

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
💬 Svar till Laurel ✏️ Skrivet av Susanne
Hej! Trevligt att du tyckte om jordgubbskakan! 😊👍
✏️ Skrivet av Laurel
Mycket bra c: Halla fran Amerika
💬 Svar till Alexandra ✏️ Skrivet av Susanne
Så bra! Kul att du tycker om jordgubbskakan och att du tycker det blev bra med frysta jordgubbar!
✏️ Skrivet av Alexandra
Jättegod kaka, har bakat den 2 gånger. Använde frysta jordgubbar vilket funkade jättebra!
💬 Svar till HP ✏️ Skrivet av Susanne
Ja de kan ha varit för blöta. Men det är även viktigt att det inte blir för stora jordgubbsbitar, så kanske bör du även skära mindre bitar. Skär gärna tunna skivor. På bilderna så har jag använt ganska små jordgubbar så jag behövde inte skära dem i så många delar, men jag tror inte man kan skära för små bitar så tänk hellre tunna och mindre bitar än stora. Tänk även på att sprida ut jordgubbsbitarna i smeten. En grej man kan göra är också att blanda jordgubbsbitarna med lite potatismjöl, det motverkar också "sjunktendensen", dock inget jag gjort i det här receptet och mina har inte sjunkit så det ska inte behövas, men det är annars ett tips som fungerar även för andra bär/frukt i andra recept också så det kan ju vara bra att känna till. :) Skriv gärna och berätta hur det blev om du provar igen!