Jordgubbstårta

Sommarens höjdpunkt är jordgubbstårtan, en gräddtårta med vaniljkräm, jordgubbar och grädde. Mmmmm...
Jordgubbstårta
Jordgubbstårta - Gräddtårta med jordgubbar. Den perfekta sommartårtan.
Timglas Tid: 3 timmar varav 1 ½ timmes jobb
Portioner 10-12 bitar

Ingredienser:

Sockerkaksbotten:

Fyllning 1 (vaniljkräm):

  • 2 dl vaniljkräm
    • eller  2 dl mjölk och  ca 5 msk marsanpulver (läs instruktioner på förpackningen)

Fyllning 2:

Garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Baka jordgubbstårta så här:

  1. Smörj och bröa en form ca 26 cm i diameter.

    Ett tips är att använda en slickepott för att smörja formen med smör. Låt gärna smörklicken ligga framme en stund så den blir mjuk så går det snabbt och enkelt att smörja formen.

    instruktion steg 1.1 jordgubbstårta
    Använder slickepott för att smörja.
    instruktion steg 1.2 jordgubbstårta
    Smord och bröad form.
  2. Vispa ägg och socker till en ljus och fluffig smet med elvisp.

    instruktion steg 2.1 jordgubbstårta
    Ägg och strösocker.
    instruktion steg 2.2 jordgubbstårta
    Vispa med elvisp.
    instruktion steg 2.3 jordgubbstårta
    Ljus och fluffig smet.
  3. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver.

    instruktion steg 3.1 jordgubbstårta
    Vetemjöl, potatismjöl och bakpulver.
    instruktion steg 3.2 jordgubbstårta
    Blanda.
  4. Tillsätt mjöl- och bakpulverblandningen till ägg- och sockersmeten. Vispa snabbt ihop till en jämn smet (ca 15 sek med elvisp eller rör för hand med en stor slev).

    (Var noga med att det blir ordentligt blandat, rör ordentligt i botten, men blanda det för den skull inte onödigt länge.)

    instruktion steg 4.1 jordgubbstårta
    Tillsätt mjölblandningen.
    instruktion steg 4.2 jordgubbstårta
    Blanda ihop.
  5. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 40 minuter.

    instruktion steg 5.1 jordgubbstårta
    Smeten i formen.
    instruktion steg 5.2 jordgubbstårta
    Grädda i ugnen.
  6. Stjälp upp kakan och låt den kallna eller låt den kallna i formen under bakhandduk.

    instruktion steg 6 jordgubbstårta
    Färdiggräddad tårtbotten.
  7. Gör vaniljkrämen, hemgjord är godast. Om du gör marsankräm bör den stå i kylskåp minst 10 minuter.

    • 2 dl vaniljkräm
      • eller  2 dl mjölk och  ca 5 msk marsanpulver (läs instruktioner på förpackningen)
    instruktion steg 7 jordgubbstårta
    Hemgjord vaniljkräm.
  8. Skölj jordgubbarna både till fyllningen och garneringen. Skiva eller mosa jordgubbarna till fyllningen. Välj ut de finaste jordgubbarna till garneringen. Snoppa dem eller behåll eventuellt det gröna för att det blir finare (dock opraktiskt när man äter tårtan). Låt jordgubbarna till garneringen ligga och torka under tiden du lägger ihop tårtan.

    instruktion steg 8.1 jordgubbstårta
    Jordgubbar till fyllningen.
    instruktion steg 8.2 jordgubbstårta
    Mosade jordgubbar.
  9. Vispa grädden hårt. Vispa grädden till både fyllningen och garneringen samtidigt, alltså 5 dl vispgrädde till en jordgubbstårta.

    instruktion steg 9 jordgubbstårta
    Vispa grädden.
  10. Skär bottnen i 3 delar. (Använd en brödkniv och skär försiktigt runtom för att sedan komma in mot mitten. Använd stekspade för att lyfta bottnarna.)

    instruktion steg 10 jordgubbstårta
    Dela sockerkakan i 3 delar.
  11. Lägg den understa bottnen på ett serveringsfat. Bred på vaniljkrämen.

    instruktion steg 11.1 jordgubbstårta
    Understa botten på tårtfat.
    instruktion steg 11.2 jordgubbstårta
    Bred på vaniljkräm.
  12. Lägg på nästa tårtbotten (mitten-delen).

    Fördela de mosade eller skivade jordgubbarna jämnt över tårtbottnen och bred eventuellt över lite jordgubbssylt.

    Bred på lite mindre än hälften av den vispade grädden (spara resten till garneringen).

    instruktion steg 12.1 jordgubbstårta
    Lägg på mitten-tårtbottnen.
    instruktion steg 12.2 jordgubbstårta
    Bred på mosade jordgubbar.
    instruktion steg 12.3 jordgubbstårta
    Bred på vispad grädde.
  13. Lägg på den översta bottnen. Bred på resten av grädden runtom och ovanpå. Man kan också spritsa grädden om man vill ha en snyggare tårta.

    Fördela jordgubbarna (som nu är torra, torka annars av dem med hushållspapper) ovanpå.

    Strö eventuellt över flagad choklad eller garnera eventuellt med citronmeliss. Jag har inte gjort det på bilderna.

    Ställ in i kylen. Tårtan blir godast om den får stå ½ dygn innan servering så att fyllningarnas smak går in i bottnarna.

    instruktion steg 13.1 jordgubbstårta
    Lägg på översta bottnen.
    instruktion steg 13.2 jordgubbstårta
    Bred på resten av grädden.
    instruktion steg 13.3 jordgubbstårta
    Garnera med jordgubbar.
    instruktion steg 13.4 jordgubbstårta
    En tårtbit.
    instruktion steg 13.5 jordgubbstårta
    Tårtan i genomskärning.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara tårtan i kylskåp. Servera inom 2 dygn, helst inom 1 dygn. Tårtan håller sig i ca 5 dygn men grädden börjar få sämre konsistens efter 2 dygn.

Kommentarer till Jordgubbstårta

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Lul
Jag älskar tårta
Min favorit tårta
Ääääääääääär
JODGUBBSTÅRTA🎂🍰🎂🍰
besökare Svar till Fredrika penna Skrivet av Susanne
Så bra att det gick att bygga på höjden! Tack för att du delar med dig av intressant information som hjälper flera! :)
penna Skrivet av Fredrika
Nu är det prövat att bygga i höjden o det gick bra! gjorde 2 x tårtbotten. misslyckades med den ena som sjönk lite ihop, men det gick bra iallafall, satt den högst upp så den blev mindre uppåt., inget man tänkte på när det var grädda på :)
besökare Svar till Fredrika penna Skrivet av Susanne
Jag vet faktiskt inte hur det blir om man bygger upp den på höjden. Det kanske fungerar. Så om du provar skriv hemskt gärna och berätta hur det blev!
penna Skrivet av Fredrika
Kan man göra den med 2-3 extra fyllningar? Så den blir högre? Tänkte då baka 2 x tårtbottnar (i 2 omgångar)
besökare Svar till Sofiw penna Skrivet av Susanne
Om du inte fick en tillräckligt hög kaka så kan det bero på att du tog en större form, det kan även bero på att inte vispat ägg och socker tillräckligt fluffigt. Det kan bero på bakpulvret och det kan bero på att du inte rört ihop smeten ordentligt eller rör för mycket och det kan även bero på att du tagit för mycket vetemjöl. Om du kommer på vad det kan berott på så skriv gärna och berätta!
penna Skrivet av Sofiw
Jag fick den knappt till 2 delar. Och gjorde precis som de stod i receptet
besökare Svar till Pernilla penna Skrivet av Susanne
Kul att du gillar tårtan! Jag har aldrig gjort den i långpanna men du bör räkna på ytan och jämföra med cirkelytan i det här receptet. Jag tror det borde gå att dubbla om långpannans yta är dubbelt så stor. Jag tror att ugnstiden borde bli detsamma under förutsättning att smetens höjd i formen blir lika hög - d.v.s. att långpannans yta är dubbelt så stor. Om detta skiljer sig så blir det skillnad. Om du har en form med mindre yta så blir ju smetens tjocklek/höjd i formen högre och då blir gräddningstiden längre och tvärtom. Lycka till! Skriv gärna och berätta hur det blev om du provar!
penna Skrivet av Pernilla
Hej!
Fantastiskt god tårta! Gjort den flera gånger och den uppskattas alltid! Om jag vill göra tårtan i långpanna, har du något tips på hur jag ska göra då? Dubbla alla ingredienser? Ugnstid?
besökare Svar till Kinda penna Skrivet av Susanne
Varsågod! Tack så mycket! :)

Läs alla 61 kommentarer

Se även dessa recept

| Sommarmat | Tårtor & bakelser |