Pepparkakor

Baka dessa goda pepparkakor, ett av våra mest klassiska julrecept. Det här receptet är väl beprövat och ger mycket goda kakor med pepparkakskryddorna ingefära, kanel, kardemumma och nejlikor till lucia och jul eller andra tillfällen.

Hembakade kakor är så mycket godare än köpta och man slipper tillsatser och råvaror av sämre kvalité. Det är inte svårt att baka själv, men lite tid och tålamod krävs.

Tänk på att göra pepparkaksdegen i god tid eftersom den behöver minst ett dygn i kylskåp.

Pepparkakor
Mycket goda och fina pepparkakor: stjärnor, hjärtan, damer och grisar.
Timglas Tid: räkna med 5 timmar, tänk på att göra degen minst 1 dygn innan
Portioner ca 300 st
Näringsvärde Näringsvärde per pepparkaka: 26 kcal

Ingredienser:

Pepparkaksdeg:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Så här bakar du pepparkakor:

  1. Mät upp smöret och låt stå framme en stund så det blir mjukt.

    smör i en bunke
    Smör.
  2. Tillsätt strösocker och sirap. Arbeta ihop till en jämn smet. Använd elvisp med degkrokar eller en köksmaskin som du kan använda genom hela receptet tills degen är klar.

    smör, strösocker och sirap i en bunke
    Smör, socker och sirap.
    Smör, strösocker och sirap i hoprört.
    Rör ihop.
  3. Tillsätt sedan ingefära, kanel, nejlikor, kardemumma och bikarbonat. Rör ihop till en jämn smet.

    kryddor och bikarbonat tillsätts
    Tillsätt kryddor och bikarbonat.
    smör, socker, sirap, kryddor och bikarbonat blandat
    Rör ihop allt.
  4. Häll på vattnet.

    vatten tillsätts till smeten
    Häll på vatten.
  5. Mät upp vetemjölet i litermått eller väg det. (Gräv inte med decilitermått för då är risken stor att du tar alldeles för mycket mjöl.)

    Tillsätt sedan lite vetemjöl i taget och arbeta in i degen. Om du inte använder någon maskin till detta så knåda in mjölet för hand på ett bakbord.

    vetemjöl uppmätt i litermått
    Mät upp vetemjöl.
    vetemjöl tillsatt till smeten
    Arbeta in vetemjöl.
    vetemjölet arbetas in med elvisp med degkrokar
    Lite vetemjöl i taget.
  6. Svep in pepparkaksdegen i plastfolie och lägg in i kylen minst 1 dygn.

    pepparkaksdegen läggs på plastfolie
    Pepparkaksdegen på plastfolie.
    pepparkaksdegen insvept i plastfolie
    Svep in i folien.
  7. Utbakning:

  8. Tag fram en bit i taget av pepparkaksdegen och kavla ut den tunn på ett bakbord.

    pepparkaksdegen utkavlad
    Kavla ut degen.
  9. Tag ut pepparkakor med mått, ta loss från bakbordet med hjälp av en tunn stekspade och lägg på kalla smorda plåtar eller med bakplåtspapper.

    (Pepparkakorna blir jämnare och finare om man inte använder bakplåtspapper.)

    pepparkaksmått används för att trycka ut pepparkakor
    Använd pepparkaksmått.
    ogräddade pepparkakor på en plåt
    Lägg på plåtar.
  10. Grädda i mitten av ugnen i 200-225°C i 4-5 minuter.

    Tag loss pepparkakorna direkt från plåten och lägg på plant underlag för att svalna, detta gäller framförallt om du inte använder bakplåtspapper eftersom pepparkakorna då kan fastna i plåten och lätt gå sönder.

    pepparkakor gräddas i ugnen
    Grädda pepparkakorna.
    färdiggräddade pepparkakor på en plåt
    Gräddade pepparkakor.

planera Planeringstips:

Gör pepparkaksdegen i god tid, minst ett dygn innan utbakning och gräddning.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Pepparkakorna kan förvaras i plastburk eller plåtburk med lock i 1-2 månader i rumstemperatur eller svalare. De kan också frysas, då håller de sig 3-6 månader.

Se även dessa recept

| Julmat och andra julrecept | Småkakor |

Kommentarer till Pepparkakor

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
💬 Svar till Christer Svensson ✏️ Skrivet av Susanne
Man får använda mjöl. Annars finns andra tricks om du läser alla kommentarer. Men du får göra egen pepparkaksdeg nästa år. Det jobbiga är inte att göra degen det är ju att kavla ut den så tidsmässigt sparar man inte mer än kanske 20-30 min på att köpa deg. När det brukar ta timmar att kavla ut den. Egen pepparkaksdeg är mycket godare när det är smör i degen vilket det inte brukar var i köpt. Lycka till! :)
✏️ Skrivet av Christer Svensson
Jag har köpt färdig pepparkaksdeg. Hur får jag bort pepparkakorna på bästa sätt? Dom fastnar och går sönder.
💬 Svar till Gina Gustafson ✏️ Skrivet av Susanne
Jag skriver det oftast men i det här receptet har jag missat det så tack för att du påminner mig om det! Kul att du tyckte om pepparkakorna! God Jul! ❤️
✏️ Skrivet av Gina Gustafson
Tack for recept. En liten forslag. Att pa recepten det stor vikt pa mjolen. Jatte fina pepparkakor. Tack igen. God Jul!
💬 Svar till Catrina ✏️ Skrivet av Susanne
Tack för jättebra tips!