Pepparkakor

Baka dessa goda pepparkakor, ett av våra mest klassiska julrecept. Det här receptet är väl beprövat och ger mycket goda kakor med pepparkakskryddorna ingefära, kanel, kardemumma och nejlikor till lucia och jul eller andra tillfällen.

Hembakade kakor är så mycket godare än köpta och man slipper tillsatser och råvaror av sämre kvalité. Det är inte svårt att baka själv, men lite tid och tålamod krävs.

Tänk på att göra pepparkaksdegen i god tid eftersom den behöver minst ett dygn i kylskåp.

Pepparkakor
Mycket goda och fina pepparkakor: stjärnor, hjärtan, damer och grisar.
Timglas Tid: räkna med 5 timmar, tänk på att göra degen minst 1 dygn innan
Portioner ca 300 st
Näringsvärde Näringsvärde per pepparkaka (7 g): 26 kalorier, 4 g kolhydrater, 1 g fett, 0 g protein, 0 g fibrer

Ingredienser:

Pepparkaksdeg:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Så här bakar du pepparkakor:

  1. Mät upp smör, strösocker och ljus sirap och låt stå framme en stund så att smöret blir mjukt. Skär gärna smöret i mindre bitar så går det fortare.

    pepparkakor steg 1: smör, strösocker, ljus sirap
    Smör, strösocker, ljus sirap.
  2. Arbeta ihop till en jämn smet. Använd en köksmaskin med mördegsvispar eller elvisp med degkrokar som du kan använda genom alla steg i receptet tills pepparkaksdegen är klar.

    (Köksmaskin med mördegsvispar är att föredra eftersom detta blir en ganska tung deg med mycket vetemjöl.)

    smör, strösocker och sirap blandat
    Smör, strösocker och sirap blandat.
  3. Tillsätt sedan ingefära, kanel, nejlikor, kardemumma och bikarbonat. Rör ihop till en jämn smet.

    kryddor och bikarbonat tillsätts
    Tillsätt kryddor och bikarbonat.
    smör, socker, sirap, kryddor och bikarbonat blandat
    Rör ihop allt.
  4. Häll på vattnet.

    vatten tillsätts till smeten
    Häll på vatten.
  5. Mät upp vetemjölet i litermått eller väg det. (Gräv inte med decilitermått för då är risken stor att du tar alldeles för mycket mjöl.)

    Tillsätt sedan lite vetemjöl i taget och arbeta in i degen. Om du inte använder någon maskin till detta så knåda in mjölet för hand på ett bakbord.

    vetemjöl uppmätt i litermått
    Mät upp vetemjöl.
    vetemjöl arbetas in med köksmaskin
    Arbeta in vetemjöl.
    pepparkakor steg 5: pepparkaksdegen klar
    Pepparkaksdegen klar.
  6. Svep in pepparkaksdegen i plastfolie och lägg in i kylen minst 1 dygn.

    pepparkaksdegen insvept i plastfolie
    Pepparkaksdegen insvept i plastfolie.
  7. Utbakning:

  8. Tag fram en bit i taget av pepparkaksdegen och kavla ut den tunn på ett bakbord.

    pepparkaksdegen utkavlad
    Kavla ut degen.
  9. Tag ut pepparkakor med mått, ta loss från bakbordet med hjälp av en tunn stekspade och lägg på kalla smorda plåtar eller med bakplåtspapper.

    (Pepparkakorna blir jämnare och finare om man inte använder bakplåtspapper.)

    pepparkaksmått används för att trycka ut pepparkakor
    Använd pepparkaksmått.
    ogräddade pepparkakor på en plåt
    Lägg på plåtar.
  10. Grädda i mitten av ugnen i 200-225°C i 4-5 minuter.

    Tag loss pepparkakorna direkt från plåten och lägg på plant underlag för att svalna, detta gäller framförallt om du inte använder bakplåtspapper eftersom pepparkakorna då kan fastna i plåten och lätt gå sönder.

    pepparkakor gräddas i ugnen
    Grädda pepparkakorna.
    färdiggräddade pepparkakor på en plåt
    Gräddade pepparkakor.

planera Planeringstips:

Gör pepparkaksdegen i god tid, minst ett dygn innan utbakning och gräddning.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Pepparkakorna kan förvaras i plastburk eller plåtburk med lock i 1-2 månader i rumstemperatur eller svalare. De kan också frysas, då håller de sig 3-6 månader.

Se även dessa recept

| Julmat och andra julrecept | Småkakor |

Kommentarer till Pepparkakor

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Yvonne Jakobsson
Hej!
Jag undrar hur länge jag kan förvara den hemmagjorda pepparkaksdegen i kylen?
Yvonne
✏️ Skrivet av Lena
Vore praktiskt om du angav vetemjölsmängden i gram. Förstar inte heller varför degen ska blandas med en elvisp. Det är nytt men sämre metod än den gamla beprövade att man kokar upp sirap socker och vatten först och sedan tillsätter smöret.
Har inte bakat ut kakorna ännu men resultatet aterstar att se.
💬 Svar till Christer Svensson ✏️ Skrivet av Susanne
Man får använda mjöl. Annars finns andra tricks om du läser alla kommentarer. Men du får göra egen pepparkaksdeg nästa år. Det jobbiga är inte att göra degen det är ju att kavla ut den så tidsmässigt sparar man inte mer än kanske 20-30 min på att köpa deg. När det brukar ta timmar att kavla ut den. Egen pepparkaksdeg är mycket godare när det är smör i degen vilket det inte brukar var i köpt. Lycka till! :)
✏️ Skrivet av Christer Svensson
Jag har köpt färdig pepparkaksdeg. Hur får jag bort pepparkakorna på bästa sätt? Dom fastnar och går sönder.
💬 Svar till Gina Gustafson ✏️ Skrivet av Susanne
Jag skriver det oftast men i det här receptet har jag missat det så tack för att du påminner mig om det! Kul att du tyckte om pepparkakorna! God Jul! ❤️