
⭐ webmaster
Baka dessa goda pepparkakor, ett av våra mest klassiska julrecept. Det här receptet är väl beprövat och ger mycket goda kakor med pepparkakskryddorna ingefära, kanel, kardemumma och nejlikor till lucia och jul eller andra tillfällen.
Hembakade kakor är så mycket godare än köpta och man slipper tillsatser och råvaror av sämre kvalité. Det är inte svårt att baka själv, men lite tid och tålamod krävs.
Tänk på att göra pepparkaksdegen i god tid eftersom den behöver minst ett dygn i kylskåp.
Utrustning:
Mät upp smör, strösocker och ljus sirap och låt stå framme en stund så att smöret blir mjukt. Skär gärna smöret i mindre bitar så går det fortare.
Arbeta ihop till en jämn smet. Använd en köksmaskin med mördegsvispar eller elvisp med degkrokar som du kan använda genom alla steg i receptet tills pepparkaksdegen är klar.
(Köksmaskin med mördegsvispar är att föredra eftersom detta blir en ganska tung deg med mycket vetemjöl.)
Tillsätt sedan ingefära, kanel, nejlikor, kardemumma och bikarbonat. Rör ihop till en jämn smet.
Häll på vattnet.
Mät upp vetemjölet i litermått eller väg det. (Gräv inte med decilitermått för då är risken stor att du tar alldeles för mycket mjöl.)
Tillsätt sedan lite vetemjöl i taget och arbeta in i degen. Om du inte använder någon maskin till detta så knåda in mjölet för hand på ett bakbord.
Svep in pepparkaksdegen i plastfolie och lägg in i kylen minst 1 dygn.
Tag fram en bit i taget av pepparkaksdegen och kavla ut den tunn på ett bakbord.
Tag ut pepparkakor med mått, ta loss från bakbordet med hjälp av en tunn stekspade och lägg på kalla smorda plåtar eller med bakplåtspapper.
(Pepparkakorna blir jämnare och finare om man inte använder bakplåtspapper.)
Grädda i mitten av ugnen i 200-225°C i 4-5 minuter.
Tag loss pepparkakorna direkt från plåten och lägg på plant underlag för att svalna, detta gäller framförallt om du inte använder bakplåtspapper eftersom pepparkakorna då kan fastna i plåten och lätt gå sönder.
Planeringstips:
Hållbarhet och förvaring:
| Baka till jul | Småkakor |