Saftig mjuk pepparkaka med lingonsylt

Baka den här goda saftiga mjuka pepparkakan med lingonsylt. Låt den gärna stå någon dag före servering så kommer smakerna fram bättre och kakan blir ännu saftigare och mindre smulig. Servera gärna till advent eller julfika men kakan är förstås god även andra tider på året.
mjuk pepparkaka med lingonsylt
En skiva mjuk pepparkaka med lingonsylt.
Timglas Tid: 1 timme varav 40 min i ugnen
Portioner 1 sockerkaka, 12 bitar

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 40-45 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt det svalna.

    (Tag bort kastrullen från värmen när drygt hälften smält och rör om då och då så smälter allt smör och det slipper bli onödigt varmt.)

  2. Knäck äggen i en bunke. Tillsätt strösocker. Vispa med elvisp till en ljus och fluffig smet.

  3. Tillsätt bakpulver, ingefära, kanel och nejlikor. Vispa till en jämn smet.

  4. Tillsätt vetemjöl, lingonsylt, mjölk och det smälta smöret. Vispa snabbt ihop till en jämn smet.

    (Mät upp vetemjölet genom att hälla upp det eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då blir mjölet packat och det blir för mycket.)

    (Det går bra att använda elvisp men tänk på att inte vispa smeten längre tid än att det är blandat.)

  5. Häll smeten i en smord och bröad avlång brödform.

  6. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 40-45 minuter tills pepparkakan är genomgräddad. Känn med en provsticka så att den är torr.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Låt gärna den mjuka pepparkakan stå över natten eller ett dygn före servering så blir det bara godare, saftigare och mindre smulig. Förvara pepparkakan i plastpåse i rumstemperatur där den håller sig minst 1 vecka eller i kylskåp där den håller sig minst 2 veckor eller i frysen där den håller sig minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Baka till jul | Muffins & Mjuka kakor |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till Anna persson ✏️ Skrivet av Susanne
Brödformen ska ha standardstorlek, d.v.s. 1,5 liter. Jag ska förtydliga det i receptet (även om det står på sidan om brödformar som är länkad till i receptet). Tack för frågan!
✏️ Skrivet av Anna persson
Hej. Hur stor form behöver jag? Volym?
✏️ Skrivet av Jessica
Mycket god mjuk pepparkaka med lingon har bjudit på den till fika alla tyckte den var god!!
✏️ Skrivet av Eva Fhärm
Letade efter mormors recept från Norrbotten och hittade detta! Bytte mjölken mot filmjölk = jättegott och saftigt!
💬 Svar till Katarina Ericson ✏️ Skrivet av Susanne
Ja det tror jag blir bra.

Visa alla kommentarer