Pepparkaksgrottor med lingonsylt

Goda spröda småkakor med pepparkakssmak som smälter i munnen, fyllda med lingonsylt. Pepparkaksgrottor passar perfekt till lussefika och jul men är även goda året runt.
pepparkaksgrottor
Tid: 30 minuter
30 st

Ingredienser:

Laktosfritt - Välj laktosfritt smör.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 200 °C i mitten av ugnen i ca 12 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Ställ ut små bakformar på en plåt. Sätt ugnen på 200°C.

    (De små bakformarna ska vara ca 3,5 cm diameter och 2 cm höga.)

    små bakformar på plåt
    Små bakformar på plåt.
  2. Lägg smöret i en bunke och häll på strösocker. Låt det stå framme i rumstemperatur tills smöret blivit rumsvarmt.

    Vispa till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar som du kan använda genom hela receptet.

    smör och strösocker
    Smör och strösocker.
    smör och strösocker vispat till en jämn smet
    Smör och strösocker vispat till en jämn smet.
  3. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, kanel, nejlikor och ingefära.

    Vispa till en jämn smet.

    bakpulver, vaniljsocker och kryddor tillsatt
    Bakpulver, vaniljsocker och kryddor tillsatt.
    en jämn smet av smör, socker samt smaksättning
    En jämn smet.
  4. Tillsätt vetemjöl. (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket. Häll istället upp det i litermått eller väg det.)

    Arbeta ihop till en deg, gärna med elvispen (först blir det små smulor men sedan blir smulorna grövre och större mot slutet och då är degen klar och lätt att arbeta med).

    (Om du inte får degen att gå ihop så har du troligtvis tagit för mycket mjöl, se mättips ovan. Du kan i så fall rädda degen genom att ha i mera smör eller lite vatten.)

    vetemjöl tillsatt
    Vetemjöl tillsatt.
    arbeta ihop
    Arbeta ihop.
  5. Rulla till 30 st bollar (av en sats deg) och lägg i bakformarna.

    (Ett tips för att dela degen i 30 lika stora delar är att trycka ihop degen till en degklump och sedan rulla ut den till en avlång rulle och sedan skära i bitar.)

    rulla till bollar
    Rulla till bollar.
  6. Ta ditt finger (se bild) och tryck på mitten av varje boll så det blir en fördjupning.

    Lägg lingonsylt i fördjupningen.

    Så viker jag fingret och trycker ut gropen
    Så viker jag fingret för att trycka ut en jämn och fin grop.
    en fördjupning i varje boll
    En fördjupning i varje boll.
    lingonsylt i varje fördjupning
    Lingonsylt i varje fördjupning.
  7. Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 12 minuter tills de fått lite färg.

    Låt svalna under bakduk. Förvara sedan i försluten plastpåse eller plastburk med lock.

    färdiggräddade pepparkaksgrottor
    Färdiggräddade pepparkaksgrottor.

Hållbarhet och förvaring

Pepparkaksgrottorna går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Svar till http://www.jessesarvak.com Skrivet av Susanne
Ja du får göra det! De blir väldigt goda! :)
Skrivet av http://www.jessesarvak.com
Det där såg väldigt gott ut, man kanske skulle testat de :)

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest