| Småkakor |

Kolagömmor

Otroligt goda kakor fyllda med fantastisk kolakräm (dulce de leche) toppad med choklad och salt. Sältan och sötman ger en väldigt fin brytning. Farinsockret i kakdegen förhöjer även den kolasmaken. Mycket goda och lyxiga kakor.
kolagömmor
Mycket god kakdeg fylld med dulce de leche (kolakräm) toppad med mörk choklad och flingsalt. Så otroligt goda kakor!
Timglas Tid: ca 1,5 timmar, varav 30 min arbetstid
Portioner 24 st kakor

Ingredienser:

Kakdeg:

Fyllning och garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Fördela små bakformar(3,5 cm i diameter, ca 2 cm höga) på en plåt, 24 st formar om du gör en sats.

    instruktion steg 1 kolagömmor
    Små bakformar.
  2. Mät upp smör, farinsocker och strösocker. Låt stå framme en stund, ca 20 min eller längre i rumstemperatur så att smöret blir mjukt så går det lättare att röra ihop.

    Rör ihop till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar.

    instruktion steg 2.1 kolagömmor
    Smör och socker.
    instruktion steg 2.2 kolagömmor
    Smör och socker blandat.
  3. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och salt. Rör ihop till en jämn smet, gärna med elvisp.

    instruktion steg 3 kolagömmor
    Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och salt.
  4. Tillsätt ägg och rör ihop till en jämn smet, gärna med elvisp.

    instruktion steg 4.1 kolagömmor
    Tillsätt ägg.
    instruktion steg 4.2 kolagömmor
    Jämn smet.
  5. Tillsätt vetemjöl. Rör ihop till en jämn smet, gärna med elvisp. Kör inte längre tid med elvispen än att det är blandat.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det i litermått eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och du tar alldeles för mycket.)

    instruktion steg 5.1 kolagömmor
    Tillsätt vetemjöl.
    instruktion steg 5.2 kolagömmor
    Färdig kakdeg.
  6. Forma degen till bollar och lägg i bakformarna.

    instruktion steg 6 kolagömmor
    Kakdegen i bakformarna.
  7. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 10-12 minuter. De ska få pyttelite färg.

    instruktion steg 7.1 kolagömmor
    Grädda i ugnen.
    instruktion steg 7.2 kolagömmor
    Färdiggräddade kakor.
  8. Låt svalna några minuter, tryck sedan ner degen i mitten så det blir en grop, använd gärna baksidan av ett teskedsmått.

    instruktion steg 8.1 kolagömmor
    Gör en grop.
    instruktion steg 8.2 kolagömmor
    Gropar.
  9. Fyll groparna nästan hela vägen upp med den karamelliserade mjölken (kolakrämen).

    instruktion steg 9 kolagömmor
    Fyll med kolakräm.
  10. När kakorna svalnat helt, smält chokladen och bred den ovanpå. Strö över flingsalt. Ställ in i kylskåp och låt chokladen stelna. Klart!

    Kolagömmorna är godast att servera rumstempererade så låt dem gärna stå framme minst 20 minuter före servering.

    instruktion steg 10.1 kolagömmor
    Smält choklad.
    instruktion steg 10.2 kolagömmor
    Bred på chokladen.
    instruktion steg 10.3 kolagömmor
    Strö över flingsalt.
    instruktion steg 10.4 kolagömmor
    Chokladen har stelnat.
    instruktion steg 10.5 kolagömmor
    En halv kaka.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara gärna i kylskåp där de håller sig minst 2 månader. I rumstemperatur håller de sig minst 2 veckor. De kan även frysas men chokladen blir lite missfärgad då.

Kommentarer till Kolagömmor

Skriv en kommentar

person Svar till Ardian penna Skrivet av Susanne
Det är smör, strösocker och farinsocker på bilden. Det bruna är farinsocker.
penna Skrivet av Ardian
Hej jag har en fråga, första stegen på bilden så blandar man med smör och socker. Men det finns mer än det på bilden, brunt pulver? Vet inte var det är?
person Svar till Emba penna Skrivet av Susanne
Om du lyckades rulla ut kakdegen till bollar (steg 6) så är mängden mjöl rätt. Om kakorna flöt ut åt alla håll så misstänker jag att din ugn inte haft rätt temperatur när du ställde in plåten. Ugnen ska vara inställd på över- och undervärme och ha uppnått angiven temperatur innan du ställer in plåten. (Skulle du tagit för lite mjöl skulle du inte kunnat rulla ut degen till bollar eller göra en fördjupning i dem, det skulle bara varit en kladdig hög.) Att inte kakorna var färdiggräddade ens efter 15 minuter tyder också på att ugnen inte haft rätt temperatur. Hoppas du provar igen och att det går bättre då! 💕

Läs alla 16 kommentarer