| Småkakor |

Kolagömmor

Otroligt goda kakor fyllda med fantastisk kolakräm (dulce de leche) toppad med choklad och salt. Sältan och sötman ger en väldigt fin brytning. Farinsockret i kakdegen förhöjer även den kolasmaken. Mycket goda och lyxiga kakor.
kolagömmor
Mycket god kakdeg fylld med dulce de leche (kolakräm) toppad med mörk choklad och flingsalt. Så otroligt goda kakor!
Timglas Tid: ca 1,5 timmar, varav 30 min arbetstid
Portioner 24 st kakor

Ingredienser:

Kakdeg:

Fyllning och garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Fördela små bakformar(3,5 cm i diameter, ca 2 cm höga) på en plåt, 24 st formar om du gör en sats.

  2. Mät upp smör, farinsocker och strösocker. Låt stå framme en stund, ca 20 min eller längre i rumstemperatur så att smöret blir mjukt så går det lättare att röra ihop.

    Rör ihop till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar.

  3. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och salt. Rör ihop till en jämn smet, gärna med elvisp.

  4. Tillsätt ägg och rör ihop till en jämn smet, gärna med elvisp.

  5. Tillsätt vetemjöl. Rör ihop till en jämn smet, gärna med elvisp. Kör inte längre tid med elvispen än att det är blandat.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det i litermått eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och du tar alldeles för mycket.)

  6. Forma degen till bollar och lägg i bakformarna.

  7. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 10-12 minuter. De ska få pyttelite färg.

  8. Låt svalna några minuter, tryck sedan ner degen i mitten så det blir en grop, använd gärna baksidan av ett teskedsmått.

  9. Fyll groparna nästan hela vägen upp med den karamelliserade mjölken (kolakrämen).

  10. När kakorna svalnat helt, smält chokladen och bred den ovanpå. Strö över flingsalt. Ställ in i kylskåp och låt chokladen stelna. Klart!

    Kolagömmorna är godast att servera rumstempererade så låt dem gärna stå framme minst 20 minuter före servering.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1 kolagömmor
1. Små bakformar.
instruktion steg 2.1 kolagömmor
2.1. Smör och socker.
instruktion steg 2.2 kolagömmor
2.2. Smör och socker blandat.
instruktion steg 3 kolagömmor
3. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och salt.
instruktion steg 4.1 kolagömmor
4.1. Tillsätt ägg.
instruktion steg 4.2 kolagömmor
4.2. Jämn smet.
instruktion steg 5.1 kolagömmor
5.1. Tillsätt vetemjöl.
instruktion steg 5.2 kolagömmor
5.2. Färdig kakdeg.
instruktion steg 6 kolagömmor
6. Kakdegen i bakformarna.
instruktion steg 7.1 kolagömmor
7.1. Grädda i ugnen.
instruktion steg 7.2 kolagömmor
7.2. Färdiggräddade kakor.
instruktion steg 8.1 kolagömmor
8.1. Gör en grop.
instruktion steg 8.2 kolagömmor
8.2. Gropar.
instruktion steg 9 kolagömmor
9. Fyll med kolakräm.
instruktion steg 10.1 kolagömmor
10.1. Smält choklad.
instruktion steg 10.2 kolagömmor
10.2. Bred på chokladen.
instruktion steg 10.3 kolagömmor
10.3. Strö över flingsalt.
instruktion steg 10.4 kolagömmor
10.4. Chokladen har stelnat.
instruktion steg 10.5 kolagömmor
10.5. En halv kaka.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara gärna i kylskåp där de håller sig minst 2 månader. I rumstemperatur håller de sig minst 2 veckor. De kan även frysas men chokladen blir lite missfärgad då.

Kommentarer

Skriv en kommentarer

person Svar till Emba penna Skrivet av Susanne
Om du lyckades rulla ut kakdegen till bollar (steg 6) så är mängden mjöl rätt. Om kakorna flöt ut åt alla håll så misstänker jag att din ugn inte haft rätt temperatur när du ställde in plåten. Ugnen ska vara inställd på över- och undervärme och ha uppnått angiven temperatur innan du ställer in plåten. (Skulle du tagit för lite mjöl skulle du inte kunnat rulla ut degen till bollar eller göra en fördjupning i dem, det skulle bara varit en kladdig hög.) Att inte kakorna var färdiggräddade ens efter 15 minuter tyder också på att ugnen inte haft rätt temperatur. Hoppas du provar igen och att det går bättre då! 💕
penna Skrivet av Emba
Eftersom det stod i receptet att man skulle vara försiktig med mjölet så var jag det. Kakorna flöt ut över alla bräddar och verkade inte färdiggräddade ens efter 15 minuter.
person Svar till Helena penna Skrivet av Susanne
Ja det borde gå att göra en kakdeg utan ägg kan jag tycka. Jämför med receptet på hallongrottor och ta mera smör och mjöl kanske? 

Läs alla 14 kommentarer