Kolagömmor

Otroligt goda kakor fyllda med fantastisk kolakräm (dulce de leche) toppad med choklad och salt. Sältan och sötman ger en väldigt fin brytning. Farinsockret i kakdegen förhöjer även den kolasmaken. Mycket goda och lyxiga kakor.
kolagömmor
Mycket god kakdeg fylld med dulce de leche (kolakräm) toppad med mörk choklad och flingsalt. Så otroligt goda kakor!
Timglas Tid: ca 1,5 timmar, varav 30 min arbetstid
Portioner 24 st kakor
Näringsvärde Näringsvärde per kaka: 149 kcal

Ingredienser:

Kakdeg:

Fyllning och garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Fördela små bakformar(3,5 cm i diameter, ca 2 cm höga) på en plåt, 24 st formar om du gör en sats.

    instruktion steg 1 kolagömmor
    Små bakformar.
  2. Mät upp smör, farinsocker och strösocker. Låt stå framme en stund, ca 20 min eller längre i rumstemperatur så att smöret blir mjukt så går det lättare att röra ihop.

    Rör ihop till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar.

    instruktion steg 2.1 kolagömmor
    Smör och socker.
    instruktion steg 2.2 kolagömmor
    Smör och socker blandat.
  3. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och salt. Rör ihop till en jämn smet, gärna med elvisp.

    instruktion steg 3 kolagömmor
    Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och salt.
  4. Tillsätt ägg och rör ihop till en jämn smet, gärna med elvisp.

    instruktion steg 4.1 kolagömmor
    Tillsätt ägg.
    instruktion steg 4.2 kolagömmor
    Jämn smet.
  5. Tillsätt vetemjöl. Rör ihop till en jämn smet, gärna med elvisp. Kör inte längre tid med elvispen än att det är blandat.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det i litermått eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och du tar alldeles för mycket.)

    instruktion steg 5.1 kolagömmor
    Tillsätt vetemjöl.
    instruktion steg 5.2 kolagömmor
    Färdig kakdeg.
  6. Forma degen till bollar och lägg i bakformarna.

    instruktion steg 6 kolagömmor
    Kakdegen i bakformarna.
  7. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 10-12 minuter. De ska få pyttelite färg.

    instruktion steg 7.1 kolagömmor
    Grädda i ugnen.
    instruktion steg 7.2 kolagömmor
    Färdiggräddade kakor.
  8. Låt svalna några minuter, tryck sedan ner degen i mitten så det blir en grop, använd gärna baksidan av ett teskedsmått.

    instruktion steg 8.1 kolagömmor
    Gör en grop.
    instruktion steg 8.2 kolagömmor
    Gropar.
  9. Fyll groparna nästan hela vägen upp med den karamelliserade mjölken (kolakrämen).

    instruktion steg 9 kolagömmor
    Fyll med kolakräm.
  10. När kakorna svalnat helt, smält chokladen och bred den ovanpå. Strö över flingsalt. Ställ in i kylskåp och låt chokladen stelna. Klart!

    Kolagömmorna är godast att servera rumstempererade så låt dem gärna stå framme minst 20 minuter före servering.

    instruktion steg 10.1 kolagömmor
    Smält choklad.
    instruktion steg 10.2 kolagömmor
    Bred på chokladen.
    instruktion steg 10.3 kolagömmor
    Strö över flingsalt.
    instruktion steg 10.4 kolagömmor
    Chokladen har stelnat.
    instruktion steg 10.5 kolagömmor
    En halv kaka.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara gärna i kylskåp där de håller sig minst 2 månader. I rumstemperatur håller de sig minst 2 veckor. De kan även frysas men chokladen blir lite missfärgad då.

Se även dessa recept

| Småkakor |

Kommentarer till Kolagömmor

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Magnus
Detta är lätt en favorit, älskar denna lille Goding. Mkt bra recept, tack!
💬 Svar till Matti Heiskanen ✏️ Skrivet av Susanne
Jag försöker göra mina recept så enkelt som möjligt. Det kan gå att göra på andra sätt också. Jag skulle inte slänga något alls. Kaksmet brukar bli god även om man gör "fel". Så svaret är nej, det blir inte helt fel men kanske blir konsistensen lite annorlunda men du kommer fortfarande få goda kakor.
✏️ Skrivet av Matti Heiskanen
Verkar ngt krångligt, kann man inte blanda torra för sig och de blöta för sig, sedan röra ihop det. Blir allt helt fel då? Har börjat så, får väl slänga allt och börja om på nytt.
💬 Svar till Hampus ✏️ Skrivet av Susanne
Tack så mycket för att du delar med dig! Det måste jag prova! Ändrade du ugnstid eller något annat?
💬 Svar till inger ✏️ Skrivet av Hampus
Kan konfirmera att det går bra att göra en "paj" med det här receptet. Slängde allt i en springform och smetade på kolakrämen efteråt, herrejösses vad gott!