| Småkakor |

Kolagömmor

Otroligt goda kakor fyllda med fantastisk kolakräm (dulce de leche) toppad med choklad och salt. Sältan och sötman ger en väldigt fin brytning. Farinsockret i kakdegen förhöjer även den kolasmaken. Mycket goda och lyxiga kakor.
kolagömmor
Mycket god kakdeg fylld med dulce de leche (kolakräm) toppad med mörk choklad och flingsalt. Så otroligt goda kakor!
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: ca 1,5 timmar, varav 30 min arbetstid
Portioner 24 st kakor

Ingredienser:

Kakdeg:

Fyllning och garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Fördela små bakformar(3,5 cm i diameter, ca 2 cm höga) på en plåt, 24 st formar om du gör en sats.

  2. Mät upp smör, farinsocker och strösocker. Låt stå framme en stund, ca 20 min eller längre i rumstemperatur så att smöret blir mjukt så går det lättare att röra ihop.

    Rör ihop till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar.

  3. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och salt. Rör ihop till en jämn smet, gärna med elvisp.

  4. Tillsätt ägg och rör ihop till en jämn smet, gärna med elvisp.

  5. Tillsätt vetemjöl. Rör ihop till en jämn smet, gärna med elvisp. Kör inte längre tid med elvispen än att det är blandat.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det i litermått eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och du tar alldeles för mycket.)

  6. Forma degen till bollar och lägg i bakformarna.

  7. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 10-12 minuter. De ska få pyttelite färg.

  8. Låt svalna några minuter, tryck sedan ner degen i mitten så det blir en grop, använd gärna baksidan av ett teskedsmått.

  9. Fyll groparna nästan hela vägen upp med den karamelliserade mjölken (kolakrämen).

  10. När kakorna svalnat helt, smält chokladen och bred den ovanpå. Strö över flingsalt. Ställ in i kylskåp och låt chokladen stelna. Klart!

    Kolagömmorna är godast att servera rumstempererade så låt dem gärna stå framme minst 20 minuter före servering.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1 kolagömmor
1. Små bakformar.
instruktion steg 2.1 kolagömmor
2.1. Smör och socker.
instruktion steg 2.2 kolagömmor
2.2. Smör och socker blandat.
instruktion steg 3 kolagömmor
3. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och salt.
instruktion steg 4.1 kolagömmor
4.1. Tillsätt ägg.
instruktion steg 4.2 kolagömmor
4.2. Jämn smet.
instruktion steg 5.1 kolagömmor
5.1. Tillsätt vetemjöl.
instruktion steg 5.2 kolagömmor
5.2. Färdig kakdeg.
instruktion steg 6 kolagömmor
6. Kakdegen i bakformarna.
instruktion steg 7.1 kolagömmor
7.1. Grädda i ugnen.
instruktion steg 7.2 kolagömmor
7.2. Färdiggräddade kakor.
instruktion steg 8.1 kolagömmor
8.1. Gör en grop.
instruktion steg 8.2 kolagömmor
8.2. Gropar.
instruktion steg 9 kolagömmor
9. Fyll med kolakräm.
instruktion steg 10.1 kolagömmor
10.1. Smält choklad.
instruktion steg 10.2 kolagömmor
10.2. Bred på chokladen.
instruktion steg 10.3 kolagömmor
10.3. Strö över flingsalt.
instruktion steg 10.4 kolagömmor
10.4. Chokladen har stelnat.
instruktion steg 10.5 kolagömmor
10.5. En halv kaka.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara gärna i kylskåp där de håller sig minst 2 månader. I rumstemperatur håller de sig minst 2 veckor. De kan även frysas men chokladen blir lite missfärgad då.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
 svar  Svar till  Anneth Winqvist    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Ja det är rostfria mått som jag köpte på Clas Ohlson för några år sedan. Vet ej om de säljs fortfarande där.
   kommentar  Skrivet av  Anneth Winqvist  
Var hittar man de rostfria(?) måtten du använder till att göra gropen i kakorna med. Har liknande, gamla och slitna av aluminium och skulle behöva köpa nya.
 svar  Svar till  Anneli    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Det är inget jag provat men det kanske blir någon minut mer i ugnen om det blir mer kakdeg per form. :)
   kommentar  Skrivet av  Anneli  
Dom ser jättegoda ut.☺ Tänkte prova göra dom men jag undrar om man kan göra dom i större formar?
 svar  Svar till  Kristina    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Kul att du och vännerna gillar receptet på kolagömmor! :)

Skriv och läs alla 10 kommentarer