| Efterrätter | Nyårsrecept | Påsk - påskmat och påskgodis |

Crème brûlée

Mycket god crème brûlée som är som en len och fin vaniljkräm med knäcktäcke. Ett klassiskt recept som serveras på många restauranger som faktiskt är enkelt att göra själv. Man måste inte ha gasbrännare (till knäcktäcket) men det går snabbare och lite enklare att få perfekt resultat än att använda ugnen, men ugnen går också bra.
crème brûlée
Crème brûlée - ett klassiskt recept på en len vaniljkräm med knäcktäcke.
Timglas Tid: ca 30 minuters jobb + 1 h i ugnen och minst 3 timmar för att stelna
Portioner 4-6 portioner

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Lägg äggulorna i en vispskål och låt stå så länge.

  2. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna med en sked.

    Lägg vaniljstången och fröna i en kastrull.

  3. Häll på vispgrädde, mjölk och strösocker. Rör om och låt koka upp.

    Sänk värmen och låt sjuda ca 2-3 minuter under omrörning.

  4. Lyft ur vaniljstången och släng den.

  5. Vispa äggulorna lätt med en handvisp.

  6. Vispa ner de vispade äggulorna i den varma gräddblandningen. OBS! Vispa bara ner lite i taget och under ständig omrörning.

  7. Fördela blandningen i portionsformarna.

    (Ett tips är att hälla över blandningen i något som är enkelt att hälla från, t.ex. vispskålen eller ett litermått.)

  8. Ställ portionsformarna i en ugnsform eller långpanna där alla portionsformar får plats

    Häll sedan försiktigt i varmt vatten (går bra med varmt vatten från kranen) i ugnsformen, men var försiktig så det inte kommer vatten i crème brûléen.

    Häll i så mycket vatten att det når upp ca 2 cm från botten av ugnsformen.

  9. Grädda i mitten av ugnen i 150°C till smeten stannat (d.v.s. stelnat), det tar någonstans mellan 40-60 minuter. Den kortare tiden blir det om man har formar som har väldigt stor yta. Har man sådana formar som jag på bilden tar det snarare 60 minuter. För att se att smeten stannat så öppna ugnsluckan och skaka lite lätt på portionsformen, då ska det dallra lite men det ska vara fast, ingen vätska som sipprar ut.

  10. Ta ut formarna och låt svalna, var försiktig så du inte bränner dig på det varma vattnet. (Man kan även stänga av ugnen och öppna ugnsluckan och låta formarna stå kvar där och svalna.

    När formarna svalnat, ställ dem i kylskåp. Att förbereda hit dagen före servering är idealiskt.

  11. Strax före servering: Strö ett tunt lager råsocker eller strösocker i varje form. OBS! Lagret ska vara tunt, så var försiktig.

    Med gasbrännare: Bränn av sockret med brännaren genom att hålla brännaren ca 10 cm ifrån (beroende på lågans längd som går att ställa in, jag har min på medel) och svepa lågan över ytan tills sockret fått fin gyllene färg. Med råsocker går det ganska fort, med strösocker tar det lite längre tid (men det rör sig om sekunder). Det är väldigt enkelt att lyckas med detta med gasbrännare även första gången man gör det. Det är bara att bränna på tills man fått en gyllene färg helt enkelt.

    Med ugn: Har du ingen gasbrännare kan du använda din ugn. Sätt den på grill på 250°C och när ugnen är varm, sätt in formarna överst i ugnen ca 3 minuter, något längre tid med strösocker (vakta detta noga). Sockret ska bara smälta och bubbla lite grann och få lite färg, det stelnar senare när man tar ut det ur ugnen.

Beskrivande bilder

äggulorna
1. Äggulorna.
snittad vaniljstång med urskrapade frön
2.1. Snittad vaniljstång med urskrapade frön.
vaniljstång och vaniljfrön i kastrull
2.2. Vaniljstång och vaniljfrön i kastrull.
vanilj, grädde, mjölk, strösocker
3.1. Vanilj, grädde, mjölk, strösocker.
kokar på svag värme
3.2. Kokar på svag värme.
vaniljstången lyfts bort
4. Vaniljstången lyfts bort.
äggulorna vispade
5. Äggulorna vispade.
äggulorna vispas ner
6.1. Äggulorna vispas ner.
crème brûlée-blandningen klar
6.2. Crème brûlée-blandningen klar.
crème brûlée-blandning i portionsformar
7. Crème brûlée-blandning i portionsformar.
formarna i vattenbad
8. Formarna i vattenbad.
crème brûlée gräddas i ugnen
9.1. Crème brûlée gräddas i ugnen.
färdiggräddad crème brûlée
9.2. Färdiggräddad crème brûlée.
svalnad stelnad crème brûlée
10. Svalnad stelnad crème brûlée.
tunt lager strösocker
11.1. Tunt lager strösocker.
bränner av ytan med gasbrännare
11.2. Bränner av ytan med gasbrännare.
crème brûlée färdig att servera
11.3. Crème brûlée färdig att servera.

planera Planeringstips:

Tips för äggvitorna: gör en budapestrulle.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylskåp. Håller sig minst 5 dygn. Gör helst knäcktäcket strax innan servering.

Kommentarer till Crème brûlée

Skriv en kommentarer