Crème brûlée

Underbar crème brûlée som är som en len och fin vaniljkräm med knäcktäcke. Ett klassiskt recept som serveras på många restauranger som faktiskt är enkelt att göra själv.

Vaniljkrämen görs med äggulor, vaniljstång, mjölk, grädde och socker. Den knäckiga ytan får man genom att strö över råsocker eller strösocker och bränna av den med en gasbrännare eller använda ugnen. Fördelen med gasbrännare är att det är enklare att snabbt få perfekt resultat.

crème brûlée
Crème brûlée - ett klassiskt recept på en len vaniljkräm med knäcktäcke.
Timglas Tid: ca 30 minuters jobb + 1 h i ugnen och minst 3 timmar för att stelna
Portioner 4-6 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion, beräknat på 6 portioner (127 g): 421 kalorier, 28 g kolhydrater, 33 g fett, 5 g protein, 0 g fibrer

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 150 °C i mitten av ugnen i ca 40-60 minuter med över- och undervärme

Tillaga crème brûlée så här:

  1. Lägg äggulorna i en vispskål och låt stå så länge.

    äggulorna
    Äggulorna.
  2. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna med en sked.

    Lägg vaniljstången och fröna i en kastrull.

    snittad vaniljstång med urskrapade frön
    Snittad vaniljstång med urskrapade frön.
    vaniljstång och vaniljfrön i kastrull
    Vaniljstång och vaniljfrön i kastrull.
  3. Häll på vispgrädde, mjölk och strösocker. Rör om och låt koka upp.

    Sänk värmen och låt sjuda ca 2-3 minuter under omrörning.

    vanilj, grädde, mjölk, strösocker
    Vanilj, grädde, mjölk, strösocker.
    kokar på svag värme
    Kokar på svag värme.
  4. Lyft ur vaniljstången och släng den.

    vaniljstången lyfts bort
    Vaniljstången lyfts bort.
  5. Vispa äggulorna lätt med en handvisp.

    äggulorna vispade
    Äggulorna vispade.
  6. Vispa ner de vispade äggulorna i den varma gräddblandningen. OBS! Vispa bara ner lite i taget och under ständig omrörning.

    äggulorna vispas ner
    Äggulorna vispas ner.
    crème brûlée-blandningen klar
    Crème brûlée-blandningen klar.
  7. Fördela blandningen i portionsformarna.

    (Ett tips är att hälla över blandningen i något som är enkelt att hälla från, t.ex. vispskålen eller ett litermått.)

    crème brûlée-blandning i portionsformar
    Crème brûlée-blandning i portionsformar.
  8. Ställ portionsformarna i en ugnsform eller långpanna där alla portionsformar får plats

    Häll sedan försiktigt i varmt vatten (går bra med varmt vatten från kranen) i ugnsformen, men var försiktig så det inte kommer vatten i crème brûléen.

    Häll i så mycket vatten att det når upp ca 2 cm från botten av ugnsformen.

    formarna i vattenbad
    Formarna i vattenbad.
  9. Grädda i mitten av ugnen i 150°C till smeten stannat (d.v.s. stelnat), det tar någonstans mellan 40-60 minuter. Den kortare tiden blir det om man har formar som har väldigt stor yta. Har man sådana formar som jag på bilden tar det snarare 60 minuter. För att se att smeten stannat så öppna ugnsluckan och skaka lite lätt på portionsformen, då ska det dallra lite men det ska vara fast, ingen vätska som sipprar ut.

    crème brûlée gräddas i ugnen
    Crème brûlée gräddas i ugnen.
    färdiggräddad crème brûlée
    Färdiggräddad crème brûlée.
  10. Ta ut formarna och låt svalna, var försiktig så du inte bränner dig på det varma vattnet. (Man kan även stänga av ugnen och öppna ugnsluckan och låta formarna stå kvar där och svalna.

    När formarna svalnat, ställ dem i kylskåp. Att förbereda hit dagen före servering är idealiskt.

    svalnad stelnad crème brûlée
    Svalnad stelnad crème brûlée.
  11. Strax före servering: Strö ett tunt lager råsocker eller strösocker i varje form. OBS! Lagret ska vara tunt, så var försiktig.

    Med gasbrännare: Bränn av sockret med brännaren genom att hålla brännaren ca 10 cm ifrån (beroende på lågans längd som går att ställa in, jag har min på medel) och svepa lågan över ytan tills sockret fått fin gyllene färg. Med råsocker går det ganska fort, med strösocker tar det lite längre tid (men det rör sig om sekunder). Det är väldigt enkelt att lyckas med detta med gasbrännare även första gången man gör det. Det är bara att bränna på tills man fått en gyllene färg helt enkelt.

    Med ugn: Har du ingen gasbrännare kan du använda din ugn. Sätt den på grill på 250°C och när ugnen är varm, sätt in formarna överst i ugnen ca 3 minuter, något längre tid med strösocker (vakta detta noga). Sockret ska bara smälta och bubbla lite grann och få lite färg, det stelnar senare när man tar ut det ur ugnen.

    • ca 0,5-1 dl råsocker eller vanligt strösocker att strö över
    tunt lager strösocker
    Tunt lager strösocker.
    bränner av ytan med gasbrännare
    Bränner av ytan med gasbrännare.
    crème brûlée färdig att servera
    Crème brûlée färdig att servera.

planera Planeringstips:

Tips för äggvitorna som blir över: gör en budapestrulle.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylskåp. Håller sig minst 5 dygn. Gör helst knäcktäcket strax innan servering.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Nyår | Påsk |

Kommentarer och betyg

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Lena Sundgren
Hej,
Tänker göra creme brulee att bjuda på som dessert.
Tycker att ditt recept verkar jättebra. Ser att det är fyra skålar i receptet. Vi blir sex personer och nu undrar jag om det räcker till alla enligt receptet?
✏️ Skrivet av Eva
Underbar cre`me brulée.
Eva.
💬 Svar till Lasse ✏️ Skrivet av Susanne
Jag har valt definitionen vegetariskt = inga döda djur på recepten.se eftersom de flesta vegetarianer äter ägg och mejeri. Det du refererar till benämner jag veganskt. Och jo jag vet att det råder delade meningar och att det tyvärr provocerar somliga vilket jag beklagar, men så har jag valt att göra för att det ska bli enkelt och tydligt. God Jul!
✏️ Skrivet av Lasse
Hey hey hey så här i juletider!
Varken ägg, mjölk, eller grädde är vegetariskt,
Go hjul
💬 Svar till Solveig Mårtensson ✏️ Skrivet av Susanne
Hur menar du?