Vaniljstång

Vaniljstång
En vaniljstång.

Vill man ha riktigt god vaniljsmak på exempelvis sin pannacotta så rekommenderas att använda en äkta vaniljstång, det blir stor skillnad i smak jämfört med vaniljsocker.

Användning

Oftast skär man ett snitt och skrapar ur fröna och låter sedan alltsammans koka upp med vätskan som ska användas enligt receptet. Följ de detaljerade instruktionerna i receptet.

Innehållsinformation

grön flagga Tillsatsfritt:  Ja

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

grön flagga Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av vaniljstång.

Energi: 189 kcal
Kolhydrater: 8 g (varav sockerarter: 7.2 g)
Protein: 7 g
Fett: 6.2 g
Fibrer: 45.9 g

Tips och info

Hitta Finns i affären:

Vaniljstänger säljs av Santa Maria i en kryddburk bland vanliga kryddor och av bland annat Dr Oetker i ett glasrör som brukar finnas bland bakgrejerna i affären.

Tummen upp GI tips:

Vaniljstång innehåller inga kolhydrater till skillnad från vaniljsocker.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Håller sig flera år, se bäst-före-datum på förpackningen.

Sedlar Pris:

ca 60 kr för en vaniljstång

Byt ut Ersätt med:

Vaniljpulver (äkta) är en fullvärdig ersättare, dock dyrt ca 100 kr för en pytteliten burk. Annars kan man byta ut mot vaniljsocker, vaniljextrakt eller vanillinsocker.

Kommentarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Anders
Hej!

Vilka mått är det som gäller för att koka upp fröken med samt ersätta vaniljen med i exempelvis en sockerkaka?
💬 Svar till Karin ✏️ Skrivet av Susanne
Då får jag önska dig lycka till med det! Gott med pannacotta och det finns ju många olika varianter med smaksättningar man kan göra!
✏️ Skrivet av Karin
Jag har fått 10 vaniljstänger med kort datum så jag måste jobba på lite
✏️ Skrivet av Karin
Tack. Ska försöka tex gelesocker. Agar agar verkar knepigt att pyssla med :)
💬 Svar till Karin ✏️ Skrivet av Susanne
Jaha! Du kan t.ex. använda gelésocker. Det finns även något som heter vegegel och agar agar. Gelésocker blandar du ner istället för strösocker och gelatinblad och så får det koka upp. Vegegel är ett pulver du vispar ner i grädden och därefter får det koka upp. Läs på förpackningen så får du tydliga instruktioner och så kan du kombinera det med mitt recept på pannacotta. Lycka till!

Visa alla kommentarer

Text och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest