Fast jag har tappat recept.
Ambrosiakaka
Baka den här goda ambrosiakakan med mitt goda och enkla recept så får du en mjuk och saftig apelsinkaka. Botten är en sockerkaka som sedan glaseras och garneras med syltade apelsinskal. De sätter piff på kakan och köpes färdiga, så kakan går snabbt att göra. En klassisk mjuk kaka som passar perfekt till fikat. Om man vill kan man göra en ambrosiatårta. Då delar man botten i 2 delar och breder på 2-3 dl vaniljkräm mellan.

Tid: 1 timme varav 40 min i ugnen
Mängd: 1 tårta, ca 10 bitar
Ingredienser:
Kaka:
- 150 g smör
- 3 st ägg
- 2,5 dl strösocker
- 0,5 tsk bakpulver
- 2,5 dl vetemjöl
Glasyr:
- 2 dl florsocker
- ca 1,5-2 msk vatten
- eller apelsinjuice eller apelsinsaft och pressad citron
- 50-100 g syltade apelsinskal
Laktosfritt - Välj laktosfritt smör.
Vegetariskt
Utrustning:
- form med löstagbar kant / springform ca 22 cm i diameter
- elvisp
Ugn:
- 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter med över- och undervärme
Näringsvärden
Näringsvärde per bit (91 g): 343 kcal, 50 g kolhydrater, 14 g fett, 4 g protein
Tips & tricks
Man kan göra den mer tårtlik genom att dela sockerkaksbotten i två delar och lägga ett lager vaniljkräm mellan bottnarna.
Variationstips
Gör en ambrosiatårta. Dela sockerkakan i 2 delar och bred på 2-3 dl vaniljkräm på understa sockerkaksbotnten. Lägg på den översta sockerkaksbottnen och garnera som vanligt. Vaniljkrämen kan man enkelt göra med marsanpulver enligt instruktion på förpackningen eller också kan man göra enligt mitt recept på hemgjord vaniljkräm.
Hållbarhet och förvaring
Ambrosiakakan går bra att frysa utan glasyr. Hållbarhet 3-6 månader. Efter att kakan tinat breder man på glasyren och strör över de syltade apelsinskalen.
️ Skrivet av
Mycket God. Min mamma gjorde den på 1960 talet
Fast jag har tappat recept.
Fast jag har tappat recept.

webmaster
Svar till
Elsa Sjödin
️ Skrivet av
Jag tycker glasyren är väl tilltagen, du tog inte för lite vätska för då blir den tjockare och kanske upplevs som för lite? Men självklart är det annars bara att göra mer glasyr om man vill det. 😊
️ Skrivet av
Jag fördubblade nästan glasyren. Var för lite enl. receptet.

webmaster
Svar till
Doreen
️ Skrivet av
Kul att du tyckte om receptet! :)
️ Skrivet av
Toppen recept. Så enkelt.