| Muffins & Mjuka Kakor |

Ambrosiakaka

Ambrosiakaka är en god och enkel sockerkakstårta med apelsinsmak. Kakan garneras med syltade apelsinskal som sätter piff på kakan, dessa köpes färdiga, så kakan går snabbt att göra.
ambrosiakaka
Min ambrosiakaka med ca 100 g syltade apelsinskal och limesaft i glasyren.
Timglas Tid: 1 timme varav 40 min i ugnen
Portioner 1 tårta, ca 10 bitar

Ingredienser:

Kaka:

Glasyr:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

    Kaka:

  1. Smält smöret och låt svalna. Sätt på ugnen på 175°C.

    (Ta bort kastrullen från värmen när hälften av smöret smält. Då smälter resten av sig självt och smöret slipper bli onödigt varmt vilket kan ge lägre höjd på kakan.)

    smält smör
    Smält smör.
  2. Smörj och bröa en rund form, ca 22 cm i diameter.

    smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  3. Vispa ägg och socker poröst, använd gärna elvisp.

    ägg och strösocker
    Ägg och strösocker.
    ägg och strösocker vispas
    Ägg och strösocker vispas.
  4. Vispa ner bakpulver.

    bakpulver tillsatt
    Bakpulver tillsatt.
  5. Tillsätt vetemjölet och det smälta smöret. Vispa snabbt ihop till en jämn smet, lägsta hastigheten på elvispen. Vispa inte längre tid än att allt är blandat.

    (Om ditt smälta smör fortfarande är varmt är det extra viktigt att vara snabb med kakan in i ugnen så se till att ugnen blivit varm innan du gör detta.)

    tillsätt vetemjöl och det smälta smöret
    Tillsätt vetemjöl och det smälta smöret.
    smeten vispas
    Smeten vispas.
  6. Häll smeten i formen.

    Grädda i ca 40 min i 175°C i nedre delen av ugnen tills kakan fått fin färg. Prova med en provsticka om du är osäker. Provstickan ska vara torr.

    smeten i formen
    Smeten i formen.
    ambrosiakakan i ugnen
    Ambrosiakakan i ugnen.
  7. Ta ut kakan ur ugnen. Stjälp upp den efter några minuter på ett fat. Lägg gärna formen ovanpå och låt svalna. Lägg annars bakhandduk över.

    färdiggräddad ambrosiakaka
    Färdiggräddad ambrosiakaka.
    ambrosiakakan på serveringsfat
    Ambrosiakakan på serveringsfat.
  8. Glasyr:

  9. Mät upp florsocker i en liten bunke och tillsätt sedan vätskan. Tillsätt den mindre delen av vätska först och rör till en smidig smet, ta lite mera vätska om det behövs, men var försiktig, tar du för mycket så kommer glasyren rinna ner på sidorna av kakan.

    Det är även viktigt att kakan svalnat innan du breder på glasyren, den kommer annars rinna ut.

    florsocker och pressad citronsaft
    Florsocker och pressad citronsaft.
    glasyren blandad
    Glasyren blandad.
  10. Bred ut glasyren ovanpå kakan. Strö över syltade apelsinskal.

    Servera när glasyren har stelnat, efter ca 30 min (tar kortare tid ju mindre vätska det är i glasyren).

    glasyren på kakan
    Glasyren på kakan.
    garnerad med syltade apelsinskal
    Garnerad med syltade apelsinskal.

glödlampa Tips:

Man kan göra den mer tårtlik genom att dela sockerkaksbotten i två delar och lägga ett lager vaniljkräm mellan bottnarna.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Ambrosiakakan går bra att frysa utan glasyr. Hållbarhet 3-6 månader. Efter att kakan tinat breder man på glasyren och strör över de syltade apelsinskalen.

Kommentarer till Ambrosiakaka

Skriv en kommentar

person Svar till Doreen penna Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om receptet! :)
penna Skrivet av Doreen
Toppen recept. Så enkelt.
penna Skrivet av SAIF
kan man äta på morgon med kaffe

Läs alla 24 kommentarer