| Efterrätter | Muffins & Mjuka Kakor |

Saftig banankaka

Mycket god och saftig banankaka som passar bra som efterrätt med en klick grädde eller glass. Den här kakan är perfekt att göra om du har överblivna bananer med brunt skal som inte är så roliga att äta men perfekta för den här kakan.
saftig banankaka
Saftig banankaka garnerad med siktat florsocker.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 timme, varav 45 min i ugnen
Portioner 10 kaka, ca 12 bitar

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt det svalna.

    Tips: Det räcker att värma på kastrullen tills ungefär hälften av smöret smält. Sedan smälter resten av redan befintlig värme och så slipper smöret bli onödigt varmt.

  2. Smörj och bröa en rund form ca 24 cm i diameter.

  3. Vispa ägg och socker pösigt. Använd gärna elvisp som du kan använda genom hela detta recept.

    (På bilderna har jag använt farinsocker, råsocker och strösocker. Det gör att smeten blir ljusbrun och smaken blir lite mer åt kolahållet jämfört med när man tar vanligt strösocker.)

  4. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, kanel och salt och vispa till en jämn smet.

  5. Skala och mosa bananerna ordentligt med en gaffel.

    (Det kan vara bra att inte mosa mer än 2 bananer åt gången så man ser att det blir ordentligt gjort.)

  6. Tillsätt bananmos, smält smör, vetemjöl och mjölk och rör allt till en jämn smet. Rör inte längre tid än att det är blandat ordentligt (med elvisp ca 10-20 sek).

  7. Häll smeten i formen.

  8. Grädda mitt i ugnen i 175°C i 45 minuter.

  9. Låt kakan svalna några minuter. Sedan kan man om man vill stjälpa upp den på ett fat och lägga formen över och låta svalna. Annars låter man den stå i formen som den är (lägg över en bakhandduk) och svalna och sedan kan man lyfta över den till ett serveringsfat med hjälp av två stekspadar. På bilderna så har jag inte stjälpt upp kakan så att uppsidan av kakan är uppåt på alla bilder.

    Låt svalna till rumstemperatur och servera.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1 saftig banankaka
1. Smält smör.
instruktion steg 2 saftig banankaka
2. Smord och bröad form.
instruktion steg 3.1 saftig banankaka
3.1. Ägg, farinsocker, råsocker, strösocker.
instruktion steg 3.2 saftig banankaka
3.2. Ägg och socker ihopvispat.
instruktion steg 4.1 saftig banankaka
4.1. Vaniljsocker, bakpulver, kanel och salt.
instruktion steg 4.2 saftig banankaka
4.2. Vispa ihop.
instruktion steg 5.1 saftig banankaka
5.1. Övermogna bananer.
instruktion steg 5.2 saftig banankaka
5.2. Mosad banan.
instruktion steg 6.1 saftig banankaka
6.1. Tillsätt resten.
instruktion steg 6.2 saftig banankaka
6.2. Rör ihop.
instruktion steg 7 saftig banankaka
7. Smeten i formen.
instruktion steg 8 saftig banankaka
8. Grädda i ugnen.
instruktion steg 9.1 saftig banankaka
9.1. Färdiga banankakan direkt från ugnen.
instruktion steg 9.2 saftig banankaka
9.2. På serveringsfat.
instruktion steg 9.3 saftig banankaka
9.3. Med florsocker.

servera Serveringstips:

Sikta över florsocker. Servera med en klick grädde, glass eller mascarpone.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Banankakan håller sig bra i kylen och blir till och med godare efter 1-2 dagar då banansmaken kommer fram ännu mer. Banankakan går bra att frysa.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
   kommentar  Skrivet av  peter  
Underbar Banankaka bästa jag smakat..

Tackar!!!

MVH.
Peter
 svar  Svar till  Elin    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tack för bra tips! Låter gott! :)
   kommentar  Skrivet av  Elin  
Jag har gjort denna och den är god, men jag har mixat mina bananer och haft i blockchoklad innan de ska gräddas, på toppen alltså.
 svar  Svar till  Macke    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Ja det borde gå att köra den i mikron om den inte är tillräckligt tillagad. Prova med en bit så får du se. Jag skulle testa att köra en bit 30-60 sekunder på 600-900W.
   kommentar  Skrivet av  Macke  
Kan man "rädda" en sån här kaka som var lite för kletig men togs ut ur ugnen och som nu svalnat av (rentav kall). Tack för bra recept.
 svar  Svar till  Hiba    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Roligt att du tycker om banankakan! :)
   kommentar  Skrivet av  Hiba  
Mycket gott. Nu har jag bakat den två gånger. Lika gott varje gång. Tack.
 svar  Svar till  Bell    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tack så mycket och tack detsamma!
   kommentar  Skrivet av  Bell  
Supergod, tack för receptet och Din fantastiska sida!
God fortsättning!
 svar  Svar till  Viktor    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tack så mycket! :)

Skriv och läs alla 88 kommentarer