
Din köttfärslimpa är också en av våra absoluta favoriter! Stort tack!
Smält smöret och låt det svalna.
Tips: Det räcker att värma på kastrullen tills ungefär hälften av smöret smält. Sedan smälter resten av redan befintlig värme och så slipper smöret bli onödigt varmt.
Smörj och bröa en rund form ca 24 cm i diameter.
Vispa ägg och socker pösigt. Använd gärna elvisp som du kan använda genom hela detta recept.
(På bilderna har jag använt farinsocker, råsocker och strösocker. Det gör att smeten blir ljusbrun och smaken blir lite mer åt kolahållet jämfört med när man tar vanligt strösocker.)
Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, kanel och salt och vispa till en jämn smet.
Skala och mosa bananerna ordentligt med en gaffel.
(Det kan vara bra att inte mosa mer än 2 bananer åt gången så man ser att det blir ordentligt gjort.)
Tillsätt bananmos, smält smör, vetemjöl och mjölk och rör allt till en jämn smet. Rör inte längre tid än att det är blandat ordentligt (med elvisp ca 10-20 sek).
(Mät upp vetemjölet genom att väga det eller hälla upp det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och det blir alldeles för mycket vilket leder till en kompakt och torr kaka.)
Häll smeten i formen.
Grädda mitt i ugnen i 175°C i 45 minuter.
Låt kakan svalna några minuter. Sedan kan man om man vill stjälpa upp den på ett fat och lägga formen över och låta svalna. Annars låter man den stå i formen som den är (lägg över en bakhandduk) och svalna och sedan kan man lyfta över den till ett serveringsfat med hjälp av två stekspadar. På bilderna så har jag inte stjälpt upp kakan så att uppsidan av kakan är uppåt på alla bilder.
Låt svalna till rumstemperatur och servera.
Serveringstips:
Hållbarhet och förvaring: