Saftig banankaka

Ingredienser:
- 100 g smör
- 3 st ägg
- 2 dl strösocker
- eller 1 dl farinsocker och 0,5 dl råsocker eller strösocker och 0,5 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk kanel
- 1 krm salt
- 3-4 st väl mogna bananer
- 5 dl (300 g) vetemjöl
- 1 dl mjölk
Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform ca 24 cm i diameter
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i 45 minuter med över- och undervärme
-
Smält smöret och låt det svalna.
Tips: Det räcker att värma på kastrullen tills ungefär hälften av smöret smält. Sedan smälter resten av redan befintlig värme och så slipper smöret bli onödigt varmt.
- 100 g smör
Smält smör. -
Smörj och bröa en rund form ca 24 cm i diameter.
Smord och bröad form. -
Vispa ägg och socker pösigt. Använd gärna elvisp som du kan använda genom hela detta recept.
(På bilderna har jag använt alternativet med farinsocker. Det gör att smeten blir ljusbrun och smaken blir lite mer åt kolahållet jämfört med när man endast tar vanligt strösocker.)
- 3 st ägg
- 2 dl strösocker
- eller 1 dl farinsocker och 0,5 dl råsocker eller strösocker och 0,5 dl strösocker
Ägg, farinsocker och strösocker. Ägg och socker ihopvispat. -
Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, kanel och salt och vispa till en jämn smet.
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk kanel
- 1 krm salt
Vaniljsocker, bakpulver, kanel och salt. Vispa ihop. -
Skala och mosa bananerna ordentligt med en gaffel.
(Det kan vara bra att inte mosa mer än 2 bananer åt gången så man ser att det blir ordentligt gjort.)
- 3-4 st väl mogna bananer
Övermogna bananer. Mosad banan. -
Tillsätt bananmos, smält smör, vetemjöl och mjölk och rör allt till en jämn smet. Rör inte längre tid än att det är blandat ordentligt (med elvisp ca 10-20 sek).
(Mät upp vetemjölet genom att väga det eller hälla upp det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och det blir alldeles för mycket vilket leder till en kompakt och torr kaka.)
Tillsätt bananmos, smält smör, vetemjöl och mjölk. Smeten blandad och klar. -
Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 175°C i 45 minuter.
Man ser att den är klar när den har fått gyllene färg och den släpper kanten.
Smeten i formen. Färdiggräddad banankaka. -
Låt kakan svalna några minuter. Sedan kan man om man vill stjälpa upp den på ett fat och lägga formen över och låta svalna. Annars låter man den stå i formen som den är (lägg över en bakhandduk) och svalna och sedan kan man lyfta över den till ett serveringsfat med hjälp av två stekspadar.
Banankakan på serveringsfat. -
Servera banankakan när den svalnat till rumstemperatur eller kallare. Den är lätt att skära fina bitar av och vill man ha den lite festligare kan man servera den tillsammans med t.ex. vispad grädde, glass och/eller chokladsås. Pudra gärna lite florsocker över eller gör en valfri glasyr eller frosting ovanpå så blir det mer som en tårta.
Pudrad med florsocker. En bit serverad med vispad grädde.
Näringsvärden
Serveringstips
Hållbarhet och förvaring

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster
Hoppas din banankaka blev god, bikarbonat behöver ju något surt i smeten t.ex. filmjölk för att fungera optimalt men hoppas det ändå blev bra.
Det är rätt mängder av socker i receptet men jag ser att det kanske inte är helt tydligt. Det jag menar är att antingen tar man 2 dl strösocker eller också tar man 1 dl farinsocker och 0,5 dl råsocker (eller strösocker) och 0,5 dl strösocker. Då blir det 1 + 0,5 + 0,5 = 2. Men det går bra att ta mindre mängd socker också som du gjorde. 😊 Tack för att du skrev! 👍
Ser fin ut i alla fall och den kommer säkert smaka gott 👍
Där är en felskrivning i receptet på mängden socker ihop med farinsocker, jag körde 1dl farin och 0,5dl strösocker

webmaster

webmaster

webmaster
Blev kanon! :) Nog den godaste banankaka jag ätit. Superbra.
Din köttfärslimpa är också en av våra absoluta favoriter! Stort tack!

webmaster
Mvh Andréas

webmaster