Saftig banankaka

Mycket god och saftig banankaka som passar bra som efterrätt med en klick grädde eller glass. Den här kakan är perfekt att göra om du har överblivna bananer med brunt skal som inte är så roliga att äta men perfekta för den här kakan.
saftig banankaka
Saftig banankaka garnerad med siktat florsocker.
Timglas Tid: 1 timme, varav 45 min i ugnen
Portioner 1 kaka, ca 12 bitar

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

 1. Smält smöret och låt det svalna.

  Tips: Det räcker att värma på kastrullen tills ungefär hälften av smöret smält. Sedan smälter resten av redan befintlig värme och så slipper smöret bli onödigt varmt.

  instruktion steg 1 saftig banankaka
  Smält smör.
 2. Smörj och bröa en rund form ca 24 cm i diameter.

  instruktion steg 2 saftig banankaka
  Smord och bröad form.
 3. Vispa ägg och socker pösigt. Använd gärna elvisp som du kan använda genom hela detta recept.

  (På bilderna har jag använt farinsocker, råsocker och strösocker. Det gör att smeten blir ljusbrun och smaken blir lite mer åt kolahållet jämfört med när man tar vanligt strösocker.)

  instruktion steg 3.1 saftig banankaka
  Ägg, farinsocker, råsocker, strösocker.
  instruktion steg 3.2 saftig banankaka
  Ägg och socker ihopvispat.
 4. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, kanel och salt och vispa till en jämn smet.

  instruktion steg 4.1 saftig banankaka
  Vaniljsocker, bakpulver, kanel och salt.
  instruktion steg 4.2 saftig banankaka
  Vispa ihop.
 5. Skala och mosa bananerna ordentligt med en gaffel.

  (Det kan vara bra att inte mosa mer än 2 bananer åt gången så man ser att det blir ordentligt gjort.)

  instruktion steg 5.1 saftig banankaka
  Övermogna bananer.
  instruktion steg 5.2 saftig banankaka
  Mosad banan.
 6. Tillsätt bananmos, smält smör, vetemjöl och mjölk och rör allt till en jämn smet. Rör inte längre tid än att det är blandat ordentligt (med elvisp ca 10-20 sek).

  (Mät upp vetemjölet genom att väga det eller hälla upp det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och det blir alldeles för mycket vilket leder till en kompakt och torr kaka.)

  instruktion steg 6.1 saftig banankaka
  Tillsätt resten.
  instruktion steg 6.2 saftig banankaka
  Rör ihop.
 7. Häll smeten i formen.

  instruktion steg 7 saftig banankaka
  Smeten i formen.
 8. Grädda mitt i ugnen i 175°C i 45 minuter.

  instruktion steg 8 saftig banankaka
  Grädda i ugnen.
 9. Låt kakan svalna några minuter. Sedan kan man om man vill stjälpa upp den på ett fat och lägga formen över och låta svalna. Annars låter man den stå i formen som den är (lägg över en bakhandduk) och svalna och sedan kan man lyfta över den till ett serveringsfat med hjälp av två stekspadar. På bilderna så har jag inte stjälpt upp kakan så att uppsidan av kakan är uppåt på alla bilder.

  Låt svalna till rumstemperatur och servera.

  instruktion steg 9.1 saftig banankaka
  Färdiga banankakan direkt från ugnen.
  instruktion steg 9.2 saftig banankaka
  På serveringsfat.
  instruktion steg 9.3 saftig banankaka
  Med florsocker.

servera Serveringstips:

Sikta över florsocker. Servera med en klick grädde, glass eller mascarpone.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Banankakan håller sig bra i kylen och blir till och med godare efter 1-2 dagar då banansmaken kommer fram ännu mer. Banankakan går bra att frysa.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Muffins & Mjuka Kakor |

Kommentarer till Saftig banankaka

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Houda
Jättegod banankaka, tack för receptet!
✏️ Skrivet av Josephine
Kakan håller på att gräddas i ugnen och doftar supergott!!
Men jag kom på efter 15min att jag glömt mjölken!!! Vad händer då? Är det katastrof eller blir den mindre saftig kanske?
Tack för ett enkelt recept! 😊👍🏼
Med vänlig hälsning, Josephine
💬 Svar till Antonia ✏️ Skrivet av Susanne
Efter att man tillsatt mjöl i en kaka så ska man inte vispa eller röra mer än att smeten blir blandad annars händer just det som du beskriver. Äggtrådarna går sönder och då blir det kompakt. Detta gäller i princip alla mjuka kakor. Du vispar alltså in luft när du vispar ägg och socker men sedan så förstör du detta om du vispar för länge efter att du haft i mjölet som är en tung ingrediens, då brister äggtrådarna och du får en kompakt kaka. Det andra receptet jag har på banankaka är mer som en sockerkaka i konsistensen, lättare och luftigare, men gör du samma fel när du gör den så kommer även den bli kompakt. Det här banankakan blir lite tyngre än en vanlig sockerkaka, men den blir också saftigare, väldigt god tycker jag, den ska absolut inte bli gummiaktig. Jag rekommenderar att du ger den en ny chans och inte vispar för mycket efter att du haft i vetemjölet. Slutligen, väg vetemjölet eller häll upp det när du mäter upp det, gräv inte med decilitermått för då tar du alldeles för mycket eftersom mjölet packas, detta leder också till kompakt kaka! Lycka till! :)
✏️ Skrivet av Antonia
Min blev kompakt som tusan, vägde minst 3 kilo och kunde säkert användas i självförsvar om någon skulle bryta sig in på natten. Hade gummiaktig konsistens. Vispade nog för länge, klantade mig med mjölet så det blev klumpigt, tänkte ge extra spurt i mixningen för att få ut klumparna. Använde 4 bananer i normal/medium storlek, normal men hjärtformad bakform, var nog en fjärdedel mer smet i formen än på bilden, men som tur är lyfte den sig inte mycket. Räcker nog med tre bananer, funderar om man skulle lägga till en skopa mer bakpulver så den inte är så kompakt. Smaken var rätt god i alla fall, men inget vi provar igen om man inte får mer luft i med mindre vispning. Är det därför du rekommenderar kort vispning? Eller skulle du rekommendera den andra banankaks receptet du har?
💬 Svar till Johan ✏️ Skrivet av Susanne
Roligt att du tyckte om banankakan! Tack för tipset! Sedan gäller förstås också att man inte är alltför långsam med alla moment efter att bakpulvret är tillsatt och att man sätter på ugnen i tid så den är varm. Det gäller alla recept. Man behöver så klart inte stressa, följer man receptet och inte tar några pauser så bör resultatet bli som på bilderna för när jag gör receptet så är jag inte heller jättesnabb, jag stressar inte och jag fotograferar dessutom allting. 😊