| Lunch | Mellanmål |

Bananpannkakor

Att tillaga bananpannkakor är till och med enklare än vanliga pannkakor. Smeten är klar på nolltid och det är även lätt att vända pannkakorna utan att de går sönder om man inte gör dem alltför stora. Mycket gott och enkelt recept på bananpannkakor som passar både till lunch och mellanmål och som extra bonus är de både naturligt glutenfria och laktosfria.
bananpannkakor
Bananpannkaka serverad med hallon. Gott och enkelt recept.
Timglas Tid: 20 min
Portioner 2 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Tillbehör:

  • ca 250 g hallon eller andra bär
laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Skala bananerna och lägg i en bunke.

    Mosa bananerna med en gaffel.

    (Välj det mindre antalet bananer om de är medelstora eller större och det större antalet bananer om de är mindre. Väg om du vill men mängden banan är inte jättenoga.)

  2. Tillsätt äggen. Rör/vispa till en jämn smet med gaffeln.

  3. Tillsätt vaniljsocker (eller vaniljpulver) och salt. Rör så det blir blandat med gaffeln. Nu är pannkakssmeten klar.

    (Välj den mindre mängden salt om du kommer steka bananpannkakorna i en klick normalsaltat smör och välj den större mängden salt om du kommer att steka bananpannkakorna i osaltat smör eller om du använder väldigt lite smör när du steker.)

  4. Hetta upp en stekpanna på medelvärme med en klick smör. När smöret slutar bubbla är det dags att börja steka.

  5. Häll på bananpannkakssmet så det täcker ungefär halva stekpannan.

    Vinkla stekpannan lite så att smeten rinner ut och blir jämntjock utan att för den skull bli alltför tunn.

    (Gör man bananpannkakorna alltför stora och tunna går de lättare sönder när man vänder, gräddningstiden blir också kortare om de är tunnare, man får prova sig fram.)

  6. Stek ca 1-2 minuter på medelvärme och vänd sedan bananpannkakan och stek ca 30 sek - 1 minut på andra sidan (precis som man steker vanliga pannkakor). Första pannkakan tar oftast längre tid.

    (Exakt vilken effekt på spisen och hur lång tid det tar får man prova sig fram. Lyft med en stekspade och kolla hur det ser ut under. Man kan även se att pannkakssmeten stelnar ovanpå och i kanten av bananpannkakan att den börjar få gyllene färg, då brukar de vara klara att vända. Om bananpannkakan blir bränd innan den är genomstekt så sänk effekten. Jag steker på 5 av 9.)

  7. Servera bananpannkakorna med hallon eller andra bär.

Bilder steg för steg

tre små skalade bananer
1.1. Tre små skalade bananer.
mosad banan i bunke
1.2. Mosad banan i bunke.
mosad banan och ägg
2.1. Mosad banan och ägg.
mosad banan och ägg blandat
2.2. Mosad banan och ägg blandat.
vaniljsocker och salt tillsätts
3.1. Vaniljsocker och salt tillsätts.
bananpannkakssmet
3.2. Bananpannkakssmet.
dags att börja steka
4. Dags att börja steka.
bananpannkakssmet i stekpanna
5. Bananpannkakssmet i stekpanna.
bananpannkaka dags att vända
6.1. Bananpannkaka dags att vända.
bananpannkaka steks på andra sidan
6.2. Bananpannkaka steks på andra sidan.
bananpannkaka serverad med hallon
7. Bananpannkaka serverad med hallon.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Överblivna bananpannkakor kan försvaras i kylen där de håller sig minst 5 dygn.

Kommentarer

Skriv en kommentar

person Svar till sarmed penna Skrivet av Susanne
Tack så mycket snälla du! ❤
penna Skrivet av sarmed
Du är duktig du är bäst. Det är så roligt att se en människa som tycker så mycket om det hon gör, och det gör är mycket bra. Mycket godkänd med en guldstjärna. Jag önskar dig all lycka och framgång. Ha det...
person Svar till VK penna Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om bananpannkakorna! Ja man får precis som du skriver göra dem lagom stora och lagom tjocklek så håller de ihop riktigt bra tycker jag.

Läs alla 4 kommentarer