Amerikanska pannkakor
Ingredienser:
- 50 g smör
- 5 dl (300 g) vetemjöl
- 2 msk strösocker
- 1 msk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 0,5 tsk salt
- 5 dl mjölk
- 2 st ägg
Utrustning:
Gör så här:
-
Mät upp smöret i en kastrull eller i en skål i mikron. Smält smöret.
Smält på svag värme och sluta värm på när drygt hälften smält. Rör sedan om så smälter resten av befintlig värme och smöret blir inte onödigt varmt så att det inte försämrar bakpulvrets effekt.
- 50 g smör
-
Mät upp de torra ingredienserna i en bunke, alltså vetemjöl, strösocker, bakpulver, vaniljsocker och salt. Blanda.
- 5 dl (300 g) vetemjöl
- 2 msk strösocker
- 1 msk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 0,5 tsk salt
-
Tillsätt först drygt hälften av mjölken och vispa till en jämn och klumpfri smet.
Vispa därefter ner resten av mjölken till en jämn smet.
- 5 dl mjölk
-
Tillsätt det smälta (och avsvalnade) smöret och blanda till en jämn smet.
-
Tillsätt äggen. Vispa till en jämn smet.
(Vispa inte längre tid än att det är blandat.)
- 2 st ägg
-
Hetta upp en vanlig stekpanna eller en plättlagg med smör.
När smöret slutat bubbla och börjat bli gyllenbrunt så är det dags att börja steka.
Sänk värmen, den ska vara lite lägre än när man steker vanliga pannkakor.
(Eftersom stektiden är lite längre så är det viktigt att inte stekpannan är för varm för då blir de amerikanska pannkakorna brända. Jag steker på effektläge 4 av 10 jämfört med vanliga pannkakor som jag steker på 5-6 av 10.)
-
Häll smet i stekpannan eller plättlaggen.
Stek tills smeten börjat stelna och det bildats små bubblor på ovansidan. Det tar ca 1 minut (lite längre tid än vanliga pannkakor).
-
Vänd pannkakorna och stek på andra sidan tills de fått fin färg.
Andra sidan går fortare att steka, det brukar ta ca 30 sekunder. (Man kan lyfta upp den med en stekspade för att se när den är lagom.)
-
Servera de amerikanska pannkakorna varma med valfria tillbehör t.ex. blåbär, hallon, sirap, florsocker och vispad grädde.
Serveringstips:
Hållbarhet och förvaring:
Ny söndagstradition hemma hos mig.
Bea
Hur värmer jag dem bäst efter förvaring i kyl respektive frys?
Mvh Bea