Våfflor - Recept

Ett recept på frasiga och goda klassiska våfflor, frasvåfflor som är enkla att göra. Våfflorna innehåller inte ägg vilket bidrar till frasigheten. Bästa tipsen för att lyckas är att låta våffelsmeten stå och svälla innan man börjar grädda samt att inte glömma att vispa i smeten innan man häller smeten i våffeljärnet för varje våffla (allt detta står i receptbeskrivningen).
Våfflor
Mycket goda våfflor serverade med blåbär, hallon och grädde. Mums!
Timglas Tid: 30 minuter
Portioner ca 6-10 st
Näringsvärde Näringsvärde per våffla, beräknat på 1 sats = 8 våfflor : 200 kcal

Ingredienser:

Tillbehör:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Så här gräddar du våfflor:

  1. Smält smöret och låt svalna under tiden du vispar ihop våffelsmeten och ev. förbereder tillbehören.

    Förbered tillbehören. Ta upp ev. bär som ska tinas och vispa grädden.

    smält smör
    Smält smör.
  2. Mät upp vetemjöl, bakpulver och salt i en skål. Blanda.

    vetemjöl, bakpulver, salt
    Vetemjöl, bakpulver, salt.
    vetemjöl, bakpulver och salt blandat
    Vetemjöl, bakpulver och salt blandat.
  3. Vispa ner hälften av mjölken och vispa till en jämn smet.

    Vispa därefter ner resten av mjölken, det smälta smöret och ev. grädden till en jämn smet.

    hälften av mjölken tillsatt
    Hälften av mjölken tillsatt.
    en jämn smet
    En jämn smet.
    resten av mjölken och det smälta smöret tillsatt
    Resten av mjölken och det smälta smöret tillsatt.
  4. Låt våffelsmeten stå och svälla ca 20-30 minuter.

    den färdiga våffelsmeten
    Den färdiga våffelsmeten.
  5. Hetta upp ett våffeljärn. Pensla laggen med smör innan du gräddar första våfflan.

    Smöret smälter av värmen så det är enkelt att pensla ut. Det räcker att göra detta före första våfflan. Det är inte någon idé att ta för mycket smör, då rinner det bara ut.

    pensla laggen med smör
    Pensla laggen med smör.
  6. För varje våffla: Vispa runt i våffelsmeten, noga i botten. Häll på 0.75-1 dl smet så att smeten täcker nästan hela laggen. Grädda våfflorna guldbruna. Det brukar ta 1-2 minuter.

    Vad gäller mängd smet och tid får man prova sig fram för att hitta det som gäller just sitt våffeljärn. OBS! Det är viktigt att vispa i smeten mellan varje våffla eftersom mjölet snabbt sjunker till botten.

    häller smet i våffeljärnet
    Häller smet i våffeljärnet.
    lagom med smet i våffeljärnet
    Lagom med smet i våffeljärnet.
    våffla gräddas i våffeljärnet
    Våffla gräddas i våffeljärnet.
  7. Lägg våfflorna var för sig på ett galler när de är färdiga. Lägg dem absolut inte i en hög på en tallrik för då blir de mjuka och sladdriga direkt!

    färdiggräddad våffla
    Färdiggräddad våffla.
    våfflor på galler
    Våfflor på galler.
  8. Servera våfflorna nygräddade, gärna med grädde och färska bär eller sylt. Ät och njut!

glödlampa Tips:

Använd inte vetemjöl special, det blir som klister och våfflorna fastnar i våffeljärnet.

GI GI Tips:

Gör recept på fullkornsvåfflor.

byt ut Variationstips:

Våfflor utan ägg blir frasigare än våfflor med ägg. Med ägg blir våfflorna mjukare. Här finns recept på goda våfflor med ägg. Dessa våfflor kan man göra på vanligt vetemjöl om man inte vill göra fullkornsvarianten.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Det bästa är att frysa in överblivna våfflor. Ta sedan upp dem ur frysen, bryt i bitar (de ska ej tinas) och kör i brödrost på lägsta effekt (annars kan de lätt bli brända i kanten) så får du frasiga och varma våfflor, nästan lika goda som nygräddade! Överblivna våfflor kan också förvaras på en tallrik övertäckt med plastfolie i kylen. Hållbarhet några dagar, men frasigheten försvinner och våfflorna blir mjuka.

Kommentarer till Våfflor

Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
penna Skrivet av Annalie
Världens godaste våfflor !! Har gjort fler tar ggr. Tack för receptet Toppen !
penna Skrivet av Maria
Kan man vispa ihop smeten redan på kvällen, om man vill göra våfflor till frukost, trots bakpulvret?
penna Skrivet av Lise-Lotte Sandberg
Så jättebra de blev!
Uppskattar också tipset om hur man gör med överblivna våfflor.
besökare Svar till ruki penna Skrivet av Susanne
Så trevligt att du uppskattar mitt recept på våfflor! Tack för att du skrev!
penna Skrivet av ruki
Tack för receptet, har gjort våfflor efter ditt recept flera gånger nu och varje gång blir det lika bra!
besökare Svar till potterhead01 penna Skrivet av Susanne
Kul att du tycker det! :)
penna Skrivet av potterhead01
Supergott recept, kommer definitivt göras om flera gånger :))
besökare Svar till Julia penna Skrivet av Susanne
Men vad roligt att höra! :) Tack för att du skrev!
penna Skrivet av Julia
Bästa receptet! De blev frasiga och supergoda. Har prövat många andra recept och aldrig fått dem så här bra. Älskar denna sida, har hittat många favorit recept här :)
besökare Svar till Denise penna Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om våfflorna, jag håller med om antalet och har justerat det! Tack!

Se även dessa recept

| Efterrätter |