| Efterrätter |

Våfflor

Ett recept på frasiga och goda klassiska våfflor, frasvåfflor som är enkla att göra. Våfflorna innehåller inte ägg vilket bidrar till frasigheten. Bästa tipsen för att lyckas är att låta våffelsmeten stå och svälla innan man börjar grädda samt att inte glömma att vispa i smeten innan man häller smeten i våffeljärnet för varje våffla (allt detta står i receptbeskrivningen).
Våfflor
Mycket goda våfflor serverade med blåbär, hallon och grädde. Mums!
Timglas Tid: 30 minuter
Portioner ca 6-10 st

Ingredienser:

Tillbehör:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt svalna under tiden du vispar ihop våffelsmeten och ev. förbereder tillbehören.

    Förbered tillbehören. Ta upp ev. bär som ska tinas och vispa grädden.

  2. Mät upp vetemjöl, bakpulver och salt i en skål. Blanda.

  3. Vispa ner hälften av mjölken och vispa till en jämn smet.

    Vispa därefter ner resten av mjölken, det smälta smöret och ev. grädden till en jämn smet.

  4. Låt smeten stå och svälla ca 20-30 minuter.

  5. Hetta upp ett våffeljärn. Pensla laggen med smör innan du gräddar första våfflan.

    Smöret smälter av värmen så det är enkelt att pensla ut. Det räcker att göra detta före första våfflan. Det är inte någon idé att ta för mycket smör, då rinner det bara ut.

  6. För varje våffla: Vispa runt i smeten, noga i botten. Häll på 0.75-1 dl smet så att smeten täcker nästan hela laggen. Grädda våfflorna guldbruna. Det brukar ta 1-2 minuter.

    Vad gäller mängd smet och tid får man prova sig fram för att hitta det som gäller just sitt våffeljärn. OBS! Det är viktigt att vispa i smeten mellan varje våffla eftersom mjölet snabbt sjunker till botten.

  7. Lägg våfflorna var för sig på ett galler när de är färdiga. Lägg dem absolut inte i en hög på en tallrik för då blir de mjuka och sladdriga direkt!

  8. Servera våfflorna nygräddade, gärna med grädde och färska bär eller sylt. Ät och njut!

Bilder steg för steg

smält smör
1. Smält smör.
vetemjöl, bakpulver, salt
2.1. Vetemjöl, bakpulver, salt.
vetemjöl, bakpulver och salt blandat
2.2. Vetemjöl, bakpulver och salt blandat.
hälften av mjölken tillsatt
3.1. Hälften av mjölken tillsatt.
en jämn smet
3.2. En jämn smet.
resten av mjölken och det smälta smöret tillsatt
3.3. Resten av mjölken och det smälta smöret tillsatt.
den färdiga våffelsmeten
4. Den färdiga våffelsmeten.
pensla laggen med smör
5. Pensla laggen med smör.
häller smet i våffeljärnet
6.1. Häller smet i våffeljärnet.
lagom med smet i våffeljärnet
6.2. Lagom med smet i våffeljärnet.
våffla gräddas i våffeljärnet
6.3. Våffla gräddas i våffeljärnet.
färdiggräddad våffla
7.1. Färdiggräddad våffla.
våfflor på galler
7.2. Våfflor på galler.

glödlampa Tips:

Använd inte vetemjöl special, det blir som klister och våfflorna fastnar i våffeljärnet.

GI GI Tips:

Gör recept på fullkornsvåfflor.

byt ut Variationstips:

Våfflor utan ägg blir frasigare än våfflor med ägg. Med ägg blir våfflorna mjukare. Här finns recept på goda våfflor med ägg. Dessa våfflor kan man göra på vanligt vetemjöl om man inte vill göra fullkornsvarianten.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Det bästa är att frysa in överblivna våfflor. Ta sedan upp dem ur frysen, bryt i bitar (de ska ej tinas) och kör i brödrost på lägsta effekt (annars kan de lätt bli brända i kanten) så får du frasiga och varma våfflor, nästan lika goda som nygräddade! Överblivna våfflor kan också förvaras på en tallrik övertäckt med plastfolie i kylen. Hållbarhet några dagar, men frasigheten försvinner och våfflorna blir mjuka.

Kommentarer

Skriv en kommentarer

penna Skrivet av Lise-Lotte Sandberg
Så jättebra de blev!
Uppskattar också tipset om hur man gör med överblivna våfflor.
person Svar till ruki penna Skrivet av Susanne
Så trevligt att du uppskattar mitt recept på våfflor! Tack för att du skrev!
penna Skrivet av ruki
Tack för receptet, har gjort våfflor efter ditt recept flera gånger nu och varje gång blir det lika bra!

Läs alla 148 kommentarer