| Efterrätter |

Våfflor

Ett recept på frasiga och goda klassiska våfflor, frasvåfflor som är enkla att göra. Våfflorna innehåller inte ägg vilket bidrar till frasigheten. Bästa tipsen för att lyckas är att låta våffelsmeten stå och svälla innan man börjar grädda samt att inte glömma att vispa i smeten innan man häller smeten i våffeljärnet för varje våffla (allt detta står i receptbeskrivningen).
Våfflor
Mycket goda våfflor serverade med blåbär, hallon och grädde. Mums!
Timglas Tid: 30 minuter
Portioner ca 6-10 st

Ingredienser:

Tillbehör:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Så här gräddar du våfflor:

  1. Smält smöret och låt svalna under tiden du vispar ihop våffelsmeten och ev. förbereder tillbehören.

    Förbered tillbehören. Ta upp ev. bär som ska tinas och vispa grädden.

    smält smör
    Smält smör.
  2. Mät upp vetemjöl, bakpulver och salt i en skål. Blanda.

    vetemjöl, bakpulver, salt
    Vetemjöl, bakpulver, salt.
    vetemjöl, bakpulver och salt blandat
    Vetemjöl, bakpulver och salt blandat.
  3. Vispa ner hälften av mjölken och vispa till en jämn smet.

    Vispa därefter ner resten av mjölken, det smälta smöret och ev. grädden till en jämn smet.

    hälften av mjölken tillsatt
    Hälften av mjölken tillsatt.
    en jämn smet
    En jämn smet.
    resten av mjölken och det smälta smöret tillsatt
    Resten av mjölken och det smälta smöret tillsatt.
  4. Låt smeten stå och svälla ca 20-30 minuter.

    den färdiga våffelsmeten
    Den färdiga våffelsmeten.
  5. Hetta upp ett våffeljärn. Pensla laggen med smör innan du gräddar första våfflan.

    Smöret smälter av värmen så det är enkelt att pensla ut. Det räcker att göra detta före första våfflan. Det är inte någon idé att ta för mycket smör, då rinner det bara ut.

    pensla laggen med smör
    Pensla laggen med smör.
  6. För varje våffla: Vispa runt i smeten, noga i botten. Häll på 0.75-1 dl smet så att smeten täcker nästan hela laggen. Grädda våfflorna guldbruna. Det brukar ta 1-2 minuter.

    Vad gäller mängd smet och tid får man prova sig fram för att hitta det som gäller just sitt våffeljärn. OBS! Det är viktigt att vispa i smeten mellan varje våffla eftersom mjölet snabbt sjunker till botten.

    häller smet i våffeljärnet
    Häller smet i våffeljärnet.
    lagom med smet i våffeljärnet
    Lagom med smet i våffeljärnet.
    våffla gräddas i våffeljärnet
    Våffla gräddas i våffeljärnet.
  7. Lägg våfflorna var för sig på ett galler när de är färdiga. Lägg dem absolut inte i en hög på en tallrik för då blir de mjuka och sladdriga direkt!

    färdiggräddad våffla
    Färdiggräddad våffla.
    våfflor på galler
    Våfflor på galler.
  8. Servera våfflorna nygräddade, gärna med grädde och färska bär eller sylt. Ät och njut!

glödlampa Tips:

Använd inte vetemjöl special, det blir som klister och våfflorna fastnar i våffeljärnet.

GI GI Tips:

Gör recept på fullkornsvåfflor.

byt ut Variationstips:

Våfflor utan ägg blir frasigare än våfflor med ägg. Med ägg blir våfflorna mjukare. Här finns recept på goda våfflor med ägg. Dessa våfflor kan man göra på vanligt vetemjöl om man inte vill göra fullkornsvarianten.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Det bästa är att frysa in överblivna våfflor. Ta sedan upp dem ur frysen, bryt i bitar (de ska ej tinas) och kör i brödrost på lägsta effekt (annars kan de lätt bli brända i kanten) så får du frasiga och varma våfflor, nästan lika goda som nygräddade! Överblivna våfflor kan också förvaras på en tallrik övertäckt med plastfolie i kylen. Hållbarhet några dagar, men frasigheten försvinner och våfflorna blir mjuka.

Kommentarer till Våfflor

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Annalie
Världens godaste våfflor !! Har gjort fler tar ggr. Tack för receptet Toppen !
penna Skrivet av Maria
Kan man vispa ihop smeten redan på kvällen, om man vill göra våfflor till frukost, trots bakpulvret?
penna Skrivet av Lise-Lotte Sandberg
Så jättebra de blev!
Uppskattar också tipset om hur man gör med överblivna våfflor.

Läs alla 150 kommentarer