Våfflor




Ingredienser:
- 100 g smör
- eller 50 g smör och 0,5 dl vispgrädde (ovispad)
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 0,25 tsk salt
- 4 dl mjölk
Tillbehör:
- ev. vispgrädde som vispas
- ev. florsocker
- ev. sylt t.ex. hallonsylt, jordgubbssylt
- ev. färska bär t.ex. blåbär, hallon

Utrustning:
Så här gräddar du våfflor:
-
Smält smöret och låt svalna under tiden du vispar ihop våffelsmeten och ev. förbereder tillbehören.
Förbered tillbehören. Ta upp ev. bär som ska tinas och vispa grädden.
- 100 g smör
- eller 50 g smör och 0,5 dl vispgrädde (ovispad)
Smält smör. - 100 g smör
-
Mät upp vetemjöl, bakpulver och salt i en skål. Blanda.
Vetemjöl, bakpulver, salt. Vetemjöl, bakpulver och salt blandat. -
Vispa ner hälften av mjölken och vispa till en jämn smet.
Vispa därefter ner resten av mjölken, det smälta smöret och ev. grädden till en jämn smet.
- 4 dl mjölk
Hälften av mjölken tillsatt. En jämn smet. Resten av mjölken och det smälta smöret tillsatt. -
Låt våffelsmeten stå och svälla ca 20-30 minuter.
Den färdiga våffelsmeten. -
Hetta upp ett våffeljärn. Pensla laggen med smör innan du gräddar första våfflan.
Smöret smälter av värmen så det är enkelt att pensla ut. Det räcker att göra detta före första våfflan. Det är inte någon idé att ta för mycket smör, då rinner det bara ut.
Pensla laggen med smör. -
För varje våffla: Vispa runt i våffelsmeten, noga i botten. Häll på 0.75-1 dl smet så att smeten täcker nästan hela laggen. Grädda våfflorna guldbruna. Det brukar ta 1-2 minuter.
Vad gäller mängd smet och tid får man prova sig fram för att hitta det som gäller just sitt våffeljärn. OBS! Det är viktigt att vispa i smeten mellan varje våffla eftersom mjölet snabbt sjunker till botten.
Häller smet i våffeljärnet. Lagom med smet i våffeljärnet. Våffla gräddas i våffeljärnet. -
Lägg våfflorna var för sig på ett galler när de är färdiga. Lägg dem absolut inte i en hög på en tallrik för då blir de mjuka och sladdriga direkt!
Färdiggräddad våffla. Våfflor på galler. -
Servera våfflorna nygräddade, gärna med grädde och färska bär eller sylt. Ät och njut!
- Tillbehör:
- ev. vispgrädde som vispas
- ev. florsocker
- ev. sylt t.ex. hallonsylt, jordgubbssylt
- ev. färska bär t.ex. blåbär, hallon
- Tillbehör:
Tips:
Använd inte vetemjöl special, det blir som klister och våfflorna fastnar i våffeljärnet.
GI Tips:
Gör recept på fullkornsvåfflor.
Variationstips:
Våfflor utan ägg blir frasigare än våfflor med ägg. Med ägg blir våfflorna mjukare. Här finns recept på goda våfflor med ägg. Dessa våfflor kan man göra på vanligt vetemjöl om man inte vill göra fullkornsvarianten.
Hållbarhet och förvaring:
Det bästa är att frysa in överblivna våfflor. Ta sedan upp dem ur frysen, bryt i bitar (de ska ej tinas) och kör i brödrost på lägsta effekt (annars kan de lätt bli brända i kanten) så får du frasiga och varma våfflor, nästan lika goda som nygräddade! Överblivna våfflor kan också förvaras på en tallrik övertäckt med plastfolie i kylen. Hållbarhet några dagar, men frasigheten försvinner och våfflorna blir mjuka.
| Efterrätter |
hällt i smeten och väntat upp till 8 min !!! lite färg har dom fått men smakar mest papper.
Enligt konstens alla regler skall det räcka med drygt 2 min,men då är det bara smet efter ca 5-6 min är dom degiga inuti.Har du något tips varför dom inte blir genom gräddade och frasiga,så jäkla svårt kan det ju inte vara......eller?
Mvh Rolle

⭐ webmaster
Mvh Yvonne Pettersson