Ett recept på frasiga och goda klassiska våfflor, frasvåfflor som är enkla att göra. Våfflorna innehåller inte ägg vilket bidrar till frasigheten. Bästa tipsen för att lyckas är att låta våffelsmeten stå och svälla innan man börjar grädda samt att inte glömma att vispa i smeten innan man häller smeten i våffeljärnet för varje våffla (allt detta står i receptbeskrivningen).
Mycket goda våfflor serverade med blåbär, hallon och grädde. Mums!
Hälften av mjölken tillsatt.En jämn smet.Resten av mjölken och det smälta smöret tillsatt.
Låt våffelsmeten stå och svälla ca 20-30 minuter.
Den färdiga våffelsmeten.
Hetta upp ett våffeljärn. Pensla laggen med smör innan du gräddar första våfflan.
Smöret smälter av värmen så det är enkelt att pensla ut. Det räcker att göra detta före första våfflan. Det är inte någon idé att ta för mycket smör, då rinner det bara ut.
Pensla laggen med smör.
För varje våffla: Vispa runt i våffelsmeten, noga i botten. Häll på 0.75-1 dl smet så att smeten täcker nästan hela laggen. Grädda våfflorna guldbruna. Det brukar ta 1-2 minuter.
Vad gäller mängd smet och tid får man prova sig fram för att hitta det som gäller just sitt våffeljärn. OBS! Det är viktigt att vispa i smeten mellan varje våffla eftersom mjölet snabbt sjunker till botten.
Häller smet i våffeljärnet.Lagom med smet i våffeljärnet.Våffla gräddas i våffeljärnet.
Lägg våfflorna var för sig på ett galler när de är färdiga. Lägg dem absolut inte i en hög på en tallrik för då blir de mjuka och sladdriga direkt!
Färdiggräddad våffla.Våfflor på galler.
Servera våfflorna nygräddade, gärna med grädde och färska bär eller sylt. Ät och njut!
Våfflor utan ägg blir frasigare än våfflor med ägg. Med ägg blir våfflorna mjukare. Här finns recept på goda våfflor med ägg. Dessa våfflor kan man göra på vanligt vetemjöl om man inte vill göra fullkornsvarianten.
Hållbarhet och förvaring
Det bästa är att frysa in överblivna våfflor. Ta sedan upp dem ur frysen, bryt i bitar (de ska ej tinas) och kör i brödrost på lägsta effekt (annars kan de lätt bli brända i kanten) så får du frasiga och varma våfflor, nästan lika goda som nygräddade!
Överblivna våfflor kan också förvaras på en tallrik övertäckt med plastfolie i kylen. Hållbarhet några dagar, men frasigheten försvinner och våfflorna blir mjuka.
Vad roligt att du tycker om mitt våffelrecept! Tack för att du skrev!
️ Skrivet av Viktoria
Efter all midsommarmat ville vi ha något annat. Hittade ditt våffelrecept och testade ett fantastiskt recept som jag varmt rekommenderar, frasiga å så goda njut.
️ Skrivet av Valentina Envall
Hej jag älskar era recepten tack att ni gör dem.
️ Skrivet av Livia
Fastnade på våffeljärnet fick inte av det😡👎👎👎👎👎😤😤😤😤
️ Skrivet av Pia
Toppen recept på riktigt frasiga våfflor! Rekommenderas verkligen! Det enda jag la till var att jag brynte en del av smöret för att få lite kolasmak och att jag vispade en äggvita riktigt hårt som jag sedan rörde ner i smeten precis innan jag skulle grädda. Supersmarrigt!
️ Skrivet av Britt
Jättegoda våfflor
webmaster
Svar till
Rahma
️ Skrivet av Susanne
Jag tror inte det blir bra. Däremot blir det gott att servera ovanpå färdiggräddade våfflor.
️ Skrivet av Rahma
Kan man ha i små jordgubbsskivor i smeten
️ Skrivet av Andrea
Godaste våfflorna!
️ Skrivet av Mônica
Tack så mycket ❤️😚
webmaster
Svar till
Roland
️ Skrivet av Susanne
Det låter som att ditt våffeljärn inte blir tillräckligt varmt. Tänk på att järnet måste värmas upp ordentligt innan du börjar grädda första våfflan. Första våfflan kan också ta lite längre tid. Annars, kan det vara för mycket vätska i våffelsmeten? Den behöver också stå och svälla minst 20 minuter innan man börjar grädda våfflorna.
️ Skrivet av Roland
Tjena,har försökt göra våfflor av färdig mix exakt men det funka inget vidare.Köpt nytt dubbel järn 1600w
hällt i smeten och väntat upp till 8 min !!! lite färg har dom fått men smakar mest papper.
Enligt konstens alla regler skall det räcka med drygt 2 min,men då är det bara smet efter ca 5-6 min är dom degiga inuti.Har du något tips varför dom inte blir genom gräddade och frasiga,så jäkla svårt kan det ju inte vara......eller?
Mvh Rolle
webmaster
Svar till
Hanna
️ Skrivet av Susanne
Ja det tror jag borde gå bra. Roligt att du tycker om mina recept! 💕
️ Skrivet av Hanna
Hej! Älskar dina recept. Har en fråga dock kan man göra dessa lika goda med glutenfri mjölmix? Har gjort en egen glutenfri mjölmix och tänker de borde bara vara att byta ut vete mot mixen?
️ Skrivet av Yvonne Pettersson
Har letat länge efter ett bra recept på våfflor och det visade sig att det här var bara så bra vi njöt av dom Tack för det
Mvh Yvonne Pettersson
️ Skrivet av Parisa
Tack så mycket för alla dina recept. Det som gör din sida unik är att du har lagt bild på varje steg. Då vet man hur det ska se ut. Och dina tips är också supetbra. 👍👍
Vill jag ha en recept kollar jag alltid på din sida först.
️ Skrivet av Eva
Bästa receptet, perfekta våfflor varje gång 🤗
️ Skrivet av Anna
Hej! SÅ bra våfflor, tack för receptet! Använt det flera gånger, blivit kalasbra varje gång! Den här gången provade jag att göra smeten på morgonen och grädda dom på förmiddagen (ca. 6 timmar i förväg), gick jättebra! 😁
️ Skrivet av intisam
vad trevlig att du tycker det man kan alltid äta våfflor
️ Skrivet av Martina
Tack för jättebra recept, det blev fantastiskt goda våfflor!
️ Skrivet av Linn
Bästa våfflorna, tack för receptet! Brukar göra dubbelsats och frysa in. Och de är minst lika goda efter ett varv i brödrosten som när de är nygjorda, nästan godare faktiskt!
webmaster
Svar till
Teodor Gorgiev
️ Skrivet av Susanne
Det beror på hur stort våffeljärn man har. Men jag ska kanske justera antalet. Själv brukar jag göra dubbel sats.
️ Skrivet av Teodor Gorgiev
Dåligt som fan av er, står 8-10 våfflor... fick fram 5 och en halv av alla dem mvh
webmaster
Svar till
benjamin
️ Skrivet av Susanne
Vad trevligt att du tycker det! :) Man kan alltid äta våfflor! ;)
️ Skrivet av benjamin
Det här är världens godaste våffla som finns!!!!!!!!!!!!!!! Kan man göra detta på kvällen?