| Efterrätter | Glass | Glutenfritt |

Hallon- och blåbärsglass

Gör den här himmelskt goda hallon- och blåbärsglassen! Den går bra att göra både med och utan glassmaskin men som alltid blir resultatet bäst med glassmaskin - krämigare och utan iskristaller.
hallon och blåbärsglass
Hallon och blåbärsglass, toppa med några bär som du sparat till garnering.
Timglas Tid: 15 min + 20 min i glassmaskin eller 4 timmar i frysen
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfri grädde.
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker med elvisp till en pösig smet.

    ägg, strösocker, vaniljsocker
    Ägg, strösocker, vaniljsocker.
    smeten vispad
    Smeten vispad.
  2. Vispa grädden tjock.

    grädden vispad
    Grädden vispad.
  3. Tina hallon och blåbär. Mosa med en gaffel. Spara gärna några blåbär och hallon till garnering.

    blåbär och hallon tinar
    Blåbär och hallon tinar.
    mosade blåbär och hallon
    Mosade blåbär och hallon.
  4. Blanda ägg- och sockersmeten med den vispade grädden och de mosade bären. Det går bra att använda elvisp på lägsta hastighet.

    alla ingredienser tillsatta
    Alla ingredienser tillsatta.
    glass-smeten
    Glass-smeten.
  5. Med glassmaskin: Häll smeten i glassmaskinen och kör tills glassen är klar. Brukar ta ca 20 min.

    Utan glassmaskin: Häll i en plastburk och ställ in i frysen. Rör om en gång i halvtimmen de första 2 timmarna.

    Vid servering: Garnera gärna med blåbär och hallon. Om glassen stått i frysen länge, låt den gärna stå i kylskåp någon timme innan servering eller i rumstemperatur 20 min så den tinar lite och blir lite mjukare.

    glasstillverkning i glassmaskin
    Glasstillverkning i glassmaskin.
    färdig glass
    Färdig glass.

relaterade artiklar Läs gärna:

LCHF LCHF Tips:

Ersätt strösockret med sötningsmedel och ta äkta vaniljpulver istället för vaniljsocker.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Fri från tillsatser (till skillnad från nästan all köpt glass).

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Håller sig i frysen minst 3 månader.

Kommentarer till Hallon- och blåbärsglass

Skriv en kommentar

person Svar till Knut penna Skrivet av Susanne
Ja det tror jag, enda risken är väl att glassen blir isigare då kokade bär kanske blir lite blötare. Annars kan man ju alltid tillsätta sylt istället och då kan man även minska på sockret eftersom sylten innehåller både bär och socker. Tillsätt mängd efter behag, men minst 1 dl sylt skulle jag säga. Bara att röra om och smaka av!
penna Skrivet av Knut
Kan man koka bären innan???
person Svar till mikael linköping penna Skrivet av Susanne
Jag har nog faktiskt aldrig gjort värmd smet, inte som jag kommer ihåg iaf. Det är ju mycket mer jobb med det, blir massa äggvitor över och jag tycker den här enkla glassen blir så otroligt god. :)

Läs alla 17 kommentarer