
Cheesecake
5.0 | 💬 564 kommentarer



Ingredienser:
- 3 st ägg
- 1,5 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 200 g färskost
- 3 dl vispgrädde
- 10 st digestivekex
- ev. 1 st citron
- eller ca 0,5 tsk citronarom och ca 3 msk pressad citron



Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform ca 20-26 cm i diameter
Gör så här:
-
Dela äggen. Lägg äggulorna i en lite större bunke och häll äggvitorna i en annan lite mindre bunke.
(Den bunke som äggvitorna hälls i måste vara torr och fettfri.)
- 3 st ägg
Äggvitorna i en bunke. Äggulorna. -
Häll strösocker och vaniljsocker över äggulorna. Vispa till en ljus fin pösig smet för hand eller med elvisp.
- 1,5 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
Äggulor och socker. Vispa. -
Tillsätt färskosten. Blanda ner den till en jämn smet för hand eller med elvisp på lägsta hastighet.
- 200 g färskost
Tillsätt färskosten. Blanda. -
Vispa grädden i en egen bunke. Den ska vara lite lagom fast, ungefär som du skulle ha vispat den att äta till en efterrätt, det är inte så jättenoga.
Rör därefter ner den vispade grädden i smeten för hand eller med lägsta hastigheten på elvispen.
- 3 dl vispgrädde
Vispad grädde. Tillsätt vispad grädde. Blanda. -
Vispa äggvitorna till ett fast skum (med rena, fettfria vispar) med elvisp.
(Skummet ska vara så fast att man kan vända upp och ner på bunken.)
Vispa äggvitorna. -
Rör försiktigt med en sked eller slickepott ner de vispade äggvitorna.
Tillsätt äggviteskummet. Blandad smet. -
Om du vill ha citronsmak: tvätta och riv skal av citron och pressa ur saften. Blanda ner rivet citronskal och citronsaft i smeten. Alternativt kan man droppa i citronarom och hälla i lite citronsaft.
(När du river citronskal: Tänk på att tvätta skalet ordentligt först. Jag använder diskmedel och diskborste. Köp gärna ekologisk citron. Torka av skalet. Riv endast av det yttersta ljusgula, inte det vita för då blir det en besk bismak.)
- ev. 1 st citron
- eller ca 0,5 tsk citronarom och ca 3 msk pressad citron
Rivet citronskal. Pressa ut citronsaften. Tillsätt citronsaft och citronskal. Blanda glass-smeten. - ev. 1 st citron
-
Krossa kexen. Använd gärna en mortel. Man kan också krossa dem med fingrarna eller en sked eller gaffel på en skärbräda.
- 10 st digestivekex
Krossa kexen. -
Lägg hälften av kaksmulorna jämnt fördelat på botten av en rund form med löstagbar botten.
Häll smeten ovanpå och bred ut den jämnt.
Strö resten av kaksmulorna ovanpå.
Hälften av kaksmulorna. Häll på glass-smeten. Strö över andra hälften av kaksmulorna. -
Ställ in i frysen i minst 4 timmar.
Vid servering: Tag ut cheesecaken 15-30 minuter i rumstemperatur före servering eller ställ den i kylen 1-1,5 timmar.
(Tag bort den löstagbara kanten efter att formen stått framme i rumstemperatur eller i kylen. Om du av någon anledning vill ta bort den direkt så låt den i så fall stå framme i rumstemperatur minst 5 minuter innan du lossar den löstagbara kanten, det är annars lätt att den går sönder, var försiktig.)
Serverad cheesecake. En tårtbit cheesecake.
Serveringstips:
Variationstips:
Hållbarhet och förvaring:
| Efterrätter | Glass | Glutenfritt | Kräftskiva | Nyår | Påsk | Tårtor & bakelser |



En sann klassiker som alltid blir lika uppskattad.
Ännu ett knep för att maxa den är att bryna rikligt med smör och blanda med dom krossade kexen för ännu högre mumsfaktor.
Det där med finhackad dajm på det och du har en svårslagen glasstårta som kommer att försvinna ännu fortare haha.

Enkel att göra i med smeten i en form, frys ta ut toppa med smulade digestive kex eller vad som faller dig i smaken..
Ska prova med dajm någon gång 😁
