Cheesecake

En mycket god frusen cheesecake som är som en glasstårta. Enkel att göra och kan förberedas månader i förväg om man så vill. Perfekt till festen!
Cheesecake
Cheesecake - mycket god frusen glasstårta.
Timglas Tid: 30 min + 4 timmar i frysen
Portioner 6-8 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion, beräknat på 8 portioner: 383 kcal

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Byt ut grädden mot sojagrädde och färskosten mot t.ex. Oatly "påMackan". Även laktosfri grädde och laktosfri philadelphiaost finns.
glutenfritt Glutenfritt - Välj glutenfria digestivekex eller andra glutenfria kaksmulor.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Dela äggen. Lägg äggulorna i en lite större bunke och häll äggvitorna i en annan lite mindre bunke.

    (Den bunke som äggvitorna hälls i måste vara torr och fettfri.)

    äggvitorna i en bunke
    Äggvitorna i en bunke.
    äggulorna
    Äggulorna.
  2. Häll strösocker och vaniljsocker över äggulorna. Vispa till en ljus fin pösig smet för hand eller med elvisp.

    äggulor och socker
    Äggulor och socker.
    vispa
    Vispa.
  3. Tillsätt färskosten. Blanda ner den till en jämn smet för hand eller med elvisp på lägsta hastighet.

    tillsätt färskosten
    Tillsätt färskosten.
    blanda
    Blanda.
  4. Vispa grädden i en egen bunke. Den ska vara lite lagom fast, ungefär som du skulle ha vispat den att äta till en efterrätt, det är inte så jättenoga.

    Rör därefter ner den vispade grädden i smeten för hand eller med lägsta hastigheten på elvispen.

    vispad grädde
    Vispad grädde.
    tillsätt vispad grädde
    Tillsätt vispad grädde.
    blanda
    Blanda.
  5. Vispa äggvitorna till ett fast skum (med rena, fettfria vispar) med elvisp.

    (Skummet ska vara så fast att man kan vända upp och ner på bunken.)

    vispa äggvitorna
    Vispa äggvitorna.
  6. Rör försiktigt med en sked eller slickepott ner de vispade äggvitorna.

    tillsätt äggviteskummet
    Tillsätt äggviteskummet.
    blandad smet
    Blandad smet.
  7. Om du vill ha citronsmak: tvätta och riv skal av citron och pressa ur saften. Blanda ner rivet citronskal och citronsaft i smeten. Alternativt kan man droppa i citronarom och hälla i lite citronsaft.

    (När du river citronskal: Tänk på att tvätta skalet ordentligt först. Jag använder diskmedel och diskborste. Köp gärna ekologisk citron. Torka av skalet. Riv endast av det yttersta ljusgula, inte det vita för då blir det en besk bismak.)

    rivet citronskal
    Rivet citronskal.
    pressa ut citronsaften
    Pressa ut citronsaften.
    tillsätt citronsaft och citronskal
    Tillsätt citronsaft och citronskal.
    blanda glass-smeten
    Blanda glass-smeten.
  8. Krossa kexen. Använd gärna en mortel. Man kan också krossa dem med fingrarna eller en sked eller gaffel på en skärbräda.

    krossa kexen
    Krossa kexen.
  9. Lägg hälften av kaksmulorna jämnt fördelat på botten av en rund form med löstagbar botten.

    Häll smeten ovanpå och bred ut den jämnt.

    Strö resten av kaksmulorna ovanpå.

    hälften av kaksmulorna
    Hälften av kaksmulorna.
    häll på glass-smeten
    Häll på glass-smeten.
    strö över andra hälften av kaksmulorna
    Strö över andra hälften av kaksmulorna.
  10. Ställ in i frysen i minst 4 timmar.

    Vid servering: Tag ut cheesecaken 15-30 minuter i rumstemperatur före servering eller ställ den i kylen 1-1,5 timmar.

    (Tag bort den löstagbara kanten efter att formen stått framme i rumstemperatur eller i kylen. Om du av någon anledning vill ta bort den direkt så låt den i så fall stå framme i rumstemperatur minst 5 minuter innan du lossar den löstagbara kanten, det är annars lätt att den går sönder, var försiktig.)

    serverad cheesecake
    Serverad cheesecake.
    en tårtbit cheesecake
    En tårtbit cheesecake.

servera Serveringstips:

Servera gärna med hallon.

byt ut Variationstips:

Byt ut digestivekex mot pepparkakor. Man kan också blanda i blåbär, hallon, jordgubbar och/eller sylt. I kommentarerna till detta recept finns massor av tips så läs gärna dem!

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Cheesecaken kan förvaras i frysen 3 månader innan servering.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Glass | Glutenfritt | Nyårsrecept | Påsk - påskmat och påskgodis | Tillbehör till Kräftskivan | Tårtor & bakelser |

Kommentarer till Cheesecake

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
💬 Svar till Fabian ✏️ Skrivet av Susanne
Det måste vara fel på din frys i så fall om det inte fryser. Blåbär består av mycket vätska och blir lite isiga när de fryser, de fryser hur som helst vid 0°C. Hur du än gör så ska det ju frysa och bli hårt i frysen så vida vi inte pratar om alkohol som har en lägre fryspunkt. Sedan så blir det ju kanske inte stenhårt, men tar du bort kanten ska den ju inte sjukna ihop utan den ska ju bli frusen i en frys. Oavsett vad du stoppar in i frysen (som har fryspunkt vid 0°C) ska det ju bli fruset efter några timmar om frysen fungerar. Kolla om du behöver frosta av frysen eller om inte dörren är ordentligt stängd.
✏️ Skrivet av Fabian
Jag ställde in den i frysen igår. Efter 4 timmar kollade jag, men den var mjuk och skön ihopa när jag försökte ta bort kanten på formen. Nu har den stått 25 timmar men är fortfarande mjuk. Jag hade i mycket blåbär, både hela och mosade, kan det vara problemet? Det verkar inte vara något fel på frysen. Har följt receptet tidigare, då med citron, och fick jättebra resultat.
💬 Svar till Alice Mosling ✏️ Skrivet av Susanne
Vad kul att du tyckte om den! :)
✏️ Skrivet av Alice Mosling
En favorit här hemma! Mycket bra recept, enkelt att följa. Tack för den!:)
💬 Svar till Micke ✏️ Skrivet av Susanne
Kul att du tycker om receptet. Du kan annars tillsätta vaniljsocker om du vill ha mer vaniljsmak. Vaniljvisp har en lägre fetthalt än vispgrädde och kan göra att cheesecaken blir lite isigare.