Cheesecake

En mycket god frusen cheesecake som är som en glasstårta. Enkel att göra och kan förberedas månader i förväg om man så vill.
Cheesecake
Cheesecake - mycket god frusen glasstårta.
Timglas Tid: 30 min + 4 timmar i frysen
Portioner 6-8 portioner

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Byt ut grädden mot sojagrädde och färskosten mot t.ex. Oatly "påMackan". Även laktosfri grädde och laktosfri philadelphiaost finns.
glutenfritt Glutenfritt - Välj glutenfria digestivekex eller andra glutenfria kaksmulor.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Dela äggen. Lägg äggulorna i en lite större bunke och häll äggvitorna i en annan lite mindre bunke.

    (Den bunke som äggvitorna hälls i måste vara torr och fettfri.)

    äggvitorna i en bunke
    Äggvitorna i en bunke.
    äggulorna
    Äggulorna.
  2. Häll strösocker och vaniljsocker över äggulorna. Vispa till en ljus fin pösig smet för hand eller med elvisp.

    äggulor och socker
    Äggulor och socker.
    vispa
    Vispa.
  3. Tillsätt färskosten. Blanda ner den till en jämn smet för hand eller med elvisp på lägsta hastighet.

    tillsätt färskosten
    Tillsätt färskosten.
    blanda
    Blanda.
  4. Vispa grädden i en egen bunke. Den ska vara lite lagom fast, ungefär som du skulle ha vispat den att äta till en efterrätt, det är inte så jättenoga.

    Rör därefter ner den vispade grädden i smeten för hand eller med lägsta hastigheten på elvispen.

    vispad grädde
    Vispad grädde.
    tillsätt vispad grädde
    Tillsätt vispad grädde.
    blanda
    Blanda.
  5. Vispa äggvitorna till ett fast skum (med rena, fettfria vispar) med elvisp.

    (Skummet ska vara så fast att man kan vända upp och ner på bunken.)

    vispa äggvitorna
    Vispa äggvitorna.
  6. Rör försiktigt med en sked eller slickepott ner de vispade äggvitorna.

    tillsätt äggviteskummet
    Tillsätt äggviteskummet.
    blandad smet
    Blandad smet.
  7. Om du vill ha citronsmak: tvätta och riv skal av citron och pressa ur saften. Blanda ner rivet citronskal och citronsaft i smeten. Alternativt kan man droppa i citronarom och hälla i lite citronsaft.

    (När du river citronskal: Tänk på att tvätta skalet ordentligt först. Jag använder diskmedel och diskborste. Köp gärna ekologisk citron. Torka av skalet. Riv endast av det yttersta ljusgula, inte det vita för då blir det en besk bismak.)

    rivet citronskal
    Rivet citronskal.
    pressa ut citronsaften
    Pressa ut citronsaften.
    tillsätt citronsaft och citronskal
    Tillsätt citronsaft och citronskal.
    blanda glass-smeten
    Blanda glass-smeten.
  8. Krossa kexen. Använd gärna en mortel. Man kan också krossa dem med fingrarna eller en sked eller gaffel på en skärbräda.

    krossa kexen
    Krossa kexen.
  9. Lägg hälften av kaksmulorna jämnt fördelat på botten av en rund form med löstagbar botten.

    Häll smeten ovanpå och bred ut den jämnt.

    Strö resten av kaksmulorna ovanpå.

    hälften av kaksmulorna
    Hälften av kaksmulorna.
    häll på glass-smeten
    Häll på glass-smeten.
    strö över andra hälften av kaksmulorna
    Strö över andra hälften av kaksmulorna.
  10. Ställ in i frysen i minst 4 timmar.

    Vid servering: Tag ut cheesecaken 15-30 minuter i rumstemperatur före servering eller ställ den i kylen 1-1,5 timmar.

    (Tag bort den löstagbara kanten efter att formen stått framme i rumstemperatur eller i kylen. Om du av någon anledning vill ta bort den direkt så låt den i så fall stå framme i rumstemperatur minst 5 minuter innan du lossar den löstagbara kanten, det är annars lätt att den går sönder, var försiktig.)

    serverad cheesecake
    Serverad cheesecake.
    en tårtbit cheesecake
    En tårtbit cheesecake.

servera Serveringstips:

Servera gärna med hallon.

byt ut Variationstips:

Byt ut digestivekex mot pepparkakor. Man kan också blanda i blåbär, hallon, jordgubbar och/eller sylt. I kommentarerna till detta recept finns massor av tips så läs gärna dem!

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Cheesecaken kan förvaras i frysen 3 månader innan servering.

Kommentarer till Cheesecake

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Emma
Tack för detta ljuvliga recept! Det bästq jag hittat! Jag brukar krossa daimchoklad och ha i smeten sen toppar jag med daimkulor och häller på colasås när den ska serveras 😍 blir mycket gott!!
besökare Svar till Sofia penna Skrivet av Susanne
Kul att du tycker om receptet! Jag tror det går alldeles utmärkt att göra så som du beskriver. Det svåra är väl att klä in formen i bakplåtspapper, både botten och kanterna utan att det blir knöligt (om du vill ha raka fina kanter på kakan) och utan att det ramlar bort. Kanske fungerar enklast med fastklämt bakplåtspapper i botten och aluminiumfolie runt kanten? Skriv gärna och berätta hur du gjorde! Lycka till!
penna Skrivet av Sofia
Hej! Denna är såå god! Nu ska jag göra den igen och flera stycken till stor fest. Eftersom jag bara har två formar med löstagbar kant undrar jag om man kan lägga bakplåtspapper i botten så att jag liksom kan ta bort formen från kakan i frysen efter ca 4 timmar. Ska göra 6 stycken och vill gärna göra några i taget och helst inte köpa fyra formar till... vad tror du, funkar det?
besökare Svar till KARIN penna Skrivet av Susanne
Så bra! Ja det blir ju lite mer volym med färskosten i! Du får göra enligt receptet nästa gång! :)
penna Skrivet av KARIN
Ja, den blev god ändå! Kanske hade den blivit lite högre med osten i, men smaken och konsistensen var det inget fel på. Tack :)
besökare Svar till KARIN penna Skrivet av Susanne
Ja den blir som glass och det hade den blivit även med färskost i. Den kommer bli god även utan färskost!
penna Skrivet av KARIN
Den står i frysen och ska ätas om någon timme - då ser jag i kylen att jag glömt ha i färskosten!! Smeten var god när jag smakade igår men hur kommer denna att bli?? Som en glass?
besökare Svar till Sofia penna Skrivet av Susanne
Tack för jättebra tips, väldigt trevligt att du delar med dig, bra inspiration!! 
penna Skrivet av Sofia
Jag blandade i säkert en deciliter med passionsfruktscurd och en hackad kiwi, smeten var bland det godaste jag smakat så jag tror denna cheesecake blir fantastisk.

Blandade det i grundsmeten, innan grädden och äggvitorna, om någon annan vill prova att smaksätta :)

Hade även i ca 100 g smör i digestivekexen.

Tack för ett jättebra enkelt recept!
besökare Svar till felicia penna Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om den! Ja det är gott med lime också! Jag brukar ta 2 st lime. Man kan även köpa pressad limesaft på flaska, det blir också gott även om det blir ännu godare med rivet skal också! ;)

Läs alla 486 kommentarer

Se även dessa recept

| Efterrätter | Glass | Glutenfritt | Nyårsrecept | Påsk - påskmat och påskgodis | Tårtor & bakelser |