| Efterrätter | Glass | Glutenfritt | Nyårsrecept | Påsk - mat och godis | Tårtor & bakelser |

Cheesecake

En mycket god frusen cheesecake som är som en glasstårta. Enkel att göra och kan förberedas månader i förväg om man så vill.
Cheesecake
Cheesecake - mycket god frusen glasstårta.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 30 min + 4 timmar i frysen
Portioner 6-8 portioner

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Byt ut grädden mot sojagrädde och färskosten mot t.ex. Oatly "påMackan".
glutenfritt Glutenfritt - Välj glutenfria digestivekex eller andra glutenfria kaksmulor.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Dela äggen. Lägg äggulorna i en lite större bunke och häll äggvitorna i en annan lite mindre bunke.

    (Den bunke som äggvitorna hälls i måste vara torr och fettfri.)

  2. Häll strösocker och vaniljsocker över äggulorna. Vispa till en ljus fin pösig smet för hand eller med elvisp.

  3. Tillsätt färskosten. Blanda ner den till en jämn smet för hand eller med elvisp på lägsta hastighet.

  4. Vispa grädden i en egen bunke. Den ska vara lite lagom fast, ungefär som du skulle ha vispat den att äta till en efterrätt, det är inte så jättenoga.

    Rör därefter ner den vispade grädden i smeten för hand eller med lägsta hastigheten på elvispen.

  5. Vispa äggvitorna till ett fast skum (med rena, fettfria vispar) med elvisp.

    (Skummet ska vara så fast att man kan vända upp och ner på bunken.)

  6. Rör försiktigt med en sked eller slickepott ner de vispade äggvitorna.

  7. Om du vill ha citronsmak: tvätta och riv skal av citron och pressa ur saften. Blanda ner rivet citronskal och citronsaft i smeten. Alternativt kan man droppa i citronarom och hälla i lite citronsaft.

    (När du river citronskal: Tänk på att tvätta skalet ordentligt först. Jag använder diskmedel och diskborste. Köp gärna ekologisk citron. Torka av skalet. Riv endast av det yttersta ljusgula, inte det vita för då blir det en besk bismak.)

  8. Krossa kexen. Använd gärna en mortel. Man kan också krossa dem med fingrarna eller en sked eller gaffel på en skärbräda.

  9. Lägg hälften av kaksmulorna jämnt fördelat på botten av en rund form med löstagbar botten.

    Häll smeten ovanpå och bred ut den jämnt.

    Strö resten av kaksmulorna ovanpå.

  10. Ställ in i frysen i minst 4 timmar.

    Vid servering: Tag ut cheesecaken 15-30 minuter i rumstemperatur före servering eller ställ den i kylen 1-1,5 timmar.

    (Tag bort den löstagbara kanten efter att formen stått framme i rumstemperatur eller i kylen. Om du av någon anledning vill ta bort den direkt så låt den i så fall stå framme i rumstemperatur minst 5 minuter innan du lossar den löstagbara kanten, det är annars lätt att den går sönder, var försiktig.)

Beskrivande bilder

äggvitorna i en bunke
1.1. Äggvitorna i en bunke.
äggulorna
1.2. Äggulorna.
äggulor och socker
2.1. Äggulor och socker.
vispa
2.2. Vispa.
tillsätt färskosten
3.1. Tillsätt färskosten.
blanda
3.2. Blanda.
vispad grädde
4.1. Vispad grädde.
tillsätt vispad grädde
4.2. Tillsätt vispad grädde.
blanda
4.3. Blanda.
vispa äggvitorna
5. Vispa äggvitorna.
tillsätt äggviteskummet
6.1. Tillsätt äggviteskummet.
blandad smet
6.2. Blandad smet.
rivet citronskal
7.1. Rivet citronskal.
pressa ut citronsaften
7.2. Pressa ut citronsaften.
tillsätt citronsaft och citronskal
7.3. Tillsätt citronsaft och citronskal.
blanda glass-smeten
7.4. Blanda glass-smeten.
krossa kexen
8. Krossa kexen.
hälften av kaksmulorna
9.1. Hälften av kaksmulorna.
häll på glass-smeten
9.2. Häll på glass-smeten.
strö över andra hälften av kaksmulorna
9.3. Strö över andra hälften av kaksmulorna.
serverad cheesecake
10.1. Serverad cheesecake.
en tårtbit cheesecake
10.2. En tårtbit cheesecake.

servera Serveringstips:

Servera gärna med hallon.

byt ut Variationstips:

Byt ut digestivekex mot pepparkakor. Man kan också blanda i blåbär, hallon, jordgubbar och/eller sylt. I kommentarerna till detta recept finns massor av tips så läs gärna dem!

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Cheesecaken kan förvaras i frysen 3 månader innan servering.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
 svar  Svar till  Sami    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Nej det här är en frusen cheesecake och den ska inte gräddas i ugnen. En annan cheesecake som man gräddar i ugnen är klassisk cheesecake. I Sverige går det alldeles utmärkt att äta ägg som inte varit i ugnen. Salmonella i svenska ägg är nästan helt obefintligt.
   kommentar  Skrivet av  Sami  
Hej,
Jag gjorde precis som receptet beskriver. Men jag undrar om vi kan grädda den i ugnen. Finns många recept på nätet som man använder ägg och sen går det till ugnen. Är det ett måste, att man grädda den i ugn om man använder ägg?
Hälsningar
Sami
 svar  Svar till  Karin    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tack för jättebra tips!👍 Jag ska skriva in det i receptet!
   kommentar  Skrivet av  Karin  
Tips! Cheesecake går även att göra mjölkfri genom att byta ut grädden mot sojagrädde och färskosten mot tex oatley "på mackan". Så kan även mjölkintoleranta äta den. Detta har jag precis gjort och det blev jättebra. 😊
 svar  Svar till  Darwin    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tyvärr har livsmedelsverket valt att använda ordet vegetariskt = veganskt. Men de flesta svenskar har ju uppfattningen att vegetariskt är vad en vegetarian äter och då ingår ägg och mejeri, annars är man vegan och äter veganskt och då är det bara vegetabilier. Sedan finns en massa andra benämningar som mer tydligt definierar vad man anser ingå i kosten och inte, men jag har valt att bara använda mig av ordet vegetariskt som enligt mig och en majoritet av svenskarna innefattar ägg och mejeri. Sedan utgår jag från att alla som är inne på min sajt är läskunniga och då är det ju bara att läsa vilka ingredienser som ingår och välja bort det man inte vill ha. Enkelt. 
   kommentar  Skrivet av  Darwin  
Receptet är visst vegetariskt, men däremot inte veganskt, i alla fall som jag har lärt mig. Det verkar troligt att den senare klacificeringen har uppkommit för att "Jag äter inte plantor som skuggat andra plantor!"-purister (*ironi*) ska slippa insinuerande frågor som "..men, du dricker väl mjölk? Det äääär ju så viktigt att få i sig kalcium!" Och skulle de ändå få den frågan kan de rättmätigen häva ur sig "Det har jag redan förklarat, din ¤%&!#¤ !! Vad är det du inte förstår?"
 svar  Svar till  Jessica    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Det är ett medvetet val jag gjort att recept som innehåller mjölk och ägg är vegetariska eftersom de flesta vegetarianer äter det. Kul att du tycker om receptet!
   kommentar  Skrivet av  Jessica  
Hej!
Vill bara berätta att man kan inte flagga ett recept som vegetariskt när där är ägg och mjölk i det. Då är det lakto-ovo-vegetariskt.
Annars ett toppenrecept 😍
 svar  Svar till  Anna-Kaisa    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Jag tror det blir väldigt isigt då. Jag rekommenderar inte det.
   kommentar  Skrivet av  Anna-Kaisa  
Hur tror du att det blir om man byter ut grädden mot mjölk?

Skriv och läs alla 455 kommentarer