| Efterrätter | Glutenfritt | Julgodis | Nyårsrecept |

Chokladtryffel

Lyxigt chokladgodis som smälter i munnen. Enkelt recept på chokladtryffel som du kan smaksätta med din egen favoritlikör.
chokladtryffel
Underbar chokladtryffel. Enkelt recept som kan smaksättas med vaniljsocker och/eller din favoritlikör.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 timme, varav 30 min jobb.
Portioner ca 25 st

Ingredienser:

Garnering:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

  1. Bryt chokladen i bitar. Koka upp grädden.

  2. Ta bort kastrullen från värmen och lägg i chokladen. Rör om under tiden chokladen smälter tills det blir en jämn smet när all choklad har smält.

  3. Rör ev. ner likör och ev. vaniljsocker beroende på vad du föredrar för smaker.

  4. Häll chokladsmeten i en form eller burk med bakplåtspapper ca 20 x 15 cm.

    Låt svalna och stelna i rumstemperatur eller kylskåp.

  5. Skär den stelnade chokladmassan i fyrkanter. Om man vill kan man forma dem till bollar med händerna.

  6. Häll kakaon i en liten skål. Rulla sedan chokladtryffelbitarna i kakao.

  7. Lägg chokladtryffelbitarna i en burk med lock. Förvara i kylskåp.

    Vid servering: Försök servera dem så kalla som möjligt, låter du dem ligga framme länge i rumstemperatur blir de lite kladdiga och mjukare.

Beskrivande bilder

choklad i bitar
1.1. Choklad i bitar.
grädde kokar
1.2. Grädden kokar.
chokladen i grädden
2.1. Chokladen i grädden.
rör under tiden chokladen smälter
2.2. Rör under tiden chokladen smälter.
en jämn chokladsmet
2.3. En jämn chokladsmet.
tillsätt smaksättning
3.1. Tillsätt smaksättning.
blanda till en jämn smet
3.2. Blanda till en jämn smet.
chokladtryffelsmeten hälld i en form
4.1. Chokladtryffelsmeten hälld i en form.
chokladen har stelnat
4.2. Chokladen har stelnat.
chokladmassan skuren i bitar
5. Chokladmassan skuren i bitar.
kakao i en skål
6.1. Kakao i en skål.
rulla tryffelbitarna i kakaon
6.2. Rulla tryffelbitarna i kakaon.
chokladtryffelbitar i en burk
7. Chokladtryffelbitar i en burk.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Chokladtryffeln håller sig i kylskåp minst 2 veckor. Chokladtryfflarna kan också frysas in och håller sig då i ca 3 månader. Tänk på att låta dem tina långsamt i rumstemperatur och servera dem när de tinat och nått rumstemperatur.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
   kommentar  Skrivet av  Nybörjare  
Hej!
Kan man använda t.ex apelsinsaft eller annan frukt/bärsaft istället för likören, eller blir chokladen för lös då?
   kommentar  Skrivet av  Josefin  
Ett tips är att stjälpa upp smeten i knäckformar direkt när den är varm. När den sen stelnat kan man trycka ur tryfflarna och rulla i kakao. Snyggt och lätt!
 svar  Svar till  Max    kommentar  Skrivet av  Susanne  

Prova att ta lite mindre mängd grädde, kanske 0.75 dl. Likören gör ju chokladsmeten lösare så det blir nog mindre kladdigt om man minskar ner lite på vätskemängden genom att minska på grädden. Skriv gärna igen om du testar!

Chokladtryffeln bör hålla sig minst 2-3 veckor i kylen, troligtvis ännu längre.

   kommentar  Skrivet av  Max  
Gjort detta två gånger med baileys, riktigt gott.
Däremot blir smeten aldrig stel så den är sjuukt svår att rulla, det blev lite bättre när den stått i kylen en timme men fortfarande riktigt kladdigt, nåt tips?
Sen undrar jag hur länge de klarar sig i kylen?
   kommentar  Skrivet av  Johanna  
Jag gjorde på 85% mörk och hade i conjac. Använde även laktosfri matlagningsgrädde 10% istället. Satte in satsen i kylen för att stelna. Blev helt underbara. Mäktig chokladsmak. Älskar mäktiga små tryffelmunsbitar :)

Skriv och läs alla 73 kommentarer