Chokladtryffel

Chokladtryffel är ett riktigt lyxigt chokladgodis som smälter i munnen. Enkelt och roligt att variera genom att smaksätta med sin egen favoritlikör. Tryffeln är mycket enkel att göra, bara att blanda ihop chokladsmeten och hälla i en form. Sedan får det stelna och man rullar sedan bitarna i kakao.
chokladtryffel
Underbar chokladtryffel. Smaksätta gärna med vaniljsocker och/eller din favoritlikör.
Timglas Tid: 1 timme, varav 30 min jobb.
Portioner ca 25 st
Näringsvärde Näringsvärde per tryffelbit : 62 kcal

Ingredienser:

Garnering:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Tillverka chokladtryffel så här:

  1. Bryt chokladen i bitar. Koka upp grädden.

    choklad i bitar
    Choklad i bitar.
    grädde kokar
    Grädden kokar.
  2. Ta bort kastrullen från värmen och lägg i chokladen. Rör om under tiden chokladen smälter tills det blir en jämn smet när all choklad har smält.

    chokladen i grädden
    Chokladen i grädden.
    rör under tiden chokladen smälter
    Rör under tiden chokladen smälter.
    en jämn chokladsmet
    En jämn chokladsmet.
  3. Rör ev. ner likör och ev. vaniljsocker beroende på vad du föredrar för smaker.

    tillsätt smaksättning
    Tillsätt smaksättning.
    blanda till en jämn smet
    Blanda till en jämn smet.
  4. Häll chokladsmeten i en form eller burk med bakplåtspapper ca 20 x 15 cm.

    Låt svalna och stelna i rumstemperatur eller kylskåp.

    chokladtryffelsmeten hälld i en form
    Chokladtryffelsmeten hälld i en form.
    chokladen har stelnat
    Chokladen har stelnat.
  5. Skär den stelnade chokladmassan i fyrkanter. Om man vill kan man forma dem till bollar med händerna.

    chokladmassan skuren i bitar
    Chokladmassan skuren i bitar.
  6. Häll kakaon i en liten skål. Rulla sedan chokladtryffelbitarna i kakao.

    kakao i en skål
    Kakao i en skål.
    rulla tryffelbitarna i kakaon
    Rulla tryffelbitarna i kakaon.
  7. Lägg chokladtryffelbitarna i en burk med lock. Förvara i kylskåp.

    Vid servering: Försök servera dem så kalla som möjligt, låter du dem ligga framme länge i rumstemperatur blir de lite kladdiga och mjukare.

    chokladtryffelbitar i en burk
    Chokladtryffelbitar i en burk.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Chokladtryffeln håller sig i kylskåp minst 2 veckor. Chokladtryfflarna kan också frysas in och håller sig då i ca 3 månader. Tänk på att låta dem tina långsamt i rumstemperatur och servera dem när de tinat och nått rumstemperatur.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Glutenfritt | Julgodis | Nyårsrecept |

Kommentarer till Chokladtryffel

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Viktoria
Underbart gott! Jag gjorde utan likör, men med vaniljsocker och lät tryffeln stelna i siliconformar. Då blev det enklare att hantera. Perfekt att ha tryffel i kylskåpet när chokladsuget sätter in :)
✏️ Skrivet av Nybörjare
Hej!
Kan man använda t.ex apelsinsaft eller annan frukt/bärsaft istället för likören, eller blir chokladen för lös då?
✏️ Skrivet av Josefin
Ett tips är att stjälpa upp smeten i knäckformar direkt när den är varm. När den sen stelnat kan man trycka ur tryfflarna och rulla i kakao. Snyggt och lätt!
💬 Svar till Max ✏️ Skrivet av Susanne

Prova att ta lite mindre mängd grädde, kanske 0.75 dl. Likören gör ju chokladsmeten lösare så det blir nog mindre kladdigt om man minskar ner lite på vätskemängden genom att minska på grädden. Skriv gärna igen om du testar!

Chokladtryffeln bör hålla sig minst 2-3 veckor i kylen, troligtvis ännu längre.

✏️ Skrivet av Max
Gjort detta två gånger med baileys, riktigt gott.
Däremot blir smeten aldrig stel så den är sjuukt svår att rulla, det blev lite bättre när den stått i kylen en timme men fortfarande riktigt kladdigt, nåt tips?
Sen undrar jag hur länge de klarar sig i kylen?