Chokladtryffel

Chokladtryffel är ett riktigt lyxigt chokladgodis som smälter i munnen. Enkelt och roligt att variera genom att smaksätta med sin egen favoritlikör. Tryffeln är mycket enkel att göra, bara att blanda ihop chokladsmeten och hälla i en form. Sedan får det stelna och man rullar sedan bitarna i kakao.
chokladtryffel
Underbar chokladtryffel. Smaksätta gärna med vaniljsocker och/eller din favoritlikör.
Timglas Tid: 1 timme, varav 30 min jobb.
Portioner ca 25 st
Näringsvärde Näringsvärde per tryffelbit : 62 kcal

Ingredienser:

Garnering:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Tillverka chokladtryffel så här:

  1. Bryt chokladen i bitar. Koka upp grädden.

    choklad i bitar
    Choklad i bitar.
    grädde kokar
    Grädden kokar.
  2. Ta bort kastrullen från värmen och lägg i chokladen. Rör om under tiden chokladen smälter tills det blir en jämn smet när all choklad har smält.

    chokladen i grädden
    Chokladen i grädden.
    rör under tiden chokladen smälter
    Rör under tiden chokladen smälter.
    en jämn chokladsmet
    En jämn chokladsmet.
  3. Rör ev. ner likör och ev. vaniljsocker beroende på vad du föredrar för smaker.

    tillsätt smaksättning
    Tillsätt smaksättning.
    blanda till en jämn smet
    Blanda till en jämn smet.
  4. Häll chokladsmeten i en form eller burk med bakplåtspapper ca 20 x 15 cm.

    Låt svalna och stelna i rumstemperatur eller kylskåp.

    chokladtryffelsmeten hälld i en form
    Chokladtryffelsmeten hälld i en form.
    chokladen har stelnat
    Chokladen har stelnat.
  5. Skär den stelnade chokladmassan i fyrkanter. Om man vill kan man forma dem till bollar med händerna.

    chokladmassan skuren i bitar
    Chokladmassan skuren i bitar.
  6. Häll kakaon i en liten skål. Rulla sedan chokladtryffelbitarna i kakao.

    kakao i en skål
    Kakao i en skål.
    rulla tryffelbitarna i kakaon
    Rulla tryffelbitarna i kakaon.
  7. Lägg chokladtryffelbitarna i en burk med lock. Förvara i kylskåp.

    Vid servering: Försök servera dem så kalla som möjligt, låter du dem ligga framme länge i rumstemperatur blir de lite kladdiga och mjukare.

    chokladtryffelbitar i en burk
    Chokladtryffelbitar i en burk.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Chokladtryffeln håller sig i kylskåp minst 2 veckor. Chokladtryfflarna kan också frysas in och håller sig då i ca 3 månader. Tänk på att låta dem tina långsamt i rumstemperatur och servera dem när de tinat och nått rumstemperatur.

Kommentarer till Chokladtryffel

Kontrollord:  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
penna Skrivet av Viktoria
Underbart gott! Jag gjorde utan likör, men med vaniljsocker och lät tryffeln stelna i siliconformar. Då blev det enklare att hantera. Perfekt att ha tryffel i kylskåpet när chokladsuget sätter in :)
penna Skrivet av Nybörjare
Hej!
Kan man använda t.ex apelsinsaft eller annan frukt/bärsaft istället för likören, eller blir chokladen för lös då?
penna Skrivet av Josefin
Ett tips är att stjälpa upp smeten i knäckformar direkt när den är varm. När den sen stelnat kan man trycka ur tryfflarna och rulla i kakao. Snyggt och lätt!
besökare Svar till Max penna Skrivet av Susanne

Prova att ta lite mindre mängd grädde, kanske 0.75 dl. Likören gör ju chokladsmeten lösare så det blir nog mindre kladdigt om man minskar ner lite på vätskemängden genom att minska på grädden. Skriv gärna igen om du testar!

Chokladtryffeln bör hålla sig minst 2-3 veckor i kylen, troligtvis ännu längre.

penna Skrivet av Max
Gjort detta två gånger med baileys, riktigt gott.
Däremot blir smeten aldrig stel så den är sjuukt svår att rulla, det blev lite bättre när den stått i kylen en timme men fortfarande riktigt kladdigt, nåt tips?
Sen undrar jag hur länge de klarar sig i kylen?
penna Skrivet av Johanna
Jag gjorde på 85% mörk och hade i conjac. Använde även laktosfri matlagningsgrädde 10% istället. Satte in satsen i kylen för att stelna. Blev helt underbara. Mäktig chokladsmak. Älskar mäktiga små tryffelmunsbitar :)
penna Skrivet av julia
Jag valde detta recept och det var jätte gott:)
Gästerna berömde dom och sa att de var jätte goda !
Jag rekommenderar dom starkt till alla!!!
//Julia
penna Skrivet av Nam
Jag hade i mörk Rom. Suuupergoda blev de! Och vad enkla de var att göra. Ska göra en till sats med punch.
Förstår inte dem som klagar på för mycket chokladsmak?? Mörk choklad kan ju inte smaka annat än just choklad... Ta en ljus om ni inte gillar mörk...
besökare Svar till Anonym penna Skrivet av Susanne
Ja det är ju en smaksak med chokladen också. Du kan ta en ljusare choklad.
besökare Svar till Tryffelkung ..eller inte penna Skrivet av Susanne
Ja ta gärna en ljusare choklad.

Läs alla 74 kommentarer

Se även dessa recept

| Efterrätter | Glutenfritt | Julgodis | Nyårsrecept |