Nougattårta

Ingredienser:
- 150 g smör
- 3 st ägg
- 2 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 0,75 tsk salt
- 4 msk kakao
- 1,5 dl (90 g) vetemjöl
- 1 dl hackade hasselnötkärnor eller mandel
Nougatganache:
- 1,25 dl vispgrädde
- 250 g nougat
Garnering:
- ca 1 msk flingsalt
Ugn:
- 150 °C i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter med över- och undervärme
-
Smält smöret i en kastrull.
Välj en kastrull som är tillräckligt stor så att alla ingredienser får plats.
Tag bort kastrullen från värmen när drygt hälften smält och rör om då och då tills allt smör smält.
- 150 g smör
Smält smör. -
Smörj en rund form med löstagbar kant ca 22 cm i diameter. Beströ den med ströbröd.
Smord bröad rund form. -
Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker och salt till det smälta smöret.
Vispa till en jämn smet. Använd gärna elvisp.
- 3 st ägg
- 2 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 0,75 tsk salt
Ägg, socker, vaniljsocker, salt tillsatt. Smeten vispad. -
Tillsätt kakao och vetemjöl. Vispa snabbt ihop till en jämn smet.
Kakao och vetemjöl tillsatt. Smeten blandad. -
Hacka nötterna och tillsätt dem.
(Tag bort och släng nötter som är mörka inuti. De smakar dåligt och är dessutom giftiga.)
- 1 dl hackade hasselnötkärnor eller mandel
Hackade hasselnötter. Hackade nötter tillsatt. -
Blanda till en jämn smet. Häll smeten i formen.
Kladdkakssmeten klar. Ogräddad kladdkaka. -
Grädda kladdkakan i nedre delen av ugnen i 150°C i ca 20 minuter.
För att veta när den är klar så kan man skaka lätt på formen. Då ska allt utom yttersta kanten dallra.
Gräddad kladdkaka. -
Låt kladdkakan svalna i minst 20 minuter. Gör sedan nougatganachen. Mät upp vispgrädde i en kastrull. Låt koka upp.
- 1,25 dl vispgrädde
Grädden kokar. -
Tag bort kastrullen från värmen och lägg i nougaten. Rör om då och då och låt nougaten smälta. Fortsätt rör till en jämn blandning.
- 250 g nougat
Nougaten smälter. Nougatganache. -
Häll nougatganachen på kladdkakan. Ställ svalt och låt stelna minst en timme.
(Ju kallare man låter tårtan stå desto fortare går det.)
Nougatganache på kladdkakebottnen. -
Vid servering: När tårtan stelnat kan man om man vill flytta den till ett serveringsfat. Strö över flingsalt och servera gärna med vispad grädde.
- ca 1 msk flingsalt
Tårtan på serveringsfat.
Näringsvärden
Serveringstips
Hållbarhet och förvaring
Mvh
Nena Engström