Vänta!
Smält smöret i en kastrull.
Välj en kastrull som är tillräckligt stor så att alla ingredienser får plats.
Tag bort kastrullen från värmen när drygt hälften smält och rör om då och då tills allt smör smält.
Smörj en rund form med löstagbar kant ca 22 cm i diameter. Beströ den med ströbröd.
Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker och salt till det smälta smöret.
Vispa till en jämn smet. Använd gärna elvisp.
Tillsätt kakao och vetemjöl. Vispa snabbt ihop till en jämn smet.
Hacka nötterna och tillsätt dem.
(Tag bort och släng nötter som är mörka inuti. De smakar dåligt och är dessutom giftiga.)
Blanda till en jämn smet. Häll smeten i formen.
Grädda kladdkakan i nedre delen av ugnen i 150°C i ca 20 minuter.
För att veta när den är klar så kan man skaka lätt på formen. Då ska allt utom yttersta kanten dallra.
Låt kladdkakan svalna i minst 20 minuter. Gör sedan nougatganachen. Mät upp vispgrädde i en kastrull. Låt koka upp.
Tag bort kastrullen från värmen och lägg i nougaten. Rör om då och då och låt nougaten smälta. Fortsätt rör till en jämn blandning.
Häll nougatganachen på kladdkakan. Ställ svalt och låt stelna minst en timme.
(Ju kallare man låter tårtan stå desto fortare går det.)
Vid servering: När tårtan stelnat kan man om man vill flytta den till ett serveringsfat. Strö över flingsalt och servera gärna med vispad grädde.
Visa alla kommentarer
Recept och foto: Susanne Jarl