
⭐ webmaster
Smält smöret på svag värme. Tag bort kastrullen från värmen och tillsätt nougaten och rör tills den smält och blivit blandad med smöret.
Smörj en rund form ca 22 cm i diameter. Beströ den med hasselnötsmjöl eller kokosflingor, man kan även använda ströbröd men då blir inte kakan glutenfri. Om man har en bra form som det inte fastnar i så lätt så kan detta steg hoppas över.
Tillsätt ägg, strösocker, hasselnötsmjöl (eller malda hasselnötkärnor eller vetemjöl), kakao, vaniljsocker och salt.
Vispa ihop till en jämn smet för hand eller med elvisp. (Jag brukar först köra på låg effekt så det blir lite blandat och därefter vispa ca 30 sekunder på full effekt med elvisp.)
Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 23 minuter. Tänk på att gräddningstiden är avgörande för kladdigheten. För en perfekt kladdig kaka, öppna ugnsluckan och testa att skaka försiktigt på formen, när det dallrar i den mittersta hälften av kakan så är den klar. Dallrar hela kakan är den för ogräddad, dallrar ingenting är den för välgräddad. Tänk på att tiden i ugnen förändras om du tar en annan storlek på form - en större form ger kortare gräddningstid.
Låt nougatkladdkakan svalna. Ställ in den i kylskåp minst en timme så att den stelnar.
Vid servering: Pudra över florsocker och servera med vispad grädde.
Hållbarhet och förvaring:
| Efterrätter |