Kladdkaka med inbakad kolakräm
Ingredienser:
- 100 g smör
- 2 st ägg
- 2 dl strösocker
- 0,5 msk vaniljsocker
- 4 msk kakao
- 1 krm salt
- 2 dl vetemjöl
- 200-400 g (0,5-1 burk à ca 400 g) karamelliserad mjölk
Servering:
- 3-5 dl vispgrädde
- ca 1 tsk florsocker
Utrustning:
- 1 st pajform ca 22 cm i diameter
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 25 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
-
Smörj en rund form ca 22 cm i diameter. (Tips: använd slickepott så går det snabbt och kladdfritt.)
-
Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen när drygt hälften av smöret smält och rör om tills allt smör smält.
- 100 g smör
-
Knäck i äggen och tillsätt strösocker, vaniljsocker, kakao och salt till det smälta smöret i kastrullen. (Kastrullen ska vara borttagen från värmen på spisen.)
Vispa ordentligt med en vanlig handvisp så det blir väl blandat.
- 2 st ägg
- 2 dl strösocker
- 0,5 msk vaniljsocker
- 4 msk kakao
- 1 krm salt
-
Tillsätt vetemjölet. Vispa till en jämn smet med handvispen.
- 2 dl vetemjöl
-
Häll hälften av smeten i den smorda runda formen och bred ut den. Bred på kolakrämen (d.v.s. den karamelliserade mjölken). Häll på resten av kladdkakesmeten ovanpå och bred ut den.
- 200-400 g (0,5-1 burk à ca 400 g) karamelliserad mjölk
-
Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 25 minuter. Kladdkakan ska vara kladdig och "dallrig" i mitten.
Låt kladdkakan svalna ordentligt.
-
Servera kladdkakan ljummen eller kylskåpskall. Vispa grädden medelhårt och pudra över florsocker över kladdkakan
- 3-5 dl vispgrädde
- ca 1 tsk florsocker
Hållbarhet och förvaring:
| Efterrätter |
Så god och perfekt recept.
Tina