| Efterrätter |

Hallonkladdkaka

Mycket god och enkel kladdkaka med hallon. Jag vill verkligen rekommendera att tillsätta citronarom eller rivet skal av citron enligt receptet eftersom det ger hallonkladdkakan en extra god smak.
hallonkladdkaka
Mycket gott och enkelt recept på hallonkladdkaka.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 40 min varav 25 min i ugnen
Portioner 8-10 bitar

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull.

  2. Vispa ner ägg, strösocker och vaniljsocker. Om du vill ha lite citronsmak så tillsätt citronarom eller rivet citronskal.

  3. Vispa ner vetemjölet. Vispa snabbt ihop till en jämn smet.

  4. Häll smeten i en rund pajform ca 22 cm i diameter.

    (Beroende på vad man har för form kan den ev. behöva smörjas och bröas först.)

  5. Strö över hallonen (frysta eller tinade spelar ingen roll).

  6. Grädda i mitten av ugnen i 175°C i ca 20 minuter eller tills kakan fått lite färg.

  7. Ta ut kladdkakan från ugnen och låt svalna under bakhandduk. Den kommer då även sjunka ihop en del.

  8. Servera ljummen eller kall gärna med vispad grädde eller glass.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1 hallonkladdkaka
1. Smält smöret.
instruktion steg 2 hallonkladdkaka
2. Vispa ner ägg, strösocker, vaniljsocker, ev. citron.
instruktion steg 3.1 hallonkladdkaka
3.1. Tillsätt vetemjöl.
instruktion steg 3.2 hallonkladdkaka
3.2. Vispa.
instruktion steg 4 hallonkladdkaka
4. Häll smeten i formen.
instruktion steg 5 hallonkladdkaka
5. Strö över hallon.
instruktion steg 6 hallonkladdkaka
6. Grädda i ugnen.
instruktion steg 7.1 hallonkladdkaka
7.1. Låt svalna.
instruktion steg 7.2 hallonkladdkaka
7.2. Hallonkladdkakan har svalnat.
instruktion steg 8.1 hallonkladdkaka
8.1. Servera.
instruktion steg 8.2 hallonkladdkaka
8.2. En bit hallonkladdkaka.

servera Serveringstips:

Servera med vispad grädde eller vaniljglass.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Går bra att frysa. Håller sig minst 4 dagar i rumstemperatur och minst en vecka i kylskåp.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
 svar  Svar till  Camilla    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Jag har alltid använt frysta hallon direkt från frysen och kakan har alltid blivit bra på utsatt tid. Har du tagit en mycket större mängd hallon än vad som är angivet i receptet? Har ugnen verkligen varit varm med över- och undervärme när du satt in kladdkakan? Har du använt en mindre form? Kul att du gillar hallonkladdkakan! :) Skriv gärna igen!
   kommentar  Skrivet av  Camilla  
Hej!
Hade samma kladdiga problem, jag ställde in kakan igen. Sammanlagt stod den i ugnen i ca 55 min, SEN var den färdig...
Min fundering kring detta var mängden hallon och att de var frysta, dvs mkt extra vätska och att det blir kylt runt hallonen och därför krävs längre gräddningstid. Nu gör jag kakan igen (med hallon och blåbär) färre bär och tinade, får se om 25 min räcker. I övrigt; SUPERGOD!
 svar  Svar till  Åsa dahl    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Det var tråkigt att höra. Om hela kakan var kladdig smet så kan den inte ha gräddats ordentligt. Var ugnen verkligen varm under hela gräddningstiden? Med både över- och undervärme? En annan sak som påverkar gräddningstid är formens storlek. Skriv gärna igen. Vad tror du det kan bero på?
   kommentar  Skrivet av  Åsa dahl  
Hej! Bakade kakan på Valborg och den blev totalt misslyckad. En kladdig smet av hela kakan. Den stog inne 30 min. Tråkigt!
 svar  Svar till  Erika    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Läs receptet igen och titta på bilderna så förstår du. Du vispar alltså ner de övriga ingredienserna i det smälta smöret. På så vis spar man disk.
   kommentar  Skrivet av  Erika  
Vad ska jag göra med det smälta smöret? Ska jag äta det till kakan?
 svar  Svar till  Jonna    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Roligt att höra att du gillar den och tack för att du delar med dig av dina tips! :)
   kommentar  Skrivet av  Jonna  
Less is more! Få ingredienser och fantastiskt god! När jag gräddar den brukar den få stå 20 min sen kollar jag den då och då med en tandpetare i mitten. Är tandpetaren kladdig får den stå någon minut till, är den däremot ren men lite fuktig tar jag ut kakan då är den perfekt!
 svar  Svar till  SK    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Gräddningstiden beror lite på ugn och hur stor form man har. Sedan är det en smaksak hur kladdig kladdkaka man vill ha. Tänk också på att kladdkakan stelnar när den svalnar. Det är inte meningen att man ska äta den varm. Mitt tips är att du får prova dig fram för att hitta optimal gräddningstid, ta några minuter längre tid nästa gång om du vill ha en mindre kladdig kladdkaka. Sedan spelar också formen du använder stor roll, tar man en mindre form blir kakan kladdigare eftersom det blir ett tjockare lager smet och vice versa.
   kommentar  Skrivet av  SK  
Den blev degig inuti men helt färdig på kanterna. Annars var den god :)

Skriv och läs alla 27 kommentarer