Fudgetårta

En riktigt god tårta med chokladbotten med fudge ovanpå.
fudgetårta
Fudgetårta garnerad med siktad kakao.
Timglas Tid: 2 timmar varav 30 minuters jobb
Portioner 8-10 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion, beräknat på 10 portioner : 477 kcal

Ingredienser:

Chokladbotten:

Fudge:

Servering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt svalna under tiden du gör resten. Sätt ugnen på 175°C.

    instruktion steg 1 fudgetårta
    Smält smöret.
  2. Smörj och bröa en rund form ca 25 cm i diameter.

    (Tips: Använd slickepott för att snabbt och lätt utan kladd smörja formen med smör. Låt gärna även smörklicken ligga framme 5 minuter så det blir rumsvarmt.)

    instruktion steg 2.1 fudgetårta
    Använd slickepott.
    instruktion steg 2.2 fudgetårta
    Smord och bröad form.
  3. Knäck äggen och mät upp strösocker och vaniljsocker i en bunke. Vispa till en ljus fluffig smet med elvisp.

    instruktion steg 3.1 fudgetårta
    Ägg och socker.
    instruktion steg 3.2 fudgetårta
    Vispa med elvisp.
  4. Tillsätt kakao, bakpulver och salt. Vispa till en jämn smet, några sekunder med elvisp.

    instruktion steg 4.1 fudgetårta
    Bakpulver, kakao, salt.
    instruktion steg 4.2 fudgetårta
    Blanda.
  5. Tillsätt vetemjölet och det smälta smöret. Vispa till en jämn smet, ca 5-10 sekunder med elvisp.

    (Tänk på att vispa så det blir väl blandat men inte längre tid än så. Det är viktigt att smeten inte överarbetas och att smeten kommer in i ugnen snabbt.)

    instruktion steg 5.1 fudgetårta
    Tillsätt vetemjöl, smält smör.
    instruktion steg 5.2 fudgetårta
    Blanda.
  6. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 20 minuter.

    instruktion steg 6.1 fudgetårta
    Smeten i formen.
    instruktion steg 6.2 fudgetårta
    Grädda i ugnen.
  7. Låt kakan svalna i formen ca 30 minuter eller mer. Gör fudgen under tiden.

    instruktion steg 7 fudgetårta
    Färdiggräddad chokladbotten.
  8. Fudge:

  9. Mät upp smöret och låt det ligga framme i rumstemperatur.

    instruktion steg 8 fudgetårta
    Mät upp smör.
  10. Mät upp vispgrädde, strösocker, sirap och choklad i en kastrull.

    instruktion steg 9 fudgetårta
    Ingredienser till fudge.
  11. Låt koka upp under omrörning så chokladen smälter. Sänk värmen och låt koka ca 5-10 minuter tills smeten är blank och fin. Rör om lite då och då.

    instruktion steg 10.1 fudgetårta
    Låt koka upp.
    instruktion steg 10.2 fudgetårta
    Koka.
  12. Tag bort kastrullen från värmen. Rör i det rumsvarma smöret. Rör ordentligt ända tills det är blandat. Det tar ett par minuter.

    instruktion steg 11.1 fudgetårta
    Blank och fin fudge.
    instruktion steg 11.2 fudgetårta
    Rör i smöret.
    instruktion steg 11.3 fudgetårta
    Ihoprört.
  13. Häll smeten på chokladbotten och bred ut den.

    instruktion steg 12 fudgetårta
    Fudge på chokladbotten.
  14. Låt stå och svalna först i rumstemperatur. Ställ sedan in i kylen tills fudgen stelnat. Har du bråttom kan du ställa in den i frysen en liten stund.

    Servera med vispad grädde. Man kan också pudra över lite kakao som dekoration.

    instruktion steg 13.1 fudgetårta
    Färdig fudgetårta.
    instruktion steg 13.2 fudgetårta
    En tårtbit.

byt ut Variationstips:

Tillsätt 2 msk kaffe i chokladbotten.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Fudgetårtan håller sig minst en vecka i kylskåp. Går även bra att frysa och håller sig minst 3 månader.

Kommentarer till Fudgetårta

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Lisa
Den godaste tårtan jag någonsin ätit! Gjorde stor succé på kalaset. Den smakade nästan ännu bättre efter att den varit fryst!
besökare Svar till susnet penna Skrivet av Jennie
Ja okej, men då är det smaksak helt enkelt, för jag är ute efter det mindre porösa reslutatet :) Fin textur tycker jag det blir ändå, men jag brukar sikta i de torra ingredienserna kom jag på nu (mest för att kakaon klumpar sig i mitt skafferi), det kanske ger samma resultat.
Men jag ska testa när jag har någon att bjuda på den till :)
Vanlig sockerkaka, intressant. Hur blev det? För den vill man ju ha porös och inte kladdig? Kan du länka till något recept på "vanlig sockerkaka" så jag vet vilken du menar?
besökare Svar till Rahma penna Skrivet av Susanne
Nej det är rätt. Det är bara du tar halva paketet så har du 100 g mörk choklad. g står för gram och är alltså vikten. :)
besökare Svar till Jennie penna Skrivet av Susanne
Jag tycker kakan blir porösare och texturen blir finare. Utan elvisp blir det mer kompakt och grövre textur (större smulor) men något saftigare. När kakan är porösare och med finare textur tycker jag att kanterna och toppen blir lite segare/krispigare som blir gott ihop med det mjuka och kladdiga inuti. Kladdigheten tycker jag främst kommer av gräddningstiden. Om du provar och jämför - skriv gärna vad du tycker! :) Vore kul att veta! :) Förresten kan man även baka "vanlig" sockerkaka bara genom att blanda med slickepott utan elvisp. Jag gjorde ett sådant test för inte så länge sedan för att se skillnaden. :)
penna Skrivet av Rahma
Jag har köpt block mörk choklad 200g men är det fel eller? Vart finns mörk choklad 100g?:)
penna Skrivet av Jennie
Av ren nyfikenhet - vad tycker du har blivit bättre när du kört med elvisp? Jag kanske ska ge det en chans till ;)
penna Skrivet av Jennie
Jo, men det är nog en smaksak. Mina egna tester säger att den blir lite mer kompakt och kladdig om man bara rör med slickepott, och lite mer som "andra chokladkakor" med elvisp, om du förstår vad jag menar ;)

Jag brukar baka i 175° men lite kortare tid än du, men hur det blir det har ju mycket med ugnen att göra. Jag tar ut den innan den ser färdig ut, men inte så tidigt att den är lös när den svalnat. Kanske passar mitt sätt att baka in på hur jag rör ihop smeten?

Allt spelar nog in på resultatet, så gillar du elvisp så kör på det såklart :)
besökare Svar till Jennie penna Skrivet av Susanne
Vad roligt! :) Jag har inte kopierat receptet från någon rakt av utan jag har utgått från flera liknande recept och gjort lite justeringar och då blev det detta. Så det är en slump, men kul att detta är ett "hemligt" recept. :)
Tack för tipset! Jag har provat både med och utan elvisp när jag gjort andra recept på kladdkakor och då har jag tyckt det blivit bättre med elvisp. Så det är kanske en smaksak? Eller bör man förändra tid i ugn eller annat när man rör ihop med sked? Annars gillar jag att spara tid och disk! :)
Tack för frystipset! Jag ska skriva in det.
Tack så mycket för att du skrev! Kul att du gillar min receptsajt! :)
penna Skrivet av Jennie
Och sen håller den sig finfint i frysen för övrigt. Är den länge i kyl kan den bli lite sockrig.

Vidare lycka till med receptsajten, jag använder ofta dina recept och både dem och hur sidan är upplagd gillar jag mycket!
penna Skrivet av Jennie
Intressant! Jag arbetar som konditor och trodde att detta var ett hemligt recept! Det är EXAKT likadant som där jag jobbat och de sa att man absolut inte fick lämna ut receotet ;) Så flera konditorier har gjort sig kända för denna tårtan kan jag meddela.

Ett litet tips! Elvispen kan man strunta i, för effekten en elvisp ger vill i alla fall inte jag ha i det här fallet - kladdigt är gott :)

Det är bara att röra ihop ägg och socker i en bunke, sen röra i smöret (hett! Så smälter sockret så smeten blir lenare!) och sen röra i övriga ingredienser utan att blanda dem först om man brukar göra det. Sparar både disk och tid.

Läs alla 13 kommentarer

Se även dessa recept

| Efterrätter | Tillbehör till Kräftskivan | Tårtor & bakelser |