
Dekorerade med spritsad grädde längs kanten samt några jordgubbar i mitten. Serverade med tärnad mango och skivade jordgubbar. Mums!
Utrustning:
Smält smöret och låt svalna under tiden du gör resten. Sätt ugnen på 175°C.
Smörj och bröa en rund form ca 25 cm i diameter.
(Tips: Använd slickepott för att snabbt och lätt utan kladd smörja formen med smör. Låt gärna även smörklicken ligga framme 5 minuter så det blir rumsvarmt.)
Knäck äggen och mät upp strösocker och vaniljsocker i en bunke. Vispa till en ljus fluffig smet med elvisp.
Tillsätt kakao, bakpulver och salt. Vispa till en jämn smet, några sekunder med elvisp.
Tillsätt vetemjölet och det smälta smöret. Vispa till en jämn smet, ca 5-10 sekunder med elvisp.
(Tänk på att vispa så det blir väl blandat men inte längre tid än så. Det är viktigt att smeten inte överarbetas och att smeten kommer in i ugnen snabbt.)
Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 20 minuter.
Låt kakan svalna i formen ca 30 minuter eller mer. Gör fudgen under tiden.
Mät upp smöret och låt det ligga framme i rumstemperatur.
Mät upp vispgrädde, strösocker, sirap och choklad i en kastrull.
Låt koka upp under omrörning så chokladen smälter. Sänk värmen och låt koka ca 5-10 minuter tills smeten är blank och fin. Rör om lite då och då.
Tag bort kastrullen från värmen. Rör i det rumsvarma smöret. Rör ordentligt ända tills det är blandat. Det tar ett par minuter.
Häll smeten på chokladbotten och bred ut den.
Låt stå och svalna först i rumstemperatur. Ställ sedan in i kylen tills fudgen stelnat. Har du bråttom kan du ställa in den i frysen en liten stund.
Servera med vispad grädde. Man kan också pudra över lite kakao som dekoration.
Variationstips:
Hållbarhet och förvaring:
| Efterrätter | Kräftskiva | Tårtor & bakelser |