| Efterrätter | Tårtor & bakelser |

Fudgetårta

En riktigt god tårta med chokladbotten med fudge ovanpå.
fudgetårta
Fudgetårta garnerad med siktad kakao.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 2 timmar varav 30 minuters jobb
Portioner 8-10 portioner

Ingredienser:

Chokladbotten:

Fudge:

Servering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt svalna under tiden du gör resten. Sätt ugnen på 175°C.

  2. Smörj och bröa en rund form ca 25 cm i diameter.

    (Tips: Använd slickepott för att snabbt och lätt utan kladd smörja formen med smör. Låt gärna även smörklicken ligga framme 5 minuter så det blir rumsvarmt.)

  3. Knäck äggen och mät upp strösocker och vaniljsocker i en bunke. Vispa till en ljus fluffig smet med elvisp.

  4. Tillsätt kakao, bakpulver och salt. Vispa till en jämn smet, några sekunder med elvisp.

  5. Tillsätt vetemjölet och det smälta smöret. Vispa till en jämn smet, ca 5-10 sekunder med elvisp.

    (Tänk på att vispa så det blir väl blandat men inte längre tid än så. Det är viktigt att smeten inte överarbetas och att smeten kommer in i ugnen snabbt.)

  6. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 20 minuter.

  7. Låt kakan svalna i formen ca 30 minuter eller mer. Gör fudgen under tiden.

  8. Fudge:

  9. Mät upp smöret och låt det ligga framme i rumstemperatur.

  10. Mät upp vispgrädde, strösocker, sirap och choklad i en kastrull.

  11. Låt koka upp under omrörning så chokladen smälter. Sänk värmen och låt koka ca 5-10 minuter tills smeten är blank och fin. Rör om lite då och då.

  12. Tag bort kastrullen från värmen. Rör i det rumsvarma smöret. Rör ordentligt ända tills det är blandat. Det tar ett par minuter.

  13. Häll smeten på chokladbotten och bred ut den.

  14. Låt stå och svalna först i rumstemperatur. Ställ sedan in i kylen tills fudgen stelnat. Har du bråttom kan du ställa in den i frysen en liten stund.

    Servera med vispad grädde. Man kan också pudra över lite kakao som dekoration.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1 fudgetårta
1. Smält smöret.
instruktion steg 2.1 fudgetårta
2.1. Använd slickepott.
instruktion steg 2.2 fudgetårta
2.2. Smord och bröad form.
instruktion steg 3.1 fudgetårta
3.1. Ägg och socker.
instruktion steg 3.2 fudgetårta
3.2. Vispa med elvisp.
instruktion steg 4.1 fudgetårta
4.1. Bakpulver, kakao, salt.
instruktion steg 4.2 fudgetårta
4.2. Blanda.
instruktion steg 5.1 fudgetårta
5.1. Tillsätt vetemjöl, smält smör.
instruktion steg 5.2 fudgetårta
5.2. Blanda.
instruktion steg 6.1 fudgetårta
6.1. Smeten i formen.
instruktion steg 6.2 fudgetårta
6.2. Grädda i ugnen.
instruktion steg 7 fudgetårta
7. Färdiggräddad chokladbotten.
instruktion steg 8 fudgetårta
8. Mät upp smör.
instruktion steg 9 fudgetårta
9. Ingredienser till fudge.
instruktion steg 10.1 fudgetårta
10.1. Låt koka upp.
instruktion steg 10.2 fudgetårta
10.2. Koka.
instruktion steg 11.1 fudgetårta
11.1. Blank och fin fudge.
instruktion steg 11.2 fudgetårta
11.2. Rör i smöret.
instruktion steg 11.3 fudgetårta
11.3. Ihoprört.
instruktion steg 12 fudgetårta
12. Fudge på chokladbotten.
instruktion steg 13.1 fudgetårta
13.1. Färdig fudgetårta.
instruktion steg 13.2 fudgetårta
13.2. En tårtbit.

byt ut Variationstips:

Tillsätt 2 msk kaffe i chokladbotten.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Fudgetårtan håller sig minst en vecka i kylskåp. Går även bra att frysa och håller sig minst 3 månader.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
   kommentar  Skrivet av  Lisa  
Den godaste tårtan jag någonsin ätit! Gjorde stor succé på kalaset. Den smakade nästan ännu bättre efter att den varit fryst!
 svar  Svar till  susnet    kommentar  Skrivet av  Jennie  
Ja okej, men då är det smaksak helt enkelt, för jag är ute efter det mindre porösa reslutatet :) Fin textur tycker jag det blir ändå, men jag brukar sikta i de torra ingredienserna kom jag på nu (mest för att kakaon klumpar sig i mitt skafferi), det kanske ger samma resultat.
Men jag ska testa när jag har någon att bjuda på den till :)
Vanlig sockerkaka, intressant. Hur blev det? För den vill man ju ha porös och inte kladdig? Kan du länka till något recept på "vanlig sockerkaka" så jag vet vilken du menar?
 svar  Svar till  Rahma    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Nej det är rätt. Det är bara du tar halva paketet så har du 100 g mörk choklad. g står för gram och är alltså vikten. :)
 svar  Svar till  Jennie    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Jag tycker kakan blir porösare och texturen blir finare. Utan elvisp blir det mer kompakt och grövre textur (större smulor) men något saftigare. När kakan är porösare och med finare textur tycker jag att kanterna och toppen blir lite segare/krispigare som blir gott ihop med det mjuka och kladdiga inuti. Kladdigheten tycker jag främst kommer av gräddningstiden. Om du provar och jämför - skriv gärna vad du tycker! :) Vore kul att veta! :) Förresten kan man även baka "vanlig" sockerkaka bara genom att blanda med slickepott utan elvisp. Jag gjorde ett sådant test för inte så länge sedan för att se skillnaden. :)
   kommentar  Skrivet av  Rahma  
Jag har köpt block mörk choklad 200g men är det fel eller? Vart finns mörk choklad 100g?:)

Skriv och läs alla 13 kommentarer