Fudgetårta

En riktigt god tårta med chokladbotten med fudge ovanpå.
fudgetårta
Fudgetårta garnerad med siktad kakao.
Timglas Tid: 2 timmar varav 30 minuters jobb
Portioner 8-10 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion, beräknat på 10 portioner : 477 kcal

Ingredienser:

Chokladbotten:

Fudge:

Servering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt svalna under tiden du gör resten. Sätt ugnen på 175°C.

    instruktion steg 1 fudgetårta
    Smält smöret.
  2. Smörj och bröa en rund form ca 25 cm i diameter.

    (Tips: Använd slickepott för att snabbt och lätt utan kladd smörja formen med smör. Låt gärna även smörklicken ligga framme 5 minuter så det blir rumsvarmt.)

    instruktion steg 2.1 fudgetårta
    Använd slickepott.
    instruktion steg 2.2 fudgetårta
    Smord och bröad form.
  3. Knäck äggen och mät upp strösocker och vaniljsocker i en bunke. Vispa till en ljus fluffig smet med elvisp.

    instruktion steg 3.1 fudgetårta
    Ägg och socker.
    instruktion steg 3.2 fudgetårta
    Vispa med elvisp.
  4. Tillsätt kakao, bakpulver och salt. Vispa till en jämn smet, några sekunder med elvisp.

    instruktion steg 4.1 fudgetårta
    Bakpulver, kakao, salt.
    instruktion steg 4.2 fudgetårta
    Blanda.
  5. Tillsätt vetemjölet och det smälta smöret. Vispa till en jämn smet, ca 5-10 sekunder med elvisp.

    (Tänk på att vispa så det blir väl blandat men inte längre tid än så. Det är viktigt att smeten inte överarbetas och att smeten kommer in i ugnen snabbt.)

    instruktion steg 5.1 fudgetårta
    Tillsätt vetemjöl, smält smör.
    instruktion steg 5.2 fudgetårta
    Blanda.
  6. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 20 minuter.

    instruktion steg 6.1 fudgetårta
    Smeten i formen.
    instruktion steg 6.2 fudgetårta
    Grädda i ugnen.
  7. Låt kakan svalna i formen ca 30 minuter eller mer. Gör fudgen under tiden.

    instruktion steg 7 fudgetårta
    Färdiggräddad chokladbotten.
  8. Fudge:

  9. Mät upp smöret och låt det ligga framme i rumstemperatur.

    instruktion steg 8 fudgetårta
    Mät upp smör.
  10. Mät upp vispgrädde, strösocker, sirap och choklad i en kastrull.

    instruktion steg 9 fudgetårta
    Ingredienser till fudge.
  11. Låt koka upp under omrörning så chokladen smälter. Sänk värmen och låt koka ca 5-10 minuter tills smeten är blank och fin. Rör om lite då och då.

    instruktion steg 10.1 fudgetårta
    Låt koka upp.
    instruktion steg 10.2 fudgetårta
    Koka.
  12. Tag bort kastrullen från värmen. Rör i det rumsvarma smöret. Rör ordentligt ända tills det är blandat. Det tar ett par minuter.

    instruktion steg 11.1 fudgetårta
    Blank och fin fudge.
    instruktion steg 11.2 fudgetårta
    Rör i smöret.
    instruktion steg 11.3 fudgetårta
    Ihoprört.
  13. Häll smeten på chokladbotten och bred ut den.

    instruktion steg 12 fudgetårta
    Fudge på chokladbotten.
  14. Låt stå och svalna först i rumstemperatur. Ställ sedan in i kylen tills fudgen stelnat. Har du bråttom kan du ställa in den i frysen en liten stund.

    Servera med vispad grädde. Man kan också pudra över lite kakao som dekoration.

    instruktion steg 13.1 fudgetårta
    Färdig fudgetårta.
    instruktion steg 13.2 fudgetårta
    En tårtbit.

byt ut Variationstips:

Tillsätt 2 msk kaffe i chokladbotten.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Fudgetårtan håller sig minst en vecka i kylskåp. Går även bra att frysa och håller sig minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Tillbehör till Kräftskivan | Tårtor & bakelser |

Kommentarer till Fudgetårta

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Johanna
Hej, Den låter jättegod. Vet du om man kan använda andra sötningsmedel än socker? Och använder man samma mängd isåfall?
✏️ Skrivet av Lisa
Den godaste tårtan jag någonsin ätit! Gjorde stor succé på kalaset. Den smakade nästan ännu bättre efter att den varit fryst!
💬 Svar till susnet ✏️ Skrivet av Jennie
Ja okej, men då är det smaksak helt enkelt, för jag är ute efter det mindre porösa reslutatet :) Fin textur tycker jag det blir ändå, men jag brukar sikta i de torra ingredienserna kom jag på nu (mest för att kakaon klumpar sig i mitt skafferi), det kanske ger samma resultat.
Men jag ska testa när jag har någon att bjuda på den till :)
Vanlig sockerkaka, intressant. Hur blev det? För den vill man ju ha porös och inte kladdig? Kan du länka till något recept på "vanlig sockerkaka" så jag vet vilken du menar?
💬 Svar till Rahma ✏️ Skrivet av Susanne
Nej det är rätt. Det är bara du tar halva paketet så har du 100 g mörk choklad. g står för gram och är alltså vikten. :)
💬 Svar till Jennie ✏️ Skrivet av Susanne
Jag tycker kakan blir porösare och texturen blir finare. Utan elvisp blir det mer kompakt och grövre textur (större smulor) men något saftigare. När kakan är porösare och med finare textur tycker jag att kanterna och toppen blir lite segare/krispigare som blir gott ihop med det mjuka och kladdiga inuti. Kladdigheten tycker jag främst kommer av gräddningstiden. Om du provar och jämför - skriv gärna vad du tycker! :) Vore kul att veta! :) Förresten kan man även baka "vanlig" sockerkaka bara genom att blanda med slickepott utan elvisp. Jag gjorde ett sådant test för inte så länge sedan för att se skillnaden. :)