Fudgetårta




Ingredienser:
Chokladbotten:
- 150 g smör
- 2 st ägg
- 2 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 4 msk kakao
- 1 tsk bakpulver
- 1 krm salt
- 1,5 dl vetemjöl
Fudge:
- 75 g smör
- 1,5 dl vispgrädde
- 1,5 dl strösocker
- 2 msk ljus sirap
- 100 g mörk choklad
Servering:
- ev. 3 dl vispgrädde

Utrustning:
- ev. elvisp
Gör så här:
-
Smält smöret och låt svalna under tiden du gör resten. Sätt ugnen på 175°C.
- 150 g smör
Smält smöret. -
Smörj och bröa en rund form ca 25 cm i diameter.
(Tips: Använd slickepott för att snabbt och lätt utan kladd smörja formen med smör. Låt gärna även smörklicken ligga framme 5 minuter så det blir rumsvarmt.)
Använd slickepott. Smord och bröad form. -
Knäck äggen och mät upp strösocker och vaniljsocker i en bunke. Vispa till en ljus fluffig smet med elvisp.
- 2 st ägg
- 2 dl strösocker
- 2 tsk vaniljsocker
Ägg och socker. Vispa med elvisp. -
Tillsätt kakao, bakpulver och salt. Vispa till en jämn smet, några sekunder med elvisp.
Bakpulver, kakao, salt. Blanda. -
Tillsätt vetemjölet och det smälta smöret. Vispa till en jämn smet, ca 5-10 sekunder med elvisp.
(Tänk på att vispa så det blir väl blandat men inte längre tid än så. Det är viktigt att smeten inte överarbetas och att smeten kommer in i ugnen snabbt.)
- 1,5 dl vetemjöl
Tillsätt vetemjöl, smält smör. Blanda. -
Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 20 minuter.
Smeten i formen. Grädda i ugnen. -
Låt kakan svalna i formen ca 30 minuter eller mer. Gör fudgen under tiden.
Färdiggräddad chokladbotten. -
Mät upp smöret och låt det ligga framme i rumstemperatur.
- 75 g smör
Mät upp smör. -
Mät upp vispgrädde, strösocker, sirap och choklad i en kastrull.
- 1,5 dl vispgrädde
- 1,5 dl strösocker
- 2 msk ljus sirap
- 100 g mörk choklad
Ingredienser till fudge. -
Låt koka upp under omrörning så chokladen smälter. Sänk värmen och låt koka ca 5-10 minuter tills smeten är blank och fin. Rör om lite då och då.
Låt koka upp. Koka. -
Tag bort kastrullen från värmen. Rör i det rumsvarma smöret. Rör ordentligt ända tills det är blandat. Det tar ett par minuter.
Blank och fin fudge. Rör i smöret. Ihoprört. -
Häll smeten på chokladbotten och bred ut den.
Fudge på chokladbotten. -
Låt stå och svalna först i rumstemperatur. Ställ sedan in i kylen tills fudgen stelnat. Har du bråttom kan du ställa in den i frysen en liten stund.
Servera med vispad grädde. Man kan också pudra över lite kakao som dekoration.
- ev. 3 dl vispgrädde
Färdig fudgetårta. En tårtbit.
Fudge:
Variationstips:
Tillsätt 2 msk kaffe i chokladbotten.
Hållbarhet och förvaring:
Fudgetårtan håller sig minst en vecka i kylskåp. Går även bra att frysa och håller sig minst 3 månader.
| Efterrätter | Tillbehör till Kräftskivan | Tårtor & bakelser |
Men jag ska testa när jag har någon att bjuda på den till :)
Vanlig sockerkaka, intressant. Hur blev det? För den vill man ju ha porös och inte kladdig? Kan du länka till något recept på "vanlig sockerkaka" så jag vet vilken du menar?

⭐ webmaster