| Glutenfritt | Muffins & Mjuka Kakor |

Drömtårta - Drömrulltårta

Otroligt god chokladrulltårta med smörkrämsfyllning - en drömtårta och en riktig klassiker. Enkelt recept på drömrulltårta som går snabbt att göra.
Drömtårta - Drömrulltårta
Drömtårtan är en chokladrulltårta med smörkrämsfyllning, fantastiskt god!
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 35 minuter
Portioner 1 rulltårta

Ingredienser:

Rulltårta:

Fyllning:

glutenfritt Glutenfritt - Ta potatismjöl.

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  Rulltårta:

 1. Sätt på ugnen (250°C vanlig d.v.s. över- och undervärme eller 200°C varmluftsfunktion) så att den hinner bli varm tills smeten är klar.

  Knäck äggen i en bunke och tillsätt strösocker. Vispa till en ljusgul pösig smet med elvisp (ca 30 sek).

 2. Tillsätt bakpulver och kakao. Sikta gärna kakaon för att slippa klumpar. Vispa till en jämn smet med elvispen (ca 5 sek).

  (Sikta gör man genom en sil, se bild.)

 3. Tillsätt potatismjöl eller vetemjöl. Vispa till en jämn smet med elvisp (ca 5-10 sek).

  (Om du tar vetemjöl så tänk på att när du mäter upp att mjölet inte ska vara packat så undvik att gräva i mjölpåsen med decilitermått. Försök hälla upp det eller väga. Annars tar du lätt för mycket mjöl och då spricker rulltårtan lätt när du ska rulla ihop den.)

  (Tänk på att inte vispa längre tid än att allt är blandat för då blir rulltårtan seg istället för luftig.)

 4. Bred ut rulltårtssmeten på ett bakplåtspapper som ligger på en plåt eller långpanna ca 30x40 cm.

  (Observera att det är noga med måtten och att du verkligen breder ut smeten ordentligt, 0-1 centimeter från kanten av plåten så att rulltårtan får ganska exakt måtten 30x40 cm eller motsvarande yta. Följer man inte detta så blir rulltårtan för tjock eller för tunn och då kommer den bli svår att få att hålla ihop när den ska lossna från pappret och när den ska rullas.)

 5. Grädda rulltårtan mitt i ugnen i 250°C i 5 minuter. Om du har varmluftsfunktion i din ugn grädda den då i mitten i 200°C i 8 minuter inställd på varmluft. Jag tycker att det är lättare att få bra resultat i varmluftsugn. Om du använder vanlig ugn så observera att du verkligen måste vara med och "vakta" rulltårtan sista minuten så att den inte blir bränd.

  Rulltårtan växer upp som stora bubblor under gräddningen som sedan sjunker ihop.

 6. Under tiden rulltårtan gräddas, strö ut strösocker på ett bakplåtspapper. Snåla inte med sockret och se till att det sprids jämnt, använd gärna sockerströare.

  (På bilden hade jag inte tillräckligt mycket och utspritt socker, det som händer då är att det yttersta skiktet fastnar i pappret, ingen katastrof men rulltårtan blir snyggare om det inte fastnar.)

 7. Stjälp direkt upp rulltårtan med ovansidan mot det sockrade bakplåtspappret. (Ta tag i ändarna på bakplåtspappret som rulltårtan sitter på och vänd runt det.)

 8. Ta försiktigt loss bakplåtspappret. Pensla gärna med kallt vatten så lossnar det.

  Lägg över bakhandduk och låt svalna under tiden du gör fyllningen.

 9. Fyllning:

 10. Mät upp smör, florsocker och vaniljsocker i en bunke. Det är bra om smöret är rumsvarmt, låt det annars gärna stå framme en liten stund.

 11. Vispa till en jämn smet med elvisp (med vispar).

  (Det tar ca 1 minut. Fortsätt bara vispa tills det blir en jämn smet som lossnar från visparna. Är smöret rumsvarmt går det fortare.)

 12. Tillsätt äggulan. Vispa till en jämn smet med elvisp (ca 15 sek).

 13. Bred ut smörkrämen på rulltårtan som har svalnat så mycket att smöret inte smälter.

  (Låt inte svalna eller kyla rulltårtan så den blir onödigt kall för då blir den svårare att rulla ihop, alltså spricker lättare. Bäst är ungefär rumstemperatur.)

 14. Rulla försiktigt ihop rulltårtan från långsidan. Rulltårtan bör läggas så den avslutande kanten hamnar under i mitten så blir rulltårtsbitarna runda och fina. Lägg sedan rulltårtan i kylskåp gärna inrullat i bakplåtspappret och sedan i en plastpåse och förvara den där minst 20 minuter eller längre tid fram till servering.

  (Undvik att skära upp rulltårtan innan den varit minst 20 minuter i kylskåp eftersom smörkrämsfyllningen då är kladdig, det blir inga fina bitar helt enkelt.)

Beskrivande bilder

instruktion steg 1.1 drömtårta - drömrulltårta
1.1. Ägg och socker.
instruktion steg 1.2 drömtårta - drömrulltårta
1.2. Vispa ihop.
instruktion steg 2.1 drömtårta - drömrulltårta
2.1. Sikta kakao.
instruktion steg 2.2 drömtårta - drömrulltårta
2.2. Kakao och bakpulver.
instruktion steg 2.3 drömtårta - drömrulltårta
2.3. Vispa.
instruktion steg 3.1 drömtårta - drömrulltårta
3.1. Tillsätt mjöl.
instruktion steg 3.2 drömtårta - drömrulltårta
3.2. Vispa.
instruktion steg 4 drömtårta - drömrulltårta
4. Bred ut smeten.
instruktion steg 5 drömtårta - drömrulltårta
5. Grädda i ugnen.
instruktion steg 6 drömtårta - drömrulltårta
6. Strö ut socker på bakplåtspapper.
instruktion steg 7.1 drömtårta - drömrulltårta
7.1. Färdiggräddad.
instruktion steg 7.2 drömtårta - drömrulltårta
7.2. Vänd upp på sockrat papper.
instruktion steg 8.1 drömtårta - drömrulltårta
8.1. Pensla med kallt vatten.
instruktion steg 8.2 drömtårta - drömrulltårta
8.2. Ta loss pappret.
instruktion steg 8.3 drömtårta - drömrulltårta
8.3. Under bakhandduk.
instruktion steg 9 drömtårta - drömrulltårta
9. Till fyllningen.
instruktion steg 10 drömtårta - drömrulltårta
10. Vispa till jämn smet.
instruktion steg 11.1 drömtårta - drömrulltårta
11.1. Tillsätt äggula.
instruktion steg 11.2 drömtårta - drömrulltårta
11.2. Vispa ihop.
instruktion steg 12.1 drömtårta - drömrulltårta
12.1. Smörkrämssfyllningen.
instruktion steg 12.2 drömtårta - drömrulltårta
12.2. Bred ut fyllningen.
instruktion steg 13.1 drömtårta - drömrulltårta
13.1. Rulla ihop drömrulltårtan.
instruktion steg 13.2 drömtårta - drömrulltårta
13.2. Skär upp efter minst 20 min i kylskåp.

glödlampa Tips:

Sätt på ugnen i god tid för när rulltårtssmeten är färdig bör man sätta in den i ugnen direkt för att rulltårtan ska bli lätt och luftig. Det är också viktigt att använda bakplåtspapper, om du vill använda smörpapper måste det smörjas noga med matfett. Bakplåtspapper är specialbehandlat så det behöver ej smörjas. Istället för att använda bakplåtspapper kan man smörja långpannan med rumstempererat matfett. Vispa rulltårtssmeten med elvisp eller för hand. Huvudsaken är att du vispar ägg och socker riktigt pösigt. Börja med långa visptag om du vispar för hand eller med låg hastighet på elvispen och öka sedan vartefter. När alla ingredienser är tillsatta så ska smeten endast vispas tills den är jämn, inte mer, och direkt efter det bredas ut på ett bakplåtspapper och direkt in i ugnen. Tänk på att breda ut smeten i en tillräckligt stor långpanna. Kakan får inte bli för tjock för då blir den svår att rulla och spricker lätt. Det är också viktigt att rulla ihop rulltårtan direkt när den är så varm som möjligt annars spricker den lättare. En sista viktig sak är att inte ta för mycket mjöl som oftast sker genom att man gräver med decilitermått i mjölpåsen, häll istället upp eller väg det, omvandla här.

byt ut Variationstips:

Tillsätt saft från en halv pressad citron i fyllningen så blir det en frisk citronsmak istället för bara smörsmak.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara drömrulltårtan i kylskåp så att smörkrämsfyllningen håller formen. Rulltårtan går också bra att frysa. Frys den hel eller i skivor. I skivor så blir det lättare att tina om man bara vill ta fram några stycken.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
 svar  Svar till  Aa    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Ja jag syftade på att kakan ligger under bakhandduk, men ska se över texten så det inte kan missuppfattas! Tack! :)
   kommentar  Skrivet av  Aa  
Jag gjorde i går kväll Drömrulltårtan och den blev fin men har ännu inte smakat på den. Den ska vi ha till kaffet på Surströmmingskalaset som jag ska ha i morgon för 30 gäster så jag måste göra en Drömrulltårtan till. Under punkt 8 står det: Lägg under bakhandduk....borde väl stå: Lägg över bakhandduk ...Funderade en stund varför den skulle ligga under kakan innan jag fattade.....
 svar  Svar till  Rolf    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Jag rullar alla rulltårtor från långsidan, lätt att det blir för tjockt annars. Jag ska förtydliga det i receptet.
   kommentar  Skrivet av  Rolf  
Har inte gjort drömrulltårtan ännu men ser ingen uppgift eller bild på hur den ska rullas - från långsidan eller kortsidan?
 svar  Svar till  janina    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tråkigt att det misslyckats för dig! Men jag kan garantera dig att det inte är något fel på receptet då jag själv gjort det flera gånger och om du läser alla kommentarer så är det många fler än jag som gjort receptet och lyckats med det. Om det blev pannkaka så kan ju inte rulltårtan blivit färdiggräddad och då har du inte haft rätt ugnsinställningar eller också har du inte väntat tills ugnen blivit varm. Ugnen måste ha uppnått rätt temperatur innan du stoppar in smeten i ugnen. Dessutom måste du ha samma storlek på plåt som står angivet i receptet om tiden ska stämma. Sedan kan olika ugnar variera lite också. Men mest troliga felet i ditt fall är att din ugn inte uppnått rätt temperatur innan du stoppade in smeten. Så klart är det tråkigt att misslyckas oavsett anledning men det är ju viktigt att ta reda på varför det misslyckats så man kan lyckas bättre nästa gång!
   kommentar  Skrivet av  janina  
Hej, kommer verkligen ☆inte☆ kunna rekomendera detta vidare, man blir rätt besviken när man använder av sina sista ingredienser för att kunna göra något smakligt,
följde receptet och dess information till punkt och prickar.. vad får jag ut ur ugnen? En sladdrig kompakt degig pannkaka med lite smak av kakao. Och nej den var inte inne för lite tid i ugnen då jag använder äggklocka, och oavsett så ska den inte vara pannkaka.
 svar  Svar till  zara    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Så trevligt att du tycker det, tack snälla du! :)
   kommentar  Skrivet av  zara  
Wow du är bäst, älskar din blogg och älskar o baka.
Mvh
Zara
 svar  Svar till  Nelly    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Den här drömtårtan är verkligen jättegod men jag använder alltid riktigt smör, normalsaltat. Jag kan tänka mig att det inte blir lika gott om du inte gör det. Margarin är ganska smaklöst och man använder det eller osaltat smör så kan man tillsätta lite salt, något kryddmått eller två. Vad använde du?
   kommentar  Skrivet av  Nelly  
Tyvärr inget jag kommer baka igen. Receptet funkade fint men tårtan var inte särskilt god, utan ganska smaklös:(

Skriv och läs alla 181 kommentarer