Tillsätt potatismjöl eller vetemjöl. Vispa till en jämn smet med elvisp (ca 5-10 sek).
(Om du tar vetemjöl så tänk på att när du mäter upp att mjölet inte ska vara packat så undvik att gräva i mjölpåsen med decilitermått. Försök hälla upp det eller väga. Annars tar du lätt för mycket mjöl och då spricker rulltårtan lätt när du ska rulla ihop den.)
(Tänk på att inte vispa längre tid än att allt är blandat för då blir rulltårtan seg istället för luftig.)
Bred ut rulltårtssmeten på ett bakplåtspapper som ligger på en plåt eller långpanna ca 30x40 cm.
(Observera att det är noga med måtten och att du verkligen breder ut smeten ordentligt, 0-1 centimeter från kanten av plåten så att rulltårtan får ganska exakt måtten 30x40 cm eller motsvarande yta. Följer man inte detta så blir rulltårtan för tjock eller för tunn och då kommer den bli svår att få att hålla ihop när den ska lossna från pappret och när den ska rullas.)
Bred ut smeten.
Grädda rulltårtan mitt i ugnen i 250°C i 5 minuter. Om du har varmluftsfunktion i din ugn grädda den då i mitten i 200°C i 8 minuter inställd på varmluft. Jag tycker att det är lättare att få bra resultat i varmluftsugn. Om du använder vanlig ugn så observera att du verkligen måste vara med och "vakta" rulltårtan sista minuten så att den inte blir bränd.
Rulltårtan växer upp som stora bubblor under gräddningen som sedan sjunker ihop.
Grädda i ugnen.
Under tiden rulltårtan gräddas, strö ut strösocker på ett bakplåtspapper. Snåla inte med sockret och se till att det sprids jämnt, använd gärna sockerströare.
(På bilden hade jag inte tillräckligt mycket och utspritt socker, det som händer då är att det yttersta skiktet fastnar i pappret, ingen katastrof men rulltårtan blir snyggare om det inte fastnar.)
Strö ut socker på bakplåtspapper.
Stjälp direkt upp rulltårtan med ovansidan mot det sockrade bakplåtspappret. (Ta tag i ändarna på bakplåtspappret som rulltårtan sitter på och vänd runt det.)
Färdiggräddad.Vänd upp på sockrat papper.
Ta försiktigt loss bakplåtspappret. Pensla gärna med kallt vatten så lossnar det.
Lägg över bakhandduk och låt svalna under tiden du gör fyllningen.
Pensla med kallt vatten.Ta loss pappret.Under bakhandduk.
Fyllning:
Mät upp smör, florsocker och vaniljsocker i en bunke. Det är bra om smöret är rumsvarmt, låt det annars gärna stå framme en liten stund.
Bred ut smörkrämen på rulltårtan som har svalnat så mycket att smöret inte smälter.
(Låt inte svalna eller kyla rulltårtan så den blir onödigt kall för då blir den svårare att rulla ihop, alltså spricker lättare. Bäst är ungefär rumstemperatur.)
Smörkrämssfyllningen.Bred ut fyllningen.
Rulla försiktigt ihop rulltårtan från långsidan. Rulltårtan bör läggas så den avslutande kanten hamnar under i mitten så blir rulltårtsbitarna runda och fina. Lägg sedan rulltårtan i kylskåp gärna inrullat i bakplåtspappret och sedan i en plastpåse och förvara den där minst 20 minuter eller längre tid fram till servering.
(Undvik att skära upp rulltårtan innan den varit minst 20 minuter i kylskåp eftersom smörkrämsfyllningen då är kladdig, det blir inga fina bitar helt enkelt.)
Rulla ihop drömrulltårtan.Skär upp efter minst 20 min i kylskåp.
Tips & tricks:
Sätt på ugnen i god tid för när rulltårtssmeten är färdig bör man sätta in den i ugnen direkt för att rulltårtan ska bli lätt och luftig. Det är också viktigt att använda bakplåtspapper, om du vill använda smörpapper måste det smörjas noga med matfett. Bakplåtspapper är specialbehandlat så det behöver ej smörjas. Istället för att använda bakplåtspapper kan man smörja långpannan med rumstempererat matfett. Vispa rulltårtssmeten med elvisp eller för hand. Huvudsaken är att du vispar ägg och socker riktigt pösigt. Börja med långa visptag om du vispar för hand eller med låg hastighet på elvispen och öka sedan vartefter. När alla ingredienser är tillsatta så ska smeten endast vispas tills den är jämn, inte mer, och direkt efter det bredas ut på ett bakplåtspapper och direkt in i ugnen. Tänk på att breda ut smeten i en tillräckligt stor långpanna. Kakan får inte bli för tjock för då blir den svår att rulla och spricker lätt. Det är också viktigt att rulla ihop rulltårtan direkt när den är så varm som möjligt annars spricker den lättare. En sista viktig sak är att inte ta för mycket mjöl som oftast sker genom att man gräver med decilitermått i mjölpåsen, häll istället upp eller väg det, omvandla här.
Variationstips:
Tillsätt saft från en halv pressad citron i fyllningen så blir det en frisk citronsmak istället för bara smörsmak.
Hållbarhet och förvaring:
Förvara drömrulltårtan i kylskåp så att smörkrämsfyllningen håller formen. Rulltårtan går också bra att frysa. Frys den hel eller i skivor. I skivor så blir det lättare att tina om man bara vill ta fram några stycken.
Hej!
Jättetrevlig receptblogg och bra och tydliga beskrivningar o bilder, men nu när jag skulle skriva ut ditt recept på drömtårta, var det lögn i h-e att min skrivare ville vara med!
Allt annat går att skriva ut, så jag undrar om du har någon gammal inställning!
Med lite trixande lyckades jag ändå skriva ut en annan väg med skärmdumpar, men tog lång tid!
Ta det inte som kritik utan som något konstruktivt, för din blogg är verkligen fantastisk!
Kram Eva
✏️Skrivet av Elly Nilsson
Nu är drömtårtan klar efter att jag följt alla dina goda råd, men jag undrar: Kan jag ha den förvarad i kylskåp från nu sen lördag eftermiddag och inte servera den förrän på torsdag i nästa vecka? Den är invirad i bakplåtspapper och plastpåse. Tacksam för svar.
✏️Skrivet av Malin
Tack för alla dina goda recept. Allt blir så gott, denna blev toppen 👍🎈
✏️Skrivet av Bitte
Följde receptet till pricka men tog chansen att testa just potatismjöl. Mycket lyckat. Lättare att rulla. Citron i smörkräm gjorde susen.
Testa även koncentrerad flädersaft.
⭐
webmaster
💬Svar till
Mimi
✏️Skrivet av Susanne
Det är för att rulltårtan inte ska fastna i pappret. Du kan ju prova kokosflingor fast jag tycker nog inte det blir lika bra. Tänk på att mängden strösocker på pappret väldigt liten jämfört med mängden socker i rulltårtan. Däremot kanske strösockret på utsidan av rullen upplevs mera sött bara för att man känner av det mer när det knastrar i tänderna. Det bästa är om man använder sockerströare så sockret blir jämnt fördelat och man behöver då inte ta särskilt mycket.