Enkelt recept på rulltårta som du gör snabbt och lätt med bilder steg för steg. Variera med olika sorters fyllning. Servera i skivor till fikat eller gör bakelser med vispad grädde och bär.
Näringsvärde för hela rulltårtan (837 g): 2129 kalorier, 400 g kolhydrater, 40 g fett, 33 g protein, 11 g fibrer
Tips & tricks
Sätt på ugnen i god tid för när rulltårtssmeten är färdig bör man sätta in den i ugnen direkt för att rulltårtan ska bli lätt och luftig.
Det är också viktigt att använda bakplåtspapper, om du vill använda smörpapper måste det smörjas noga med matfett. Bakplåtspapper är specialbehandlat så det behöver ej smörjas. Istället för att använda bakplåtspapper kan man smörja långpannan med rumstempererat matfett.
Vispa rulltårtssmeten med elvisp eller för hand. Huvudsaken är att du vispar ägg och socker riktigt pösigt. Börja med långa visptag om du vispar för hand eller med låg hastighet på elvispen och öka sedan vartefter. När alla ingredienser är tillsatta så ska smeten endast vispas tills den är jämn, inte mer, och direkt efter det bredas ut på ett bakplåtspapper och direkt in i ugnen. Tänk på att breda ut smeten i en tillräckligt stor långpanna. Kakan får inte bli för tjock för då blir den svår att rulla och spricker lätt. Det är också viktigt att rulla ihop rulltårtan direkt när den är varm annars spricker den lättare. Grädda inte heller för länge (detta är mest en risk om man använder varmluft) för då kan den också spricka lätt när man rullar ihop den.
Planeringstips
Rulltårtan går bra att frysa! Frys den hel eller i skivor. I skivor så blir det lättare att tina om man bara vill ta fram några stycken.
Hållbarhet och förvaring
Håller sig minst en vecka i rumstemperatur, minst 2 veckor i kylskåp och minst 3 månader i frysen.
Kommentarer och betyg
️ Skrivet av Lars Svensson
Bakade med ankägg så den blev tjockare, hade nog kunnat ta den ur ugnen vid 6 minuter men körde på till 7 minuter, så den sprack när jag rullade den....receptet är jättebra så jag ska prova mä vanliga ägg nästa gång.
️ Skrivet av Leif Larsson,
Jag är nybörjare med bakning, men detta recept gick bra att fixa till. Tack vare alla nyttiga tips och tricks som jag noga följde. Min sambo var som tur med - och det går lättare med det mesta om man är två.
Leif pensionär.
️ Skrivet av Eugenia
Jag som inte är bra på att baka gjorde ett försök och det blev jättebra! Behövdes bara gräddas lite mer i mitten, får försöka bättre nästa gång. Jag gillar din sida med utförliga instruktioner och bilder, det passar mig med funktionsnedsättning och hjärntrötthet för jag behöver inte tänka så mycket utan bara följer instruktionerna. Tack så mycket! 🙏
️ Skrivet av Therese
Lätt att baka, men det fastnade väldigt mycket på bakplåtspappret när jag skulle dra av det, även fast jag penslade med kallt vatten. Det du skrev i kommentarerna, Susanne, om att inte ha det billigaste bakplåtspappret stämmer nog. Det ska jag tänka på till nästa gång.
Det blev dock tillräckligt mycket kvar för att kunna bre på hallonsylt och rulla ihop. Resultatet blev jättegott!
️ Skrivet av Johan Eklund
Min blev lite degig men brun och fin på ovansidan . Kändes väldig söt med 2dl socker. Men den gick att äta.
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten! Hoppas du hittar
något som faller dig i smaken! /Susanne Jarl