Enkelt recept på rulltårta som du gör snabbt och lätt med bilder steg för steg. Variera med olika sorters fyllning. Servera i skivor till fikat eller gör bakelser med vispad grädde och bär.
Tillsätt vetemjöl och grädde/mjölk.Rulltårtesmeten klar.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna 30x40 cm.
(Det är viktigt att du breder ut smeten ända ut i kanterna så att smeten inte ligger i ett för tjockt lager för då blir rulltårtan svår att rulla ihop.)
Smeten utbredd.
Sätt in i mitten av ugnen och sänk till 225°C och grädda ca 5-7 minuter.
Se till att "vakta" rulltårtan sista minuten så att den inte blir bränd. Den ska få en del färg men utan att bli bränd samtidigt som den blivit genomgräddad så ta inte ut den för tidigt. Min rulltårta på bilden är precis genomgräddad, den kunde varit inne i ugnen någon halvminut till men kortare tid hade den inte blivit bra.
(Om du har varmluftsfunktion inställd på din ugn grädda den då i mitten i 200°C i ca 8 minuter.)
(Man kan även grädda i 250°C med över- och undervärme och då tar det ca 5 minuter men då måste man verkligen vakta rulltårtan sista minuten så att den inte blir bränd.)
Rulltårtan i ugnen.När man tar ut rulltårtan sjunker den ihop.
Stjälp direkt upp tårtan på sockrat smörpapper eller bakplåtspapper. Dra bort pappret som kakan gräddats på. (Pensla med kallt vatten på baksidan av pappret så lossnar det lätt.)
Sockrat smörpapper.Rulltårtan ligger mot det sockrade pappret.Dra bort pappret.
Fyllning:
Bred genast på fyllningen och rulla ihop. Lägg rulltårtan med skarven nedåt i mitten och låt svalna innan den skärs i bitar.
Näringsvärde för hela rulltårtan (837 g): 2129 kcal, 400 g kolhydrater, 40 g fett, 33 g protein, 11 g fibrer
Tips & tricks
Sätt på ugnen i god tid för när rulltårtssmeten är färdig bör man sätta in den i ugnen direkt för att rulltårtan ska bli lätt och luftig.
Det är också viktigt att använda bakplåtspapper, om du vill använda smörpapper måste det smörjas noga med matfett. Bakplåtspapper är specialbehandlat så det behöver ej smörjas. Istället för att använda bakplåtspapper kan man smörja långpannan med rumstempererat matfett.
Vispa rulltårtssmeten med elvisp eller för hand. Huvudsaken är att du vispar ägg och socker riktigt pösigt. Börja med långa visptag om du vispar för hand eller med låg hastighet på elvispen och öka sedan vartefter. När alla ingredienser är tillsatta så ska smeten endast vispas tills den är jämn, inte mer, och direkt efter det bredas ut på ett bakplåtspapper och direkt in i ugnen. Tänk på att breda ut smeten i en tillräckligt stor långpanna. Kakan får inte bli för tjock för då blir den svår att rulla och spricker lätt. Det är också viktigt att rulla ihop rulltårtan direkt när den är varm annars spricker den lättare. Grädda inte heller för länge (detta är mest en risk om man använder varmluft) för då kan den också spricka lätt när man rullar ihop den.
Planeringstips
Rulltårtan går bra att frysa! Frys den hel eller i skivor. I skivor så blir det lättare att tina om man bara vill ta fram några stycken.
Hållbarhet och förvaring
Håller sig minst en vecka i rumstemperatur, minst 2 veckor i kylskåp och minst 3 månader i frysen.
Mjölk, här I Thailand använder jag Carnation® Evaporated Milk Eller coconut milk Köpte också "cake mix flour" Har en Häfele 25l air fryer son jag använder till allt, ingen mer micro eller ugn.
️ Skrivet av Tommy
Luftig o lätt. Bra.
️ Skrivet av joelk
hola mi amigos como estas. te gusta rulltårta si? Me gusta rulltårta very much y elias te gusta rulltårta
webmaster
Svar till
Lars Svensson
️ Skrivet av Susanne
Ja om smeten blir tjockare så är det lätt att den spricker. Ska du använda ankägg så skulle jag prova med ett ägg mindre.
️ Skrivet av Lars Svensson
Bakade med ankägg så den blev tjockare, hade nog kunnat ta den ur ugnen vid 6 minuter men körde på till 7 minuter, så den sprack när jag rullade den....receptet är jättebra så jag ska prova mä vanliga ägg nästa gång.
️ Skrivet av Leif Larsson,
Jag är nybörjare med bakning, men detta recept gick bra att fixa till. Tack vare alla nyttiga tips och tricks som jag noga följde. Min sambo var som tur med - och det går lättare med det mesta om man är två.
Leif pensionär.
️ Skrivet av Eugenia
Jag som inte är bra på att baka gjorde ett försök och det blev jättebra! Behövdes bara gräddas lite mer i mitten, får försöka bättre nästa gång. Jag gillar din sida med utförliga instruktioner och bilder, det passar mig med funktionsnedsättning och hjärntrötthet för jag behöver inte tänka så mycket utan bara följer instruktionerna. Tack så mycket! 🙏
️ Skrivet av Therese
Lätt att baka, men det fastnade väldigt mycket på bakplåtspappret när jag skulle dra av det, även fast jag penslade med kallt vatten. Det du skrev i kommentarerna, Susanne, om att inte ha det billigaste bakplåtspappret stämmer nog. Det ska jag tänka på till nästa gång.
Det blev dock tillräckligt mycket kvar för att kunna bre på hallonsylt och rulla ihop. Resultatet blev jättegott!
️ Skrivet av Johan Eklund
Min blev lite degig men brun och fin på ovansidan . Kändes väldig söt med 2dl socker. Men den gick att äta.
️ Skrivet av Karin Evby
Tack för ett bra recept!
️ Skrivet av Viveca
Jag misslyckas ofta med rulltårta. Idag fastnade det översta bruna lagret av rulltårta på pappret när jag rullade ihop den. Ska jag smörja bakplåtspappret nästa gång som en säkerhet.
️ Skrivet av Veronica
Bästa receptet på rulltårta jag provat. Blir alltid fin och "fluffig". Tack!
️ Skrivet av Människa
Jätte god
️ Skrivet av Malin
Den blev väldigt tjock så skulle göra halv smeten nästa gång. Annars så var det en hyfsat fin smet.
️ Skrivet av Rolf Söderqvist
Novisen vid spisen. Jösses, följde receptet och vägledningen. Helt otroligt jag fixade en perfekt rulltårta.
Tackar från en 70+
️ Skrivet av Micke
Hej, jag är totalt sämst på allt i köket men igår hittade jag det här receptet och provade, otroligt nervöst men kikade på bilderna och det blev skitbra, jag hade på lite blåbär också och det smakade jättegott, tog med den till jobbet men såklart var det ingen som trodde på mig när jag sa att det var jag som bakat den, äntligen ett enkelt recept som fungerar. Tack, hälsn Micke
webmaster
Svar till
Emma
️ Skrivet av Susanne
Jag har inte provat så jag vågar inte lova något men skriv gärna och berätta om du provar!
️ Skrivet av Emma
Kan man byta ut vanligt socker mot sötströ
webmaster
Svar till
Gunilla Karlsson
️ Skrivet av Susanne
Vad roligt att du tycker om mina recept och att du tycker de är pedagogiska!
️ Skrivet av Gunilla Karlsson
Den blev såå bra, luftig o fin! Jag bakar nästan aldrig för jag misslyckas alltid. Men inte denna gången. Gillar det pedagogiska upplägget och med bilderna därtill kan man inte misslyckas. Nu ska jag testa fler av dina recept!
webmaster
Svar till
Astrid
️ Skrivet av Susanne
Varsågod! Tack för att du skrev! 😊
️ Skrivet av Astrid
Tack för ett jättefint recept! Tydligt och informativt! 😁👍