
Leif pensionär.
Utrustning:
Sätt på ugnen på 250°C (över- och undervärme) eller 200°C varmluft, så att ugnen hinner bli varm tills du vispat ihop smeten.
Vispa ägg och strösocker till en ljusgul pösig smet, gärna med elvisp.
Vispa ner bakpulvret. (Kör ca 10 sekunder med elvisp.)
Tillsätt vetemjölet och grädden eller mjölken och vispa försiktigt till en jämn smet (ca 20 sekunder på lägsta effekt med elvispen).
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna 30x40 cm.
(Det är viktigt att du breder ut smeten ända ut i kanterna så att smeten inte ligger i ett för tjockt lager för då blir rulltårtan svår att rulla ihop.)
Sätt in i mitten av ugnen och sänk till 225°C och grädda ca 5-7 minuter.
Se till att "vakta" rulltårtan sista minuten så att den inte blir bränd. Den ska få en del färg men utan att bli bränd samtidigt som den blivit genomgräddad så ta inte ut den för tidigt. Min rulltårta på bilden är precis genomgräddad, den kunde varit inne i ugnen någon halvminut till men kortare tid hade den inte blivit bra.
(Om du har varmluftsfunktion inställd på din ugn grädda den då i mitten i 200°C i ca 8 minuter.)
(Man kan även grädda i 250°C med över- och undervärme och då tar det ca 5 minuter men då måste man verkligen vakta rulltårtan sista minuten så att den inte blir bränd.)
Stjälp direkt upp tårtan på sockrat smörpapper eller bakplåtspapper. Dra bort pappret som kakan gräddats på. (Pensla med kallt vatten på baksidan av pappret så lossnar det lätt.)
Bred genast på fyllningen och rulla ihop. Lägg rulltårtan med skarven nedåt i mitten och låt svalna innan den skärs i bitar.
Skär rulltårtan i skivor och servera.
Tips & tricks:
Planeringstips:
Hållbarhet och förvaring: