Mockarutor / Kärleksmums / Snoddas

Klassiska mockarutor som även kallas kärleksmums. Mjuk chokladkaka som bakas i långpanna och glaseras med en chokladglasyr. Mycket goda rutor. Detta recept har jag gjort många gånger!
kärleksmums - mockarutor
Så goda chokladkakor med glasyr med smak av choklad och kaffe. Det är nog inte för inte att detta bakverk har så många namn, kärleksmums och mockarutor men även snoddas. Följ receptet, ät och njut!
Timglas Tid: 1 timme, varav 30 minuters arbete
Portioner ca 15-30 st beroende på hur stora rutor man skär

Ingredienser:

Glasyr:

Garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Baka mockarutor så här:

  1. Sätt på ugnen på 225°C.

    Ta fram en ugnsform, ca 25 x 35 cm med minst 3 cm hög kant.

    Smörj den med smör och bröa med ströbröd eller kokosflingor. Du kan också klä formen med bakplåtspapper.

    instruktion steg 1 mockarutor / kärleksmums / snoddas
    Form med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret och låt svalna.

    instruktion steg 2 mockarutor / kärleksmums / snoddas
    Smält smöret.
  3. Knäck äggen och häll på sockret i en bunke. Vispa till en ljusgul pösig smet, gärna med elvisp.

    instruktion steg 3.1 mockarutor / kärleksmums / snoddas
    Ägg och strösocker.
    instruktion steg 3.2 mockarutor / kärleksmums / snoddas
    Ljusgul pösig smet.
  4. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kakao. Kakaon kan siktas om den är klumpig. Vispa till en jämn smet, använd gärna elvispen.

    instruktion steg 4.1 mockarutor / kärleksmums / snoddas
    Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, kakao.
    instruktion steg 4.2 mockarutor / kärleksmums / snoddas
    Vispa till en jämn smet.
  5. Tillsätt mjölk, vetemjöl och det smälta smöret. Blanda till en jämn smet, använd en slev eller kör med elvisp på lägsta hastighet. Vispa inte längre tid än att det är blandat.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och du tar för mycket. Häll istället upp mjölet i litermått eller väg det.)

    instruktion steg 5.1 mockarutor / kärleksmums / snoddas
    Tillsätt vetemjöl, mjölk och smälta smöret.
    instruktion steg 5.2 mockarutor / kärleksmums / snoddas
    Blanda.
  6. Bred ut smeten i formen.

    instruktion steg 6 mockarutor / kärleksmums / snoddas
    Utbredd smet.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i 225°C i 10-15 minuter. Gör under tiden glasyren.

    Låt kakan svalna under bakhandduk tills glasyren är klar. (Det spelar ingen roll om kakan är varm eller har svalnat helt när du breder på glasyren.)

    instruktion steg 7.1 mockarutor / kärleksmums / snoddas
    Grädda i ugnen.
    instruktion steg 7.2 mockarutor / kärleksmums / snoddas
    Färdiggräddad kaka.
  8. Glasyr och garnering:

  9. Smält smöret till glasyren i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt resten av ingredienserna till glasyren: kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker. Rör ihop till en jämn smet.

    Om glasyren blir för tjock tillsätt mer kaffe eller vatten, men tänk på att det bara behövs små mängder vätska för att göra stor skillnad. Blir glasyren för tunn kan man tillsätta mer florsocker. Glasyren ska vara lagom tjock så att den går lätt att breda ut i ett jämnt lager på kakan.

    (Kakaon kan siktas för att slippa klumpar, men det brukar gå bra att vispa bort.)

    (Istället för färdigbryggt kaffe går det bra med snabbkaffepulver och vatten.)

    instruktion steg 8.1 mockarutor / kärleksmums / snoddas
    Smält smör till glasyren.
    instruktion steg 8.2 mockarutor / kärleksmums / snoddas
    Ingredienser till glasyren.
    instruktion steg 8.3 mockarutor / kärleksmums / snoddas
    Glasyren klar.
  10. Bred glasyren över kakan medan glasyren fortfarande är varm. (Om kakan är varm eller kall spelar ingen roll.)

    Strö över kokosflingor.

    Låt stå tills glasyren stelnat. Har du bråttom - ställ kakan kallt så går det fortare.

    instruktion steg 9.1 mockarutor / kärleksmums / snoddas
    Glasyren utbredd på kakan.
    instruktion steg 9.2 mockarutor / kärleksmums / snoddas
    Strö över kokosflingor.
  11. Skär kakan i fyrkantiga bitar. Ät direkt eller lägg i en burk. Går bra att frysa.

    instruktion steg 10 mockarutor / kärleksmums / snoddas
    Skär i fyrkantiga bitar.

byt ut Variationstips:

Kokosflingorna kan bytas ut mot strössel. Är man allergisk mot ägg kan äggen bytas ut mot No Egg.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Går bra att frysa. Hållbarhet ca 3-6 månader.

Kommentarer till Mockarutor / Kärleksmums / Snoddas

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Jessica
Vad kan man ersättas med kaffet? Hur mycket av det ska man ha isåfall?
penna Skrivet av AP
Hej,
Fantastisk blogg!
Har en fråga, förstår inte riktigt hur det går utan ägg då med no egg lr äggersättningen? Hur mkt skulle det bli? Om du har nån tips för mig om jag ska dubbla receptet ? t ex i en stor ugnsform? X 4
Tack på förhand
penna Skrivet av Hiba
Tack så mycket för receptet. Det blev 'light as a feather'. Mycket gott
penna Skrivet av Timmia
Hej Susanne,

Viken fantastisk blogg! Tydliga recept och instruktioner, jättefina bilder som guidar en igenom hela processen steg för steg. Tummen upp, verkligen!
Men... just det här receptet lyckas jag inte alls bra med. Har använt det två gånger och varit supernoga med att mäta upp ingredienserna på rätt sätt osv. Känner min ugn osv. Ändå blev kakan extremt torr bägge gångerna. I andra recept på samma kaka har man ofta fler ägg. Kan det vara boven här?
Tack än en gång för en fin blogg!
penna Skrivet av Maja
Hej Susanne.
Först vill jag tacka för en superbra matblogg!
Jag läser aldrig bloggar men letade recept en dag och hamnade på din sida och sedan dess är jag "fast". Letar oftast recept på din sida.
Min fråga är om det går att baka chokladdrömmar/snoddas med neutral matolja/vatten? Samt att göra glasyren med olja istället för smör?
Tacksam för svar.
😊
penna Skrivet av Ann
Om man som jag, inte kan äta kokosflingor, går det lika bra med strössel
penna Skrivet av Kim
Tack för ett super gott recept som jag ofta använder.
Men sist jag bakade så hade jag saffran kvar sen i julas. Så jag bytte ut kakao mot saffran. En påse saffran var perfekt mängd för att få en fin smak på kakan.
Jag kom på sen att vit choklad och saffran är väldigt gott ihop så nästa gång blir det att smaksätta glasyren med vit choklad istället för kaffe och kakao.
penna Skrivet av Saima
Hej Susanne! Jag älskar alla dina recept, du visar steg för steg med bild vilket är så bra. Jag har testat det här recept tidigare och ska göra snart igen. Och som du säger utsmetn får va slarvig det blir en fin och god kaka iaf. Folk kommer med konstiga elaka kommentarer, jag vill bara säga du gör ett jätte fint jobb. Lärt såna som jag som va kass på baka, när jag får komplemang så tänker jag det tack vare dig jag vågat testat så många saker. Så Sussane lycka till med allt det du gör, önskar dig gott nytt år och god fortsättning, kram Saima
besökare Svar till Malo penna Skrivet av Susanne
Jag tycker smeten är ganska jämnt utbredd men oavsett vilket så behöver man inte breda ut den mer jämnt än så för kakan flyter ut i ugnen. Varför lägga tid i onödan på att vara noggrann med sådant som ändå inte ger något bättre slutresultat? Jag tycker inte om att lägga tid på onödiga saker när jag lagar mat och bakar och det är även utifrån det jag skriver mina receptbeskrivningar men självklart får du göra precis som du vill när du bakar och lagar mat.
penna Skrivet av Malo
Jag måste säga att det är slarvigt utsmeting av kakan innan inställning i ugnen inför tillredningen av kakan. Man smetar ut kakan jämnt.

Malo

Läs alla 660 kommentarer

Se även dessa recept

| Muffins & Mjuka Kakor |