Start > Recept > Mockarutor / Kärleksmums / Snoddas

Mockarutor / Kärleksmums / Snoddas

Klassiska mockarutor som även kallas kärleksmums. Mjuk chokladkaka som bakas i långpanna och glaseras med en chokladglasyr. Mycket goda rutor. Detta recept har jag gjort många gånger!
kärleksmums - mockarutor
Så goda chokladkakor med glasyr med smak av choklad och kaffe. Det är nog inte för inte att detta bakverk har så många namn, kärleksmums och mockarutor men även snoddas. Följ receptet, ät och njut!
Timglas Tid: 1 timme, varav 30 minuters arbete
Portioner ca 15-30 st beroende på hur stora rutor man skär

Ingredienser:

Glasyr:

Garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Baka mockarutor så här:

  1. Sätt på ugnen på 225°C.

    Ta fram en ugnsform, ca 25 x 35 cm med minst 3 cm hög kant.

    Smörj den med smör och bröa med ströbröd eller kokosflingor. Du kan också klä formen med bakplåtspapper.

    instruktion steg 1 mockarutor / kärleksmums / snoddas
    Form med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret och låt svalna.

    instruktion steg 2 mockarutor / kärleksmums / snoddas
    Smält smöret.
  3. Knäck äggen och häll på sockret i en bunke. Vispa till en ljusgul pösig smet, gärna med elvisp.

    instruktion steg 3.1 mockarutor / kärleksmums / snoddas
    Ägg och strösocker.
    instruktion steg 3.2 mockarutor / kärleksmums / snoddas
    Ljusgul pösig smet.
  4. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kakao. Kakaon kan siktas om den är klumpig. Vispa till en jämn smet, använd gärna elvispen.

    instruktion steg 4.1 mockarutor / kärleksmums / snoddas
    Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, kakao.
    instruktion steg 4.2 mockarutor / kärleksmums / snoddas
    Vispa till en jämn smet.
  5. Tillsätt mjölk, vetemjöl och det smälta smöret. Blanda till en jämn smet, använd en slev eller kör med elvisp på lägsta hastighet. Vispa inte längre tid än att det är blandat.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och du tar för mycket. Häll istället upp mjölet i litermått eller väg det.)

    instruktion steg 5.1 mockarutor / kärleksmums / snoddas
    Tillsätt vetemjöl, mjölk och smälta smöret.
    instruktion steg 5.2 mockarutor / kärleksmums / snoddas
    Blanda.
  6. Bred ut smeten i formen.

    instruktion steg 6 mockarutor / kärleksmums / snoddas
    Utbredd smet.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i 225°C i 10-15 minuter. Gör under tiden glasyren.

    Låt kakan svalna under bakhandduk tills glasyren är klar. (Det spelar ingen roll om kakan är varm eller har svalnat helt när du breder på glasyren.)

    instruktion steg 7.1 mockarutor / kärleksmums / snoddas
    Grädda i ugnen.
    instruktion steg 7.2 mockarutor / kärleksmums / snoddas
    Färdiggräddad kaka.
  8. Glasyr och garnering:

  9. Smält smöret till glasyren i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt resten av ingredienserna till glasyren: kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker. Rör ihop till en jämn smet.

    Om glasyren blir för tjock tillsätt mer kaffe eller vatten, men tänk på att det bara behövs små mängder vätska för att göra stor skillnad. Blir glasyren för tunn kan man tillsätta mer florsocker. Glasyren ska vara lagom tjock så att den går lätt att breda ut i ett jämnt lager på kakan.

    (Kakaon kan siktas för att slippa klumpar, men det brukar gå bra att vispa bort.)

    (Istället för färdigbryggt kaffe går det bra med snabbkaffepulver och vatten.)

    instruktion steg 8.1 mockarutor / kärleksmums / snoddas
    Smält smör till glasyren.
    instruktion steg 8.2 mockarutor / kärleksmums / snoddas
    Ingredienser till glasyren.
    instruktion steg 8.3 mockarutor / kärleksmums / snoddas
    Glasyren klar.
  10. Bred glasyren över kakan medan glasyren fortfarande är varm. (Om kakan är varm eller kall spelar ingen roll.)

    Strö över kokosflingor.

    Låt stå tills glasyren stelnat. Har du bråttom - ställ kakan kallt så går det fortare.

    instruktion steg 9.1 mockarutor / kärleksmums / snoddas
    Glasyren utbredd på kakan.
    instruktion steg 9.2 mockarutor / kärleksmums / snoddas
    Strö över kokosflingor.
  11. Skär kakan i fyrkantiga bitar. Ät direkt eller lägg i en burk. Går bra att frysa.

    instruktion steg 10 mockarutor / kärleksmums / snoddas
    Skär i fyrkantiga bitar.

byt ut Variationstips:

Kokosflingorna kan bytas ut mot strössel. Är man allergisk mot ägg kan äggen bytas ut mot No Egg.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Går bra att frysa. Hållbarhet ca 3-6 månader.

Kommentarer till Mockarutor / Kärleksmums / Snoddas

Skriv en kommentar

penna Skrivet av AP
Hej,
Fantastisk blogg!
Har en fråga, förstår inte riktigt hur det går utan ägg då med no egg lr äggersättningen? Hur mkt skulle det bli? Om du har nån tips för mig om jag ska dubbla receptet ? t ex i en stor ugnsform? X 4
Tack på förhand
penna Skrivet av Hiba
Tack så mycket för receptet. Det blev 'light as a feather'. Mycket gott
penna Skrivet av Timmia
Hej Susanne,

Viken fantastisk blogg! Tydliga recept och instruktioner, jättefina bilder som guidar en igenom hela processen steg för steg. Tummen upp, verkligen!
Men... just det här receptet lyckas jag inte alls bra med. Har använt det två gånger och varit supernoga med att mäta upp ingredienserna på rätt sätt osv. Känner min ugn osv. Ändå blev kakan extremt torr bägge gångerna. I andra recept på samma kaka har man ofta fler ägg. Kan det vara boven här?
Tack än en gång för en fin blogg!

Läs alla 659 kommentarer

Se även dessa recept

| Muffins & Mjuka Kakor |