| Muffins & Mjuka Kakor |

Mockarutor / Kärleksmums / Snoddas

Klassiska mockarutor som även kallas kärleksmums. Mjuk chokladkaka som bakas i långpanna och glaseras med en chokladglasyr. Mycket goda rutor. Detta recept har jag gjort många gånger!
kärleksmums - mockarutor
Så goda chokladkakor med glasyr med smak av choklad och kaffe. Det är nog inte för inte att detta bakverk har så många namn, kärleksmums och mockarutor men även snoddas. Följ receptet, ät och njut!
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 timme, varav 30 minuters arbete
Portioner ca 15-30 st beroende på hur stora rutor man skär

Ingredienser:

Glasyr:

Garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen på 225°C.

    Ta fram en ugnsform, ca 25 x 35 cm med minst 3 cm hög kant.

    Smörj den med smör och bröa med ströbröd eller kokosflingor. Du kan också klä formen med bakplåtspapper.

  2. Smält smöret och låt svalna.

  3. Knäck äggen och häll på sockret i en bunke. Vispa till en ljusgul pösig smet, gärna med elvisp.

  4. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kakao. Kakaon kan siktas om den är klumpig. Vispa till en jämn smet, använd gärna elvispen.

  5. Tillsätt mjölk, vetemjöl och det smälta smöret. Blanda till en jämn smet, använd en slev eller kör med elvisp på lägsta hastighet. Vispa inte längre tid än att det är blandat.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och du tar för mycket. Häll istället upp mjölet i litermått eller väg det.)

  6. Bred ut smeten i formen.

  7. Grädda i nedre delen av ugnen i 225°C i 10-15 minuter. Gör under tiden glasyren.

    Låt kakan svalna under bakhandduk tills glasyren är klar. (Det spelar ingen roll om kakan är varm eller har svalnat helt när du breder på glasyren.)

  8. Glasyr och garnering:

  9. Smält smöret till glasyren i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt resten av ingredienserna till glasyren: kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker. Rör ihop till en jämn smet.

    Om glasyren blir för tjock tillsätt mer kaffe eller vatten, men tänk på att det bara behövs små mängder vätska för att göra stor skillnad. Blir glasyren för tunn kan man tillsätta mer florsocker. Glasyren ska vara lagom tjock så att den går lätt att breda ut i ett jämnt lager på kakan.

    (Kakaon kan siktas för att slippa klumpar, men det brukar gå bra att vispa bort.)

    (Istället för färdigbryggt kaffe går det bra med snabbkaffepulver och vatten.)

  10. Bred glasyren över kakan medan glasyren fortfarande är varm. (Om kakan är varm eller kall spelar ingen roll.)

    Strö över kokosflingor.

    Låt stå tills glasyren stelnat. Har du bråttom - ställ kakan kallt så går det fortare.

  11. Skär kakan i fyrkantiga bitar. Ät direkt eller lägg i en burk. Går bra att frysa.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1 mockarutor / kärleksmums / snoddas
1. Form med bakplåtspapper.
instruktion steg 2 mockarutor / kärleksmums / snoddas
2. Smält smöret.
instruktion steg 3.1 mockarutor / kärleksmums / snoddas
3.1. Ägg och strösocker.
instruktion steg 3.2 mockarutor / kärleksmums / snoddas
3.2. Ljusgul pösig smet.
instruktion steg 4.1 mockarutor / kärleksmums / snoddas
4.1. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, kakao.
instruktion steg 4.2 mockarutor / kärleksmums / snoddas
4.2. Vispa till en jämn smet.
instruktion steg 5.1 mockarutor / kärleksmums / snoddas
5.1. Tillsätt vetemjöl, mjölk och smälta smöret.
instruktion steg 5.2 mockarutor / kärleksmums / snoddas
5.2. Blanda.
instruktion steg 6 mockarutor / kärleksmums / snoddas
6. Utbredd smet.
instruktion steg 7.1 mockarutor / kärleksmums / snoddas
7.1. Grädda i ugnen.
instruktion steg 7.2 mockarutor / kärleksmums / snoddas
7.2. Färdiggräddad kaka.
instruktion steg 8.1 mockarutor / kärleksmums / snoddas
8.1. Smält smör till glasyren.
instruktion steg 8.2 mockarutor / kärleksmums / snoddas
8.2. Ingredienser till glasyren.
instruktion steg 8.3 mockarutor / kärleksmums / snoddas
8.3. Glasyren klar.
instruktion steg 9.1 mockarutor / kärleksmums / snoddas
9.1. Glasyren utbredd på kakan.
instruktion steg 9.2 mockarutor / kärleksmums / snoddas
9.2. Strö över kokosflingor.
instruktion steg 10 mockarutor / kärleksmums / snoddas
10. Skär i fyrkantiga bitar.

byt ut Variationstips:

Kokosflingorna kan bytas ut mot strössel. Är man allergisk mot ägg kan äggen bytas ut mot No Egg.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Går bra att frysa. Hållbarhet ca 3-6 månader.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
   kommentar  Skrivet av  Kim  
Tack för ett super gott recept som jag ofta använder.
Men sist jag bakade så hade jag saffran kvar sen i julas. Så jag bytte ut kakao mot saffran. En påse saffran var perfekt mängd för att få en fin smak på kakan.
Jag kom på sen att vit choklad och saffran är väldigt gott ihop så nästa gång blir det att smaksätta glasyren med vit choklad istället för kaffe och kakao.
   kommentar  Skrivet av  Saima  
Hej Susanne! Jag älskar alla dina recept, du visar steg för steg med bild vilket är så bra. Jag har testat det här recept tidigare och ska göra snart igen. Och som du säger utsmetn får va slarvig det blir en fin och god kaka iaf. Folk kommer med konstiga elaka kommentarer, jag vill bara säga du gör ett jätte fint jobb. Lärt såna som jag som va kass på baka, när jag får komplemang så tänker jag det tack vare dig jag vågat testat så många saker. Så Sussane lycka till med allt det du gör, önskar dig gott nytt år och god fortsättning, kram Saima
 svar  Svar till  Malo    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Jag tycker smeten är ganska jämnt utbredd men oavsett vilket så behöver man inte breda ut den mer jämnt än så för kakan flyter ut i ugnen. Varför lägga tid i onödan på att vara noggrann med sådant som ändå inte ger något bättre slutresultat? Jag tycker inte om att lägga tid på onödiga saker när jag lagar mat och bakar och det är även utifrån det jag skriver mina receptbeskrivningar men självklart får du göra precis som du vill när du bakar och lagar mat.
   kommentar  Skrivet av  Malo  
Jag måste säga att det är slarvigt utsmeting av kakan innan inställning i ugnen inför tillredningen av kakan. Man smetar ut kakan jämnt.

Malo
 svar  Svar till  Lana Tillaeus    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tack för goda tips! Låter smaskens! :)

Skriv och läs alla 654 kommentarer