Mockarutor / Kärleksmums / Snoddas

Klassiska mockarutor som även kallas Kärleksmums eller Snoddas. Mjuk chokladkaka som bakas i långpanna och glaseras med en chokladglasyr. En mycket god långpannekaka som man bakar snabbt och enkelt. Detta recept har jag gjort många gånger!
kärleksmums - mockarutor
Så goda chokladkakor med glasyr med smak av choklad och kaffe. Det är nog inte för inte att detta bakverk har så många namn, kärleksmums och mockarutor men även snoddas. Följ receptet, ät och njut!
Timglas Tid: 1 timme, varav 30 minuters arbete
Portioner ca 15-30 st beroende på hur stora rutor man skär
Näringsvärde Näringsvärde per kaka, beräknat på 1 sats = 24 kakor: 207 kcal

Ingredienser:

Glasyr:

Garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Baka så här:

  1. Sätt på ugnen på 225°C.

    Ta fram en ugnsform, ca 25 x 35 cm med minst 3 cm hög kant.

    Smörj den med smör och bröa med ströbröd eller kokosflingor. Du kan också klä formen med bakplåtspapper.

    instruktion steg 1 kärleksmums
    Form med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret och låt svalna.

    instruktion steg 2 kärleksmums
    Smält smöret.
  3. Knäck äggen och häll på sockret i en bunke. Vispa till en ljusgul pösig smet, gärna med elvisp.

    instruktion steg 3.1 kärleksmums
    Ägg och strösocker.
    instruktion steg 3.2 kärleksmums
    Ljusgul pösig smet.
  4. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kakao. Kakaon kan siktas om den är klumpig. Vispa till en jämn smet, använd gärna elvispen.

    instruktion steg 4.1 kärleksmums
    Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, kakao.
    instruktion steg 4.2 kärleksmums
    Vispa till en jämn smet.
  5. Tillsätt mjölk, vetemjöl och det smälta smöret. Blanda till en jämn smet, använd en slev eller kör med elvisp på lägsta hastighet. Vispa inte längre tid än att det är blandat.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och du tar för mycket. Häll istället upp mjölet i litermått eller väg det.)

    instruktion steg 5.1 kärleksmums
    Tillsätt vetemjöl, mjölk och smälta smöret.
    instruktion steg 5.2 kärleksmums
    Blanda.
  6. Bred ut smeten i formen.

    instruktion steg 6 kärleksmums
    Utbredd smet.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i 225°C i 10-15 minuter. Gör under tiden glasyren.

    Låt kakan svalna under bakhandduk tills glasyren är klar. (Det spelar ingen roll om kakan är varm eller har svalnat helt när du breder på glasyren.)

    instruktion steg 7.1 kärleksmums
    Grädda i ugnen.
    instruktion steg 7.2 kärleksmums
    Färdiggräddad kaka.
  8. Glasyr och garnering:

  9. Smält smöret till glasyren i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt resten av ingredienserna till glasyren: kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker. Rör ihop till en jämn smet.

    Om glasyren blir för tjock tillsätt mer kaffe eller vatten, men tänk på att det bara behövs små mängder vätska för att göra stor skillnad. Blir glasyren för tunn kan man tillsätta mer florsocker. Glasyren ska vara lagom tjock så att den går lätt att breda ut i ett jämnt lager på kakan.

    (Kakaon kan siktas för att slippa klumpar, men det brukar gå bra att vispa bort.)

    (Istället för färdigbryggt kaffe går det bra med snabbkaffepulver och vatten.)

    instruktion steg 8.1 kärleksmums
    Smält smör till glasyren.
    instruktion steg 8.2 kärleksmums
    Ingredienser till glasyren.
    instruktion steg 8.3 kärleksmums
    Glasyren klar.
  10. Bred glasyren över kakan medan glasyren fortfarande är varm. (Om kakan är varm eller kall spelar ingen roll.)

    Strö över kokosflingor.

    Låt stå tills glasyren stelnat. Har du bråttom - ställ kakan kallt så går det fortare.

    instruktion steg 9.1 kärleksmums
    Glasyren utbredd på kakan.
    instruktion steg 9.2 kärleksmums
    Strö över kokosflingor.
  11. Skär kakan i fyrkantiga bitar. Ät direkt eller lägg i en burk. Går bra att frysa.

    instruktion steg 10 kärleksmums
    Skär i fyrkantiga bitar.

byt ut Variationstips:

Kokosflingorna kan bytas ut mot strössel. Är man allergisk mot ägg kan äggen bytas ut mot No Egg.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Går bra att frysa. Hållbarhet ca 3-6 månader.

Se även dessa recept

| Muffins & Mjuka Kakor |

Kommentarer till Kärleksmums

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
💬 Svar till NABIL ✏️ Skrivet av Susanne
Hela min receptsajt är full med recept så det är bara att välja! 😉
✏️ Skrivet av NABIL
mmmmmmmmmmmm. va gott men jag undrar har du några tips som jag kan baka till mina lärare
✏️ Skrivet av Asse
Mumsss mmmmmmmmMmmmnnMmMMMm
💬 Svar till Eva ✏️ Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om receptet. Det är ju anpassat efter en viss storlek på form och det blir jättestor skillnad om man tar en större form. Man kan tycka att det bara är några centimeters skillnad men det blir stor skillnad (vilket man även kan räkna på matematiskt, så det är logiskt), men man blir lite lurad ibland av ögonmåttet. 😊 Tack för att du skrev och bra tips med lakritspulver för de som gillar det!👍
✏️ Skrivet av Eva
Gjorde detta recept för en stund sen, blev inte mkt smet, så jag skulle dubbla det om man vill ha en stor kaka, hade ingen form som passade måtten, så jag tog en som var lite större. Hade inget v.socker så jag lade i lakritspulver i både smeten och glasyren, får en god eftersmak. Bra och lätt recept 👍