| Muffins & Mjuka Kakor |

Chokladsockerkaka

Mycket god chokladsockerkaka som verkligen rekommenderas. Kakao, kaffe (och socker) ger en god smakkombination även för den som inte dricker kaffe (som jag själv t.ex.) Slutresultatet smakar inte direkt kaffe, men annars går det även bra att byta ut kaffet mot vaniljsocker, det blir också gott!
Chokladsockerkaka
Mycket god chokladsockerkaka. Man kan även pudra på florsocker vid serveringen om man vill.
Timglas Tid: 1 timme och 15 min varav 50 minuter i ugnen
Portioner 1 sockerkaka, 12-15 bitar

Ingredienser:

Till formen:

Ev: Garnering:

laktosfritt Laktosfritt - Smör är nästan laktosfritt, välj annars laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer ca 1,5 liter. Sätt ugnen på 175°C.

    (Tips för att smörja: Ta fram en klick smör, gärna en tunn skiva och låt ligga framme i rumstemperatur 5 minuter så det blir mjukt. Använd sedan en slickepott för att smeta ut smöret så går det enkelt utan kladd.)

  2. Smält smöret och blanda med vatten och snabbkaffepulver. Låt svalna.

    (Om snabbkaffepulvret inte löser upp sig så får man värma på lite tills det gör det. Tag sedan bort kastrullen från värmen.)

    (Om du tar vaniljsocker istället för snabbkaffepulver kan du lika gärna tillsätta det tillsammans med strösockret i nästa steg.)

  3. Knäck äggen i en bunke och tillsätt strösockret. Vispa ägg och socker till en ljus och pösig smet, gärna med elvisp.

  4. Tillsätt bakpulver och kakao. Vispa till en jämn smet.

    (Kakaon kan gärna siktas för att slippa klumpar.)

  5. Kontrollera först att ugnen är varm för det är viktigt att få in sockerkakan i ugnen så fort som möjligt efter detta steg.

    Häll på vetemjölet och smörblandningen samtidigt och vispa snabbt ihop alltsammans på en gång med elvispen eller rör ihop med en slev eller slickepott. Det viktiga är att man inte vispar eller rör längre tid än att allt är blandat annars kan man förstöra äggtrådarna och kakan kan sjunka ihop.

    (Tänk på att inte ta för mycket vetemjöl - undvik att gräva med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet. Häll hellre upp det i litermått eller väg det.)

  6. Häll smeten i formen. Grädda chokladsockerkakan i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 50 minuter.

    Kontrollera att kakan är klar genom att se att den släppt formens kant eller prova med en provsticka. Provstickan ska vara torr när kakan är färdig.

  7. Låt kakan stå kvar i formen några minuter innan du stjälper upp den på ett ugnsgaller eller ett serveringsfat. Lägg på formen igen över sockerkakan och låt den kallna.

  8. Om man vill kan man sikta florsocker över vid serveringen.

    Man kan även servera med hallon och vispad grädde eller glass så blir det som en dessert.

Bilder steg för steg

instruktion steg 1.1 chokladsockerkaka
1.1. Smörj sockerkaksformen. Använd slickepott.
instruktion steg 1.2 chokladsockerkaka
1.2. Smord och bröad sockerkaksform.
instruktion steg 2.1 chokladsockerkaka
2.1. Smält smör.
instruktion steg 2.2 chokladsockerkaka
2.2. Snabbkaffepulver.
instruktion steg 2.3 chokladsockerkaka
2.3. Smälta smöret blandat med snabbkaffepulver och vatten.
instruktion steg 3.1 chokladsockerkaka
3.1. Ägg och strösocker.
instruktion steg 3.2 chokladsockerkaka
3.2. Ljus och pösig smet.
instruktion steg 4.1 chokladsockerkaka
4.1. Tillsätt bakpulver och kakao.
instruktion steg 4.2 chokladsockerkaka
4.2. Vispa.
instruktion steg 5.1 chokladsockerkaka
5.1. Tillsätt vetemjöl och smörblandningen.
instruktion steg 5.2 chokladsockerkaka
5.2. Blanda.
instruktion steg 6.1 chokladsockerkaka
6.1. Häll smeten i formen.
instruktion steg 6.2 chokladsockerkaka
6.2. Grädda i ugnen.
instruktion steg 7.1 chokladsockerkaka
7.1. Låt svalna några minuter.
instruktion steg 7.2 chokladsockerkaka
7.2. Stjälp upp.
instruktion steg 7.3 chokladsockerkaka
7.3. Låt svalna med formen ovanpå.
instruktion steg 8.1 chokladsockerkaka
8.1. Med siktat florsocker på.
instruktion steg 8.2 chokladsockerkaka
8.2. Med hallon och vispad grädde.

servera Serveringstips:

Servera gärna med hallon och vispad grädde eller glass.

byt ut Variationstips:

Man kan även blanda de torra ingredienserna för sig och sedan röra i den smälta smörblandningen och äggen. Då blir sockerkakan lite saftigare men man får en grövre textur. Det är en smaksak vad man föredrar. Jag tycker båda varianterna blir väldigt goda men föredrar den variant när man vispar ägg och socker precis som det står i receptet, men prova gärna den andra varianten också!

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Chokladsockerkakan går bra att frysa och håller sig minst 3 månader i frysen.

Kommentarer

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Linn
Har gjort detta recept många gånger.
Har ingen sockerkaksform så använder en brödform vilket går bra det med, men kakan blir klar efter 30min för mig så det kanske beror på det. Jag brukar ha i lite mindre socker (ca2dl), lite mindre mjöl (ca 2,5dl luftigt), lite mer kakao (ca 3,5 msk) och lägga till några rutor hackad mörk choklad i smeten..Ibland använder jag rapsolja isf smör, det fungerar utmärkt. (1,5dl olja isf 150g smör). Kakan är mycket populär även på min sons skola. Ingen "känner av" kaffesmaken, utan gillar den mycket just pga att det är kombinationen kakao-kaffe-socker :) Mums!
:)
penna Skrivet av Heike-Ursula
Uhhuhhuhh...sooo jättegoood:-) Tack så mycket!
penna Skrivet av Eva Shortt
Jattegod choklad sockerkaka, har gjort 2 stycken redan sedan i forrgar. Jag gjorde dubbel sats bada gangerna och anvande en storre form. 50 min ar for lange i var ugn t o m 40 min var pa gransen men den blir supergod och ar valdigt luftig och fin.

Läs alla 78 kommentarer