
⭐ webmaster
Utrustning:
Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer ca 1,5 liter. Sätt ugnen på 175°C.
(Tips för att smörja: Ta fram en klick smör, gärna en tunn skiva och låt ligga framme i rumstemperatur 5 minuter så det blir mjukt. Använd sedan en slickepott för att smeta ut smöret så går det enkelt utan kladd.)
Smält smöret och blanda med vatten och snabbkaffepulver. Låt svalna.
(Om snabbkaffepulvret inte löser upp sig så får man värma på lite tills det gör det. Tag sedan bort kastrullen från värmen.)
(Om du tar vaniljsocker istället för snabbkaffepulver kan du lika gärna tillsätta det tillsammans med strösockret i nästa steg.)
Knäck äggen i en bunke och tillsätt strösockret. Vispa ägg och socker till en ljus och pösig smet, gärna med elvisp.
Tillsätt bakpulver och kakao. Vispa till en jämn smet.
(Kakaon kan gärna siktas för att slippa klumpar.)
Kontrollera först att ugnen är varm för det är viktigt att få in sockerkakan i ugnen så fort som möjligt efter detta steg.
Häll på vetemjölet och smörblandningen samtidigt och vispa snabbt ihop alltsammans på en gång med elvispen eller rör ihop med en slev eller slickepott. Det viktiga är att man inte vispar eller rör längre tid än att allt är blandat annars kan man förstöra äggtrådarna och kakan kan sjunka ihop.
(Tänk på att inte ta för mycket vetemjöl - undvik att gräva med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet. Häll hellre upp det i litermått eller väg det.)
Häll smeten i formen. Grädda chokladsockerkakan i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 50 minuter.
Kontrollera att kakan är klar genom att se att den släppt formens kant eller prova med en provsticka. Provstickan ska vara torr när kakan är färdig.
Låt kakan stå kvar i formen några minuter innan du stjälper upp den på ett ugnsgaller eller ett serveringsfat. Lägg på formen igen över sockerkakan och låt den kallna.
Om man vill kan man sikta florsocker över vid serveringen.
Man kan även servera med hallon och vispad grädde eller glass så blir det som en dessert.
Serveringstips:
Servera gärna med hallon och vispad grädde eller glass.
Variationstips:
Man kan även blanda de torra ingredienserna för sig och sedan röra i den smälta smörblandningen och äggen. Då blir sockerkakan lite saftigare men man får en grövre textur. Det är en smaksak vad man föredrar. Jag tycker båda varianterna blir väldigt goda men föredrar den variant när man vispar ägg och socker precis som det står i receptet, men prova gärna den andra varianten också!
Hållbarhet och förvaring:
Chokladsockerkakan går bra att frysa och håller sig minst 3 månader i frysen.
Jo smör är nästan laktosfritt. De flesta som är laktosintoleranta kan äta smör. (Smör innehåller 0,1 - 1 g laktos per 100 g, tänk även på att per bit av en kaka så blir det väldigt lite smör.)
Ett tips till dig är att gärna ta reda på fakta och uttrycka dig lite trevligare i fortsättningen.