Chokladsockerkaka

Mycket god chokladsockerkaka som verkligen rekommenderas. Kakao, kaffe (och socker) ger en god smakkombination även för den som inte dricker kaffe (som jag själv t.ex.) Slutresultatet smakar inte direkt kaffe, men annars går det även bra att byta ut kaffet mot vaniljsocker, det blir också gott!
Chokladsockerkaka
Mycket god chokladsockerkaka. Man kan även pudra på florsocker vid serveringen om man vill.
Timglas Tid: 1 timme och 15 min varav 50 minuter i ugnen
Portioner 1 sockerkaka, ca 12 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per bit (74 g): 257 kalorier, 32 g kolhydrater, 13 g fett, 3 g protein, 1 g fibrer

Ingredienser:

Till formen:

Ev: Garnering:

laktosfritt Laktosfritt - Smör är nästan laktosfritt, välj annars laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Baka chokladsockerkaka så här:

  1. Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer ca 1,5 liter. Sätt ugnen på 175°C.

    (Tips för att smörja: Ta fram en klick smör, gärna en tunn skiva och låt ligga framme i rumstemperatur 5 minuter så det blir mjukt. Använd sedan en slickepott för att smeta ut smöret så går det enkelt utan kladd.)

    instruktion steg 1.1 chokladsockerkaka
    Smörj sockerkaksformen. Använd slickepott.
    instruktion steg 1.2 chokladsockerkaka
    Smord och bröad sockerkaksform.
  2. Smält smöret och blanda med vatten och snabbkaffepulver. Låt svalna.

    (Om snabbkaffepulvret inte löser upp sig så får man värma på lite tills det gör det. Tag sedan bort kastrullen från värmen.)

    (Om du tar vaniljsocker istället för snabbkaffepulver kan du lika gärna tillsätta det tillsammans med strösockret i nästa steg.)

    instruktion steg 2.1 chokladsockerkaka
    Smält smör.
    instruktion steg 2.2 chokladsockerkaka
    Snabbkaffepulver.
    instruktion steg 2.3 chokladsockerkaka
    Smälta smöret blandat med snabbkaffepulver och vatten.
  3. Knäck äggen i en bunke och tillsätt strösockret. Vispa ägg och socker till en ljus och pösig smet, gärna med elvisp.

    instruktion steg 3.1 chokladsockerkaka
    Ägg och strösocker.
    instruktion steg 3.2 chokladsockerkaka
    Ljus och pösig smet.
  4. Tillsätt bakpulver och kakao. Vispa till en jämn smet.

    (Kakaon kan gärna siktas för att slippa klumpar.)

    instruktion steg 4.1 chokladsockerkaka
    Tillsätt bakpulver och kakao.
    instruktion steg 4.2 chokladsockerkaka
    Vispa.
  5. Kontrollera först att ugnen är varm för det är viktigt att få in sockerkakan i ugnen så fort som möjligt efter detta steg.

    Häll på vetemjölet och smörblandningen samtidigt och vispa snabbt ihop alltsammans på en gång med elvispen eller rör ihop med en slev eller slickepott. Det viktiga är att man inte vispar eller rör längre tid än att allt är blandat annars kan man förstöra äggtrådarna och kakan kan sjunka ihop.

    (Tänk på att inte ta för mycket vetemjöl - undvik att gräva med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet. Häll hellre upp det i litermått eller väg det.)

    instruktion steg 5.1 chokladsockerkaka
    Tillsätt vetemjöl och smörblandningen.
    instruktion steg 5.2 chokladsockerkaka
    Blanda.
  6. Häll smeten i formen. Grädda chokladsockerkakan i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 50 minuter.

    Kontrollera att kakan är klar genom att se att den släppt formens kant eller prova med en provsticka. Provstickan ska vara torr när kakan är färdig.

    instruktion steg 6.1 chokladsockerkaka
    Häll smeten i formen.
    instruktion steg 6.2 chokladsockerkaka
    Grädda i ugnen.
  7. Låt kakan stå kvar i formen några minuter innan du stjälper upp den på ett ugnsgaller eller ett serveringsfat. Lägg på formen igen över sockerkakan och låt den kallna.

    instruktion steg 7.1 chokladsockerkaka
    Låt svalna några minuter.
    instruktion steg 7.2 chokladsockerkaka
    Stjälp upp.
    instruktion steg 7.3 chokladsockerkaka
    Låt svalna med formen ovanpå.
  8. Om man vill kan man sikta florsocker över vid serveringen.

    Man kan även servera med hallon och vispad grädde eller glass så blir det som en dessert.

    instruktion steg 8.1 chokladsockerkaka
    Med siktat florsocker på.
    instruktion steg 8.2 chokladsockerkaka
    Med hallon och vispad grädde.

servera Serveringstips:

Servera gärna med hallon och vispad grädde eller glass.

byt ut Variationstips:

Man kan även blanda de torra ingredienserna för sig och sedan röra i den smälta smörblandningen och äggen. Då blir sockerkakan lite saftigare men man får en grövre textur. Det är en smaksak vad man föredrar. Jag tycker båda varianterna blir väldigt goda men föredrar den variant när man vispar ägg och socker precis som det står i receptet, men prova gärna den andra varianten också!

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Chokladsockerkakan går bra att frysa och håller sig minst 3 månader i frysen.

Se även dessa recept

| Muffins & Mjuka Kakor |

Kommentarer till Chokladsockerkaka

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Erik
Hej! Jag vill verkligen tacka för detta suveräna recept och att du verkligen tar dig tid med bra instruktioner och bilder, så att sådana som jag med tummen mitt i näven när det kommer till köket också kan lyckas, stort tack!
✏️ Skrivet av Annika
Den här chokladsockerkakan är så god. Har bakat den flera gånger. Jag har hittat jättemånga bra recept i dina samlingar.
💬 Svar till Ida ✏️ Skrivet av Susanne
Hoppas den blev god!
✏️ Skrivet av Ida
Vi la kaffe istället för vatten nu får vi bara vänta på att den ska komma ur ugnen
💬 Svar till Filip ✏️ Skrivet av Susanne
Tack Filip! ❤️ Vad bra att du kan äta smör! Det är ju extremt få som är så känsliga att de inte tål det. Kul att du tycker om sockerkakan! Tack för att du skrev! 💕