| Muffins & Mjuka Kakor |

Chokladsockerkaka

Mycket god chokladsockerkaka som verkligen rekommenderas. Kakao, kaffe (och socker) ger en god smakkombination även för den som inte dricker kaffe (som jag själv t.ex.) Slutresultatet smakar inte direkt kaffe, men annars går det även bra att byta ut kaffet mot vaniljsocker, det blir också gott!
Chokladsockerkaka
Mycket god chokladsockerkaka. Man kan även pudra på florsocker vid serveringen om man vill.
Timglas Tid: 1 timme och 15 min varav 50 minuter i ugnen
Portioner 1 sockerkaka, 12-15 bitar

Ingredienser:

Till formen:

Ev: Garnering:

laktosfritt Laktosfritt - Smör är nästan laktosfritt, välj annars laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer ca 1,5 liter. Sätt ugnen på 175°C.

    (Tips för att smörja: Ta fram en klick smör, gärna en tunn skiva och låt ligga framme i rumstemperatur 5 minuter så det blir mjukt. Använd sedan en slickepott för att smeta ut smöret så går det enkelt utan kladd.)

    instruktion steg 1.1 chokladsockerkaka
    Smörj sockerkaksformen. Använd slickepott.
    instruktion steg 1.2 chokladsockerkaka
    Smord och bröad sockerkaksform.
  2. Smält smöret och blanda med vatten och snabbkaffepulver. Låt svalna.

    (Om snabbkaffepulvret inte löser upp sig så får man värma på lite tills det gör det. Tag sedan bort kastrullen från värmen.)

    (Om du tar vaniljsocker istället för snabbkaffepulver kan du lika gärna tillsätta det tillsammans med strösockret i nästa steg.)

    instruktion steg 2.1 chokladsockerkaka
    Smält smör.
    instruktion steg 2.2 chokladsockerkaka
    Snabbkaffepulver.
    instruktion steg 2.3 chokladsockerkaka
    Smälta smöret blandat med snabbkaffepulver och vatten.
  3. Knäck äggen i en bunke och tillsätt strösockret. Vispa ägg och socker till en ljus och pösig smet, gärna med elvisp.

    instruktion steg 3.1 chokladsockerkaka
    Ägg och strösocker.
    instruktion steg 3.2 chokladsockerkaka
    Ljus och pösig smet.
  4. Tillsätt bakpulver och kakao. Vispa till en jämn smet.

    (Kakaon kan gärna siktas för att slippa klumpar.)

    instruktion steg 4.1 chokladsockerkaka
    Tillsätt bakpulver och kakao.
    instruktion steg 4.2 chokladsockerkaka
    Vispa.
  5. Kontrollera först att ugnen är varm för det är viktigt att få in sockerkakan i ugnen så fort som möjligt efter detta steg.

    Häll på vetemjölet och smörblandningen samtidigt och vispa snabbt ihop alltsammans på en gång med elvispen eller rör ihop med en slev eller slickepott. Det viktiga är att man inte vispar eller rör längre tid än att allt är blandat annars kan man förstöra äggtrådarna och kakan kan sjunka ihop.

    (Tänk på att inte ta för mycket vetemjöl - undvik att gräva med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet. Häll hellre upp det i litermått eller väg det.)

    instruktion steg 5.1 chokladsockerkaka
    Tillsätt vetemjöl och smörblandningen.
    instruktion steg 5.2 chokladsockerkaka
    Blanda.
  6. Häll smeten i formen. Grädda chokladsockerkakan i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 50 minuter.

    Kontrollera att kakan är klar genom att se att den släppt formens kant eller prova med en provsticka. Provstickan ska vara torr när kakan är färdig.

    instruktion steg 6.1 chokladsockerkaka
    Häll smeten i formen.
    instruktion steg 6.2 chokladsockerkaka
    Grädda i ugnen.
  7. Låt kakan stå kvar i formen några minuter innan du stjälper upp den på ett ugnsgaller eller ett serveringsfat. Lägg på formen igen över sockerkakan och låt den kallna.

    instruktion steg 7.1 chokladsockerkaka
    Låt svalna några minuter.
    instruktion steg 7.2 chokladsockerkaka
    Stjälp upp.
    instruktion steg 7.3 chokladsockerkaka
    Låt svalna med formen ovanpå.
  8. Om man vill kan man sikta florsocker över vid serveringen.

    Man kan även servera med hallon och vispad grädde eller glass så blir det som en dessert.

    instruktion steg 8.1 chokladsockerkaka
    Med siktat florsocker på.
    instruktion steg 8.2 chokladsockerkaka
    Med hallon och vispad grädde.

servera Serveringstips:

Servera gärna med hallon och vispad grädde eller glass.

byt ut Variationstips:

Man kan även blanda de torra ingredienserna för sig och sedan röra i den smälta smörblandningen och äggen. Då blir sockerkakan lite saftigare men man får en grövre textur. Det är en smaksak vad man föredrar. Jag tycker båda varianterna blir väldigt goda men föredrar den variant när man vispar ägg och socker precis som det står i receptet, men prova gärna den andra varianten också!

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Chokladsockerkakan går bra att frysa och håller sig minst 3 månader i frysen.

Kommentarer till Chokladsockerkaka

Skriv en kommentar

person Svar till Maria penna Skrivet av Susanne

Jo smör är nästan laktosfritt. De flesta som är laktosintoleranta kan äta smör. (Smör innehåller 0,1 - 1 g laktos per 100 g, tänk även på att per bit av en kaka så blir det väldigt lite smör.)

Ett tips till dig är att gärna ta reda på fakta och uttrycka dig lite trevligare i fortsättningen.

penna Skrivet av Maria
Hej ..läser att du skriver ...smör ..är nästan laktosfritt ...seriöst ??? Livsmedelkunskap? Nää ..det hade du inte ! /från en som har livsmedelkunskap ..
person Svar till Linn penna Skrivet av Susanne
Tack för bra tips som du delar med dig av!

Läs alla 84 kommentarer