| Muffins & Mjuka Kakor | Sommarmat |

Äppelkaka

En mycket god och saftig äppelkaka. Ett klassiskt och väl beprövat recept på en mjuk sockerkaka fylld med äpplen och kanel. Rekommenderas.
Äppelkaka
Ett recept på en klassisk svensk äppelkaka, en mycket god sockerkaka med äpplen och kanel. Måste provas!
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 1 sockerkaka

Ingredienser:

Sockerkaka:

Fyllning:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Mät upp smör och strösocker. Låt stå framme så att smöret blir rumsvarmt.

  2. Smörj och bröa en rund ugnsform med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.

  3. Rör smör och socker, använd gärna elvisp som du kan använda genom hela receptet.

  4. Tillsätt bakpulver och ägg och rör till en jämn smet.

  5. Tillsätt vetemjöl och mjölken. Rör snabbt ihop till en jämn smet. Rör inte längre än att det är blandat.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det i litermått eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen eftersom mjölet då packas och man tar för mycket vilket leder till en kompakt och torr kaka.)

  6. Häll smeten i den smorda och bröade formen. Bred försiktigt ut smeten så den är någorlunda jämnt fördelad.

  7. Skala äpplen och skär i mindre bitar. (Bitarna behöver inte vara snygga.)

  8. Blanda socker och kanel i en djup tallrik och lägg i äppelbitarna och rör runt tills äppelbitarna sugit upp så mycket som möjligt.

  9. Tryck ner äppelklyftorna i sockerkakan. Om det blir socker och kanel över - strö över kakan.

  10. Grädda i 175°C i nedre delen av ugnen, ca 45 minuter.

Beskrivande bilder

smör och strösocker
1. Smör och strösocker.
smord och bröad form
2. Smord och bröad form.
smör och strösocker ihoprört
3. Smör och strösocker ihoprört.
bakpulver tillsatt
4.1. Bakpulver tillsatt.
ägg tillsatt
4.2. Ägg tillsatt.
jämn smet
4.3. Jämn smet.
vetemjöl och mjölk tillsatt
5.1. Vetemjöl och mjölk tillsatt.
äppelkakesmeten klar
5.2. Äppelkakesmeten klar.
smeten i formen
6.1. Smeten i formen.
utbredd smet
6.2. Utbredd smet.
skalade äpplen
7.1. Skalade äpplen.
äppelbitar
7.2. Äppelbitar.
strösocker och kanel
8.1. Strösocker och kanel.
strösocker och kanel blandat
8.2. Strösocker och kanel blandat.
äppelbitarna rörs runt i kanelen och sockret
8.3. Äppelbitarna rörs runt i kanelen och sockret.
äppelbitarna med kanel och strösocker
8.4. Äppelbitarna med kanel och strösocker.
nedtryckta äppelbitar i smeten
9.1. Nedtryckta äppelbitar i smeten.
kanel och strösocker utstrött
9.2. Kanel och strösocker utstrött.
äppelkaka gräddas i ugn
10.1. Äppelkakan gräddas i ugnen.
färdiggräddad äppelkaka
10.2. Färdiggräddad äppelkaka.
äppelkakan serveras
10.3. Äppelkakan kan serveras.

servera Serveringstips:

Äppelkakan kan serveras med vaniljsås eller grädde så blir det som en efterrätt.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Använd äkta smör och ekologiskt vetemjöl.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Äppelkakan går bra att frysa. Den håller sig minst 3 månader i frysen. I rumstemperatur håller sig äppelkakan minst 5 dagar.