Äppelkaka

En mycket god och saftig äppelkaka. Ett klassiskt svenskt och väl beprövat recept på en mjuk sockerkaka fylld med äpplen och kanel. Rekommenderas.
Äppelkaka
En klassisk svensk äppelkaka, en mycket god sockerkaka med äpplen och kanel. Måste provas!
Timglas Tid: 1 timme
Portioner ca 12 bitar

Ingredienser:

Sockerkaka:

Fyllning:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Så här bakar du äppelkaka:

  1. Mät upp smör och strösocker. Låt stå framme så att smöret blir rumsvarmt.

    smör och strösocker
    Smör och strösocker.
  2. Smörj och bröa en rund ugnsform med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.

    smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  3. Rör smör och socker, använd gärna elvisp som du kan använda genom hela receptet.

    smör och strösocker ihoprört
    Smör och strösocker ihoprört.
  4. Tillsätt bakpulver och ägg och rör till en jämn smet.

    bakpulver tillsatt
    Bakpulver tillsatt.
    ägg tillsatt
    Ägg tillsatt.
    jämn smet
    Jämn smet.
  5. Tillsätt vetemjöl och mjölken. Rör snabbt ihop till en jämn smet. Rör inte längre än att det är blandat.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det i litermått eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen eftersom mjölet då packas och man tar för mycket vilket leder till en kompakt och torr kaka.)

    vetemjöl och mjölk tillsatt
    Vetemjöl och mjölk tillsatt.
    äppelkakesmeten klar
    Äppelkakesmeten klar.
  6. Häll smeten i den smorda och bröade formen. Bred försiktigt ut smeten så den är någorlunda jämnt fördelad.

    smeten i formen
    Smeten i formen.
    utbredd smet
    Utbredd smet.
  7. Skala äpplen och skär i mindre bitar. (Bitarna behöver inte vara snygga.)

    skalade äpplen
    Skalade äpplen.
    äppelbitar
    Äppelbitar.
  8. Blanda socker och kanel i en djup tallrik och lägg i äppelbitarna och rör runt tills äppelbitarna sugit upp så mycket som möjligt.

    strösocker och kanel
    Strösocker och kanel.
    strösocker och kanel blandat
    Strösocker och kanel blandat.
    äppelbitarna rörs runt i kanelen och sockret
    Äppelbitarna rörs runt i kanelen och sockret.
    äppelbitarna med kanel och strösocker
    Äppelbitarna med kanel och strösocker.
  9. Tryck ner äppelklyftorna i sockerkakan. Om det blir socker och kanel över - strö över kakan.

    nedtryckta äppelbitar i smeten
    Nedtryckta äppelbitar i smeten.
    kanel och strösocker utstrött
    Kanel och strösocker utstrött.
  10. Grädda i 175°C i nedre delen av ugnen, ca 45 minuter.

    äppelkaka gräddas i ugn
    Äppelkakan gräddas i ugnen.
    färdiggräddad äppelkaka
    Färdiggräddad äppelkaka.
    äppelkakan serveras
    Äppelkakan kan serveras.

servera Serveringstips:

Äppelkakan kan serveras med vaniljsås eller grädde så blir det som en efterrätt.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Använd äkta smör och ekologiskt vetemjöl.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Äppelkakan går bra att frysa. Den håller sig minst 3 månader i frysen. I rumstemperatur håller sig äppelkakan minst 5 dagar.

Kommentarer till Äppelkaka

Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
penna Skrivet av Annab
Hej!!
Super god äppelkaka, är det ok om formen är lite stor? 27 istället för 22 diameter? Eller måste jag då lägga till mer av ingredienserna?
Tack!
penna Skrivet av Carin
Älskar denna äpplekaka så enkel och så god! Den går åt i ett nafs här hemma hos oss!
penna Skrivet av Anki
Tack för recept på en supergod äppelkaka! Hade i Transparente Blanche-äpplen.

Jag twistade till den lite dock. Efter 37 min tog jag ut den ur ugnen och hade på ett lager smuldeg (höftade till lite smör, socker, mjöl och havregryn) på kakan....tillbaka i ugnen 10 mig.....OJ OJ så god...fick högsta betyg av mina kaffegäster!
besökare Svar till Annika penna Skrivet av Susanne
Det är inget jag provat så jag vet tyvärr inte. Du får gärna skriva och berätta hur det blev om du provar!
penna Skrivet av Annika
Hej!
Kan jag använda glutenfritt mjöl till äppelkakan?
Med vänlig hälsning
Annika
besökare Svar till Emma penna Skrivet av Susanne
Jag tror inte att man kan använda lättmargarin när man bakar, eftersom det nog inte tål ugnstemperaturer, ett tips är annars att ha bregott på smörgåsen, det går även att baka med för det innehåller ju riktigt smör. Kokosfett vet jag tyvärr inte hur det blir.
penna Skrivet av Emma
Om man använder lättmargarin istället för smör, bör man använda en större mängd lättmargarin för att kunna substituera det mot smör? Eller bör man tillsätta ex kokosfett? Har nämligen ej smör hemma, utan endast lättmargarin och kokosfett... Tack!
besökare Svar till Linda penna Skrivet av Susanne
Tack för bra tips! :)
penna Skrivet av Linda
Tack för recept! Ett tips är att lägga äpplebitarna i en vanlig fryspåse och sedan hälla över socker och kanel, så kan man lätt hålla för öppningen till påsen och blanda/skaka runt. Slipper man disk också =)
besökare Svar till Sara penna Skrivet av Susanne
Lät du smöret ligga framme i rumstemperatur så det var mjukt? Det är viktigt att smöret och sockret blir ordentligt blandat, det ska bli en slät smet, inga klumpar och det kan ta ett tag om smöret är kallt. Sedan när man vispar ner äggen ska det bli en jämn smet, inga klumpar och det går lätt om man bara vispat smör och socker till en jämn smet. När smeten är klar ska den vara tjock och trög, jämn och fin.

Se även dessa recept

| Muffins & Mjuka Kakor | Sommarmat |