| Muffins & Mjuka Kakor | Sommarmat |

Äppelkaka

En mycket god och saftig äppelkaka. Ett klassiskt och väl beprövat recept på en mjuk sockerkaka fylld med äpplen och kanel. Rekommenderas.
Äppelkaka
Ett recept på en klassisk svensk äppelkaka, en mycket god sockerkaka med äpplen och kanel. Måste provas!
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 1 sockerkaka

Ingredienser:

Sockerkaka:

Fyllning:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Mät upp smör och strösocker. Låt stå framme så att smöret blir rumsvarmt.

  2. Smörj och bröa en rund ugnsform med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.

  3. Rör smör och socker, använd gärna elvisp som du kan använda genom hela receptet.

  4. Tillsätt bakpulver och ägg och rör till en jämn smet.

  5. Tillsätt vetemjöl och mjölken. Rör snabbt ihop till en jämn smet. Rör inte längre än att det är blandat.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det i litermått eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen eftersom mjölet då packas och man tar för mycket vilket leder till en kompakt och torr kaka.)

  6. Häll smeten i den smorda och bröade formen. Bred försiktigt ut smeten så den är någorlunda jämnt fördelad.

  7. Skala äpplen och skär i mindre bitar. (Bitarna behöver inte vara snygga.)

  8. Blanda socker och kanel i en djup tallrik och lägg i äppelbitarna och rör runt tills äppelbitarna sugit upp så mycket som möjligt.

  9. Tryck ner äppelklyftorna i sockerkakan. Om det blir socker och kanel över - strö över kakan.

  10. Grädda i 175°C i nedre delen av ugnen, ca 45 minuter.

Beskrivande bilder

smör och strösocker
1. Smör och strösocker.
smord och bröad form
2. Smord och bröad form.
smör och strösocker ihoprört
3. Smör och strösocker ihoprört.
bakpulver tillsatt
4.1. Bakpulver tillsatt.
ägg tillsatt
4.2. Ägg tillsatt.
jämn smet
4.3. Jämn smet.
vetemjöl och mjölk tillsatt
5.1. Vetemjöl och mjölk tillsatt.
äppelkakesmeten klar
5.2. Äppelkakesmeten klar.
smeten i formen
6.1. Smeten i formen.
utbredd smet
6.2. Utbredd smet.
skalade äpplen
7.1. Skalade äpplen.
äppelbitar
7.2. Äppelbitar.
strösocker och kanel
8.1. Strösocker och kanel.
strösocker och kanel blandat
8.2. Strösocker och kanel blandat.
äppelbitarna rörs runt i kanelen och sockret
8.3. Äppelbitarna rörs runt i kanelen och sockret.
äppelbitarna med kanel och strösocker
8.4. Äppelbitarna med kanel och strösocker.
nedtryckta äppelbitar i smeten
9.1. Nedtryckta äppelbitar i smeten.
kanel och strösocker utstrött
9.2. Kanel och strösocker utstrött.
äppelkaka gräddas i ugn
10.1. Äppelkakan gräddas i ugnen.
färdiggräddad äppelkaka
10.2. Färdiggräddad äppelkaka.
äppelkakan serveras
10.3. Äppelkakan kan serveras.

servera Serveringstips:

Äppelkakan kan serveras med vaniljsås eller grädde så blir det som en efterrätt.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Använd äkta smör och ekologiskt vetemjöl.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Äppelkakan går bra att frysa. Den håller sig minst 3 månader i frysen. I rumstemperatur håller sig äppelkakan minst 5 dagar.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
   kommentar  Skrivet av  Anki  
Tack för recept på en supergod äppelkaka! Hade i Transparente Blanche-äpplen.

Jag twistade till den lite dock. Efter 37 min tog jag ut den ur ugnen och hade på ett lager smuldeg (höftade till lite smör, socker, mjöl och havregryn) på kakan....tillbaka i ugnen 10 mig.....OJ OJ så god...fick högsta betyg av mina kaffegäster!
 svar  Svar till  Annika    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Det är inget jag provat så jag vet tyvärr inte. Du får gärna skriva och berätta hur det blev om du provar!
   kommentar  Skrivet av  Annika  
Hej!
Kan jag använda glutenfritt mjöl till äppelkakan?
Med vänlig hälsning
Annika
 svar  Svar till  Emma    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Jag tror inte att man kan använda lättmargarin när man bakar, eftersom det nog inte tål ugnstemperaturer, ett tips är annars att ha bregott på smörgåsen, det går även att baka med för det innehåller ju riktigt smör. Kokosfett vet jag tyvärr inte hur det blir.
   kommentar  Skrivet av  Emma  
Om man använder lättmargarin istället för smör, bör man använda en större mängd lättmargarin för att kunna substituera det mot smör? Eller bör man tillsätta ex kokosfett? Har nämligen ej smör hemma, utan endast lättmargarin och kokosfett... Tack!
 svar  Svar till  Linda    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tack för bra tips! :)
   kommentar  Skrivet av  Linda  
Tack för recept! Ett tips är att lägga äpplebitarna i en vanlig fryspåse och sedan hälla över socker och kanel, så kan man lätt hålla för öppningen till påsen och blanda/skaka runt. Slipper man disk också =)
 svar  Svar till  Sara    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Lät du smöret ligga framme i rumstemperatur så det var mjukt? Det är viktigt att smöret och sockret blir ordentligt blandat, det ska bli en slät smet, inga klumpar och det kan ta ett tag om smöret är kallt. Sedan när man vispar ner äggen ska det bli en jämn smet, inga klumpar och det går lätt om man bara vispat smör och socker till en jämn smet. När smeten är klar ska den vara tjock och trög, jämn och fin.
   kommentar  Skrivet av  Sara  
Hej
Bakade kakan igår men all äpple blev i botten, vad är för fel?
 svar  Svar till  Thea    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Nej det måste man inte, har du en form med non-stick-beläggning brukar kakan lossna ändå. Men har du en annan form så riskerar äppelkakan fastna om du inte smörjer och bröar den. Man kan även "bröa" med kokosflingor.

Skriv och läs alla 203 kommentarer