Äppelkaka

En mycket god och saftig äppelkaka. Ett klassiskt svenskt och väl beprövat recept på en mjuk sockerkaka fylld med äpplen och kanel. Rekommenderas.
Äppelkaka
En klassisk svensk äppelkaka, en mycket god sockerkaka med äpplen och kanel. Måste provas!
Timglas Tid: 1 timme
Portioner ca 12 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per portion (90 g): 229 kalorier, 35 g kolhydrater, 8 g fett, 3 g protein, 2 g fibrer

Ingredienser:

Sockerkaka:

Fyllning:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Så här bakar du äppelkaka:

  1. Mät upp smör och strösocker. Låt stå framme så att smöret blir rumsvarmt.

    smör och strösocker
    Smör och strösocker.
  2. Smörj och bröa en rund ugnsform med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.

    smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  3. Rör smör och socker, använd gärna elvisp som du kan använda genom hela receptet.

    smör och strösocker ihoprört
    Smör och strösocker ihoprört.
  4. Tillsätt bakpulver och ägg och rör till en jämn smet.

    bakpulver och ägg tillsatt
    Bakpulver och ägg tillsatt.
    jämn smet
    Jämn smet.
  5. Tillsätt vetemjöl och mjölken. Rör snabbt ihop till en jämn smet. Rör inte längre än att det är blandat.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det i litermått eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen eftersom mjölet då packas och man tar för mycket vilket leder till en kompakt och torr kaka.)

    vetemjöl och mjölk tillsatt
    Vetemjöl och mjölk tillsatt.
    äppelkakesmeten klar
    Äppelkakesmeten klar.
  6. Häll smeten i den smorda och bröade formen. Bred försiktigt ut smeten så den är någorlunda jämnt fördelad.

    utbredd smet i formen
    Utbredd smet i formen.
  7. Skala äpplen och skär i mindre bitar. (Bitarna behöver inte vara snygga.)

    skalade äpplen
    Skalade äpplen.
    äppelbitar
    Äppelbitar.
  8. Blanda socker och kanel i en djup tallrik och lägg i äppelbitarna och rör runt tills äppelbitarna sugit upp så mycket som möjligt.

    strösocker och kanel
    Strösocker och kanel.
    strösocker och kanel blandat
    Strösocker och kanel blandat.
    äppelbitarna med kanel och strösocker
    Äppelbitarna med kanel och strösocker.
  9. Tryck ner äppelklyftorna i sockerkakan. Om det blir socker och kanel över - strö över kakan.

    nedtryckta äppelbitar i smeten
    Nedtryckta äppelbitar i smeten.
  10. Grädda i 175°C i nedre delen av ugnen, ca 45 minuter.

    färdiggräddad äppelkaka
    Färdiggräddad äppelkaka.
    äppelkakan serveras
    Äppelkakan kan serveras.

servera Serveringstips:

Äppelkakan kan serveras med vaniljsås eller grädde så blir det som en efterrätt.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Använd äkta smör och ekologiskt vetemjöl.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Äppelkakan går bra att frysa. Den håller sig minst 3 månader i frysen. I rumstemperatur håller sig äppelkakan minst 5 dagar.

Se även dessa recept

| Muffins & Mjuka kakor | Sommarmat |

Kommentarer och betyg

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Hans-Jürgen
Tack, för ett jättebra recept! Enkelt att baka efter. Svårt att misslyckas.
Ps. Kaka gå även utmärkt att frysa ner.

Vänligen
H.-J
💬 Svar till NP ✏️ Skrivet av Susanne
Tack! Ja det stämmer bra och dessutom finns det måttomvandling på respektive ingredienssida som är ett klick bort.
✏️ Skrivet av NP
Svar till Lars och andra som undrar.
Jag håller med om att det skulle vara trevligt om vikten stod i recepetet, men jag vill upplysa om att det finns ett verktyg på hemsidan som kan göra omvandlingen åt en från dl till gram.
När jag använde den så kunde jag se att 4 dl = 240 g när det gäller vetemjöl.
Du kan hitta verktyget genom att söka på "måttomvandling".
Hoppas resultatet blir gott. :)
💬 Svar till Lars ✏️ Skrivet av Susanne
Tack för din synpunkt. Jag ska lägga till det. Dock kan man alltid klicka på ingrediensens namn i ingredienslistan så finns det måttomvandling på den sidan så det finns alltid tillgängligt ett klick bort men håller med om att det bästa är att ha det i receptet.
✏️ Skrivet av Lars
Hej,
Om ni varnar för att ”gräva” i mjölkförpackningen och istället väga mjölet. Varför anger ni inte vikten då i receptet? Det är ju meningslöst att skriva att man ska väga det när det inte anges någon vikt, och har man ingen vikt att gå på är det lönlöst att väga det för då har ju ändå mjölet packat sig i dl-måttet och då kan man lika gärna låta bli att väga det. Förstår ni moment 22-situationen som uppstår?
Vänlig hälsning
Lars Sveberg