Äppelkaka

En mycket god och saftig äppelkaka. Ett klassiskt svenskt och väl beprövat recept på en mjuk sockerkaka fylld med äpplen och kanel. Rekommenderas.
Äppelkaka
En klassisk svensk äppelkaka, en mycket god sockerkaka med äpplen och kanel. Måste provas!
Timglas Tid: 1 timme
Portioner ca 12 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per portion (91 g): 232 kalorier, 36 g kolhydrater, 8 g fett, 3 g protein, 2 g fibrer

Ingredienser:

Sockerkaka:

Fyllning:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Så här bakar du äppelkaka:

  1. Mät upp smör och strösocker. Låt stå framme så att smöret blir rumsvarmt.

    smör och strösocker
    Smör och strösocker.
  2. Smörj och bröa en rund ugnsform med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.

    smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  3. Rör smör och socker, använd gärna elvisp som du kan använda genom hela receptet.

    smör och strösocker ihoprört
    Smör och strösocker ihoprört.
  4. Tillsätt bakpulver och ägg och rör till en jämn smet.

    bakpulver och ägg tillsatt
    Bakpulver och ägg tillsatt.
    jämn smet
    Jämn smet.
  5. Tillsätt vetemjöl och mjölken. Rör snabbt ihop till en jämn smet. Rör inte längre än att det är blandat.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det i litermått eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen eftersom mjölet då packas och man tar för mycket vilket leder till en kompakt och torr kaka.)

    vetemjöl och mjölk tillsatt
    Vetemjöl och mjölk tillsatt.
    äppelkakesmeten klar
    Äppelkakesmeten klar.
  6. Häll smeten i den smorda och bröade formen. Bred försiktigt ut smeten så den är någorlunda jämnt fördelad.

    utbredd smet i formen
    Utbredd smet i formen.
  7. Skala äpplen och skär i mindre bitar. (Bitarna behöver inte vara snygga.)

    skalade äpplen
    Skalade äpplen.
    äppelbitar
    Äppelbitar.
  8. Blanda socker och kanel i en djup tallrik och lägg i äppelbitarna och rör runt tills äppelbitarna sugit upp så mycket som möjligt.

    strösocker och kanel
    Strösocker och kanel.
    strösocker och kanel blandat
    Strösocker och kanel blandat.
    äppelbitarna med kanel och strösocker
    Äppelbitarna med kanel och strösocker.
  9. Tryck ner äppelklyftorna i sockerkakan. Om det blir socker och kanel över - strö över kakan.

    nedtryckta äppelbitar i smeten
    Nedtryckta äppelbitar i smeten.
  10. Grädda i 175°C i nedre delen av ugnen, ca 45 minuter.

    färdiggräddad äppelkaka
    Färdiggräddad äppelkaka.
    äppelkakan serveras
    Äppelkakan kan serveras.

servera Serveringstips:

Äppelkakan kan serveras med vaniljsås eller grädde så blir det som en efterrätt.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Använd äkta smör och ekologiskt vetemjöl.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Äppelkakan går bra att frysa. Den håller sig minst 3 månader i frysen. I rumstemperatur håller sig äppelkakan minst 5 dagar.

Se även dessa recept

| Muffins & Mjuka Kakor | Sommarmat |

Kommentarer till Äppelkaka

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av bettan
Hej

Äppelkakan blev jättegod.

Tack för dina fina recept
✏️ Skrivet av Ulrika
Jättegod! Saftig och fin smak.
Jag har inte elvisp men om jag lägger fram smöret en stund innan så att det blir rumsvarmt eller mikrar det väldigt lätt (avfrostningseffekt) så går det väldigt lätt att röra ihop den för hand.
✏️ Skrivet av Elisabeth
Jag använder grädde (15%) istället för mjölk, enligt ett gammalt recept jag har haft sedan 80-talet. I min varmluftsugn räcker det med 170 grader. I övrigt exakt samma recept, och en riktig favorit hos barnen både när de var små och nu som vuxna.

Håller för övrigt med tidigare kommentarer: dina recept är superbra och jag älskar att du har bilder som visar steg för steg.
Även om jag är van i köket känns det bra med tydlighet.
✏️ Skrivet av Birgitta Karlsson
Hej Susanne!

Du är bäst, vad man en ska göra har du toppenrecept. Jag rekommenderar dig till alla som undrar om bra recept. Jag har prövat dina kakor, pajer, mat och fikabröd. Fisk och kötträtter.
Kanonbra, fortsätt så...
Mvh Birgitta
✏️ Skrivet av Marianne
Har just bakat den här kakan för första men inte sista gången. Den blev en riktig tiopoängare.