Bakpulver

bakpulver
Bakpulver, det vanligaste jäsmedlet som används i mjuka kakor.

Bakpulver är ett jäsmedel som oftast används i mjuka kakor, t.ex. sockerkakor och muffins.

Bakpulver går också att använda i bröd och bullar men en stor nackdel är att bröden endast är goda nybakade. Därefter blir de snabbt torra. Fördelen med bakpulver jämfört med jäst är att det går betydligt snabbare att baka eftersom det inte behöver jäsa. Därför används bakpulver i vissa recept där kort bakningstid är det viktigaste. Ett exempel på bröd som bakas med bakpulver är scones.

Bakpulver är en blandning av bikarbonat (E500) och en syra som natriumpyrofosfat (E450) samt något ämne som motstånd mot fukt, t.ex. majsstärkelse eller potatisstärkelse. Bakpulver innehåller alltså tillsatser med e-nummer och bakpulver har även också ett eget e-nummer. Dock är dessa godkända som äkta varor då dessa tillsatser även förekommer naturligt.

Innehållsinformation

grön flagga Tillsatsfritt:  Ja

Bakpulver innehåller E450 och E500. Dessa e-nummer är dock godkända som "äkta vara" eftersom dessa ämnen förekommer naturligt.

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

grön flagga Vegetariskt:  Ja

Tips och info

Hitta Finns i affären:

Bland bakgrejer.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Torrt, i rumstemperatur.

Sedlar Pris:

ca 10 kr för en burk, ca 150 g

Byt ut Ersätt med:

Bakpulver kan ibland ersättas med bikarbonat. Ta då hälften så mycket bikarbonat som bakpulver. Tänk också på att bikarbonat behöver något lite surt för att fungera t.ex. filmjölk, yoghurt eller mjölk.

Måttomvandla bakpulver mellan vikt och volym

Vad väger bakpulver?

  • 1 tsk bakpulver = 5 g
  • 1 msk bakpulver = 15 g

Konvertera bakpulver från en måttenhet till en annan. Måttomvandla fler ingredienser.

Från till Visa även utländska enheter

Kommentarer

Kontrollord:  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
penna Skrivet av susa
Finns även ett förhållande mellan mängden bakpulver per deciliter vetemjöl
besökare Svar till susnet penna Skrivet av Oskar
Ja, så jag tror att jag kommer att köra på bakpulver nästa gång jag ska göra smet som jag bara ska äta=) Ska även testa att låta den "jäsa" lite för att se om det hjälper.
besökare Svar till Oskar penna Skrivet av Susanne

Nej, jag är ingen expert. Intressant det du skriver!

Bikarbonat rekommenderas ju som alternativ till samarin så jag tror inte att dess jäseffekt i magen borde vara ohälsosam.

besökare Svar till susnet penna Skrivet av Oskar
Hmm är du helt säker på detta? Läste nämligen detta i en annan tråd när jag letade efter svar:
"Det finns två typer av bakpulver.

Dels dubbelverkande, som bildar en en liten del av gasen redan i smeten, och största delen av gasen i ugnen, vid temperaturer över ungefär 60 grader...

Sen finns det enkelverkande, som utvecklar all sin gas i ugnen. Denna typ används mest vid yrkessmässig bakning, eftersom bagaren har tillg¨ång till mycket kraftigare maskiner, som iallafall trycker in den mängd luft i smeten som krävs för att den ska bli till sin rätta konsistens

/K.G Hammar, bagare i hela mitt yrkesliv.."

https://www.flashback.org/showthread.php?p=29601066&posted=1#p29601066

Sen så står det såhär på wikipedia:
"Bakpulver är ett jäsmedel som ofta används som ersättning för jäst. Bakpulver är en blandning av natriumvätekarbonat (bikarbonat; E500), en syra såsom natriumpyrofosfat (E450) och något ämne som motstånd mot fukt, till exempel majsstärkelse. Vid kontakt med vatten reagerar bikarbonatet med syran och koldioxid bildas, vilket ger jäsningseffekten. Bakpulver kan ibland ersättas med hjorthornssalt."

Så det verkar som att jäseffekten startar redan i smeten=)
besökare Svar till Oskar penna Skrivet av Susanne
Bakpulvrets jäseffekt startar inte utan värme, så om inte smeten är varm så kommer aldrig jäsprocessen starta i din mage. :)
penna Skrivet av Oskar
Om man vill äta muffinssmeten innan man gräddar den i ugnen till muffins, men vill ändå få så stor volym som möjligt på smeten, är det då bäst att använda bakpulver? Och ska man i så fall låta smeten stå och "jäsa" ett tag innan man äter den för att den ska få så stor volym som möjligt, och så att smeten inte jäser allt för mycket i magen?:)

Liknande ingredienser

| Jäsmedel |


ambrosiakaka

Ambrosiakaka

Mycket god ambrosiakaka - en mjuk och saftig apelsinkaka, en sockerkaka glaserad med syltade apelsinskal. En klassiker. Gott till fikat.

klocka Tid: 1 timme varav 40 min i ugnen
ananastårta

Ananastårta

Recept på Ananastårta. En mycket god och saftig tårta med ananas, kokos och grädde. Enkel att göra.

klocka Tid: 2 ½ timme varav 30 min i ugnen och 1 timme för att kakan ska "safta" sig
Baileys & Kahlua tårta

Baileys & Kahlua tårta

Mycket god tårta smaksatt med Baileys & Kahlua. Enkel att göra. Bilder steg för steg.

klocka Tid: 1 ½ timme effektiv tid

Se fler recept med bakpulver