Bakpulver

bakpulver
Bakpulver, det vanligaste jäsmedlet som används i mjuka kakor.

Bakpulver är ett jäsmedel som oftast används i mjuka kakor, t.ex. sockerkakor och muffins.

Bakpulver går också att använda i bröd och bullar men en stor nackdel är att bröden endast är goda nybakade. Därefter blir de snabbt torra. Fördelen med bakpulver jämfört med jäst är att det går betydligt snabbare att baka eftersom det inte behöver jäsa. Därför används bakpulver i vissa recept där kort bakningstid är det viktigaste. Ett exempel på bröd som bakas med bakpulver är scones.

Bakpulver är en blandning av bikarbonat (E500) och en syra som natriumpyrofosfat (E450) samt något ämne som motstånd mot fukt, t.ex. majsstärkelse eller potatisstärkelse. Bakpulver innehåller alltså tillsatser med e-nummer och bakpulver har även också ett eget e-nummer. Dock är dessa godkända som äkta varor då dessa tillsatser även förekommer naturligt.

Innehållsinformation

grön flagga Tillsatsfritt:  Ja

Bakpulver innehåller E450 och E500. Dessa e-nummer är dock godkända som "äkta vara" eftersom dessa ämnen förekommer naturligt.

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

grön flagga Vegetariskt:  Ja

Näringsvärden

Dessa näringsvärden gäller 100 gram av bakpulver.

Energi: 174 kcal
Kolhydrater: 42 g
Protein: 0 g
Fett: 0 g
Fibrer: 1 g

Tips och info

Hitta Finns i affären:

Bland bakgrejer.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Torrt, i rumstemperatur.

Sedlar Pris:

ca 10 kr för en burk, ca 150 g

Byt ut Ersätt med:

Bakpulver kan ibland ersättas med bikarbonat. Ta då hälften så mycket bikarbonat som bakpulver. Tänk också på att bikarbonat behöver något lite surt för att fungera t.ex. filmjölk, yoghurt eller mjölk.

Måttomvandla bakpulver mellan vikt och volym

Vad väger bakpulver?

  • 1 tsk bakpulver = 5 g
  • 1 msk bakpulver = 15 g

Konvertera bakpulver från en måttenhet till en annan. Måttomvandla fler ingredienser.

Från till Visa även utländska enheter

Kommentarer

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
💬 Svar till Peter Johansson ✏️ Skrivet av Susanne
Man kan inte bara byta ut jäst mot bakpulver så det går inte att säga. Det bästa är om du kollar efter liknande recept.
✏️ Skrivet av Peter Johansson
Om man använder Bakpulver istället för jäst undrar jag hur mycket.. 50 gram jäst= ??? Bakpulver...
💬 Svar till Ingrid persson ✏️ Skrivet av Susanne
Jag vet faktiskt inte. Men det beror även på övriga ingredienser i receptet. Det bästa är om du kollar på liknande recept för att få en uppfattning om rätt mängd.
✏️ Skrivet av Ingrid persson
Undrar hur mycket bakpulver jag ska ha när jag bakar en mjuk kaka med 350 gram glutenfritt mjöl?
Hälsning o tack på förhand.
💬 Svar till susa ✏️ Skrivet av Susanne
Jag tror det beror på fler parametrar än bara mängden vetemjöl vilken mängd bakpulver som är lämplig.

Liknande ingredienser

| Jäsmedel |


ananastårta

Ananastårta

Recept på Ananastårta. En mycket god och saftig tårta med ananas, kokos och grädde. Enkel att göra.

klocka Tid: 2 ½ timme varav 30 min i ugnen och 1 timme för att kakan ska "safta" sig
Baileys & Kahlua tårta

Baileys & Kahlua tårta

Mycket god tårta smaksatt med Baileys & Kahlua. Enkel att göra. Bilder steg för steg.

klocka Tid: 1 ½ timme effektiv tid
banankaka

Banankaka

Recept på banankaka - en god sockerkaka med bananer, ingefära och kanel.

klocka Tid: 1 timme och 15 min varav 1 timme i ugnen

Se fler recept med bakpulver