Bananmuffins

Mycket goda och saftiga bananmuffins som bakas snabbt och enkelt! Passa på att göra det här receptet när du har mogna bananer som blivit bruna på skalet, de bananerna har mest smak och gör sig bäst i bakverk (men är inte lika goda att äta).
Bananmuffins
Goda och saftiga bananmuffins, amerikansk storlek, bakade i muffinsplåt för 12 st muffins.
Timglas Tid: 35 minuter
Portioner 12 stora muffins eller 24 st mindre

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt - Byt ut 4 dl vetemjöl mot 2 dl Semper fin mix och 2 dl potatismjöl samt 0,5 msk fiberhusk.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Så här bakar du bananmuffins:

  1. Mät upp smör och socker och lägg i en bunke och låt den stå framme så att smöret blir rumsvarmt så att det blir mjukt.

    instruktion steg 1 bananmuffins
    Smör och strösocker.
  2. Stora muffins: Smörj en muffinspanna för 12 muffins med smör (tips: använd en liten slickepott), alternativt ställ stora muffinsformar på en plåt.

    Små muffins: Ställ (mindre, ej amerikanska) muffinsformar (24 st för en sats) på en plåt, alternativt använd en muffinsplåt för små muffins (24 st).

    instruktion steg 2 bananmuffins
    Smord muffinsplåt.
  3. Rör smör och socker till en jämn smet, gärna med elvisp som du kan använda genom hela detta recept.

    instruktion steg 3 bananmuffins
    Smör och socker blandat.
  4. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och ev. kanel. Vispa ihop till en jämn smet (ca 5-10 sekunder med elvisp).

    instruktion steg 4 bananmuffins
    Tillsätt bakpulver, vaniljsocker.
  5. Blanda i äggen ett i taget under kraftig omrörning (ca 5-10 sekunder med elvisp för varje ägg).

    instruktion steg 5.1 bananmuffins
    Tillsätt ett ägg i taget.
    instruktion steg 5.2 bananmuffins
    Tillsätter sista ägget.
    instruktion steg 5.3 bananmuffins
    Alla ägg nervispade.
  6. Skala bananerna och mosa dem med en gaffel på en tallrik och tillsätt citronsaften.

    instruktion steg 6.1 bananmuffins
    Mogna bananer, perfekta!
    instruktion steg 6.2 bananmuffins
    Mosad banan.
    instruktion steg 6.3 bananmuffins
    Blanda med pressad citron.
  7. Tillsätt bananmoset och vetemjöl och rör snabbt ihop till en jämn smet. (Rör ihop för hand eller med elvisp på lägsta hastighet, rör/vispa inte längre tid än att det är blandat.)

    Fyll muffinsformarna till ¾ med smet.

    (Tips: När du mäter upp vetemjölet, undvik att gräva med decilitermått i mjölpåsen för då mjölet packas och man tar för mycket. Väg istället mjölet eller häll upp det i litermått. Om man tar för mycket mjöl blir muffinsarna torrare och kompaktare.)

    instruktion steg 7.1 bananmuffins
    Tillsätt vetemjöl och bananmos.
    instruktion steg 7.2 bananmuffins
    Bananmuffinssmeten klar.
    instruktion steg 7.3 bananmuffins
    Muffinssmeten i muffinsformar.
  8. Stora muffins: Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter i 200°C.

    Mindre muffins: Grädda mitt i ugnen ca 10-12 minuter i 225°C.

    instruktion steg 8 bananmuffins
    Gräddar stora muffins i ugnen.
  9. Om du använder muffinspanna: låt svalna ett par minuter i muffinspannan innan du försiktigt lossar dem.

    Låt svalna och ät bananmuffinsarna ljumna eller rumstempererade.

    instruktion steg 9 bananmuffins
    Färdiggräddade bananmuffins.

glödlampa Tips:

Det går bra att göra halv sats. De går också bra att frysa. Mogna bananer med mörkt skal ger mest smak.

byt ut Variationstips:

Det blir gott med kanel i smeten. Det går också bra att tillsätta ½ dl hackade nötter (hasselnötter, mandel eller jordnötter) eller choklad till smeten.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara bananmuffins i plastpåsar. Går bra att frysa in och håller sig minst 3 månader i frysen.

Se även dessa recept

| Muffins & Mjuka Kakor | Påsk - påskmat och påskgodis |

Kommentarer till Bananmuffins

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Emma
Hej! Tack för receptet. Jag är väldigt nyfiken på hur mycket sockar man behöver rent kemiskt för att bakpulver ska funka och att muffinsarna (eller sockerkaka, vad som helst) fluffar till sig? Tänker hur mycket man kan minska på socker ifall man inte bryr sig om själva sötman. Jag bryr mig visserligen om den med, men vill gärna hålla det lågt för barnen. Vet du? :) Tack på förhand.
✏️ Skrivet av Helen
Det här är absolut det nästa recept jag testat för bananmuffins. Brukar även lägga till 1dl chokladknappar i smeten 😋
💬 Svar till Anna Berg ✏️ Skrivet av Susanne
Låter jättegott, tack för bra tips! Vanligt smör behöver du inte vara rädd för, det är en väldigt hälsosam produkt. Tips: Googla och läs om forskning om mättat fett. Din läkare ligger troligtvis lite efter och har inte uppdaterad kunskap. Läs gärna även hos kostdoktorn och bilda dig en egen uppfattning! Kul att du tyckte om receptet och tack för att du skrev! :)
✏️ Skrivet av Anna Berg
Hej Susanne, provade ditt recept i dag kanon gott blev det:) Ändrade lite hade 3 bananer (dom var övermogna allihopa) flytande smör o rapsolja (ska hålla mig borta från endast smör enl. Dr.), la till pekannötter och mörk choklad, en tsk.bakpulver o en tsk.bikarbonat.
Jätte gott var det, tack för recept:)
Anna
💬 Svar till Barbro Carlberg ✏️ Skrivet av Susanne
Då hade du nog inte rätt ugnsinställningar. Var ugnen verkligen varm och höll rätt temperatur. De ska inte kunna bli degiga på den tiden i ugnen på rätt värme. Ja det är alltid tråkigt när det misslyckas, det enda som är bra är att man förhoppningsvis lär sig något på det som man har nytta av nästa gång man bakar. Jag kan i alla fall lova dig att receptet är rätt. Det är väl beprövat av både mig och många andra! Hoppas att du vill prova igen och skriv gärna och berätta hur det gick!