| Muffins & Mjuka Kakor | Påsk - mat och godis |

Bananmuffins

Mycket goda och saftiga bananmuffins som bakas snabbt och enkelt! Passa på att göra det här receptet när du har mogna bananer som blivit bruna på skalet, de bananerna har mest smak och gör sig bäst i bakverk (men är inte lika goda att äta).
Bananmuffins
Goda och saftiga bananmuffins, amerikansk storlek, bakade i muffinsplåt för 12 st muffins.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 35 minuter
Portioner 12 stora muffins eller 24 st mindre

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt - Byt ut 4 dl vetemjöl mot 2 dl Semper fin mix och 2 dl potatismjöl samt 0,5 msk fiberhusk.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Mät upp smör och socker och lägg i en bunke och låt den stå framme så att smöret blir rumsvarmt så att det blir mjukt.

  2. Stora muffins: Smörj en muffinspanna för 12 muffins med smör (tips: använd en liten slickepott), alternativt ställ stora muffinsformar på en plåt.

    Små muffins: Ställ (mindre, ej amerikanska) muffinsformar (24 st för en sats) på en plåt, alternativt använd en muffinsplåt för små muffins (24 st).

  3. Rör smör och socker till en jämn smet, gärna med elvisp som du kan använda genom hela detta recept.

  4. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och ev. kanel. Vispa ihop till en jämn smet (ca 5-10 sekunder med elvisp).

  5. Blanda i äggen ett i taget under kraftig omrörning (ca 5-10 sekunder med elvisp för varje ägg).

  6. Skala bananerna och mosa dem med en gaffel på en tallrik och tillsätt citronsaften.

  7. Tillsätt bananmoset och vetemjöl och rör snabbt ihop till en jämn smet. (Rör ihop för hand eller med elvisp på lägsta hastighet, rör/vispa inte längre tid än att det är blandat.)

    Fyll muffinsformarna till ¾ med smet.

    (Tips: När du mäter upp vetemjölet, undvik att gräva med decilitermått i mjölpåsen för då mjölet packas och man tar för mycket. Väg istället mjölet eller häll upp det i litermått. Om man tar för mycket mjöl blir muffinsarna torrare och kompaktare.)

  8. Stora muffins: Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter i 200°C.

    Mindre muffins: Grädda mitt i ugnen ca 10-12 minuter i 225°C.

  9. Om du använder muffinspanna: låt svalna ett par minuter i muffinspannan innan du försiktigt lossar dem.

    Låt svalna och ät bananmuffinsarna ljumna eller rumstempererade.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1 bananmuffins
1. Smör och strösocker.
instruktion steg 2 bananmuffins
2. Smord muffinsplåt.
instruktion steg 3 bananmuffins
3. Smör och socker blandat.
instruktion steg 4 bananmuffins
4. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker.
instruktion steg 5.1 bananmuffins
5.1. Tillsätt ett ägg i taget.
instruktion steg 5.2 bananmuffins
5.2. Tillsätter sista ägget.
instruktion steg 5.3 bananmuffins
5.3. Alla ägg nervispade.
instruktion steg 6.1 bananmuffins
6.1. Mogna bananer, perfekta!
instruktion steg 6.2 bananmuffins
6.2. Mosad banan.
instruktion steg 6.3 bananmuffins
6.3. Blanda med pressad citron.
instruktion steg 7.1 bananmuffins
7.1. Tillsätt vetemjöl och bananmos.
instruktion steg 7.2 bananmuffins
7.2. Bananmuffinssmeten klar.
instruktion steg 7.3 bananmuffins
7.3. Muffinssmeten i muffinsformar.
instruktion steg 8 bananmuffins
8. Gräddar stora muffins i ugnen.
instruktion steg 9 bananmuffins
9. Färdiggräddade bananmuffins.

glödlampa Tips:

Det går bra att göra halv sats. De går också bra att frysa. Mogna bananer med mörkt skal ger mest smak.

byt ut Variationstips:

Det blir gott med kanel i smeten. Det går också bra att tillsätta ½ dl hackade nötter (hasselnötter, mandel eller jordnötter) eller choklad till smeten.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara bananmuffins i plastpåsar. Går bra att frysa in och håller sig minst 3 månader i frysen.