Bananmuffins

Mycket goda och saftiga bananmuffins som bakas snabbt och enkelt! Passa på att göra det här receptet när du har mogna bananer som blivit bruna på skalet, de bananerna har mest smak och gör sig bäst i bakverk (men är inte lika goda att äta).
Bananmuffins
Timglas Tid: 35 minuter
Portioner 12 stora muffins eller 24 st mindre

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt - Byt ut 4 dl vetemjöl mot 2 dl Semper fin mix och 2 dl potatismjöl samt 0,5 msk fiberhusk.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • Stora muffins: 200 °C i mitten av ugnen i 20 minuter med över- och undervärme
  • Mindre muffins: 225 °C i mitten av ugnen i 10-12 minuter med över- och undervärme
utskrift Skriv ut   länk Kopiera länk   e-posta länk Mejla

Så här bakar du bananmuffins:

  1. Mät upp smör och socker och lägg i en bunke och låt den stå framme så att smöret blir rumsvarmt så att det blir mjukt.

    instruktion steg 1 bananmuffins
    Smör och strösocker.
  2. Stora muffins: Smörj en muffinspanna för 12 muffins med smör (tips: använd en liten slickepott), alternativt ställ stora muffinsformar på en plåt.

    Små muffins: Ställ (mindre, ej amerikanska) muffinsformar (24 st för en sats) på en plåt, alternativt använd en muffinsplåt för små muffins (24 st).

    instruktion steg 2 bananmuffins
    Smord muffinsplåt.
  3. Rör smör och socker till en jämn smet, gärna med elvisp som du kan använda genom hela detta recept.

    instruktion steg 3 bananmuffins
    Smör och socker blandat.
  4. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och ev. kanel. Vispa ihop till en jämn smet (ca 5-10 sekunder med elvisp).

    instruktion steg 4 bananmuffins
    Tillsätt bakpulver, vaniljsocker.
  5. Blanda i äggen ett i taget under kraftig omrörning (ca 5-10 sekunder med elvisp för varje ägg).

    instruktion steg 5.1 bananmuffins
    Tillsätt ett ägg i taget.
    instruktion steg 5.2 bananmuffins
    Tillsätter sista ägget.
    instruktion steg 5.3 bananmuffins
    Alla ägg nervispade.
  6. Skala bananerna och mosa dem med en gaffel på en tallrik och tillsätt citronsaften.

    instruktion steg 6.1 bananmuffins
    Mogna bananer, perfekta!
    instruktion steg 6.2 bananmuffins
    Mosad banan.
    instruktion steg 6.3 bananmuffins
    Blanda med pressad citron.
  7. Tillsätt bananmoset och vetemjöl och rör snabbt ihop till en jämn smet. (Rör ihop för hand eller med elvisp på lägsta hastighet, rör/vispa inte längre tid än att det är blandat.)

    Fyll muffinsformarna till ¾ med smet.

    (Tips: När du mäter upp vetemjölet, undvik att gräva med decilitermått i mjölpåsen för då mjölet packas och man tar för mycket. Väg istället mjölet eller häll upp det i litermått. Om man tar för mycket mjöl blir muffinsarna torrare och kompaktare.)

    instruktion steg 7.1 bananmuffins
    Tillsätt vetemjöl och bananmos.
    instruktion steg 7.2 bananmuffins
    Bananmuffinssmeten klar.
    instruktion steg 7.3 bananmuffins
    Muffinssmeten i muffinsformar.
  8. Stora muffins: Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter i 200°C.

    Mindre muffins: Grädda mitt i ugnen ca 10-12 minuter i 225°C.

    instruktion steg 8 bananmuffins
    Gräddar stora muffins i ugnen.
  9. Om du använder muffinspanna: låt svalna ett par minuter i muffinspannan innan du försiktigt lossar dem.

    Låt svalna och ät bananmuffinsarna ljumna eller rumstempererade.

    instruktion steg 9 bananmuffins
    Färdiggräddade bananmuffins.

Näringsvärde Näringsvärden

Näringsvärde per stor muffins, beräknat på 1 sats = 12 muffins (93 g): 272 kalorier, 35 g kolhydrater, 13 g fett, 5 g protein

glödlampa Tips & tricks

Det går bra att göra halv sats. De går också bra att frysa. Mogna bananer med mörkt skal ger mest smak.

byt ut Variationstips

Det blir gott med kanel i smeten. Det går också bra att tillsätta ½ dl hackade nötter (hasselnötter, mandel eller jordnötter) eller choklad till smeten.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring

Förvara bananmuffins i plastpåsar. Går bra att frysa in och håller sig minst 3 månader i frysen.

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Åsa Andersson
Har bakat dessa massor av gånger. Tack för receptet!
💬 Svar till Gerodean ✏️ Skrivet av Susanne
Självklart kan man minska mängden smet om man vill det genom att bara räkna om receptet. Receptet är ju anpassat efter 12 st stora muffins, amerikansk storlek och det blir betydligt fler om man tar mindre bakformar.
✏️ Skrivet av Gerodean
Tycker 4 ägg är på tok för mycket, så jag minskade till 3 denna gång.
Tog vanliga muffins pappersformar (normal storlek) och plåten blev överfull. Många muffins blev det.
💬 Svar till Magnus Taxell ✏️ Skrivet av Susanne
Intressant smaksättning, tack för tipset!
✏️ Skrivet av Magnus Taxell
Jag satte mango och ingefära blandning, istället för banan och citron. Jag använde 2 skalade mangon och 2,5 tsk ingefära, som jag körde i matberedare tills det blev en lös smet.

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest