Bananmuffins
Ingredienser:
- 150 g smör
- 2 dl strösocker
- eller 1 dl farinsocker och 0,5 dl råsocker
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- ev. 2 tsk malen kanel
- 4 st ägg
- 2 st bananer
- 1 msk pressad citron
- 4 dl (240 g) vetemjöl
- eller 2 dl (120 g) dinkelmjöl fullkorn och 2 dl (120 g) dinkelmjöl
Utrustning:
- elvisp
- 12 st
stora muffinsformar
eller 24 st bakformar
Ugn:
- Stora muffins: 200 °C i mitten av ugnen i 20 minuter med över- och undervärme
- Mindre muffins: 225 °C i mitten av ugnen i 10-12 minuter med över- och undervärme
-
Mät upp smör och socker och lägg i en bunke och låt den stå framme så att smöret blir rumsvarmt så att det blir mjukt.
- 150 g smör
- 2 dl strösocker
- eller 1 dl farinsocker och 0,5 dl råsocker
Smör och strösocker. -
Stora muffins: Smörj en muffinspanna för 12 muffins med smör (tips: använd en liten slickepott), alternativt ställ stora muffinsformar på en plåt.
Små muffins: Ställ (mindre, ej amerikanska) muffinsformar (24 st för en sats) på en plåt, alternativt använd en muffinsplåt för små muffins (24 st).
Smord muffinsplåt. -
Rör smör och socker till en jämn smet, gärna med elvisp som du kan använda genom hela detta recept.
Smör och socker blandat. -
Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och ev. kanel. Vispa ihop till en jämn smet (ca 5-10 sekunder med elvisp).
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- ev. 2 tsk malen kanel
Tillsätt bakpulver, vaniljsocker. -
Blanda i äggen ett i taget under kraftig omrörning (ca 5-10 sekunder med elvisp för varje ägg).
- 4 st ägg
Tillsätt ett ägg i taget.
Tillsätter sista ägget.
Alla ägg nervispade. -
Skala bananerna och mosa dem med en gaffel på en tallrik och tillsätt citronsaften.
- 2 st bananer
- 1 msk pressad citron
Mogna bananer, perfekta!
Mosad banan.
Blanda med pressad citron. -
Tillsätt bananmoset och vetemjöl och rör snabbt ihop till en jämn smet. (Rör ihop för hand eller med elvisp på lägsta hastighet, rör/vispa inte längre tid än att det är blandat.)
Fyll muffinsformarna till ¾ med smet.
(Tips: När du mäter upp vetemjölet, undvik att gräva med decilitermått i mjölpåsen för då mjölet packas och man tar för mycket. Väg istället mjölet eller häll upp det i litermått. Om man tar för mycket mjöl blir muffinsarna torrare och kompaktare.)
- 4 dl (240 g) vetemjöl
- eller 2 dl (120 g) dinkelmjöl fullkorn och 2 dl (120 g) dinkelmjöl
Tillsätt vetemjöl och bananmos.
Bananmuffinssmeten klar.
Muffinssmeten i muffinsformar. - 4 dl (240 g) vetemjöl
-
Stora muffins: Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter i 200°C.
Mindre muffins: Grädda mitt i ugnen ca 10-12 minuter i 225°C.
Gräddar stora muffins i ugnen. -
Om du använder muffinspanna: låt svalna ett par minuter i muffinspannan innan du försiktigt lossar dem.
Låt svalna och ät bananmuffinsarna ljumna eller rumstempererade.
Färdiggräddade bananmuffins.
Näringsvärden
Tips & tricks
Variationstips
Hållbarhet och förvaring
webmaster
webmaster
Tog vanliga muffins pappersformar (normal storlek) och plåten blev överfull. Många muffins blev det.
webmaster
webmaster
Jag följde receptet men jag hade i marabou choklad bitar i mitten i mina muffins😋😋
Kommer bli många bannan muffins 👍👍
webmaster
webmaster
webmaster
webmaster
webmaster
webmaster
webmaster
webmaster
Blåbärsmuffins
Kladdmuffins
Äppelmuffins
Chokladmuffins med hallon
Jordgubbsmuffins
Plommonmuffins
Rabarbermuffins
Kardemummamuffins med russin