
⭐ webmaster
Utrustning:
Mät upp smör och socker och lägg i en bunke och låt den stå framme så att smöret blir rumsvarmt så att det blir mjukt.
Stora muffins: Smörj en muffinspanna för 12 muffins med smör (tips: använd en liten slickepott), alternativt ställ stora muffinsformar på en plåt.
Små muffins: Ställ (mindre, ej amerikanska) muffinsformar (24 st för en sats) på en plåt, alternativt använd en muffinsplåt för små muffins (24 st).
Rör smör och socker till en jämn smet, gärna med elvisp som du kan använda genom hela detta recept.
Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och ev. kanel. Vispa ihop till en jämn smet (ca 5-10 sekunder med elvisp).
Blanda i äggen ett i taget under kraftig omrörning (ca 5-10 sekunder med elvisp för varje ägg).
Skala bananerna och mosa dem med en gaffel på en tallrik och tillsätt citronsaften.
Tillsätt bananmoset och vetemjöl och rör snabbt ihop till en jämn smet. (Rör ihop för hand eller med elvisp på lägsta hastighet, rör/vispa inte längre tid än att det är blandat.)
Fyll muffinsformarna till ¾ med smet.
(Tips: När du mäter upp vetemjölet, undvik att gräva med decilitermått i mjölpåsen för då mjölet packas och man tar för mycket. Väg istället mjölet eller häll upp det i litermått. Om man tar för mycket mjöl blir muffinsarna torrare och kompaktare.)
Stora muffins: Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter i 200°C.
Mindre muffins: Grädda mitt i ugnen ca 10-12 minuter i 225°C.
Om du använder muffinspanna: låt svalna ett par minuter i muffinspannan innan du försiktigt lossar dem.
Låt svalna och ät bananmuffinsarna ljumna eller rumstempererade.
Tips & tricks:
Variationstips:
Hållbarhet och förvaring:
| Muffins & Mjuka kakor | Påsk |