| Muffins & Mjuka Kakor | Sommarmat |

Jordgubbsmuffins

Baka dessa goda och saftiga jordgubbsmuffins som är mycket goda muffins med jordgubbar. Gör antingen större eller mindre muffins, i muffinspanna eller muffinsformar. Jordgubbsmuffinsarna är perfekta till fikat och passar bra att ta med sig på utflykten eller till stranden. De kan även serveras med vispad grädde och färska jordgubbar om man vill ha extra festligt fika eller som dessert.
jordgubbsmuffins
Jordgubbsmuffins - goda saftiga muffins med jordgubbar.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 40 minuter varav 20 minuter i ugnen
Portioner 12 st stora muffins eller ca 20 st mindre

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Mät upp smör och strösocker. Låt stå framme en stund så smöret blir rumsvarmt och mjukt.

    Smörj muffinspannan om du använder en sådan. Tips: Använd en liten slickepott så går det snabbt och kladdfritt att smörja muffinspannan med vanligt smör.

  2. Rör smör och socker till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar som du kan använda genom hela receptet tills muffinssmeten är klar.

  3. Tillsätt äggen ett i taget. Vispa till en jämn smet för varje ägg (ca 5-10 sek med elvisp).

  4. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och eventuellt citronarom och vispa till en jämn smet.

  5. Tillsätt vetemjölet och mjölken. Rör/vispa till en jämn smet. Rör inte längre tid än att det är blandat.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar alldeles för mycket vilket leder till torra och kompakta muffins. Väg eller häll upp mjölet i litermått istället.)

  6. Fördela smeten i muffinsformarna. De bör fyllas till 2/3 eller lite mer.

  7. Skär jordgubbarna i små bitar. Tryck ner jordgubbsbitarna i muffinsarna.

  8. Grädda mitt i ugnen i 200°C i 18-20 minuter. Vill du göra mindre muffins i bakformar gräddar du dem i 175°C istället. När de är klara ska de vara gyllengula på ytan och om du känner med en provsticka ska den vara torr.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1.1 jordgubbsmuffins
1.1. Smör och strösocker.
instruktion steg 1.2 jordgubbsmuffins
1.2. Smord muffinsform.
instruktion steg 2 jordgubbsmuffins
2. Jämn smet av smör och socker.
instruktion steg 3.1 jordgubbsmuffins
3.1. Tillsätt ett ägg i taget.
instruktion steg 3.2 jordgubbsmuffins
3.2. Vispa till en jämn smet.
instruktion steg 4 jordgubbsmuffins
4. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, ev. citronarom.
instruktion steg 5.1 jordgubbsmuffins
5.1. Tillsätt vetemjöl och mjölk.
instruktion steg 5.2 jordgubbsmuffins
5.2. Muffinssmeten klar.
instruktion steg 6 jordgubbsmuffins
6. Muffinssmeten i formarna.
instruktion steg 7.1 jordgubbsmuffins
7.1. Jordgubbsbitar.
instruktion steg 7.2 jordgubbsmuffins
7.2. Jordgubbsbitar nedtryckta i muffinssmeten.
instruktion steg 8.1 jordgubbsmuffins
8.1. Grädda i ugnen.
instruktion steg 8.2 jordgubbsmuffins
8.2. Färdiggräddade jordgubbsmuffins.

servera Serveringstips:

Servera jordgubbsmuffins med vispad grädde och färska jordgubbar så blir det extra festligt och gott!

byt ut Variationstips:

Byt ut jordgubbar mot frysta hallon och/eller blåbär.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Jordgubbsmuffins går bra att frysa. Hållbarhet 3-6 månader.