Citronpaj med lime

Ingredienser:
Pajskal:
- 3 dl vetemjöl
- 2 msk strösocker
- 125 g smör
- 1 st äggula
- eller 2-3 msk vatten
Fyllning:
- 1 st lime
- 1 st citron
- 3 st ägg
- 2 dl strösocker
- 2 msk vetemjöl
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 dl vispgrädde
Garnering:
- 1 st lime
- ca 1 tsk florsocker
Servering:
- ev. 3 dl vispgrädde
Utrustning:
Ugn:
- 200 °C i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter
-
Mät upp vetemjöl och strösocker i en bunke och blanda. Tillsätt smöret och dela det gärna i mindre bitar och låt stå en stund så det blir rumsvarmt.
(Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det i litermått eller väga det. Om du gräver med decilitermått i mjölpåsen packas mjölet och du tar oftast för mycket.)
- 3 dl vetemjöl
- 2 msk strösocker
- 125 g smör
Mjöl och socker. Mjöl och socker blandat. Smör tillsatt. -
Arbeta ihop till en grynig massa. Använd gärna elvisp med vispar så går det fort.
Smöret ihoparbetat med mjöl och socker. -
Tillsätt äggula eller vatten och arbeta ihop till en smidig deg. Använd gärna elvispen igen med vispar (ca 45-60 sek).
(Om degen inte går ihop tillsätt lite vatten och blir den för kladdig tillsätt mera mjöl.)
Vatten tillsätts. Pajdegen klar. -
Tryck ut degen i en pajform ca 24 cm i diameter.
Pajdegen i pajformen. Pajdegen uttryckt i pajformen. -
Ställ in pajskalet i kylen minst 30 minuter eller frysen 10 minuter.
Gör under tiden fyllningen och sätt ugnen på 200°C.
-
Tvätta skalet (jag använder diskborste och diskmedel) på citron och lime och torka av så det är torrt.
Riv sedan skalet på lime och citron och pressa ur saften.
(När du river skalet, var noga med att bara riva det yttersta, ej det vita innanför eftersom det ger en besk smak.)
Citron och lime tvättade. Riv skal av lime och citron. Citron och lime, klyvda på mitten. Citronsaft pressas ur. -
Vispa ägg och socker pösigt till en ljusgul smet. Använd elvisp eller vispa för hand.
- 3 st ägg
- 2 dl strösocker
Ägg och strösocker. Ägg och socker vispat. -
Tillsätt vetemjöl och vaniljsocker. Vispa.
- 2 msk vetemjöl
- 2 tsk vaniljsocker
Vetemjöl och vaniljsocker tillsatt. Blandat till en jämn smet. -
Tillsätt grädden (som ej behöver vispas) samt rivet citron- och limeskal och citron- och limesaft. Vispa ihop till en jämn smet.
- 2 dl vispgrädde
Grädde, citron, lime tillsatt. Fyllningen blandad och klar. -
Häll fyllningen i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i ca 30 minuter.
Fyllningen i pajskalet. Citronpajen gräddas i ugnen. -
Låt pajen svalna. Lägg gärna en bakhandduk över.
Citronpajen färdiggräddad. -
Sikta över florsocker och skiva lime och garnera med.
- 1 st lime
- ca 1 tsk florsocker
Citronpajen har svalnat. Citronpaj garnerad med skivad lime. Citronpaj klar att serveras. -
Vispa grädden och servera med den.
Citronpajen kan serveras antingen lite ljummen eller kall.
- ev. 3 dl vispgrädde
Pajskal:
Fyllning:
Garnering:
Servering:
Näringsvärden
Tips & tricks
Planeringstips
Hållbarhet och förvaring
Hade bara det rivna från citron och limen.
Kommer det att påverka något i smaken eller behöver jag inte oroa mig?
Med vänlig hälsning, en stressad tjej som bakar denna för första gången.
Kan man ta ditt chokladpaj-skal och din citronpajsfyllning? Tänkte en riktigt mörk chokladbotten. Kanske mer som fransk chokladkaka.
Vad tror du?

webmaster

webmaster
mindre form skulle innebära att jag får ännu mera fyllning över än jag har idag, det blir minst 0,5 dl över som inte går i pajskalet. Det har varit så fullt så jag har varit rädd att det ska rinna över kanten när det börjar höja sig.
Men ett extra ägg kan jag ju testa om jag ger mig på detta en gång till!

webmaster
jag får fortsätta med mindre grädde o mer mjöl i så fall.

webmaster
Pajen blir ju ganska platt. Men om den blivit för platt så kan det kanske bero på en eller flera av följande anledningar:
- En större pajform har använts.
- Ägg och socker har inte vispats pösigt (en ljusgul fluffig smet).
- När resten av ingrediensera till fyllningen tillsätts så ska har man rört/vispat för lång tid. Det ska inte röras/vispas längre tid än att det är blandat.
Så något eller flera av dessa tre grejer tror jag är lösningen. Vad tror du? Skriv gärna igen!
gjorde allt enl receptet o det blev en helt platt skapelse som inte var tjockare än pajskalet o 1 cm fyllning.
det var inte kul, även om smaken fanns i koncentrat.
hur gör alla ni andra som får den hög o fin som på bilden?
har gjort om den med mindre grädde o mer mjöl, då blev den högre men inte så fin som på bilden!!!
tacksam för tipsen, för det verkar ju gå!

webmaster
Det Doftar Gott och ser mmmmmmm...ut.
får hoppas det smakar som det doftar!
Wish me luck!

webmaster
Mvh
Alexander

webmaster

webmaster

webmaster