
Hade bara det rivna från citron och limen.
Kommer det att påverka något i smaken eller behöver jag inte oroa mig?
Med vänlig hälsning, en stressad tjej som bakar denna för första gången.
Utrustning:
Mät upp vetemjöl och strösocker i en bunke och blanda. Tillsätt smöret och dela det gärna i mindre bitar och låt stå en stund så det blir rumsvarmt.
(Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det i litermått eller väga det. Om du gräver med decilitermått i mjölpåsen packas mjölet och du tar oftast för mycket.)
Arbeta ihop till en grynig massa. Använd gärna elvisp med vispar så går det fort.
Tillsätt äggula eller vatten och arbeta ihop till en smidig deg. Använd gärna elvispen igen med vispar (ca 45-60 sek).
(Om degen inte går ihop tillsätt lite vatten och blir den för kladdig tillsätt mera mjöl.)
Tryck ut degen i en pajform ca 24 cm i diameter.
Ställ in pajskalet i kylen minst 30 minuter eller frysen 10 minuter.
Gör under tiden fyllningen och sätt ugnen på 200°C.
Tvätta skalet (jag använder diskborste och diskmedel) på citron och lime och torka av så det är torrt.
Riv sedan skalet på lime och citron och pressa ur saften.
(När du river skalet, var noga med att bara riva det yttersta, ej det vita innanför eftersom det ger en besk smak.)
Vispa ägg och socker pösigt till en ljusgul smet. Använd elvisp eller vispa för hand.
Tillsätt vetemjöl och vaniljsocker. Vispa.
Tillsätt grädden (som ej behöver vispas) samt rivet citron- och limeskal och citron- och limesaft. Vispa ihop till en jämn smet.
Häll fyllningen i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i ca 30 minuter.
Låt pajen svalna. Lägg gärna en bakhandduk över.
Sikta över florsocker och skiva lime och garnera med.
Vispa grädden och servera med den.
Citronpajen kan serveras antingen lite ljummen eller kall.
Tips & tricks:
Planeringstips:
Hållbarhet och förvaring:
| Efterrätter | Nyår | Påsk | Tårtor & bakelser |