| Efterrätter | Nyårsrecept | Påsk - mat och godis | Tårtor & bakelser |

Citronpaj med lime

En god citronpaj med lime som verkligen rekommenderas. En perfekt balans mellan surt och sött - en riktigt god sötsyrlig paj som är en perfekt efterrätt och avrundning på en god middag.
Citronpaj med lime
En bit citronpaj med lime serverad med vispgrädde.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 ½ timme, varav 30 min arbetsinsats
Portioner 10 bitar

Ingredienser:

Pajskal:

Fyllning:

Garnering:

Servering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

    Pajskal:

  1. Mät upp vetemjöl och strösocker i en bunke och blanda. Tillsätt smöret och dela det gärna i mindre bitar och låt stå en stund så det blir rumsvarmt.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det i litermått eller väga det. Om du gräver med decilitermått i mjölpåsen packas mjölet och du tar oftast för mycket.)

  2. Arbeta ihop till en grynig massa. Använd gärna elvisp med vispar så går det fort.

  3. Tillsätt äggula eller vatten och arbeta ihop till en smidig deg. Använd gärna elvispen igen med vispar (ca 45-60 sek).

    (Om degen inte går ihop tillsätt lite vatten och blir den för kladdig tillsätt mera mjöl.)

  4. Tryck ut degen i en pajform ca 24 cm i diameter.

  5. Ställ in pajskalet i kylen minst 30 minuter eller frysen 10 minuter.

    Gör under tiden fyllningen och sätt ugnen på 200°C.

  6. Fyllning:

  7. Tvätta skalet (jag använder diskborste och diskmedel) på citron och lime och torka av så det är torrt.

    Riv sedan skalet på lime och citron och pressa ur saften.

    (När du river skalet, var noga med att bara riva det yttersta, ej det vita innanför eftersom det ger en besk smak.)

  8. Vispa ägg och socker pösigt till en ljusgul smet. Använd elvisp eller vispa för hand.

  9. Tillsätt vetemjöl och vaniljsocker. Vispa.

  10. Tillsätt grädden (som ej behöver vispas) samt rivet citron- och limeskal och citron- och limesaft. Vispa ihop till en jämn smet.

  11. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i ca 30 minuter.

  12. Låt pajen svalna. Lägg gärna en bakhandduk över.

  13. Garnering:

  14. Sikta över florsocker och skiva lime och garnera med.

  15. Servering:

  16. Vispa grädden och servera med den.

    Citronpajen kan serveras antingen lite ljummen eller kall.

Beskrivande bilder

mjöl och socker
1.1. Mjöl och socker.
mjöl och socker blandat
1.2. Mjöl och socker blandat.
smör tillsatt
1.3. Smör tillsatt.
smöret ihoparbetat med mjöl och socker
2. Smöret ihoparbetat med mjöl och socker.
vatten tillsätts
3.1. Vatten tillsätts.
pajdegen klar
3.2. Pajdegen klar.
pajdegen i pajformen
4.1. Pajdegen i pajformen.
pajdegen uttryckt i pajformen
4.2. Pajdegen uttryckt i pajformen.
citron och lime tvättade
6.1. Citron och lime tvättade.
riv skal av lime och citron
6.2. Riv skal av lime och citron.
citron och lime, klyvda på mitten
6.3. Citron och lime, klyvda på mitten.
citronsaft pressas ur
6.4. Citronsaft pressas ur.
ägg och strösocker
7.1. Ägg och strösocker.
ägg och socker vispat
7.2. Ägg och socker vispat.
vetemjöl och vaniljsocker tillsatt
8.1. Vetemjöl och vaniljsocker tillsatt.
blandat till en jämn smet
8.2. Blandat till en jämn smet.
grädde, citron, lime tillsatt
9.1. Grädde, citron, lime tillsatt.
fyllningen blandad och klar
9.2. Fyllningen blandad och klar.
fyllningen i pajskalet
10.1. Fyllningen i pajskalet.
citronpajen gräddas i ugnen
10.2. Citronpajen gräddas i ugnen.
citronpajen färdiggräddad
11. Citronpajen färdiggräddad.
citronpajen har svalnat
12.1. Citronpajen har svalnat.
citronpaj garnerad med skivad lime
12.2. Citronpaj garnerad med skivad lime.
citronpaj klar att serveras
12.3. Citronpaj klar att serveras.

glödlampa Tips:

Man kan smaksätta pajdegen med 1 msk citronsaft.

planera Planeringstips:

Citronpajen kan förvaras färdiggräddad i kylskåp två dagar innan servering. Gör garneringen precis innan servering eftersom limeskivorna torkar och florsockret annars smälter.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Citronpajen kan förvaras i kylskåp åtminstone 5 dagar. Pajen går bra att frysa och tina i mikron. I frysen håller sig pajen minst 3 månader.

Kommentera receptet på Citronpaj med lime

Skriv och läs alla 181 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  gunilla    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Det blir verkligen helt fullt i min pajform också (se bild i receptet före gräddning) men det har aldrig runnit över kanten. Men all fyllning ska ju få plats annars blir det ju för lite fyllning och det gör ju också att din paj blir plattare. Tar du extra ägg så blir det ju ännu mera fyllning så det verkar inte som en bra lösning då. Antingen måste du våga fylla pajskalet ända upp med fyllning, det ska inte bli någon fyllning över. Får inte fyllningen plats så behöver du en pajform med högre kant. Lycka till!
   kommentar  Skrivet av  gunilla  
Hej igen!
mindre form skulle innebära att jag får ännu mera fyllning över än jag har idag, det blir minst 0,5 dl över som inte går i pajskalet. Det har varit så fullt så jag har varit rädd att det ska rinna över kanten när det börjar höja sig.
Men ett extra ägg kan jag ju testa om jag ger mig på detta en gång till!
 svar  Svar till  gunilla    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Vad synd. Konstigt dock om du ska behöva ändra i receptet, det är ju ett väl beprövat recept som dels jag själv gjort flera gånger men framförallt har det ju varit ute på min sajt många år och finns även många liknande recept på andra sajter och ingen har ju gett liknande feedback tidigare vad jag vet. Vet inte om jag tror på att det skulle bli bättre av mindre grädde och mer mjöl. Snarare skulle jag nog prova ett extra ägg i så fall. Men bästa är nog om du gör enligt receptet men provar en mindre pajform. Välj en som är 20-22 cm i diameter istället. Tar du en pajform som är 20 cm i diameter så gör det väldigt stor skillnad eftersom den pajformen har 44% mindre yta än en pajform med 24 cm i diameter. Då bör fyllningen också bli 44% högre automatiskt, dessutom blir den förhoppningsvis ännu högre med samma gräddningstid eftersom den då blir lite mindre gräddad som kanske gör att fyllningen inte sjunker ihop lika mycket. Tänk även på att sätta in pajen i ugnen direkt när du gjort klart fyllningen och hällt fyllningen i pajskalet.

Skriv och läs alla 181 kommentarer

Se även dessa recept