
⭐ webmaster
Utrustning:
Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme och bli rumsvarmt.
Ta fram en rektangulär ugnsform, ca 32x25 cm och klä den med bakplåtspapper.
Tvätta skalet på den ena citronen och torka av. Riv sedan det yttersta (gula) på citronen på ett rivjärn. (Undvik att få med det vita som ger en besk smak.)
Pressa citronsaften ur båda citronerna.
Dela äggen. Häll äggvitorna i en torr och fettfri bunke och lägg äggulorna i en skål.
Vispa äggvitorna och strösockret (till marängtäcket) till ett fast blankt vitt skum. Det ska gå att vända upp och ner på bunken utan att det rinner ut.
Vispa smöret och strösockret som du mätte upp i första steget till en jämn smet med elvisp (visparna behöver ej göras rent).
Tillsätt äggulorna och de hela äggen, rivet citronskal, citronsaften och bakpulver.
Vispa snabbt ihop till en jämn smet.
Tillsätt vetemjölet och vispa snabbt ihop till en jämn smet.
Bred ut smeten på bakplåtspappret i ugnsformen.
Bred därefter på marängsmeten ovanpå.
Baka kakan i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 30 minuter. Marängen ska få fin gyllene färg.
(OBS! Tänk på att om du har en större form än mig så blir kakan tunnare och gräddningstiden kortare och tvärtom om du har en mindre form så blir gräddningstiden längre. Tänk plus minus 5 minuter, alltså gräddningstiden kan variera mellan 25-35 minuter om inte formstorleken avviker allt för mycket.)
Låt citronmarängkakan svalna under bakhandduk. Marängen sjunker ihop lite.
Skär sedan med en vass kniv i rutor.
Serveringstips:
Servera gärna med vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass. Syrliga bär som hallon är också gott till.
Tips för att undvika tillsatser:
Citronmarängkakan är fri från tillsatser. Använd äkta smör och gärna ekologiska ägg, vetemjöl och citroner.
Variationstips:
Byt ut citron mot lime, ev. ta 3 st limefrukter istället för 2 citroner.
Planeringstips:
Gör gärna kakan dagen före servering och låt stå i rumstemperatur.
Hållbarhet och förvaring:
Citronmarängkakan går bra att frysa in och håller sig då minst 3 månader.