Citronmarängkaka

En mycket god saftig och syrlig citronkaka med ett sött, frasigt marängtäcke. Servera som en kaka till fikat eller som dessert med vispgrädde eller vaniljglass. Citronmarängkakan bakas enkelt och rationellt i långpanna och går bra att frysa in.
citronmarängkaka
Mycket god citronmarängkaka. God att servera som kaka till fikat eller som efterrätt med vispad grädde och hallon till.
Timglas Tid: 70 min varav 30 min i ugnen
Portioner 24 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per bit (63 g): 200 kalorier, 24 g kolhydrater, 10 g fett, 3 g protein, 1 g fibrer

Ingredienser:

Marängtäcke:

laktosfritt Laktosfritt - Smör innehåller väldigt lite laktos men välj laktosfritt smör om det behöver vara helt laktosfritt.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme och bli rumsvarmt.

  2. Ta fram en rektangulär ugnsform, ca 32x25 cm och klä den med bakplåtspapper.

  3. Tvätta skalet på den ena citronen och torka av. Riv sedan det yttersta (gula) på citronen på ett rivjärn. (Undvik att få med det vita som ger en besk smak.)

    Pressa citronsaften ur båda citronerna.

  4. Dela äggen. Häll äggvitorna i en torr och fettfri bunke och lägg äggulorna i en skål.

  5. Vispa äggvitorna och strösockret (till marängtäcket) till ett fast blankt vitt skum. Det ska gå att vända upp och ner på bunken utan att det rinner ut.

  6. Vispa smöret och strösockret som du mätte upp i första steget till en jämn smet med elvisp (visparna behöver ej göras rent).

  7. Tillsätt äggulorna och de hela äggen, rivet citronskal, citronsaften och bakpulver.

    Vispa snabbt ihop till en jämn smet.

  8. Tillsätt vetemjölet och vispa snabbt ihop till en jämn smet.

  9. Bred ut smeten på bakplåtspappret i ugnsformen.

  10. Bred därefter på marängsmeten ovanpå.

  11. Baka kakan i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 30 minuter. Marängen ska få fin gyllene färg.

    (OBS! Tänk på att om du har en större form än mig så blir kakan tunnare och gräddningstiden kortare och tvärtom om du har en mindre form så blir gräddningstiden längre. Tänk plus minus 5 minuter, alltså gräddningstiden kan variera mellan 25-35 minuter om inte formstorleken avviker allt för mycket.)

  12. Låt citronmarängkakan svalna under bakhandduk. Marängen sjunker ihop lite.

    Skär sedan med en vass kniv i rutor.

servera Serveringstips:

Servera gärna med vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass. Syrliga bär som hallon är också gott till.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Citronmarängkakan är fri från tillsatser. Använd äkta smör och gärna ekologiska ägg, vetemjöl och citroner.

byt ut Variationstips:

Byt ut citron mot lime, ev. ta 3 st limefrukter istället för 2 citroner.

planera Planeringstips:

Gör gärna kakan dagen före servering och låt stå i rumstemperatur.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Citronmarängkakan går bra att frysa in och håller sig då minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Muffins & Mjuka kakor |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till Elly Nilsson ✏️ Skrivet av Susanne
Ja den kan stå i rumstemperatur över natten. Lägg en bakhandduk över bara. Men om du skurit upp den så är det klart att den kan bli något torr på kanterna på de sidor som inte är tätt emot en annan kaka om den står framme, då är det bättre du lägger ner rutorna i en burk med lock som kan stå framme i rumstemperatur eller lite svalare om man har en matkällare eller liknande, viktigt bara att inte marängen kommer i kontakt med fukt, därför är inte kylskåp så bra.
✏️ Skrivet av Elly Nilsson
Jag har just bakat citronmarängkakan och den har svalnat.
Den är ljuvligt god.
Under planeringstips skriver du att man gärna kan göra den dagen före servering och låta den stå i rumstemperatur. Menar du att den kan stå så över natten?
💬 Svar till moa ✏️ Skrivet av Susanne
Nej tyvärr kan man inte byta ut citronskal mot citronsaft utan att förlora den otroligt goda smaken man får från just citronskalet. Det du kan byta ut citronskal mot är citronarom då får du ungefär samma goda smak. 
✏️ Skrivet av moa
Kan man bara ta citronsaft och ungefär hur mycket citronsaft blir det ?
💬 Svar till tamana ✏️ Skrivet av Susanne
Vad roligt! Hoppas det blev bra! :)

Visa alla kommentarer