Citronmarängkaka

En mycket god saftig och syrlig citronkaka med ett sött, frasigt marängtäcke. Servera som en kaka till fikat eller som dessert med vispgrädde eller vaniljglass. Citronmarängkakan bakas enkelt och rationellt i långpanna och går bra att frysa in.
citronmarängkaka
Tid: 70 min varav 30 min i ugnen
24 bitar

Ingredienser:

Marängtäcke:

Laktosfritt - Smör innehåller väldigt lite laktos men välj laktosfritt smör om det behöver vara helt laktosfritt.
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme och bli rumsvarmt.

    instruktion steg 1 citronmarängkaka
    Smör och socker.
  2. Ta fram en rektangulär ugnsform, ca 32x25 cm och klä den med bakplåtspapper.

    instruktion steg 2 citronmarängkaka
    Ugnsform med bakplåtspapper.
  3. Tvätta skalet på den ena citronen och torka av. Riv sedan det yttersta (gula) på citronen på ett rivjärn. (Undvik att få med det vita som ger en besk smak.)

    Pressa citronsaften ur båda citronerna.

    instruktion steg 3.1 citronmarängkaka
    Rivet citronskal.
    instruktion steg 3.2 citronmarängkaka
    Pressad citronsaft.
  4. Dela äggen. Häll äggvitorna i en torr och fettfri bunke och lägg äggulorna i en skål.

    instruktion steg 4 citronmarängkaka
    Äggvitorna.
  5. Vispa äggvitorna och strösockret (till marängtäcket) till ett fast blankt vitt skum. Det ska gå att vända upp och ner på bunken utan att det rinner ut.

    instruktion steg 5 citronmarängkaka
    Vispade äggvitor och socker till marängtäcket.
  6. Vispa smöret och strösockret som du mätte upp i första steget till en jämn smet med elvisp (visparna behöver ej göras rent).

    instruktion steg 6 citronmarängkaka
    En jämn smet av smör och socker.
  7. Tillsätt äggulorna och de hela äggen, rivet citronskal, citronsaften och bakpulver.

    Vispa snabbt ihop till en jämn smet.

    instruktion steg 7.1 citronmarängkaka
    Tillsätt ägg, citron och bakpulver.
    instruktion steg 7.2 citronmarängkaka
    Vispa ihop.
  8. Tillsätt vetemjölet och vispa snabbt ihop till en jämn smet.

    instruktion steg 8.1 citronmarängkaka
    Tillsätt vetemjöl.
    instruktion steg 8.2 citronmarängkaka
    Blanda.
  9. Bred ut smeten på bakplåtspappret i ugnsformen.

    instruktion steg 9 citronmarängkaka
    Bred ut smeten.
  10. Bred därefter på marängsmeten ovanpå.

    instruktion steg 10 citronmarängkaka
    Bred marängsmeten ovanpå.
  11. Baka kakan i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 30 minuter. Marängen ska få fin gyllene färg.

    (OBS! Tänk på att om du har en större form än mig så blir kakan tunnare och gräddningstiden kortare och tvärtom om du har en mindre form så blir gräddningstiden längre. Tänk plus minus 5 minuter, alltså gräddningstiden kan variera mellan 25-35 minuter om inte formstorleken avviker allt för mycket.)

    instruktion steg 11 citronmarängkaka
    Grädda i ugnen.
  12. Låt citronmarängkakan svalna under bakhandduk. Marängen sjunker ihop lite.

    Skär sedan med en vass kniv i rutor.

    instruktion steg 12.1 citronmarängkaka
    Den färdiga citronmarängkakan.
    instruktion steg 12.2 citronmarängkaka
    Citronmarängkakan skuren i rutor.

Näringsvärden

Näringsvärde per bit (63 g): 200 kalorier, 24 g kolhydrater, 10 g fett, 3 g protein, 1 g fibrer

Serveringstips

Servera gärna med vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass. Syrliga bär som hallon är också gott till.

Tips för att undvika tillsatser

Citronmarängkakan är fri från tillsatser. Använd äkta smör och gärna ekologiska ägg, vetemjöl och citroner.

Variationstips

Byt ut citron mot lime, ev. ta 3 st limefrukter istället för 2 citroner.

Planeringstips

Gör gärna kakan dagen före servering och låt stå i rumstemperatur.

Hållbarhet och förvaring

Citronmarängkakan går bra att frysa in och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
Svar till Elly Nilsson Skrivet av Susanne
Ja den kan stå i rumstemperatur över natten. Lägg en bakhandduk över bara. Men om du skurit upp den så är det klart att den kan bli något torr på kanterna på de sidor som inte är tätt emot en annan kaka om den står framme, då är det bättre du lägger ner rutorna i en burk med lock som kan stå framme i rumstemperatur eller lite svalare om man har en matkällare eller liknande, viktigt bara att inte marängen kommer i kontakt med fukt, därför är inte kylskåp så bra.
Skrivet av Elly Nilsson
Jag har just bakat citronmarängkakan och den har svalnat.
Den är ljuvligt god.
Under planeringstips skriver du att man gärna kan göra den dagen före servering och låta den stå i rumstemperatur. Menar du att den kan stå så över natten?
Svar till moa Skrivet av Susanne
Nej tyvärr kan man inte byta ut citronskal mot citronsaft utan att förlora den otroligt goda smaken man får från just citronskalet. Det du kan byta ut citronskal mot är citronarom då får du ungefär samma goda smak. 
Skrivet av moa
Kan man bara ta citronsaft och ungefär hur mycket citronsaft blir det ?
Svar till tamana Skrivet av Susanne
Vad roligt! Hoppas det blev bra! :)

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest