Citronmarängkaka

En mycket god saftig och syrlig citronkaka med ett sött, frasigt marängtäcke. Servera som en kaka till fikat eller som dessert med vispgrädde eller vaniljglass. Citronmarängkakan bakas enkelt och rationellt i långpanna och går bra att frysa in.
citronmarängkaka
Mycket god citronmarängkaka. God att servera som kaka till fikat eller som efterrätt med vispad grädde och hallon till.
Timglas Tid: 70 min varav 30 min i ugnen
Portioner 24 bitar

Ingredienser:

Marängtäcke:

laktosfritt Laktosfritt - Smör innehåller väldigt lite laktos men välj laktosfritt smör om det behöver vara helt laktosfritt.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Mät upp smör och strösocker i en bunke. Låt stå framme och bli rumsvarmt.

    instruktion steg 1 citronmarängkaka
    Smör och socker.
  2. Ta fram en rektangulär ugnsform, ca 32x25 cm och klä den med bakplåtspapper.

    instruktion steg 2 citronmarängkaka
    Ugnsform med bakplåtspapper.
  3. Tvätta skalet på den ena citronen och torka av. Riv sedan det yttersta (gula) på citronen på ett rivjärn. (Undvik att få med det vita som ger en besk smak.)

    Pressa citronsaften ur båda citronerna.

    instruktion steg 3.1 citronmarängkaka
    Rivet citronskal.
    instruktion steg 3.2 citronmarängkaka
    Pressad citronsaft.
  4. Dela äggen. Häll äggvitorna i en torr och fettfri bunke och lägg äggulorna i en skål.

    instruktion steg 4 citronmarängkaka
    Äggvitorna.
  5. Vispa äggvitorna och strösockret (till marängtäcket) till ett fast blankt vitt skum. Det ska gå att vända upp och ner på bunken utan att det rinner ut.

    instruktion steg 5 citronmarängkaka
    Vispade äggvitor och socker till marängtäcket.
  6. Vispa smöret och strösockret som du mätte upp i första steget till en jämn smet med elvisp (visparna behöver ej göras rent).

    instruktion steg 6 citronmarängkaka
    En jämn smet av smör och socker.
  7. Tillsätt äggulorna och de hela äggen, rivet citronskal, citronsaften och bakpulver.

    Vispa snabbt ihop till en jämn smet.

    instruktion steg 7.1 citronmarängkaka
    Tillsätt ägg, citron och bakpulver.
    instruktion steg 7.2 citronmarängkaka
    Vispa ihop.
  8. Tillsätt vetemjölet och vispa snabbt ihop till en jämn smet.

    instruktion steg 8.1 citronmarängkaka
    Tillsätt vetemjöl.
    instruktion steg 8.2 citronmarängkaka
    Blanda.
  9. Bred ut smeten på bakplåtspappret i ugnsformen.

    instruktion steg 9 citronmarängkaka
    Bred ut smeten.
  10. Bred därefter på marängsmeten ovanpå.

    instruktion steg 10 citronmarängkaka
    Bred marängsmeten ovanpå.
  11. Baka kakan i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 30 minuter. Marängen ska få fin gyllene färg.

    (OBS! Tänk på att om du har en större form än mig så blir kakan tunnare och gräddningstiden kortare och tvärtom om du har en mindre form så blir gräddningstiden längre. Tänk plus minus 5 minuter, alltså gräddningstiden kan variera mellan 25-35 minuter om inte formstorleken avviker allt för mycket.)

    instruktion steg 11 citronmarängkaka
    Grädda i ugnen.
  12. Låt citronmarängkakan svalna under bakhandduk. Marängen sjunker ihop lite.

    Skär sedan med en vass kniv i rutor.

    instruktion steg 12.1 citronmarängkaka
    Den färdiga citronmarängkakan.
    instruktion steg 12.2 citronmarängkaka
    Citronmarängkakan skuren i rutor.

servera Serveringstips:

Servera gärna med vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass. Syrliga bär som hallon är också gott till.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Citronmarängkakan är fri från tillsatser. Använd äkta smör och gärna ekologiska ägg, vetemjöl och citroner.

byt ut Variationstips:

Byt ut citron mot lime, ev. ta 3 st limefrukter istället för 2 citroner.

planera Planeringstips:

Gör gärna kakan dagen före servering och låt stå i rumstemperatur.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Citronmarängkakan går bra att frysa in och håller sig då minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Muffins & Mjuka Kakor |

Kommentarer till Citronmarängkaka

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av tamana
Det ser såååå gott ut, ska bjuda min svärmor o hela familj om.några dagr . ska försöka och baka de som efter rätt
Jag är inte alls bra på attt baka men ska försöka och göra detta :)
💬 Svar till Antonia ✏️ Skrivet av Susanne

Du måste fortsätta vispa sockret och smöret tills det blir en jämn smet. Det blir kornigt först, särskilt om smöret inte är rumstempererat så tar det längre tid tills det blir en jämn smet. Antagligen är resten av "problemen" följdfel av detta så att säga, även syrligheten blir nog skarpare på grund av detta. Jag har inte använt några små citroner när jag gjort detta och det har blivit bra varje gång likaså är det ju ingen annan som tyckt det blivit för mycket citron så jag tror inte att det är något problem.

Angående form så tänk på att det är ytan som ska halveras. Du kan alltså inte ta en form som är 16x12,5 cm för den är bara en fjärdedel så stor som den storlek jag rekommenderat på 32x25 cm. Om du tog en för liten form så förklarar det varför det blev så geggigt eftersom en för liten form gör att smeten ligger i ett tjockare lager och då krävs längre gräddningstid.

Hoppas du vill ge citronmarängkakan en ny chans för den är verkligen god! Skriv gärna igen! :)

✏️ Skrivet av Antonia
Blev inget bra, försökte göra halvsats, förutom äggen som var lite svåra att dela på mätte jag allt till grammet. Att vispa socker och rumstempererat smör till vad som beskrivs som jämn smet var ju inte lätt, det blev helt kornigt, inte blev det bättre när man la i resten av ingredienserna. Fick det någorlunda jämnt med mjölet i. Marängen reste sig inte alls och kakan blev inte genombakad var helt geggig och reste sig inte heller något bra, mycket kompakt. Inget emot geggigt normalt men med extra geggighet av marängen under den frasiga ytan blev det inget som direkt höll ihop när man tog ut det från formen. Hade även en form på ca halva rekommenderade dimensionen. Sen var det allt för syrligt. Hade nog minst halverat citronsaften om jag skulle prova igen, kanske bör specificera hur löst smöret ska va och storleken på citronerna, gör nog stor skillnad på hur mycket saft man får ur dem. Eller ge mått på hur mycket citronsaft man ska ha i. Vi provade lite sen slängde vi resten efter att skrapat av den frasiga marängen. ;)
💬 Svar till Inger ✏️ Skrivet av Susanne
Roligt att höra att både citronmarängkakan och vaniljglassen till blev jättegott! :)
✏️ Skrivet av Inger
Verkligen jättegott. Gjorde vaniljglass från ditt recept och serverade till. Glassen blev också jättegod. Hade dock inte hallon till