Äggulor

Äggulor
Äggulor används ofta till såser, krämer och till glass.

Äggulan utgör en tredjedel av ägget. Äggulan är fetare och innehåller mindre protein än äggvitan.

Äggulor koagulerar (stelnar) vid 65-70°C men temperaturen höjs beroende på vad äggulorna blandas med. När man blandar äggulor med stärkelse (t.ex. potatismjöl) så höjs temperaturen då äggulorna koagulerar till 85°C.

En äggula i ett mediumägg brukar väga ca 15-20 g.

Äggulor ingår ofta som ingrediens i såser eller krämer där äggulorna gör så att såsen eller krämen får en tjockare konsistens.

Man kan också använda äggulor till att pensla bröd och att blanda i potatiskaka för att få extra färg på den.

Om man har många äggulor över så kan man alltid göra glass av dem. I många glassrecept där man även använder äggvitorna (vispar upp dem och vänder ner i smeten) så kan man hoppa över äggvitorna och bara använda äggulorna.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  Ja

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av äggulor.

Energi: 326 kcal
Kolhydrater: 0.2 g
Protein: 16.4 g
Fett: 33 g
Fibrer: 0 g

Tips och info

Finns i affären:

Ägg brukar finnas i kyldisken i närheten av mejerivaror.

GI tips:

Äggulor har lågt GI och kan ätas av den som följer GI-metoden.

Hållbarhet och förvaring:

Äggulor kan förvaras i kylskåp med plastfolie över eller i en burk med tätslutande lock. Äggulorna håller sig 1-2 dygn.

Pris:

Ägg brukar kosta 1-3 kr/st.

Vad väger äggulor?

Måttomvandla äggulor mellan vikt och volym

Konvertera från valfri måttenhet till en annan.

Måttomvandla fler ingredienser.

Måttomvandling direkt i mobilen

Måttomvandling med appen Kökshjälpen

Jag har gjort en app där man enkelt kan måttomvandla mellan vikter och volymer, både för svenska och utländska enheter. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.

Perfekt när du är i köket och snabbt behöver måttomvandla!

Kommentarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
Skrivet av Anna
Äggula innehåller inte alls mindre protein än äggvita. Tvärtom. Enligt Livsmedelsverkets näringsdatabas innehåller äggula ca 16 g protein/100 g medan äggvitans värde är ca 10 g p/100g. Sen att energiprocenten för protein är högre i det sistnämnda är ju en annan sak, men då bör man ju formulera sig lite annorlunda i informationen ;)

Visa alla kommentarer

Liknande ingredienser

| Ägg |


relaterade artiklar Läs gärna:

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest