Vaniljkräm

Den här vaniljkrämen är perfekt att göra som fyllning till tårta eller till bakverk. Mycket godare än köpt pulver eller Marsansås (som dessutom innehåller massa tillsatser som man helst vill slippa).
vaniljkräm
Vaniljkräm är gott som fyllning i tårta eller andra bakverk. Den här vaniljkrämen är både god och enkel att göra.
Timglas Tid: 15 minuter
Portioner 2 dl - lagom som fyllning till en tårta
Näringsvärde Näringsvärde för hela mängden: 386 kcal

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

  1. Mät upp mjölk, strösocker, potatismjöl eller majsstärkelse i en kastrull. Tillsätt äggulorna.

    (Med potatismjöl bör vaniljkrämen användas nygjord, med majsstärkelse kan den göras en dag innan.)

    instruktion steg 1 vaniljkräm
    Mjölk, strösocker, potatismjöl och äggulor.
  2. Vispa till en jämn smet.

    instruktion steg 2 vaniljkräm
    Vispa ihop.
  3. Värm på svag värme samtidigt som du vispar hela tiden tills krämen tjocknar och blir fast och fin. Tag sedan direkt bort kastrullen från värmen.

    (OBS! Krämen får inte koka. Värm på svag värme. Vispa hela tiden.)

    instruktion steg 3 vaniljkräm
    Krämen tjocknar.
  4. Rör i vaniljpulver eller vaniljsocker.

    instruktion steg 4.1 vaniljkräm
    Vaniljpulver.
    instruktion steg 4.2 vaniljkräm
    Rör om.
  5. Låt krämen svalna. Förvara vaniljkrämen i kylskåp tills den ska användas.

    (Med potatismjöl bör vaniljkrämen användas samma dag ganska snart men om du gör den med majsstärkelse går det bra att ha vaniljkrämen i kylskåp 1 dygn.)

    instruktion steg 5 vaniljkräm
    Låt svalna.

planera Planeringstips:

Med potatismjöl bör krämen användas nygjord, med majsstärkelse kan den göras en dag i förväg.

Se även dessa recept

| Tillbehör | Tårtor & bakelser |

Kommentarer till Vaniljkräm

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Therese
Jättebra och enkelt recept att följa. Skulle det gå att göra enligt instruktionerna fast byta ut en dl mjölk mot grädde?
✏️ Skrivet av Annika Enarsson
Underbar och enkel kräm, det kommer att bli mitt alternativ.
💬 Svar till Isabel ✏️ Skrivet av Susanne
Vad bra att det blev bra även med dubbel sats! 👍 Tack för att du skriver och delar med dig! 😊
✏️ Skrivet av Isabel
Jag lyckades med detta recept, men tog ungefär 10 min till det blev en tjock kräm, gjorde dubbelt recept 👍 men jätte gott recept 👌
💬 Svar till Rami ✏️ Skrivet av Susanne
Tråkigt att din vaniljkräm inte blev bra. Om du läser kommentarerna igen så ser du att de flesta dock har lyckats och det här receptet har funnits på min sajt i många år och det är väldigt många förutom jag som gjort vaniljkrämen så jag vågar tro att receptet är rätt. Men äggulor är känsliga så är det. Om din vaniljkräm inte blev tjock så beror det antingen på att du inte värmt på tillräckligt länge eller att du värmt på för länge. Det är ett kritiskt moment när man värmer på äggulor så man måste följa receptet noggrant. Värm på svag värme och och rör om hela tiden och tag bort när krämen blivit tjock och fin. Det är denna punkt som framförallt måste följas supernoggrant. Äggulor är känsliga och de gör jobbet för att få krämen tjock och det är vid en viss temperatur denna effekt nås.