Vaniljkräm

Den här vaniljkrämen är perfekt att göra som fyllning till tårta eller till bakverk. Mycket godare än köpt pulver eller Marsansås (som dessutom innehåller massa tillsatser som man helst vill slippa).
vaniljkräm
Vaniljkräm är gott som fyllning i tårta eller andra bakverk. Den här vaniljkrämen är både god och enkel att göra.
Timglas Tid: 15 minuter
Portioner 2 dl - lagom som fyllning till en tårta
Näringsvärde Näringsvärde för hela mängden: 386 kcal

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

  1. Mät upp mjölk, strösocker, potatismjöl eller majsstärkelse i en kastrull. Tillsätt äggulorna.

    (Med potatismjöl bör vaniljkrämen användas nygjord, med majsstärkelse kan den göras en dag innan.)

    instruktion steg 1 vaniljkräm
    Mjölk, strösocker, potatismjöl och äggulor.
  2. Vispa till en jämn smet.

    instruktion steg 2 vaniljkräm
    Vispa ihop.
  3. Värm på svag värme samtidigt som du vispar hela tiden tills krämen tjocknar och blir fast och fin. Tag sedan direkt bort kastrullen från värmen.

    (OBS! Krämen får inte koka. Värm på svag värme. Vispa hela tiden.)

    instruktion steg 3 vaniljkräm
    Krämen tjocknar.
  4. Rör i vaniljpulver eller vaniljsocker.

    instruktion steg 4.1 vaniljkräm
    Vaniljpulver.
    instruktion steg 4.2 vaniljkräm
    Rör om.
  5. Låt krämen svalna. Förvara vaniljkrämen i kylskåp tills den ska användas.

    (Med potatismjöl bör vaniljkrämen användas samma dag ganska snart men om du gör den med majsstärkelse går det bra att ha vaniljkrämen i kylskåp 1 dygn.)

    instruktion steg 5 vaniljkräm
    Låt svalna.

planera Planeringstips:

Med potatismjöl bör krämen användas nygjord, med majsstärkelse kan den göras en dag i förväg.

Se även dessa recept

| Tillbehör | Tårtor & bakelser |

Kommentarer till Vaniljkräm

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Sara
Hej! Om man när krämen är färdig känner en liten liten "mjölighet/strävhet" av majsstärkelsen, har den inte hettats upp under tillräckligt lång tid då? Konsistensen är annars rätt då den tjovknat bra och haft koll på tempen så den har barit tillräckligt varm. Tänker att jag haft för bråttom kanske och kört på för hög värme.
💬 Svar till Eleonore Wagner ✏️ Skrivet av Susanne
Då hade du nog för svag värme och skulle ha höjt värmen lite mer. Äggulorna gör att det tjocknar vid en viss temperatur, i det här receptet vid 85°C. Kommer du inte upp till den temperaturen så tjocknar det aldrig.
✏️ Skrivet av Eleonore Wagner
Värdelöst recept. Gav upp efter en halvtimmes vispande på svag värme. Tjocknade aldrig.
💬 Svar till Therese ✏️ Skrivet av Susanne
Ja det tror jag! Kul att du tycker om receptet! Skriv gärna hur det blev om du provar!
✏️ Skrivet av Therese
Jättebra och enkelt recept att följa. Skulle det gå att göra enligt instruktionerna fast byta ut en dl mjölk mot grädde?