Vaniljsås

När du ätit denna äkta vaniljsås vill du aldrig mera ha marsansås eller andra färdigköpta varianter. En otroligt god vaniljsås med smak från äkta vanilj som är mycket enkel att göra utan att det blir några äggvitor över.
vaniljsås
Äkta vaniljsås är så mycket godare.
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 4-6 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion, beräknat på 6 portioner (116 g): 256 kalorier, 10 g kolhydrater, 22 g fett, 4 g protein, 0 g fibrer

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt

Gör så här:

  1. Ta fram en kastrull. Knäck i ägg och tillsätt florsockret. Vispa till en jämn ljusgul smet med en handvisp.

    ägg och florsocker
    Ägg och florsocker.
    ägg och florsocker vispat
    Ägg och florsocker vispat.
  2. Tillsätt potatismjölet och vispa till en jämn smet. Vispa därefter ner mjölken.

    tillsätt potatismjöl
    Tillsätt potatismjöl.
    vispa
    Vispa.
    vispa ner mjölken
    Vispa ner mjölken.
  3. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna med en sked. Lägg fröna och vaniljstången i kastrullen.

    skär snitt i vaniljstången
    Skär snitt i vaniljstången.
    skrapa ur fröna
    Skrapa ur fröna.
    lägg i vaniljstången och vaniljfröna
    Lägg i vaniljstången och vaniljfröna.
  4. Låt koka upp på medelhög värme under vispning och sänk värmen när krämen börjar tjockna och vispa hela tiden så det inte bränner fast. När det börjar bubbla så är det klart och ta då direkt av kastrullen från plattan.

    koka upp under vispning
    Koka upp under vispning.
    krämen är klar
    Krämen är klar.
  5. Ta ur vaniljstången. Låt stå och svalna. Ställ gärna kastrullen i kallt vatten om du har bråttom så svalnar det fortare.

    ta ur vaniljstången
    Ta ur vaniljstången.
    avsvalnad kräm
    Avsvalnad kräm.
  6. Vispa grädden lite lösare än medelhårt. När krämen svalnat ordentligt (ungefär rumstemperatur eller kallare) så blanda ner den vispade grädden.

    Förvara i kylskåp fram till servering.

    vispad grädde
    Vispad grädde.
    tillsätt vispade grädden till krämen
    Tillsätt vispade grädden till krämen.
    blanda och vaniljsåsen är klar
    Blanda och vaniljsåsen är klar.

glödlampa Tips & tricks:

Den här vaniljsåsen blir ganska tjock. Vill man ha mera rinnande vaniljsås så tar man 4 dl mjölk och 2 dl vispgrädde. Man kan också späda med mjölk när vaniljsåsen är klar till önskad konsistens.

LCHF LCHF Tips:

Halvera sockermängden så blir GI-värdet ganska lågt.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Denna äkta vaniljsås är helt fri från tillsatser till skillnad från köpt marsanpulver. Dessutom är den här mycket godare!

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylskåp.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Glutenfritt | Tillbehör |

Kommentarer och betyg

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Viktoria
Jag håller med om att den här vaniljsåsen är mycket godare än köpt. Jag har gjort den två gånger, första gången med vaniljsocker och den andra med vaniljstång. Helt klart godast med stången. Såsen höll sig bra i fyra dagar i kylskåpet och tre veckor i frysen. Men konsistensen krävde lite omrörning. Den blev lite grynig i frysen, men smaken var fortfarande lika god!
✏️ Skrivet av yvonne pira
vad gott
💬 Svar till Mona ✏️ Skrivet av Susanne
Ja det går nog eftersom den är ganska fast. Men bästa är nog att använda vaniljkräm som har mer fast konsistens. Om du provar vaniljsåsen som fyllning så skriv gärna och berätta hur det blev! :)
✏️ Skrivet av Mona
Kan man använda denna vaniljsåsen till fyllning av tårta
💬 Svar till Anna ✏️ Skrivet av Susanne
Jag tror det går bra men jag har faktiskt inte provat det så jag vågar inte lova. Jag har bara haft min några timmar i kylen. Dock brukar ju vanlig vispad grädde hålla sig till dagen efter eller till och med flera dagar om man vispar den tillräckligt hårt och rör om i den före servering. Nu blir ju inte vaniljsåsen lika hård som hårdvispad grädde men å andra sidan är det ju ägg och fler ingredienser i som kanske binder ihop bättre. Skriv gärna om du provar!