| Efterrätter | Glutenfritt | Tillbehör |

Vaniljsås

När du ätit denna äkta vaniljsås vill du aldrig mera ha marsansås eller andra färdigköpta varianter. En otroligt god vaniljsås med smak från äkta vanilj som är mycket enkel att göra utan att det blir några äggvitor över.
vaniljsås
Äkta vaniljsås är så mycket godare.
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 4-6 portioner

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt

Gör så här:

  1. Ta fram en kastrull. Knäck i ägg och tillsätt florsockret. Vispa till en jämn ljusgul smet med en handvisp.

  2. Tillsätt potatismjölet och vispa till en jämn smet. Vispa därefter ner mjölken.

  3. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna med en sked. Lägg fröna och vaniljstången i kastrullen.

  4. Låt koka upp på medelhög värme under vispning och sänk värmen när krämen börjar tjockna och vispa hela tiden så det inte bränner fast. När det börjar bubbla så är det klart och ta då direkt av kastrullen från plattan.

  5. Ta ur vaniljstången. Låt stå och svalna. Ställ gärna kastrullen i kallt vatten om du har bråttom så svalnar det fortare.

  6. Vispa grädden lite lösare än medelhårt. När krämen svalnat ordentligt (ungefär rumstemperatur eller kallare) så blanda ner den vispade grädden.

    Förvara i kylskåp fram till servering.

Bilder steg för steg

ägg och florsocker
1.1. Ägg och florsocker.
ägg och florsocker vispat
1.2. Ägg och florsocker vispat.
tillsätt potatismjöl
2.1. Tillsätt potatismjöl.
vispa
2.2. Vispa.
vispa ner mjölken
2.3. Vispa ner mjölken.
skär snitt i vaniljstången
3.1. Skär snitt i vaniljstången.
skrapa ur fröna
3.2. Skrapa ur fröna.
lägg i vaniljstången och vaniljfröna
3.3. Lägg i vaniljstången och vaniljfröna.
koka upp under vispning
4.1. Koka upp under vispning.
krämen är klar
4.2. Krämen är klar.
ta ur vaniljstången
5.1. Ta ur vaniljstången.
avsvalnad kräm
5.2. Avsvalnad kräm.
vispad grädde
6.1. Vispad grädde.
tillsätt vispade grädden till krämen
6.2. Tillsätt vispade grädden till krämen.
blanda och vaniljsåsen är klar
6.3. Blanda och vaniljsåsen är klar.

glödlampa Tips:

Den här vaniljsåsen blir ganska tjock. Vill man ha mera rinnande vaniljsås så tar man 4 dl mjölk och 2 dl vispgrädde. Man kan också späda med mjölk när vaniljsåsen är klar till önskad konsistens.

LCHF LCHF Tips:

Halvera sockermängden så blir GI-värdet ganska lågt.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Denna äkta vaniljsås är helt fri från tillsatser till skillnad från köpt marsanpulver. Dessutom är den här mycket godare!

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylskåp.

Kommentarer

Skriv en kommentar

penna Skrivet av yvonne pira
vad gott
person Svar till Mona penna Skrivet av Susanne
Ja det går nog eftersom den är ganska fast. Men bästa är nog att använda vaniljkräm som har mer fast konsistens. Om du provar vaniljsåsen som fyllning så skriv gärna och berätta hur det blev! :)
penna Skrivet av Mona
Kan man använda denna vaniljsåsen till fyllning av tårta

Läs alla 10 kommentarer