Blåbärsmandelkaka

Ljuvligt god blåbärsmandelkaka. En superenkel kaka med blåbär som bara rörs ihop i en kastrull. Blåbärskakan är glutenfri med mandelmjöl. Kakan blir lite krämig i mitten med sega kanter.
blåbärsmandelkaka
En bit blåbärsmandelkaka serverad med vispad grädde.
Timglas Tid: 10 minuters jobb + 40 min i ugnen och tid att svalna
Portioner 8-10 bitar

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Smält smöret på svag värme. Tag bort kastrullen från värmen när drygt hälften av smöret smält och rör med en sked tills allt smör smält. (På så vis slipper smöret bli onödigt varmt, vilket är bra när vi tillsätter ägg sen.)

    smält smör
    Smält smör.
  2. Smörj en rund form med löstagbar kant ca 22 cm i diameter med smör (tips: använd en liten slickepott) och beströ den med kokosflingor.

    smord form beströdd med kokosflingor
    Smord form beströdd med kokosflingor.
  3. Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker, salt och mandelmjöl.

    Rör till en jämn smet.

    ingredienser tillsatta till smält smör
    Ingredienser tillsatta till smälta smöret.
    smeten blandad och klar
    Smeten blandad och klar.
  4. Häll smeten i formen. Strö över blåbär (frysta blåbär behöver ej tinas, men är de väldigt isiga så är det bra att halvtina dem och ta bort isen/vattnet så att inte kakan blir för blöt, men lite is går bra).

    smeten i formen
    Smeten i formen.
    frysta blåbär i formen
    Frysta blåbär i formen.
  5. Grädda blåbärskakan mitt i ugnen i 175 °C i ca 35-40 minuter tills kakan är gyllenbrun, åtminstone i kanten (den kan fortfarande vara lite blek mitt i).

    färdiggräddad blåbärsmandelkaka
    Färdiggräddad blåbärsmandelkaka.
  6. Låt blåbärsmandelkakan svalna. Servera ljummen eller kall. Pudra gärna över lite florsocker vid servering.

    Servera gärna med vaniljglass, vaniljsås eller vispad grädde.

    blåbärsmandelkakan ljummen
    Blåbärsmandelkakan ljummen.
    blåbärsmandelkaka med florsocker på
    Blåbärsmandelkaka med florsocker på.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara blåbärskakan i kylskåp där den håller sig minst en vecka. Den kan även frysas och håller sig då minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Blåbärsrecept | Efterrätter |

Kommentarer till Blåbärsmandelkaka

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
💬 Svar till Viktoria ✏️ Skrivet av Susanne
Jag skulle nog prova 2-2,5 dl vetemjöl, det tror jag blir bra. Alltså mindre mängd vetemjöl.
✏️ Skrivet av Viktoria
Hej igen! Jag letade runt lite på nätet och hittade att det krävs ungefär dubbelt så mycket vetemjöl. Så dina 3 dl mandelmjöl skulle kunna bytas ut mot 6 dl vetemjöl. Låter det vettigt enligt dig? /mvh
✏️ Skrivet av Viktoria
Åh, den här ser så god ut! Men jag tål inte mandlar, så kan jag ersätta det mjölet med vetemjöl och i så fall, hur mycket tror du? Gluten är inget problem för mig.