Chokladcheesecake med kolasås

Baka denna fantastiska cheesecake med choklad och kolasås när du vill imponera på gästerna med en supersmarrig glasstårta som innehåller chokladbitar och dulce de leche (kolakräm).

Förutom att tårtan blir sagolikt god så är det även perfekt att den går att förbereda långt i förväg och förvara i frysen. Inget behöver göras mer än att ta fram den ca 30 minuter före servering.

chokladcheesecake
Chokladcheesecake med kolasås.
Timglas Tid: 1 timme + minst 6 timmar i frysen
Portioner 12 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per bit (143 g): 496 kalorier, 40 g kolhydrater, 34 g fett, 7 g protein

Ingredienser:

Cheesecake:

Kolasås:

Topping:

glutenfritt Glutenfritt - Välj glutenfria digestivekex eller andra kakor.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Hacka chokladen ganska så fint.

    • 150 g choklad (ljus och/eller mörk choklad)
    chokladcheesecake med kolasås steg 1: finhackad choklad
    Finhackad choklad.
  2. Krossa digestivekexen i en mortel. Lägg dem sedan i en rund form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter. Använd en sked för att platta till kaksmulorna så de täcker hela formen.

    chokladcheesecake med kolasås steg 2: digestivekex krossas
    Digestivekex krossas.
    chokladcheesecake med kolasås steg 2: kaksmulorna i botten av formen
    Kaksmulorna i botten av formen.
  3. Dela äggen. Lägg äggulorna i en bunke och äggvitorna i en annan bunke som måste vara torr och fettfri.

    chokladcheesecake med kolasås steg 3: dela äggen i äggvitor och äggulor
    Dela äggen i äggvitor och äggulor.
  4. Tillsätt strösocker och vaniljsocker till äggulorna och vispa till en ljusgul fluffig smet. Använd elvisp med vispar.

    chokladcheesecake med kolasås steg 4: äggulor, strösocker, vaniljsocker
    Äggulor, strösocker, vaniljsocker.
    chokladcheesecake med kolasås steg 4: ljusgul fluffig smet
    Ljusgul fluffig smet.
  5. Tillsätt färskosten. Vispa på låg hastighet till en jämn smet.

    chokladcheesecake med kolasås steg 5: färskost tillsatt
    Färskost tillsatt.
    chokladcheesecake med kolasås steg 5: en jämn smet
    En jämn smet.
  6. Vispa grädden medelhårt. Tillsätt den och rör ihop till en jämn smet.

    chokladcheesecake med kolasås steg 6: vispad grädde
    Vispad grädde.
    chokladcheesecake med kolasås steg 6: grädden tillsatt
    Grädden tillsatt.
    chokladcheesecake med kolasås steg 6: cheesecakesmet
    Cheesecakesmet.
  7. Diska rent visparna och vispa upp äggvitorna till ett fast skum. (Det ska gå att vända upp och ner bunken.)

    chokladcheesecake med kolasås steg 7: vispade äggvitor
    Vispade äggvitor.
  8. Tillsätt de uppvispade äggvitorna och vänd ner dem försiktigt och rör sedan försiktigt till en jämn smet.

    chokladcheesecake med kolasås steg 8: uppvispade äggvitor tillsatta
    Uppvispade äggvitor tillsatta.
    chokladcheesecake med kolasås steg 8: en jämn smet
    En jämn smet.
  9. Tillsätt den hackade chokladen och rör till en jämn smet. Nu är glass-smeten klar.

    chokladcheesecake med kolasås steg 9: hackad choklad tillsatt
    Hackad choklad tillsatt.
    chokladcheesecake med kolasås steg 9: glass-smeten klar
    Glass-smeten klar.
  10. Häll glass-smeten i formen över kaksmulorna.

    Ställ gärna in formen i kylskåpet eller frysen under tiden du förbereder kolasåsen och toppingen om du inte är jättesnabb så att inte glass-smeten står framme för länge i rumstemperatur eftersom den innehåller kylvaror.

    chokladcheesecake med kolasås steg 10: glass-smeten i formen
    Glass-smeten i formen.
  11. Mät upp den karamelliserade mjölken och vispgrädde (ovispad) till kolasåsen i en bunke.

    (Använd gärna samma bunke som glass-smeten var i. Den behöver ej diskas mellan.)

    chokladcheesecake med kolasås steg 11: karamelliserad mjölk och grädde
    Karamelliserad mjölk och grädde.
  12. Rör eller vispa ihop till en jämn smet. Nu är kolasåsen klar.

    (Använd gärna elvisp med vispar så går det snabbt. Visparna behöver ej diskas från tidigare moment.)

    chokladcheesecake med kolasås steg 12: kolasås
    Kolasås.
  13. Klicka ut hälften av kolasåsen ovanpå glass-smeten. Ta en gaffel och dra runt några varv så att kolasåsen fördelar sig lite lagom utan att det blir helt blandat.

    (Var försiktig så du inte drar ända nere i botten så att kaksmulorna flyttar sig.)

    chokladcheesecake med kolasås steg 13: hälften av kolasmeten
    Hälften av kolasmeten.
    chokladcheesecake med kolasås steg 13: kolasåsen utdragen
    Kolasåsen utdragen.
  14. Krossa digestivekexen till toppingen och strö över så det blir jämnt fördelat.

    chokladcheesecake med kolasås steg 14: krossade digestivekex ovanpå
    Krossade digestivekex ovanpå.
  15. Fördela ut resten av kolasåsen ovanpå digestivekexen.

    chokladcheesecake med kolasås steg 15: kolasås som topping
    Kolasås som topping.
  16. Hacka chokladen till toppingen grovt. Fördela ut över kolasåsen.

    chokladcheesecake med kolasås steg 16: hackad choklad
    Hackad choklad.
    chokladcheesecake med kolasås steg 16: chokladcheesecaken klar
    Chokladcheesecaken klar.
  17. Ställ in chokladcheesecaken i frysen i minst 6 timmar.

    Vid servering: Låt stå ca 30 minuter i kylskåp eller ca 10 minuter i rumstemperatur innan servering. Tag bort den löstagbara kanten och servera direkt eller flytta tårtan till ett serveringsfat. Det är enklast att skära bitar med en vass kniv.

    Ät och njut! Frys in igen om det blir något över.

    chokladcheesecake med kolasås steg 17: en tårtbit
    En tårtbit chokladcheesecake med kolasås.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara tårtan i frysen där den håller sig minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Glass |

Kommentarer och betyg

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info