Chokladcheesecake med kolasås

Baka denna fantastiska cheesecake med choklad och kolasås när du vill imponera på gästerna med en supersmarrig glasstårta som innehåller chokladbitar och dulce de leche (kolakräm).

Förutom att tårtan blir sagolikt god så är det även perfekt att den går att förbereda långt i förväg och förvara i frysen. Inget behöver göras mer än att ta fram den ca 30 minuter före servering.

chokladcheesecake
Chokladcheesecake med kolasås.
Timglas Tid: 1 timme + minst 6 timmar i frysen
Portioner 12 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per bit (143 g): 496 kalorier, 40 g kolhydrater, 34 g fett, 7 g protein

Ingredienser:

Cheesecake:

Kolasås:

Topping:

glutenfritt Glutenfritt - Välj glutenfria digestivekex eller andra kakor.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Gör så här:

  1. Hacka chokladen ganska så fint.

  2. Krossa digestivekexen i en mortel. Lägg dem sedan i en rund form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter. Använd en sked för att platta till kaksmulorna så de täcker hela formen.

  3. Dela äggen. Lägg äggulorna i en bunke och äggvitorna i en annan bunke som måste vara torr och fettfri.

  4. Tillsätt strösocker och vaniljsocker till äggulorna och vispa till en ljusgul fluffig smet. Använd elvisp med vispar.

  5. Tillsätt färskosten. Vispa på låg hastighet till en jämn smet.

  6. Vispa grädden medelhårt. Tillsätt den och rör ihop till en jämn smet.

  7. Diska rent visparna och vispa upp äggvitorna till ett fast skum. (Det ska gå att vända upp och ner bunken.)

  8. Tillsätt de uppvispade äggvitorna och vänd ner dem försiktigt och rör sedan försiktigt till en jämn smet.

  9. Tillsätt den hackade chokladen och rör till en jämn smet. Nu är glass-smeten klar.

  10. Häll glass-smeten i formen över kaksmulorna.

    Ställ gärna in formen i kylskåpet eller frysen under tiden du förbereder kolasåsen och toppingen om du inte är jättesnabb så att inte glass-smeten står framme för länge i rumstemperatur eftersom den innehåller kylvaror.

  11. Mät upp den karamelliserade mjölken och vispgrädde (ovispad) till kolasåsen i en bunke.

    (Använd gärna samma bunke som glass-smeten var i. Den behöver ej diskas mellan.)

  12. Rör eller vispa ihop till en jämn smet. Nu är kolasåsen klar.

    (Använd gärna elvisp med vispar så går det snabbt. Visparna behöver ej diskas från tidigare moment.)

  13. Klicka ut hälften av kolasåsen ovanpå glass-smeten. Ta en gaffel och dra runt några varv så att kolasåsen fördelar sig lite lagom utan att det blir helt blandat.

    (Var försiktig så du inte drar ända nere i botten så att kaksmulorna flyttar sig.)

  14. Krossa digestivekexen till toppingen och strö över så det blir jämnt fördelat.

  15. Fördela ut resten av kolasåsen ovanpå digestivekexen.

  16. Hacka chokladen till toppingen grovt. Fördela ut över kolasåsen.

  17. Ställ in chokladcheesecaken i frysen i minst 6 timmar.

    Vid servering: Låt stå ca 30 minuter i kylskåp eller ca 10 minuter i rumstemperatur innan servering. Tag bort den löstagbara kanten och servera direkt eller flytta tårtan till ett serveringsfat. Det är enklast att skära bitar med en vass kniv.

    Ät och njut! Frys in igen om det blir något över.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara tårtan i frysen där den håller sig minst 3 månader.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Glass |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer