| Efterrätter | Paj, Piroger & Pizza |

Äppelpaj - Smulpaj med kokos

Ett recept på en mycket god och enkel äppelpaj - en smulpaj med kokos och kanel som är en mycket god smakkombination! Måste provas!
Äppelpaj smulpaj
Smulpaj med äpple och kokosflingor. Mycket gott och enkelt recept på äppelpaj. Servera gärna med vispgrädde.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 45 min (varav 25 min i ugnen)
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

Smuldeg:

Servering:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör och servera med laktosfritt grädde eller glass.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Börja med smuldegen. Mät upp vetemjöl, kokosflingor, strösocker och vaniljsocker. Blanda. Tillsätt sedan smöret, gärna skuret i mindre bitar.

    Låt detta stå framme under tiden du gör resten så hinner smöret bli mjukt.

  2. Ta fram en ugnsform t.ex. en pajform ca 20 cm i diameter.

    Smörj formen med smör. (Detta är inte nödvändigt men det blir gott när äpplena suger upp smöret.)

    Tips för enkel smörjning: Skär några tunna skivor av smöret och bred ut med en liten slickepott. Snabbt och kladdfritt.

  3. Skala och skär äpplena i mindre bitar. Lägg äppelbitarna i formen.

    (Äppelbitarna behöver inte bli snygga.)

  4. Strö över kanel och socker.

    Välj sockermängd utifrån hur syrliga äpplena är och eget tycke och smak.

    Om äpplena är vattniga kan man även strö över potatismjöl för att vätskan ska sugas upp - skippa annars potatismjölet.

  5. Rör ihop smuldegen. Antingen kan man använda fingrarna och arbeta ihop till en smulig deg. Det går också bra att använda elvisp med vispar. Kör tills degen är smulig och utan större smörklumpar.

  6. Fördela smuldegen över äpplena.

  7. Grädda i mitten av ugnen i 200°C ca 25 minuter tills äppelpajen fått fin färg.

  8. Låt gärna äppelpajen svalna ca 30 minuter eller mer före servering så blir den lagom ljummen. Fixa under tiden tillbehör till serveringen t.ex. vispad grädde eller vaniljglass.

Beskrivande bilder

vetemjöl, kokos, strösocker, vaniljsocker uppmätt
1.1. Vetemjöl, kokos, strösocker, vaniljsocker uppmätt.
mjöl, kokos och socker blandat
1.2. Mjöl, kokos och socker blandat.
smöret skuret i bitar tillsatt
1.3. Smöret skuret i bitar tillsatt.
smord form
2. Smord form.
skalade äpplen
3.1. Skalade äpplen.
äppelbitar i pajform
3.2. Äppelbitar i pajform.
äppelbitar med kanel och socker
4. Äppelbitar med kanel och socker.
smuldegen klar
5. Smuldegen klar.
smuldegen fördelad över äppelbitarna
6. Smuldegen fördelad över äppelbitarna.
äppelpaj gräddas i ugnen
7. Äppelpajen gräddas i ugnen.
färdig äppelpaj
8.1. Färdig äppelpaj.
en bit äppelpaj serverad med vispad grädde
8.2. En bit äppelpaj serverad med vispad grädde.

byt ut Variationstips:

Istället för kokosflingor kan man ta havregryn eller krossad corn flakes eller en blandning av dessa.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara äppelpajen i kylskåp, där håller den sig minst 5 dygn.