Rabarberpaj

Ingredienser:
- 3 stjälkar (ca 400 g) rabarber
- 0,75 dl strösocker
- 1,5 msk potatismjöl
- ev. 1 tsk malen kanel
Smuldeg:
- 200 g smör
- 1 dl strösocker
- 1 dl kokosflingor
- eller 1 dl havregryn
- 3,5 dl vetemjöl
Ev: Serveringsförslag:
- ev. 6 portioner vaniljsås
- ev. ca 3 dl vispgrädde
Utrustning:
Ugn:
- 200 °C i mitten av ugnen i ca 25 minuter med över- och undervärme
-
Sätt ugnen på 200°C. Mät upp smöret till smuldegen, dela i mindre bitar och lägg i en bunke och låt stå framme i rumstemperatur under tiden du fixar rabarbern (för att smöret ska hinna bli rumsvarmt innan du gör smuldegen).
- 200 g smör
Smöret i mindre bitar. -
Skär rabarbern i ½ cm tjocka skivor och lägg i en pajform ca 25 cm i diameter.
- 3 stjälkar (ca 400 g) rabarber
Rabarber i 0,5-1 cm tjocka skivor. Rabarberskivor i pajform. -
Strö över strösocker, potatismjöl och eventuellt kanel.
(Använd gärna en sil till potatismjölet, d.v.s. sikta det för att slippa klumpar. Man kan om man vill även sikta kanelen om man vill ha kanel.)
- 1,5 msk potatismjöl
- 0,75 dl strösocker
- ev. 1 tsk malen kanel
Strösocker och siktat potatismjöl på rabarbern. Med kanel på rabarbern. -
Tillsätt strösocker, kokosflingor och vetemjöl till bunken med smöret.
Arbeta ihop till en smulig deg antingen för hand eller använd elvisp med vispar och kör tills det blivit en smulig deg.
- 3,5 dl vetemjöl
- 1 dl kokosflingor
- eller 1 dl havregryn
- 1 dl strösocker
Smör, vetemjöl, strösocker och kokosflingor. Färdig smuldeg. -
Fördela smuldegen jämnt över rabarbern.
Fördela smuldegen. -
Grädda rabarberpajen mitt i ugnen i 200°C i ca 25 minuter så den får fin gyllene färg och rabarbern blir mjuk.
Grädda i ugnen. -
Servera smulpajen med vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.
- ev. 6 portioner vaniljsås
- ev. ca 3 dl vispgrädde
Färdig smulpaj med rabarber. Rabarberpaj serverad med vispad grädde.
Smuldeg:
Näringsvärden
Hållbarhet och förvaring
Gjorde rabarberpajen i dag. Hoppas det blir bra.
Fick inte till smuldegen bra, gjorde den i maskinen
Fick en känsla att det var för mycket smör i receptetVi
Vi får smaka på pajen i kväll. Den är säkert god.
Mvh Kjell Wiberg
Allt gott

webmaster
Men jag använde inte 400g rabarber utan ca 280-300 g sen tog jag hälften kokos och hälften havregryn tog även lite kokos ovanpå smuldegen innan den åkte in i ugnen. Då min ugn har en tendens att bränna de mesta la jag folie över 10 min innan den var klar och fick en perfekt gyllenbrun färg.

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster
bakar den nu hoppas den blir god ( enligt receptet och utan kokos)

webmaster