Solrosfrallor

Ingredienser:
- 50 g jäst för söta degar
- 5 dl vatten
- 0,5 dl olja valfri sort
- 1,5 tsk salt
- 2 msk brödsirap
- eller 2 msk ljus sirap
- 3 dl solroskärnor (naturella eller rostade)
- 6 dl rågsikt
- 7-8 dl vetemjöl
Utrustning:
- ev.
elvisp med degkrokar
eller köksmaskin
Ugn:
- 250 °C i mitten av ugnen i ca 10 minuter med över- och undervärme
-
Smula ner jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37°C.
Smulad jäst. Värm vattnet. -
Häll lite av vattnet över jästen och rör tills jästen lösts upp.
Lös upp jästen. Upplöst jäst. -
Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, sirap, solrosfrö. Rör om.
- 0,5 dl olja valfri sort
- 1,5 tsk salt
- 2 msk brödsirap
- eller 2 msk ljus sirap
- 3 dl solroskärnor (naturella eller rostade)
Degspadet. -
Mät upp mjölet genom att hälla det i litermått eller väga det. (Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket.)
Tillsätt först rågsikten och arbeta därefter in vetemjölet lite i taget till en smidig deg. Använd gärna elvispen med degkrokar eller köksmaskin, det tar några minuter.
Uppmätt mjöl. Tillsätt mjöl. Elvisp med degkrokar. Färdigarbetad deg. -
Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Degen jäser. Färdigjäst deg. -
Mjöla bakbordet. Knåda degen och dela den i 2 delar (om du bakar en sats).
Mjölad bänk. Knåda degen. Dela degen i 2 delar. -
Rulla ut varje del till en längd. Skär varje längd i 12 bitar och rulla till släta bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
12 bitar. Rulla till släta bullar. Lägg på plåtar. -
Låt jäsa under bakhandduk ca 45 minuter. Bullarna ska vara väljästa.
Låt jäsa. Färdigjästa. -
Pensla med kallt vatten.
(Var lätt på handen och pensla försiktigt de väljästa bullarna.)
Kallt vatten. Pensla med kallt vatten. -
Grädda solrosfrallorna mitt i ugnen i 250°C ca 10 minuter.
Låt svalna under bakhandduk.
Grädda i ugnen. Färdiggräddade.
Näringsvärden
Serveringstips
GI Tips
Variationstips
Hållbarhet och förvaring

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster
Bosse Lindström
Oberdorf, Dorobiro, Ostarichi
14 juli 2015 & en skål till France.
Jag bor även i Ostarichi och i Vorarlberg säljes:
"Zuckerrüben Sirup" von
BioZentrale
Naturprodukte GmbH
D-84384 Ulbering
www.biozentrale.de
fragen@biozentrale.de
"320 gram in glas kasten".
Bitte am 2015-07-14

webmaster
Jag, Janne 50+ kommer att göra det ofta så jag har frallor till frukost, och oj vad det luktar gott när dom gräddas.
Det går ju även mixtra lite med hasselnötter, ost och sådant för att ge olika smaker.
Jätte bra recept, det blev en favorit på en gång. :)

webmaster

webmaster
Trevligt att höra! Håller med om att dessa bröd är supergoda! En av mina favoriter som jag gjort många gånger! :)
Tack också för tipset med pumpakärnor! :)

webmaster

webmaster
Ca 30 minuter. Det står i receptbeskrivningen, dock inte under steg-för-steg-bilderna.
Ja prova gärna med krossade oliver. Skriv gärna hur det blev om du provar!
Kan man ha lite krossade oliver i kanske?
Jätte enkelt att göra, bytte även ut solrosfröna till russin. KANON gott!
Lätt och gott!!! Kan det bli bättre? =)
Tack