| Bröd - Matbröd | Nyårsrecept | Påsk - påskmat och påskgodis |

Solrosfrallor

Mycket goda små bröd med solrosfrön som har fått högsta betyg av mina middagsgäster! Passar bra som frukostbröd, måltidsbröd eller bröd till soppa.
Solrosfrallor
Solrosfrallor - goda bröd med solrosfrön.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: ca 2 timmar
Portioner 24 st

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37°C.

  2. Häll lite av vattnet över jästen och rör tills jästen lösts upp.

  3. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, sirap, solrosfrö. Rör om.

  4. Mät upp mjölet genom att hälla det i litermått eller väga det. (Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket.)

    Tillsätt först rågsikten och arbeta därefter in vetemjölet lite i taget till en smidig deg. Använd gärna elvispen med degkrokar eller köksmaskin, det tar några minuter.

  5. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.

  6. Mjöla bakbordet. Knåda degen och dela den i 2 delar (om du bakar en sats).

  7. Rulla ut varje del till en längd. Skär varje längd i 12 bitar och rulla till släta bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

  8. Låt jäsa under bakhandduk ca 45 minuter. Bullarna ska vara väljästa.

  9. Pensla med kallt vatten.

    (Var lätt på handen och pensla försiktigt de väljästa bullarna.)

  10. Grädda solrosfrallorna mitt i ugnen i 250°C ca 10 minuter.

    Låt svalna under bakhandduk.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1.1 solrosfrallor
1.1. Smulad jäst.
instruktion steg 1.2 solrosfrallor
1.2. Värm vattnet.
instruktion steg 2.1 solrosfrallor
2.1. Lös upp jästen.
instruktion steg 2.2 solrosfrallor
2.2. Upplöst jäst.
instruktion steg 3 solrosfrallor
3. Degspadet.
instruktion steg 4.1 solrosfrallor
4.1. Uppmätt mjöl.
instruktion steg 4.2 solrosfrallor
4.2. Tillsätt mjöl.
instruktion steg 4.3 solrosfrallor
4.3. Elvisp med degkrokar.
instruktion steg 4.4 solrosfrallor
4.4. Färdigarbetad deg.
instruktion steg 5.1 solrosfrallor
5.1. Degen jäser.
instruktion steg 5.2 solrosfrallor
5.2. Färdigjäst deg.
instruktion steg 6.1 solrosfrallor
6.1. Mjölad bänk.
instruktion steg 6.2 solrosfrallor
6.2. Knåda degen.
instruktion steg 6.3 solrosfrallor
6.3. Dela degen i 2 delar.
instruktion steg 7.1 solrosfrallor
7.1. 12 bitar.
instruktion steg 7.2 solrosfrallor
7.2. Rulla till släta bullar.
instruktion steg 7.3 solrosfrallor
7.3. Lägg på plåtar.
instruktion steg 8.1 solrosfrallor
8.1. Låt jäsa.
instruktion steg 8.2 solrosfrallor
8.2. Färdigjästa.
instruktion steg 9.1 solrosfrallor
9.1. Kallt vatten.
instruktion steg 9.2 solrosfrallor
9.2. Pensla med kallt vatten.
instruktion steg 10.1 solrosfrallor
10.1. Grädda i ugnen.
instruktion steg 10.2 solrosfrallor
10.2. Färdiggräddade.

servera Serveringstips:

Servera med smör och ost.

GI GI Tips:

Byt ut vetemjölet mot hälften grovt rågmjöl eller grahamsmjöl eller fullkornsdinkel och resten siktat dinkelmjöl. Rågsikten kan bytas ut mot fint rågmjöl.

byt ut Variationstips:

Vetemjöl och rågsikt kan bytas ut mot andra mjölsorter efter tycke och smak. Sirap kan bytas ut mot honung eller strösocker.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Håller sig i frysen i minst 3 månader.

Kontrollord  
Kontrollorden är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info

Vill du ha svar?

Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
 svar  Svar till  Esma    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Varsågod! :) Jag tror det går bra med bara rågsikt också, de kommer bli lite mörkare i färgen bara. Skriv gärna hur det blev om du provar!
   kommentar  Skrivet av  Esma  
Tack för bra beskrivning, tips och information du skriver med dina recept. Har en fråga om solrosfrallor om jag kan använda bara rågsikt jag menar att det blir ca 13-14 dl av rågsikt isf rågsikt + vetemjöl??
 svar  Svar till  Renate    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Ja visst är de goda! Och praktiska att ta med! Blir själv faktiskt förvånad över hur goda de varje gång jag bakar dem när jag inte gjort dem på något år eller så. :)
   kommentar  Skrivet av  Renate  
Oj,vilka goda frallor! Bakade dem till en utflykt och det vat bara toppen.......
 svar  Svar till  Sofia    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Det kan man säkert göra, du kan säkert ta 2 tsk också. Man kan även ta mera salt.

Skriv och läs alla 54 kommentarer