
⭐ webmaster
Utrustning:
Smula ner jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37°C.
Häll lite av vattnet över jästen och rör tills jästen lösts upp.
Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, sirap, solrosfrö. Rör om.
Mät upp mjölet genom att hälla det i litermått eller väga det. (Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket.)
Tillsätt först rågsikten och arbeta därefter in vetemjölet lite i taget till en smidig deg. Använd gärna elvispen med degkrokar eller köksmaskin, det tar några minuter.
Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Mjöla bakbordet. Knåda degen och dela den i 2 delar (om du bakar en sats).
Rulla ut varje del till en längd. Skär varje längd i 12 bitar och rulla till släta bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa under bakhandduk ca 45 minuter. Bullarna ska vara väljästa.
Pensla med kallt vatten.
(Var lätt på handen och pensla försiktigt de väljästa bullarna.)
Grädda solrosfrallorna mitt i ugnen i 250°C ca 10 minuter.
Låt svalna under bakhandduk.
Serveringstips:
Servera med smör och ost.
GI Tips:
Byt ut vetemjölet mot hälften grovt rågmjöl eller grahamsmjöl eller fullkornsdinkel och resten siktat dinkelmjöl. Rågsikten kan bytas ut mot fint rågmjöl.
Variationstips:
Vetemjöl och rågsikt kan bytas ut mot andra mjölsorter efter tycke och smak. Sirap kan bytas ut mot honung eller strösocker.
Hållbarhet och förvaring:
Håller sig i frysen i minst 3 månader.
| Bröd - Matbröd | Nyårsrecept | Påsk - påskmat och påskgodis |