| Bröd - Matbröd | Nyårsrecept | Påsk - påskmat och påskgodis |

Solrosfrallor

Mycket goda solrosfrallor som är små bröd med solrosfrön som har fått högsta betyg av mina middagsgäster! Passar bra som frukostbröd, måltidsbröd eller bröd till soppa.
Solrosfrallor
Solrosfrallor - goda bröd med solrosfrön.
Timglas Tid: ca 2 timmar
Portioner 24 st

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37°C.

    instruktion steg 1.1 solrosfrallor
    Smulad jäst.
    instruktion steg 1.2 solrosfrallor
    Värm vattnet.
  2. Häll lite av vattnet över jästen och rör tills jästen lösts upp.

    instruktion steg 2.1 solrosfrallor
    Lös upp jästen.
    instruktion steg 2.2 solrosfrallor
    Upplöst jäst.
  3. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, sirap, solrosfrö. Rör om.

    instruktion steg 3 solrosfrallor
    Degspadet.
  4. Mät upp mjölet genom att hälla det i litermått eller väga det. (Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket.)

    Tillsätt först rågsikten och arbeta därefter in vetemjölet lite i taget till en smidig deg. Använd gärna elvispen med degkrokar eller köksmaskin, det tar några minuter.

    instruktion steg 4.1 solrosfrallor
    Uppmätt mjöl.
    instruktion steg 4.2 solrosfrallor
    Tillsätt mjöl.
    instruktion steg 4.3 solrosfrallor
    Elvisp med degkrokar.
    instruktion steg 4.4 solrosfrallor
    Färdigarbetad deg.
  5. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.

    instruktion steg 5.1 solrosfrallor
    Degen jäser.
    instruktion steg 5.2 solrosfrallor
    Färdigjäst deg.
  6. Mjöla bakbordet. Knåda degen och dela den i 2 delar (om du bakar en sats).

    instruktion steg 6.1 solrosfrallor
    Mjölad bänk.
    instruktion steg 6.2 solrosfrallor
    Knåda degen.
    instruktion steg 6.3 solrosfrallor
    Dela degen i 2 delar.
  7. Rulla ut varje del till en längd. Skär varje längd i 12 bitar och rulla till släta bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

    instruktion steg 7.1 solrosfrallor
    12 bitar.
    instruktion steg 7.2 solrosfrallor
    Rulla till släta bullar.
    instruktion steg 7.3 solrosfrallor
    Lägg på plåtar.
  8. Låt jäsa under bakhandduk ca 45 minuter. Bullarna ska vara väljästa.

    instruktion steg 8.1 solrosfrallor
    Låt jäsa.
    instruktion steg 8.2 solrosfrallor
    Färdigjästa.
  9. Pensla med kallt vatten.

    (Var lätt på handen och pensla försiktigt de väljästa bullarna.)

    instruktion steg 9.1 solrosfrallor
    Kallt vatten.
    instruktion steg 9.2 solrosfrallor
    Pensla med kallt vatten.
  10. Grädda solrosfrallorna mitt i ugnen i 250°C ca 10 minuter.

    Låt svalna under bakhandduk.

    instruktion steg 10.1 solrosfrallor
    Grädda i ugnen.
    instruktion steg 10.2 solrosfrallor
    Färdiggräddade.

servera Serveringstips:

Servera med smör och ost.

GI GI Tips:

Byt ut vetemjölet mot hälften grovt rågmjöl eller grahamsmjöl eller fullkornsdinkel och resten siktat dinkelmjöl. Rågsikten kan bytas ut mot fint rågmjöl.

byt ut Variationstips:

Vetemjöl och rågsikt kan bytas ut mot andra mjölsorter efter tycke och smak. Sirap kan bytas ut mot honung eller strösocker.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Håller sig i frysen i minst 3 månader.

Kommentarer till Solrosfrallor

Skriv en kommentar

person Svar till Esma penna Skrivet av Susanne
Varsågod! :) Jag tror det går bra med bara rågsikt också, de kommer bli lite mörkare i färgen bara. Skriv gärna hur det blev om du provar!
penna Skrivet av Esma
Tack för bra beskrivning, tips och information du skriver med dina recept. Har en fråga om solrosfrallor om jag kan använda bara rågsikt jag menar att det blir ca 13-14 dl av rågsikt isf rågsikt + vetemjöl??
person Svar till Renate penna Skrivet av Susanne
Ja visst är de goda! Och praktiska att ta med! Blir själv faktiskt förvånad över hur goda de varje gång jag bakar dem när jag inte gjort dem på något år eller så. :)

Läs alla 54 kommentarer