⭐ webmaster
Solrosfrallor
Ingredienser:
- 50 g jäst för söta degar
- 5 dl vatten
- 0,5 dl olja valfri sort
- 1,5 tsk salt
- 2 msk brödsirap
- eller 2 msk ljus sirap
- 3 dl solroskärnor (naturella eller rostade)
- 6 dl rågsikt
- 7-8 dl vetemjöl
Utrustning:
- ev.
elvisp med degkrokar
eller köksmaskin
Ugn:
- 250 °C i mitten av ugnen i ca 10 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
-
Smula ner jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37°C.
-
Häll lite av vattnet över jästen och rör tills jästen lösts upp.
-
Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, sirap, solrosfrö. Rör om.
- 0,5 dl olja valfri sort
- 1,5 tsk salt
- 2 msk brödsirap
- eller 2 msk ljus sirap
- 3 dl solroskärnor (naturella eller rostade)
-
Mät upp mjölet genom att hälla det i litermått eller väga det. (Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket.)
Tillsätt först rågsikten och arbeta därefter in vetemjölet lite i taget till en smidig deg. Använd gärna elvispen med degkrokar eller köksmaskin, det tar några minuter.
-
Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
-
Mjöla bakbordet. Knåda degen och dela den i 2 delar (om du bakar en sats).
-
Rulla ut varje del till en längd. Skär varje längd i 12 bitar och rulla till släta bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
-
Låt jäsa under bakhandduk ca 45 minuter. Bullarna ska vara väljästa.
-
Pensla med kallt vatten.
(Var lätt på handen och pensla försiktigt de väljästa bullarna.)
-
Grädda solrosfrallorna mitt i ugnen i 250°C ca 10 minuter.
Låt svalna under bakhandduk.
Serveringstips:
GI Tips:
Variationstips:
Hållbarhet och förvaring:
⭐ webmaster
⭐ webmaster
⭐ webmaster