
Tänkte bara tacka,recepten.se är den bästa som finns🥰
Smula ner jästen i en degbunke.
Smält smöret, häll på mjölken och värm i en kastrull tills den blivit 37 grader.
Häll lite av degvätskan (d.v.s. det smälta smöret och mjölken) över jästen och rör tills den är upplöst. Häll på resten av degvätskan.
Tillsätt salt, socker, kli (kan uteslutas). Rör om.
Tillsätt rågsikten och rör till en jämn smet med en slev (eller använd köksmaskin).
Arbeta sedan in vetemjölet med köksmaskin eller elvisp med degkrokar.
Degen ska släppa bunkens kanter och inte vara så kladdig.(Tänk på att vara noga när du mäter upp vetemjölet och inte använda decilitermått. Använd litermått eller väg mjölet.)
Låt jäsa ca 30-40 minuter under en bakhandduk till dubbel storlek.
Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda den.
Dela degen i två delar. Dela varje del i 10 bitar. (Gäller en sats hamburgerbröd, 20 st.)
Rulla till jämna fina bullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Platta till bullarna så de blir platta, ca 2 cm höga och 8-10 cm i diameter.
Låt jäsa ca 30-40 minuter under bakhandduk.
Om du vill ha sesamfrön på dina hamburgerbröd: Vispa upp ägg med en handvisp. Pensla försiktigt på uppvispat ägg på de färdigjästa bröden. Strö över sesamfrön.
Grädda mitt i ugnen i 225°C i ca 10 minuter (med över- och undervärme).
(Vill du använda varmluftsfunktion om din ugn har det så är det 200°C i ca 12 minuter.)
Låt svalna under bakhandduk.
Hamburgerbröden är godast nybakade och jag rekommenderar att man fryser in de bröd man inte äter upp inom ett dygn.
Serveringstips:
Tips & tricks:
Planeringstips:
Hållbarhet och förvaring: