Tänkte bara tacka,recepten.se är den bästa som finns🥰
Hamburgerbröd




Ingredienser:
- 50 g jäst för söta degar
- 50 g smör
- 5 dl mjölk
- 1 tsk salt
- 2 tsk strösocker
- ev. 1 dl kli t.ex. kruskakli, vetekli
- 4 dl rågsikt
- 8 dl vetemjöl
Eventuell pensling:

Ugn:
- 225 °C i mitten av ugnen i ca 10 minuter med över- och undervärme
- 200 °C i mitten av ugnen i ca 12 minuter med varmluftsfunktion
Baka hamburgerbröd så här:
-
Smula ner jästen i en degbunke.
- 50 g jäst för söta degar
Smulad jäst. -
Smält smöret, häll på mjölken och värm i en kastrull tills den blivit 37 grader.
Smält smör. Degvätskan d.v.s. smält smör och mjölk. -
Häll lite av degvätskan (d.v.s. det smälta smöret och mjölken) över jästen och rör tills den är upplöst. Häll på resten av degvätskan.
Lite av degvätskan. Jästen upplöst. Resten av degvätskan. -
Tillsätt salt, socker, kli (kan uteslutas). Rör om.
- 1 tsk salt
- 2 tsk strösocker
- ev. 1 dl kli t.ex. kruskakli, vetekli
Tillsätt salt, socker, kli. -
Tillsätt rågsikten och rör till en jämn smet med en slev (eller använd köksmaskin).
- 4 dl rågsikt
Tillsätt rågsikt. Blanda. -
Arbeta sedan in vetemjölet med köksmaskin eller elvisp med degkrokar.
Degen ska släppa bunkens kanter och inte vara så kladdig.(Tänk på att vara noga när du mäter upp vetemjölet och inte använda decilitermått. Använd litermått eller väg mjölet.)
- 8 dl vetemjöl
Arbeta in vetemjölet. Hälften av vetemjölet inarbetat. Allt vetemjöl inarbetat. -
Låt jäsa ca 30-40 minuter under en bakhandduk till dubbel storlek.
Färdigjäst. -
Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda den.
Degen på mjölad bänk. Knåda degen. -
Dela degen i två delar. Dela varje del i 10 bitar. (Gäller en sats hamburgerbröd, 20 st.)
Två delar. 10 bitar. -
Rulla till jämna fina bullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Platta till bullarna så de blir platta, ca 2 cm höga och 8-10 cm i diameter.
Rulla till bullar. Platta till. Redo för jäsning. -
Låt jäsa ca 30-40 minuter under bakhandduk.
Jäs under bakhandduk. -
Om du vill ha sesamfrön på dina hamburgerbröd: Vispa upp ägg med en handvisp. Pensla försiktigt på uppvispat ägg på de färdigjästa bröden. Strö över sesamfrön.
Uppvispat ägg. Pensla på uppvispat ägg. Strö över sesamfrön. -
Grädda mitt i ugnen i 225°C i ca 10 minuter (med över- och undervärme).
(Vill du använda varmluftsfunktion om din ugn har det så är det 200°C i ca 12 minuter.)
Grädda i ugnen. -
Låt svalna under bakhandduk.
Hamburgerbröden är godast nybakade och jag rekommenderar att man fryser in de bröd man inte äter upp inom ett dygn.
Färdiggräddade hamburgerbröd. Svalna under bakhandduk.
Serveringstips:
Skär upp hamburgerbröden och lägg en hamburgare samt någon god fyllning emellan t.ex. ost, tomater, kryddor, lök.
Tips:
Vetemjölet kan bytas ut mot vetemjöl special som gör bröden extra lätta och luftiga eftersom detta vetemjöl är extra proteinrikt.
Planeringstips:
Du kan även baka korvbröd med samma deg.
Hållbarhet och förvaring:
Hamburgerbröden går bra att frysa och håller sig minst 3 månader i frysen.
| Bröd - Matbröd | GI Recept |
Tänkte bara tacka,recepten.se är den bästa som finns🥰

⭐ webmaster
Hur mycket Kolhydrater är på bröd ???
tack för recept ..

⭐ webmaster