| Bröd - Matbröd | GI Recept |

Hamburgerbröd

Goda och saftiga hamburgerbröd. Både godare och nyttigare än köpta. I receptet ingår kli som man om man vill kan utesluta men det blir lite nyttigare och matigare med det.
hamburgerbröd
Goda och saftiga hamburgerbröd som du gör enkelt med detta recept.
Timglas Tid: 2 timmar
Portioner 20 st

Ingredienser:

Eventuell pensling:

vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en degbunke.

  2. Smält smöret, häll på mjölken och värm i en kastrull tills den blivit 37 grader.

  3. Häll lite av degvätskan (d.v.s. det smälta smöret och mjölken) över jästen och rör tills den är upplöst. Häll på resten av degvätskan.

  4. Tillsätt salt, socker, kli (kan uteslutas). Rör om.

  5. Tillsätt rågsikten och rör till en jämn smet med en slev (eller använd köksmaskin).

  6. Arbeta sedan in vetemjölet med köksmaskin eller elvisp med degkrokar.

    Degen ska släppa bunkens kanter och inte vara så kladdig.

    (Tänk på att vara noga när du mäter upp vetemjölet och inte använda decilitermått. Använd litermått eller väg mjölet.)

  7. Låt jäsa ca 30-40 minuter under en bakhandduk till dubbel storlek.

  8. Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda den.

  9. Dela degen i två delar. Dela varje del i 10 bitar. (Gäller en sats hamburgerbröd, 20 st.)

  10. Rulla till jämna fina bullar. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Platta till bullarna så de blir platta, ca 2 cm höga och 8-10 cm i diameter.

  11. Låt jäsa ca 30-40 minuter under bakhandduk.

  12. Om du vill ha sesamfrön på dina hamburgerbröd: Vispa upp ägg med en handvisp. Pensla försiktigt på uppvispat ägg på de färdigjästa bröden. Strö över sesamfrön.

  13. Grädda mitt i ugnen i 225°C i ca 10 minuter (med över- och undervärme).

    (Vill du använda varmluftsfunktion om din ugn har det så är det 200°C i ca 12 minuter.)

  14. Låt svalna under bakhandduk.

    Hamburgerbröden är godast nybakade och jag rekommenderar att man fryser in de bröd man inte äter upp inom ett dygn.

Bilder steg för steg

instruktion steg 1 hamburgerbröd
1. Smulad jäst.
instruktion steg 2.1 hamburgerbröd
2.1. Smält smör.
instruktion steg 2.2 hamburgerbröd
2.2. Degvätskan d.v.s. smält smör och mjölk.
instruktion steg 3.1 hamburgerbröd
3.1. Lite av degvätskan.
instruktion steg 3.2 hamburgerbröd
3.2. Jästen upplöst.
instruktion steg 3.3 hamburgerbröd
3.3. Resten av degvätskan.
instruktion steg 4 hamburgerbröd
4. Tillsätt salt, socker, kli.
instruktion steg 5.1 hamburgerbröd
5.1. Tillsätt rågsikt.
instruktion steg 5.2 hamburgerbröd
5.2. Blanda.
instruktion steg 6.1 hamburgerbröd
6.1. Arbeta in vetemjölet.
instruktion steg 6.2 hamburgerbröd
6.2. Hälften av vetemjölet inarbetat.
instruktion steg 6.3 hamburgerbröd
6.3. Allt vetemjöl inarbetat.
instruktion steg 7 hamburgerbröd
7. Färdigjäst.
instruktion steg 8.1 hamburgerbröd
8.1. Degen på mjölad bänk.
instruktion steg 8.2 hamburgerbröd
8.2. Knåda degen.
instruktion steg 9.1 hamburgerbröd
9.1. Två delar.
instruktion steg 9.2 hamburgerbröd
9.2. 10 bitar.
instruktion steg 10.1 hamburgerbröd
10.1. Rulla till bullar.
instruktion steg 10.2 hamburgerbröd
10.2. Platta till.
instruktion steg 10.3 hamburgerbröd
10.3. Redo för jäsning.
instruktion steg 11 hamburgerbröd
11. Jäs under bakhandduk.
instruktion steg 12.1 hamburgerbröd
12.1. Uppvispat ägg.
instruktion steg 12.2 hamburgerbröd
12.2. Pensla på uppvispat ägg.
instruktion steg 12.3 hamburgerbröd
12.3. Strö över sesamfrön.
instruktion steg 13 hamburgerbröd
13. Grädda i ugnen.
instruktion steg 14.1 hamburgerbröd
14.1. Färdiggräddade hamburgerbröd.
instruktion steg 14.2 hamburgerbröd
14.2. Svalna under bakhandduk.

servera Serveringstips:

Skär upp hamburgerbröden och lägg en hamburgare samt någon god fyllning emellan t.ex. ost, tomater, kryddor, lök.

glödlampa Tips:

Vetemjölet kan bytas ut mot vetemjöl special som gör bröden extra lätta och luftiga eftersom detta vetemjöl är extra proteinrikt.

planera Planeringstips:

Du kan även baka korvbröd med samma deg.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Hamburgerbröden går bra att frysa och håller sig minst 3 månader i frysen.

Kommentarer

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Markus- mittgrekiskakök.se
Vilket bra recept! Måste provas!
person Svar till judith penna Skrivet av Susanne
Ja det beror på vilket mjöl man tar, jag har dock inga siffror på det.
penna Skrivet av judith
hej

Hur mycket Kolhydrater är på bröd ???

tack för recept ..

Läs alla 14 kommentarer