
Så goda Rågflingebullar. Gjort min andra sats idag o fler lär det bli. Mums mums
Mvh Yvonne
Utrustning:
Smula ner jästen i en degbunke.
Värm vattnet till 37°C.
(Om oljan är kylskåpskall kan man värma den tillsammans med vattnet till 37°C.)
Lös upp jästen i lite av vattnet och tillsätt sedan resten av vattnet.
Tillsätt oljan (om du inte redan blandat den med vattnet), honung (eller sirap), salt, rågkross (eller vetekross eller liknande) och rågflingor (eller havregryn).
Blanda med en slev.
Mät upp mjölet i ett litermått (eller väg det). (Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då tar man för alldeles för mycket vilket leder till torra, tunga, kompakta bullar som jäser dåligt.)
Arbeta in mjölet för hand eller med elvisp med degkrokar eller med köksmaskin tills degen blir lagom fast och släpper bunkens kanter.
Jäs övertäckt i ca 30-60 minuter tills degen blivit dubbelt så stor.
Ta upp degen på en arbetsbänk med lite mjöl på. Knåda degen.
För en sats rågflingebullar: Dela degen i 2 längder. Dela varje längd i 10 bitar så att det blir totalt 20 bullar (av en sats deg).
Forma till ovala bullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter.
Grädda mitt i ugnen i 225°C i 12-15 minuter tills de fått fin färg.
Låt kallna under bakduk.
Serveringstips:
GI Tips:
Variationstips:
Hållbarhet och förvaring: