Rågflingebullar GI-bröd

Ingredienser:
- 50 g jäst
- 0,5 dl olja
- 5 dl vatten
- 1 msk honung
- eller 1 msk brödsirap
- 2 tsk salt
- 1 dl rågkross
- eller 1 dl vetekross eller något annat fiberrikt
- 3 dl rågflingor
- eller 3 dl havregryn
- ca 10 dl lantbrödsmjöl
Utrustning:
- ev.
elvisp med degkrokar
eller köksmaskin
Ugn:
- 225 °C i mitten av ugnen i 12-15 minuter med över- och undervärme
-
Smula ner jästen i en degbunke.
Värm vattnet till 37°C.
(Om oljan är kylskåpskall kan man värma den tillsammans med vattnet till 37°C.)
Smulad jäst. Värm vattnet. -
Lös upp jästen i lite av vattnet och tillsätt sedan resten av vattnet.
Häll på lite av vattnet. Jästen upplöst. Häll på resten av vattnet. -
Tillsätt oljan (om du inte redan blandat den med vattnet), honung (eller sirap), salt, rågkross (eller vetekross eller liknande) och rågflingor (eller havregryn).
Blanda med en slev.
- 0,5 dl olja
- 1 msk honung
- eller 1 msk brödsirap
- 2 tsk salt
- 1 dl rågkross
- eller 1 dl vetekross eller något annat fiberrikt
- 3 dl rågflingor
- eller 3 dl havregryn
Olivolja, brödsirap, salt, rågkross, rågflingor. Blanda. -
Mät upp mjölet i ett litermått (eller väg det). (Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då tar man för alldeles för mycket vilket leder till torra, tunga, kompakta bullar som jäser dåligt.)
Arbeta in mjölet för hand eller med elvisp med degkrokar eller med köksmaskin tills degen blir lagom fast och släpper bunkens kanter.
- ca 10 dl lantbrödsmjöl
Mät upp mjölet i litermått. Arbeta in mjölet. Degen klar. Dags att jäsa. -
Jäs övertäckt i ca 30-60 minuter tills degen blivit dubbelt så stor.
Degen färdigjäst. -
Ta upp degen på en arbetsbänk med lite mjöl på. Knåda degen.
Degen knådad. -
För en sats rågflingebullar: Dela degen i 2 längder. Dela varje längd i 10 bitar så att det blir totalt 20 bullar (av en sats deg).
Forma till ovala bullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter.
20 bitar. Ovala bullar. -
Grädda mitt i ugnen i 225°C i 12-15 minuter tills de fått fin färg.
Låt kallna under bakduk.
Grädda i ugnen. Färdiggräddade rågflingebullar.
Näringsvärden
Serveringstips
GI Tips
Variationstips
Hållbarhet och förvaring
Min blev lite för små tycket jag.
Jäst till dubbla storleken och sedan ca 35 min.
Så goda Rågflingebullar. Gjort min andra sats idag o fler lär det bli. Mums mums
Mvh Yvonne
Har bakat dom i några år nu.
Har gjort en beräkning på vanligt matbröd och dessa bullar ligger runt 50-75 % billigare beroende på om man har nötter eller kross i.
Mår bättre också rent hälso mässigt 😀.
Tack Susanne du har gjort mitt liv lite bättre än vad det var👍

webmaster

webmaster

webmaster
Provade och det blev hur bra som helst!
Nästa gång så kommer jag nog låta dem jäsa 20-30 minuter i rumstemperatur innan jag lägger in dem i kylen.
Jättebra recept!

webmaster
Nu när jag gjorde dessa för andra gången så fick degen jäsa i ca 45 min första gången. Bakade ut till två limpor på en plåt och lät jäsa 30 min. Sedan penslade jag dem med ägg och strödde på solroskärnor. Gräddade brödet längst ner i 175°C varmluft i 35 min.
Resultatet blev mycket bra, kan rekommenderas som alternativ till bullar (vilka för övrigt också blev väldigt bra) :)
Finns det möjlighet att jäsa sista biten i kylen under natten sa det är bara att slänga in dem i ugnen på morgonen?
Om inte det skulle fungera har du något annat tips/recept på bullar man jäser över natten som är "så grova som möjligt"?
Tack!
Energivärde per 100g
kcal prot kolh fett
233,66 7,63 39,66 4,83
Ha de
Torsten

webmaster

webmaster

webmaster

webmaster
Hej Emelie!
Nej du behöver inte tillsätta något extra.
Att det inte jäser kan bero på flera saker. Det viktigaste är att du inte har för varmt degspad för då dör jästen.
Det andra är att du kanske får låta det stå och jäsa lite längre tid än vad som står i receptet. Det gör inget om tiden dubblas eller kanske tredubblas - man får vänta tills man ser att de jäst tillräckligt. Dock kommer det inte jäsa om du har haft för varmt degspad så det är bättre med för kallt än för varmt degspad.
Tipsen gäller alla recept som du bakar med jäst.
Lycka till och hoppas det lyckas nästa gång!