Lös upp jästen i lite av vattnet och tillsätt sedan resten av vattnet.
Häll på lite av vattnet.Jästen upplöst.Häll på resten av vattnet.
Tillsätt oljan (om du inte redan blandat den med vattnet), honung (eller sirap), salt, rågkross (eller vetekross eller liknande) och rågflingor (eller havregryn).
Mät upp mjölet i ett litermått (eller väg det). (Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då tar man för alldeles för mycket vilket leder till torra, tunga, kompakta bullar som jäser dåligt.)
Arbeta in mjölet för hand eller med elvisp med degkrokar eller med köksmaskin tills degen blir lagom fast och släpper bunkens kanter.
Näringsvärde per bröd (71 g): 157 kcal, 27 g kolhydrater, 3 g fett, 4 g protein
Serveringstips
Servera gärna ljumna med smör och ost.
GI Tips
Bröden är bra ur GI-synpunkt med långsamma kolhydrater och mycket fibrer. Sockret jäser bort.
Variationstips
Rågkross kan bytas ut mot vetekross, vetekli, havrekli, kruskakli, vetegroddar, fibrex eller liknande. Det kan även bytas ut mot nötter och frön t.ex. solrosfrön.
Hållbarhet och förvaring
Bullarna går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.
Kommentarer och betyg
️ Skrivet av Flink
Hur stora bli bullarna ungefär? Min blev lite för små tycket jag. Jäst till dubbla storleken och sedan ca 35 min.
️ Skrivet av Peter
Hej undrar om man kan göra brödet i en brödform så det blir en "limpa" som man skivar sen
️ Skrivet av Merja
Jag löser alltid upp jästen genom att röra om det tillsammans med saltet. Mamma gjorde alltid så.
️ Skrivet av Yvonne Pettersson
Hejsan!
Så goda Rågflingebullar. Gjort min andra sats idag o fler lär det bli. Mums mums
Mvh Yvonne
️ Skrivet av CN
Sirapen är mat till jästen, som då försvinner när det jäser.