| Bröd | GI |

Rågflingebullar GI-bröd

Goda och nyttiga portionsbröd med lågt GI som innehåller mycket fibrer!
Rågflingebullar - Bröd
Tid: 2 timmar vara 1 timme jäsning och 15 min i ugnen
20 st

Ingredienser:

Laktosfritt
Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 225 °C i mitten av ugnen i 12-15 minuter med över- och undervärme
Skriv ut   Kopiera länk   Mejla

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en degbunke.

    Värm vattnet till 37°C.

    (Om oljan är kylskåpskall kan man värma den tillsammans med vattnet till 37°C.)

    instruktion steg 1.1 rågflingebullar gi-bröd
    Smulad jäst.
    instruktion steg 1.2 rågflingebullar gi-bröd
    Värm vattnet.
  2. Lös upp jästen i lite av vattnet och tillsätt sedan resten av vattnet.

    instruktion steg 2.1 rågflingebullar gi-bröd
    Häll på lite av vattnet.
    instruktion steg 2.2 rågflingebullar gi-bröd
    Jästen upplöst.
    instruktion steg 2.3 rågflingebullar gi-bröd
    Häll på resten av vattnet.
  3. Tillsätt oljan (om du inte redan blandat den med vattnet), honung (eller sirap), salt, rågkross (eller vetekross eller liknande) och rågflingor (eller havregryn).

    Blanda med en slev.

    instruktion steg 3.1 rågflingebullar gi-bröd
    Olivolja, brödsirap, salt, rågkross, rågflingor.
    instruktion steg 3.2 rågflingebullar gi-bröd
    Blanda.
  4. Mät upp mjölet i ett litermått (eller väg det). (Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då tar man för alldeles för mycket vilket leder till torra, tunga, kompakta bullar som jäser dåligt.)

    Arbeta in mjölet för hand eller med elvisp med degkrokar eller med köksmaskin tills degen blir lagom fast och släpper bunkens kanter.

    instruktion steg 4.1 rågflingebullar gi-bröd
    Mät upp mjölet i litermått.
    instruktion steg 4.2 rågflingebullar gi-bröd
    Arbeta in mjölet.
    instruktion steg 4.3 rågflingebullar gi-bröd
    Degen klar. Dags att jäsa.
  5. Jäs övertäckt i ca 30-60 minuter tills degen blivit dubbelt så stor.

    instruktion steg 5 rågflingebullar gi-bröd
    Degen färdigjäst.
  6. Ta upp degen på en arbetsbänk med lite mjöl på. Knåda degen.

    instruktion steg 6 rågflingebullar gi-bröd
    Degen knådad.
  7. För en sats rågflingebullar: Dela degen i 2 längder. Dela varje längd i 10 bitar så att det blir totalt 20 bullar (av en sats deg).

    Forma till ovala bullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper.

    Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter.

    instruktion steg 7.1 rågflingebullar gi-bröd
    20 bitar.
    instruktion steg 7.2 rågflingebullar gi-bröd
    Ovala bullar.
  8. Grädda mitt i ugnen i 225°C i 12-15 minuter tills de fått fin färg.

    Låt kallna under bakduk.

    instruktion steg 8.1 rågflingebullar gi-bröd
    Grädda i ugnen.
    instruktion steg 8.2 rågflingebullar gi-bröd
    Färdiggräddade rågflingebullar.

Näringsvärden

Näringsvärde per bröd (71 g): 157 kalorier, 27 g kolhydrater, 3 g fett, 4 g protein

Serveringstips

Servera gärna ljumna med smör och ost.

GI Tips

Bröden är bra ur GI-synpunkt med långsamma kolhydrater och mycket fibrer. Sockret jäser bort.

Variationstips

Rågkross kan bytas ut mot vetekross, vetekli, havrekli, kruskakli, vetegroddar, fibrex eller liknande. Det kan även bytas ut mot nötter och frön t.ex. solrosfrön.

Hållbarhet och förvaring

Bullarna går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer och betyg

Vill du ha svar?
info
Skrivet av Flink
Hur stora bli bullarna ungefär?
Min blev lite för små tycket jag.
Jäst till dubbla storleken och sedan ca 35 min.
Skrivet av Peter
Hej undrar om man kan göra brödet i en brödform så det blir en "limpa" som man skivar sen
Skrivet av Merja
Jag löser alltid upp jästen genom att röra om det tillsammans med saltet. Mamma gjorde alltid så.
Skrivet av Yvonne Pettersson
Hejsan!
Så goda Rågflingebullar. Gjort min andra sats idag o fler lär det bli. Mums mums
Mvh Yvonne
Skrivet av CN
Sirapen är mat till jästen, som då försvinner när det jäser.

Visa alla kommentarer

Recept och foto: Susanne Jarl

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest