| Bröd - Matbröd | GI Recept |

Rågflingebullar GI-bröd

Goda och nyttiga portionsbröd med lågt GI som innehåller mycket fibrer!
Rågflingebullar - Bröd
Goda nyttiga bröd med lågt GI - Rågflingebullar. Servera gärna ljumna med smör och ost.
Timglas Tid: 2 timmar vara 1 timme jäsning och 15 min i ugnen
Portioner 20 st

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en degbunke.

    Värm vattnet till 37°C.

    (Om oljan är kylskåpskall kan man värma den tillsammans med vattnet till 37°C.)

  2. Lös upp jästen i lite av vattnet och tillsätt sedan resten av vattnet.

  3. Tillsätt oljan (om du inte redan blandat den med vattnet), honung (eller sirap), salt, rågkross (eller vetekross eller liknande) och rågflingor (eller havregryn).

    Blanda med en slev.

  4. Mät upp mjölet i ett litermått (eller väg det). (Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då tar man för alldeles för mycket vilket leder till torra, tunga, kompakta bullar som jäser dåligt.)

    Arbeta in mjölet för hand eller med elvisp med degkrokar eller med köksmaskin tills degen blir lagom fast och släpper bunkens kanter.

  5. Jäs övertäckt i ca 30-60 minuter tills degen blivit dubbelt så stor.

  6. Ta upp degen på en arbetsbänk med lite mjöl på. Knåda degen.

  7. För en sats rågflingebullar: Dela degen i 2 längder. Dela varje längd i 10 bitar så att det blir totalt 20 bullar (av en sats deg).

    Forma till ovala bullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper.

    Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter.

  8. Grädda mitt i ugnen i 225°C i 12-15 minuter tills de fått fin färg.

    Låt kallna under bakduk.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1.1 rågflingebullar gi-bröd
1.1. Smulad jäst.
instruktion steg 1.2 rågflingebullar gi-bröd
1.2. Värm vattnet.
instruktion steg 2.1 rågflingebullar gi-bröd
2.1. Häll på lite av vattnet.
instruktion steg 2.2 rågflingebullar gi-bröd
2.2. Jästen upplöst.
instruktion steg 2.3 rågflingebullar gi-bröd
2.3. Häll på resten av vattnet.
instruktion steg 3.1 rågflingebullar gi-bröd
3.1. Olivolja, brödsirap, salt, rågkross, rågflingor.
instruktion steg 3.2 rågflingebullar gi-bröd
3.2. Blanda.
instruktion steg 4.1 rågflingebullar gi-bröd
4.1. Mät upp mjölet i litermått.
instruktion steg 4.2 rågflingebullar gi-bröd
4.2. Arbeta in mjölet.
instruktion steg 4.3 rågflingebullar gi-bröd
4.3. Degen klar. Dags att jäsa.
instruktion steg 5 rågflingebullar gi-bröd
5. Degen färdigjäst.
instruktion steg 6 rågflingebullar gi-bröd
6. Degen knådad.
instruktion steg 7.1 rågflingebullar gi-bröd
7.1. 20 bitar.
instruktion steg 7.2 rågflingebullar gi-bröd
7.2. Ovala bullar.
instruktion steg 8.1 rågflingebullar gi-bröd
8.1. Grädda i ugnen.
instruktion steg 8.2 rågflingebullar gi-bröd
8.2. Färdiggräddade rågflingebullar.

servera Serveringstips:

Servera gärna ljumna med smör och ost.

GI GI Tips:

Bröden är bra ur GI-synpunkt med långsamma kolhydrater och mycket fibrer. Sockret jäser bort.

byt ut Variationstips:

Rågkross kan bytas ut mot vetekross, vetekli, havrekli, kruskakli, vetegroddar, fibrex eller liknande. Det kan även bytas ut mot nötter och frön t.ex. solrosfrön.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Bullarna går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer

Skriv en kommentarer

person Svar till Anders Öhman penna Skrivet av Susanne
Ja sockret försvinner när det jäser. Det är kemi. Bakning är kemi! :) Jag kan dock inte förklara detaljerna för dig.
penna Skrivet av Anders Öhman
Kan du förklara för mej om sockret som försvinner när det jäser? Jag har pratat med en bagare och förstod inte något. /Anders
person Svar till Maria penna Skrivet av Susanne
Trevligt att höra! Tack för att du skrev!

Läs alla 68 kommentarer