Rågflingebullar GI-bröd

Goda och nyttiga portionsbröd med lågt GI som innehåller mycket fibrer!
Rågflingebullar - Bröd
Goda nyttiga bröd med lågt GI - Rågflingebullar. Servera gärna ljumna med smör och ost.
Timglas Tid: 2 timmar vara 1 timme jäsning och 15 min i ugnen
Portioner 20 st

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en degbunke.

    Värm vattnet till 37°C.

    (Om oljan är kylskåpskall kan man värma den tillsammans med vattnet till 37°C.)

    instruktion steg 1.1 rågflingebullar gi-bröd
    Smulad jäst.
    instruktion steg 1.2 rågflingebullar gi-bröd
    Värm vattnet.
  2. Lös upp jästen i lite av vattnet och tillsätt sedan resten av vattnet.

    instruktion steg 2.1 rågflingebullar gi-bröd
    Häll på lite av vattnet.
    instruktion steg 2.2 rågflingebullar gi-bröd
    Jästen upplöst.
    instruktion steg 2.3 rågflingebullar gi-bröd
    Häll på resten av vattnet.
  3. Tillsätt oljan (om du inte redan blandat den med vattnet), honung (eller sirap), salt, rågkross (eller vetekross eller liknande) och rågflingor (eller havregryn).

    Blanda med en slev.

    instruktion steg 3.1 rågflingebullar gi-bröd
    Olivolja, brödsirap, salt, rågkross, rågflingor.
    instruktion steg 3.2 rågflingebullar gi-bröd
    Blanda.
  4. Mät upp mjölet i ett litermått (eller väg det). (Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då tar man för alldeles för mycket vilket leder till torra, tunga, kompakta bullar som jäser dåligt.)

    Arbeta in mjölet för hand eller med elvisp med degkrokar eller med köksmaskin tills degen blir lagom fast och släpper bunkens kanter.

    instruktion steg 4.1 rågflingebullar gi-bröd
    Mät upp mjölet i litermått.
    instruktion steg 4.2 rågflingebullar gi-bröd
    Arbeta in mjölet.
    instruktion steg 4.3 rågflingebullar gi-bröd
    Degen klar. Dags att jäsa.
  5. Jäs övertäckt i ca 30-60 minuter tills degen blivit dubbelt så stor.

    instruktion steg 5 rågflingebullar gi-bröd
    Degen färdigjäst.
  6. Ta upp degen på en arbetsbänk med lite mjöl på. Knåda degen.

    instruktion steg 6 rågflingebullar gi-bröd
    Degen knådad.
  7. För en sats rågflingebullar: Dela degen i 2 längder. Dela varje längd i 10 bitar så att det blir totalt 20 bullar (av en sats deg).

    Forma till ovala bullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper.

    Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter.

    instruktion steg 7.1 rågflingebullar gi-bröd
    20 bitar.
    instruktion steg 7.2 rågflingebullar gi-bröd
    Ovala bullar.
  8. Grädda mitt i ugnen i 225°C i 12-15 minuter tills de fått fin färg.

    Låt kallna under bakduk.

    instruktion steg 8.1 rågflingebullar gi-bröd
    Grädda i ugnen.
    instruktion steg 8.2 rågflingebullar gi-bröd
    Färdiggräddade rågflingebullar.

servera Serveringstips:

Servera gärna ljumna med smör och ost.

GI GI Tips:

Bröden är bra ur GI-synpunkt med långsamma kolhydrater och mycket fibrer. Sockret jäser bort.

byt ut Variationstips:

Rågkross kan bytas ut mot vetekross, vetekli, havrekli, kruskakli, vetegroddar, fibrex eller liknande. Det kan även bytas ut mot nötter och frön t.ex. solrosfrön.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Bullarna går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kommentarer till Rågflingebullar GI-bröd

Skriv en kommentar

besökare Svar till Anders Öhman penna Skrivet av Susanne
Ja sockret försvinner när det jäser. Det är kemi. Bakning är kemi! :) Jag kan dock inte förklara detaljerna för dig.
penna Skrivet av Anders Öhman
Kan du förklara för mej om sockret som försvinner när det jäser? Jag har pratat med en bagare och förstod inte något. /Anders
besökare Svar till Maria penna Skrivet av Susanne
Trevligt att höra! Tack för att du skrev!
penna Skrivet av Maria
Detta är ett jättebra recept. Enkelt att göra. Hela min familj älskar dessa bullar som är både nyttiga och goda. Tack !!
besökare Svar till Michael penna Skrivet av Susanne
Så bra! Tack för att du delar med dig!
penna Skrivet av Michael
Tack för svaret.
Provade och det blev hur bra som helst!
Nästa gång så kommer jag nog låta dem jäsa 20-30 minuter i rumstemperatur innan jag lägger in dem i kylen.
Jättebra recept!
besökare Svar till Michael penna Skrivet av Susanne
Jag har inte provat att kalljäsa men gissar att det borde gå. Skriv gärna hur det blev om du provar! :)
besökare Svar till Michael penna Skrivet av Emil
Mycket bra recept!

Nu när jag gjorde dessa för andra gången så fick degen jäsa i ca 45 min första gången. Bakade ut till två limpor på en plåt och lät jäsa 30 min. Sedan penslade jag dem med ägg och strödde på solroskärnor. Gräddade brödet längst ner i 175°C varmluft i 35 min.
Resultatet blev mycket bra, kan rekommenderas som alternativ till bullar (vilka för övrigt också blev väldigt bra) :)
penna Skrivet av Michael
De ser fantastiskt goda ut!
Finns det möjlighet att jäsa sista biten i kylen under natten sa det är bara att slänga in dem i ugnen på morgonen?
Om inte det skulle fungera har du något annat tips/recept på bullar man jäser över natten som är "så grova som möjligt"?
Tack!
penna Skrivet av Torsten
GI bröd ?
Energivärde per 100g
kcal prot kolh fett
233,66 7,63 39,66 4,83
Ha de
Torsten

Läs alla 68 kommentarer

Se även dessa recept

| Bröd - Matbröd | GI Recept |