Lös upp jästen i lite av vattnet och tillsätt sedan resten av vattnet.
Häll på lite av vattnet.Jästen upplöst.Häll på resten av vattnet.
Tillsätt oljan (om du inte redan blandat den med vattnet), honung (eller sirap), salt, rågkross (eller vetekross eller liknande) och rågflingor (eller havregryn).
Mät upp mjölet i ett litermått (eller väg det). (Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då tar man för alldeles för mycket vilket leder till torra, tunga, kompakta bullar som jäser dåligt.)
Arbeta in mjölet för hand eller med elvisp med degkrokar eller med köksmaskin tills degen blir lagom fast och släpper bunkens kanter.
Mät upp mjölet i litermått.Arbeta in mjölet.Degen klar. Dags att jäsa.
Jäs övertäckt i ca 30-60 minuter tills degen blivit dubbelt så stor.
Degen färdigjäst.
Ta upp degen på en arbetsbänk med lite mjöl på. Knåda degen.
Degen knådad.
För en sats rågflingebullar: Dela degen i 2 längder. Dela varje längd i 10 bitar så att det blir totalt 20 bullar (av en sats deg).
Forma till ovala bullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper.
Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter.
20 bitar.Ovala bullar.
Grädda mitt i ugnen i 225°C i 12-15 minuter tills de fått fin färg.
Låt kallna under bakduk.
Grädda i ugnen.Färdiggräddade rågflingebullar.
Serveringstips:
Servera gärna ljumna med smör och ost.
GI Tips:
Bröden är bra ur GI-synpunkt med långsamma kolhydrater och mycket fibrer. Sockret jäser bort.
Variationstips:
Rågkross kan bytas ut mot vetekross, vetekli, havrekli, kruskakli, vetegroddar, fibrex eller liknande. Det kan även bytas ut mot nötter och frön t.ex. solrosfrön.
Hållbarhet och förvaring:
Bullarna går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.
Är så glad att du lagt upp dessa enkla nyttiga bullar.
Har bakat dom i några år nu.
Har gjort en beräkning på vanligt matbröd och dessa bullar ligger runt 50-75 % billigare beroende på om man har nötter eller kross i.
Mår bättre också rent hälso mässigt 😀.
Tack Susanne du har gjort mitt liv lite bättre än vad det var👍
⭐
webmaster
💬Svar till
Anders Öhman
✏️Skrivet av Susanne
Ja sockret försvinner när det jäser. Det är kemi. Bakning är kemi! :) Jag kan dock inte förklara detaljerna för dig.
✏️Skrivet av Anders Öhman
Kan du förklara för mej om sockret som försvinner när det jäser? Jag har pratat med en bagare och förstod inte något. /Anders
⭐
webmaster
💬Svar till
Maria
✏️Skrivet av Susanne
Trevligt att höra! Tack för att du skrev!
✏️Skrivet av Maria
Detta är ett jättebra recept. Enkelt att göra. Hela min familj älskar dessa bullar som är både nyttiga och goda. Tack !!