Olja
Recept med Olja
Näringsvärden
Vikt-Volym
Det finns olika sorters olja man kan använda när man lagar mat eller bakar.
Matolja är ganska smaklös och passar bra när man just inte vill ha någon smak från oljan, t.ex. i bakverk. Även rapsolja (ej kallpressad) har liknande egenskaper men har oftast lite högre kvalité än matolja.
Olivolja passar bra till de flesta maträtter och har oftast högre kvalité. Däremot ska man undvika olivolja när man bakar söta bakverk eller till majonnäs och liknande för där kan olivsmaken ta över och ge en besk ton.
Själv brukar jag alltid ha rapsolja och olivolja hemma. Rapsolja köper jag både kallpressad och "vanlig". Den vanliga rapsoljan använder jag till bakverk och kalla såser som t.ex. kall béarnaisesås och majonnäs. Den kallpressade använder jag t.ex. till ugnsstekt potatis.
Innehållsinformation
Tillsatsfritt: kan innehålla tillsatser
Laktosfritt: Ja
Glutenfritt: Ja
Vegetariskt: Ja
Näringsvärde
Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av olja.
Energi: | 884 kcal |
---|---|
Kolhydrater: | 0 g |
Protein: | 0 g |
Fett: | 100 g |
Fibrer: | 0 g |
Tips och info
Hållbarhet och förvaring:
Matolja förvaras i kylskåp. Olivolja förvaras i rumstemperatur.Pris:
Stor variation mellan olika sorter och olika kvalitéer.Ersätt med:
Smör, flytande margarin.Vad väger olja?
Måttomvandla olja mellan vikt och volym
Konvertera från valfri måttenhet till en annan.
Måttomvandling direkt i mobilen
Jag har gjort en app där man enkelt kan måttomvandla mellan vikter och volymer, både för svenska och utländska enheter. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.
Perfekt när du är i köket och snabbt behöver måttomvandla!