Olja

olja
Olivolja och kallpressad rapsolja.

Det finns olika sorters olja man kan använda när man lagar mat eller bakar.

Matolja är ganska smaklös och passar bra när man just inte vill ha någon smak från oljan, t.ex. i bakverk. Även rapsolja (ej kallpressad) har liknande egenskaper men har oftast lite högre kvalité än matolja.

Olivolja passar bra till de flesta maträtter och har oftast högre kvalité. Däremot ska man undvika olivolja när man bakar söta bakverk eller till majonnäs och liknande för där kan olivsmaken ta över och ge en besk ton.

Själv brukar jag alltid ha rapsolja och olivolja hemma. Rapsolja köper jag både kallpressad och "vanlig". Den vanliga rapsoljan använder jag till bakverk och kalla såser som t.ex. kall béarnaisesås och majonnäs. Den kallpressade använder jag t.ex. till ugnsstekt potatis.

Innehållsinformation

Tillsatsfritt:  kan innehålla tillsatser

Laktosfritt:  Ja

Glutenfritt:  Ja

Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av olja.

Energi: 884 kcal
Kolhydrater: 0 g
Protein: 0 g
Fett: 100 g
Fibrer: 0 g

Tips och info

Hållbarhet och förvaring:

Matolja förvaras i kylskåp. Olivolja förvaras i rumstemperatur.

Pris:

Stor variation mellan olika sorter och olika kvalitéer.

Ersätt med:

Smör, flytande margarin.

Vad väger olja?

Måttomvandla olja mellan vikt och volym

Konvertera från valfri måttenhet till en annan.

Måttomvandla fler ingredienser.

Måttomvandling direkt i mobilen

Måttomvandling med appen Kökshjälpen

Jag har gjort en app där man enkelt kan måttomvandla mellan vikter och volymer, både för svenska och utländska enheter. Appen heter Kökshjälpen och finns för iPhone, iPad och Android.

Perfekt när du är i köket och snabbt behöver måttomvandla!

Kommentarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info

Visa alla kommentarer

Susanne Jarl
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/
facebook instagram twitter Pinterest