
Hjortstek med timjan
💬 5 kommentarer



Ingredienser:
Sås:
- spad från hjortsteken
- 1 msk kalvfond eller annan köttfond
- 1,5 dl vatten
- 1 msk balsamvinäger
- ev. ca 2 tsk idealmjöl
Serveringsförslag:
- ev. 6 portioner potatisgratäng
Utrustning:
Gör så här:
-
Salta och peppra lite grann efter behag i en ugnsform som inte är mycket större än hjortsteken.
Lägg i hjortsteken och stoppa in en stektermometer med spetsen i köttets mittpunkt.
- ca 1,5 kg hjortstek
Salt och peppar. Stektermometer i hjortsteken. -
Mät upp timjan, olja, honung, salt och peppar i en liten skål. Blanda.
- 0,5 msk timjan
- 1 msk olja
- 2 msk honung
- 0,5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
Timjan, olja, honung, salt och peppar. Blanda. -
Bred ut över hjortsteken.
Bred på hjortsteken. -
Ställ in hjortsteken i nedre delen av ugnen i 125°C tills kött-termometern visar 62°C (mediumstekt).
Låt köttet vila i rumstemperatur tills det blivit ljummet, minst 30 minuter.
I ugnen. Färdig hjortstek. -
Gör såsen: Häll spadet från köttet i en såskastrull. Tillsätt köttfond, vatten, balsamvinäger och idealmjöl. Vispa.
- spad från hjortsteken
- 1 msk kalvfond eller annan köttfond
- 1,5 dl vatten
- 1 msk balsamvinäger
- ev. ca 2 tsk idealmjöl
Såsen. -
Låt koka upp under omrörning och koka ett par minuter.
Smaka av.
- Vill du ha syrligare sås tillsätt mer balsamvinäger.
- Vill du ha sötare kan du tillsätta socker eller honung.
- Vill du ha mer buljongsmak, tillsätt mer kött fond.
- Vill du ha tjockare sås vispa ner idealmjöl eller gör en redning med vetemjöl.
Låt koka upp. Färdig sås. -
När köttet är ljummet, skär upp i skivor och servera med såsen och t.ex. potatisgratäng.
- ev. 6 portioner potatisgratäng
Skär upp köttet. Servera.
Hållbarhet och förvaring:
| Huvudrätter |




⭐ webmaster
