Älgstek - Recept
Ingredienser:
- 1 st (1-3 kg) älgstek
- salt
- svartpeppar
Utrustning:
- köttermometer
- ugnsform något större än stekens storlek
Ugn:
- 100 °C i nedre delen av ugnen med över- och undervärme (till innertemperatur 65°C)
-
Ta fram en ugnsform som är ungefär lika stor som älgsteken. Salta och peppra på botten av formen.
Lägg steken i formen och salta och peppra ovanpå. Stick i en köttermometer med spetsen i mitten.
- 1 st (1-3 kg) älgstek
- salt
- svartpeppar
Salta och peppra.
Salt och peppar.
Stick in kött-termometer. -
Ställ in i nedre delen av ugnen i 100°C och låt stå tills köttermometern visar 65°C.
Stek i ugnen. -
Ta ut ur ugnen och låt steken svalna ordentligt. Jag låter min stå minst en timme i rumstemperatur men om det är kallt ute kan man ställa ut den så den svalnar fortare.
Klipp upp och ta bort nätet om älgsteken har nät. Skär i skivor med en vass kniv.
Låt svalna. Skär upp.
Matlåda
Serveringstips
Hållbarhet och förvaring
Blev helt perfekt köttet smälter i munnen, otroligt mört.
Nu ska jag göra såsen
Tack för dina goda fina recept här, använder dom ofta
ska man marinera älgsteken före innan ugnen?
webmaster
webmaster
Tiden beror ju på hur stor steken är och hur dess geometri ser ut, värmen från ugnen kommer ju mot ytan på köttet, det är därför man ska använda en termometer med spetsen i mitten av köttbiten eftersom det är omöjligt att se när den är klar.
Steken bör vara tinad annars kommer det dröja väldigt lång tid innan köttet blir klart i mitten medan ytan på köttet blir klar långt tidigare.
Köttet kan serveras ljummet eller kallt, en smaksak. Varmt är ju svårt att servera eftersom köttet bör vila en timme innan man skär upp det så på den tiden blir ju köttet ljummet.
webmaster
webmaster
Kan man lägga steken i marinad efter stekningen?. Ska laga mat till 50 pers till helgen och vill förbereda köttet. Ska serveras kallt med potatisgratäng.
webmaster
webmaster
Kolla gärna in min blogg:
http://recept.blogg123.se
webmaster
Sussan är bäst hoppas hon kommer TV.Ha det bra !
Kalvstek
Porterstek
Skinkstek
Lammstek
Hasselbackspotatis
Rostbiff
Helstekt entrecôte
Béarnaisesås