Älgstek

Mycket enkelt recept på älgstek som du tillagar enkelt i ugnen med köttermometer. Köttet blir mört och fint.
Älgstek
Mycket god älgstek - köttet blir riktigt mört, saftigt och gott.
Timglas Tid: 2-3 timmar
Portioner 6-18 portioner beroende storlek på steken
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Ta fram en ugnsform som är ungefär lika stor som älgsteken. Salta och peppra på botten av formen.

    Lägg steken i formen och salta och peppra ovanpå. Stick i en köttermometer med spetsen i mitten.

    instruktion steg 1.1 älgstek
    Salta och peppra.
    instruktion steg 1.2 älgstek
    Salt och peppar.
    instruktion steg 1.3 älgstek
    Stick in kött-termometer.
  2. Ställ in i nedre delen av ugnen i 100°C och låt stå tills köttermometern visar 65°C.

    instruktion steg 2 älgstek
    Stek i ugnen.
  3. Ta ut ur ugnen och låt steken svalna ordentligt. Jag låter min stå minst en timme i rumstemperatur men om det är kallt ute kan man ställa ut den så den svalnar fortare.

    Klipp upp och ta bort nätet om älgsteken har nät. Skär i skivor med en vass kniv.

    instruktion steg 3 älgstek
    Låt svalna. Skär upp.

servera Serveringstips:

Servera med t.ex. hasselbackspotatis och béarnaisesås eller gör en sås av spadet i formen: Häll över spadet i formen i en såskastrull och blanda med lite grädde eller crème fraiche. Smaksätt ev. med mer kryddor och buljong. Låt koka ett par minuter.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Det går bra att frysa den färdigskivade steken. Håller sig minst ett halvår i frysen. Den håller sig en vecka i kylskåp.

Se även dessa recept

| GI Recept | LCHF |

Kommentarer till Älgstek

progress
Kontroll  
Kontrollen är till för att motverka spam och automatiska postningar.
info
Vill du ha svar?
Prenumerera på svar  
Du kommer att få e-post när någon skriver i denna tråd.
Du kan enkelt avsluta denna prenumeration med ett klick i alla mejl som skickas ut.
info
✏️ Skrivet av Helene
Hej!
ska man marinera älgsteken före innan ugnen?
💬 Svar till Helena ✏️ Skrivet av Susanne
Jag skulle ta fram älgsteken ur frysen på onsdag kväll och lägga den i kylen. Sedan skulle jag nog stoppa in den i ugnen senast kl. 13, jag tror den tar ca 3-3,5 timmar i ugnen. Sedan när den är klar så låter jag den stå i rumstemperatur fram till servering.
✏️ Skrivet av Helena
Tack för svar! Min tanke är att servera steken på fredag kl 18. Jag har en fryst älgstek på 1,2 kg. När bör jag då ta fram den ur frysen. Och när bör jag ställa in den i ugnen för att vara säker på att den går att servera vid tänkt tid?
💬 Svar till Helena ✏️ Skrivet av Susanne

Tiden beror ju på hur stor steken är och hur dess geometri ser ut, värmen från ugnen kommer ju mot ytan på köttet, det är därför man ska använda en termometer med spetsen i mitten av köttbiten eftersom det är omöjligt att se när den är klar.

Steken bör vara tinad annars kommer det dröja väldigt lång tid innan köttet blir klart i mitten medan ytan på köttet blir klar långt tidigare.

Köttet kan serveras ljummet eller kallt, en smaksak. Varmt är ju svårt att servera eftersom köttet bör vila en timme innan man skär upp det så på den tiden blir ju köttet ljummet.

✏️ Skrivet av Helena
Hej! Hur många timmar tar det för steken att komma upp till 65 grader? Kan man lägga in den fryst i ugnen eller skall den vara tinad? Och....serverar man köttet kallt eller varmt? Mvh Helena