| GI Recept | LCHF |

Älgstek

Mycket enkelt recept på älgstek som du tillagar enkelt i ugnen med köttermometer. Köttet blir mört och fint.
Älgstek
Mycket god älgstek - köttet blir riktigt mört, saftigt och gott.
Timglas Tid: 2-3 timmar
Portioner 6-18 portioner beroende storlek på steken
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Ta fram en ugnsform som är ungefär lika stor som älgsteken. Salta och peppra på botten av formen.

    Lägg steken i formen och salta och peppra ovanpå. Stick i en köttermometer med spetsen i mitten.

    instruktion steg 1.1 älgstek
    Salta och peppra.
    instruktion steg 1.2 älgstek
    Salt och peppar.
    instruktion steg 1.3 älgstek
    Stick in kött-termometer.
  2. Ställ in i nedre delen av ugnen i 100°C och låt stå tills köttermometern visar 65°C.

    instruktion steg 2 älgstek
    Stek i ugnen.
  3. Ta ut ur ugnen och låt steken svalna ordentligt. Jag låter min stå minst en timme i rumstemperatur men om det är kallt ute kan man ställa ut den så den svalnar fortare.

    Klipp upp och ta bort nätet om älgsteken har nät. Skär i skivor med en vass kniv.

    instruktion steg 3 älgstek
    Låt svalna. Skär upp.

servera Serveringstips:

Servera med t.ex. hasselbackspotatis och béarnaisesås eller gör en sås av spadet i formen: Häll över spadet i formen i en såskastrull och blanda med lite grädde eller crème fraiche. Smaksätt ev. med mer kryddor och buljong. Låt koka ett par minuter.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Det går bra att frysa den färdigskivade steken. Håller sig minst ett halvår i frysen. Den håller sig en vecka i kylskåp.

Kommentarer till Älgstek

Skriv en kommentar

penna Skrivet av Helene
Hej!
ska man marinera älgsteken före innan ugnen?
person Svar till Helena penna Skrivet av Susanne
Jag skulle ta fram älgsteken ur frysen på onsdag kväll och lägga den i kylen. Sedan skulle jag nog stoppa in den i ugnen senast kl. 13, jag tror den tar ca 3-3,5 timmar i ugnen. Sedan när den är klar så låter jag den stå i rumstemperatur fram till servering.
penna Skrivet av Helena
Tack för svar! Min tanke är att servera steken på fredag kl 18. Jag har en fryst älgstek på 1,2 kg. När bör jag då ta fram den ur frysen. Och när bör jag ställa in den i ugnen för att vara säker på att den går att servera vid tänkt tid?

Läs alla 17 kommentarer