Älgstek - Recept




Ingredienser:
- 1 st (1-3 kg) älgstek
- salt
- svartpeppar


Utrustning:
- köttermometer
- ugnsform något större än stekens storlek
Ugn:
- 100 °C i nedre delen av ugnen med över- och undervärme (till innertemperatur 65°C)
Gör så här:
-
Ta fram en ugnsform som är ungefär lika stor som älgsteken. Salta och peppra på botten av formen.
Lägg steken i formen och salta och peppra ovanpå. Stick i en köttermometer med spetsen i mitten.
- 1 st (1-3 kg) älgstek
- salt
- svartpeppar
Salta och peppra. Salt och peppar. Stick in kött-termometer. -
Ställ in i nedre delen av ugnen i 100°C och låt stå tills köttermometern visar 65°C.
Stek i ugnen. -
Ta ut ur ugnen och låt steken svalna ordentligt. Jag låter min stå minst en timme i rumstemperatur men om det är kallt ute kan man ställa ut den så den svalnar fortare.
Klipp upp och ta bort nätet om älgsteken har nät. Skär i skivor med en vass kniv.
Låt svalna. Skär upp.
Serveringstips:
Servera med t.ex. hasselbackspotatis och béarnaisesås eller gör en sås av spadet i formen: Häll över spadet i formen i en såskastrull och blanda med lite grädde eller crème fraiche. Smaksätt ev. med mer kryddor och buljong. Låt koka ett par minuter.
Hållbarhet och förvaring:
Det går bra att frysa den färdigskivade steken. Håller sig minst ett halvår i frysen. Den håller sig en vecka i kylskåp.
Blev helt perfekt köttet smälter i munnen, otroligt mört.
Nu ska jag göra såsen
Tack för dina goda fina recept här, använder dom ofta
ska man marinera älgsteken före innan ugnen?

⭐ webmaster